Plattång bäst i test

En plattång är bara en plattång… Eller? I vår guide kommer vi att ta upp plattänger som erbjuder så mycket mer än att bara platta hår. Allt från mjuka lockar till en ångfunktion och automatisk temperaturanpassning. Finn din favorit bland våra fyra plattänger bäst i test.Bästa plattång 2022

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa plattänger i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

BaByliss ST500E Digital Sensor – Den smarta plattången
GHD Platinum Styler – Den lyxiga plattången
Rowenta & L'Oreal SteamPod 3.0 Styler – Den högteknologiska plattången
Remington S9100 ProLuxe Straightener – Budgetplattången

Toppvalet


Denna smarta plattång från BaByliss är den bästa plattången på marknaden idag. De andra vinnarna som vi kommer att presentera är också helt fantastiska men BaByliss ST500E Digital Sensor gör din stylingupplevelse till någonting alldeles extra.

Genom att automatiskt känna av vilken temperatur som passar bäst för din hårtyp och genom att vara redo att användas på så lite som 15 sekunder är det här den bästa plattången. Läs mer om den senare.

Breda eller smala plattor?

Eftersom alla plattänger är utformade på olika sätt är en vanlig fråga om man ska ha breda eller smala plattor på sin plattång? Svaret är såklart beroende av vad du föredrar men generellt sett brukar man säga att:

 • Breda plattor är bra för dig med tjockt eller långt hår.
 • Smala plattor är bra för dig med tunt eller kort hår.

Smala plattor är oftast mer flexibla än breda eftersom den sortens plattång kommer åt på fler ställen än vad de breda plattorna kan. Överlag är detta dock en smaksak.

Kan en plattång göra mer än att platta hår?

Ja, kan en plattång göra mer än att platta hår? Svaret är: Absolut! Faktum är att det finns särskilt tre saker som en plattång kan hjälpa dig med förutom att platta ditt hår.

Den kan:

 1. Locka ditt hår. Genom att snurra plattången samtidigt som du drar den genom en sektion av hår får du snygga lockar. Ju snabbare du drar desto mindre definierade lockar och desto mer vågigt hår.
 2. Stryka dina kläder. Ja, du läste rätt. För särskilt skjortkragar fungerar plattången alldeles utmärkt!
 3. Skapa volym. Det kanske tycks underligt att en plattång kan skapa volym men det är faktiskt en av dess främsta fördelar. Genom att föra plattången i en lätt utbuktande halvcirkel ut från hårroten får du en påfallande volym.

”Hög temperatur ger bättre resultat”

Nej! Experter avråder från att använda en alltför hög temperatur på din plattång. Max 200 grader, säger professionella stylister, för att skydda ditt hår från ytterligare slitage.

Glöm inte heller att ha i en värmeskyddande produkt innan du stylar ditt hår för att ge dina hårstrån en slags sköld mot värmen. Detta kommer inte att påverka slutresultatet utan, om något, ge dig en mer beständig styling.

Dyr eller billig plattång

Det här är naturligtvis en svår fråga att svara på. En billig plattång ger oftast lika bra resultat som en dyr. I princip går det inte att se någon skillnad på om håret är stylat med en billig eller en dyr plattång.

Däremot, och nog så viktigt, är en billigare plattång oftast skadligare för håret. I en dyrare plattång har man oftast satsat på att utforma så skonsamma plattor som möjligt och ett temperaturreglage som inte luras så lätt. I en billigare plattång regleras nämligen oftast värmen mer drastiskt än i en dyr och kan lätt bli lurad att öka temperaturen alldeles för mycket om du drar den genom en tjock sektion med hår.

Vi rekommenderar dig att du inte köper en alltför billig plattång. Men om du ändå känner att du inte kan spendera särskilt mycket pengar rekommenderar vi dig att du kikar på vårt budgetval, Remingtons S9100.

Vad är en plattång bäst i test?

En plattång bäst i test har några gemensamma nämnare:

 • Den har som minst en keramisk beläggning. En keramisk beläggning på plattorna, eller helt keramiska plattor, är ett måste i en plattång. Detta för att kunna vara så skonsam mot ditt hår som möjligt.
 • Den anpassar temperaturen eller låter dig göra det manuellt. En plattång som inte alls ändrar sin temperatur kan du nästan räkna med blir för varm och/eller skadar ditt hår.
 • Den använder sig av negativa joner. Negativa joner innebär att ditt hår blir mindre statiskt efter plattning och således ger ett glansigare, beständigare resultat.

Bäst just nu..

Här har vi valt ut de bästa plattängerna på marknaden idag. Det blir en historia om allt från en superintelligent plattång från BaByliss till det välkända märket GHD till en budgetvariant av hög standard från Remington. Läs igenom guiden nedan för att hitta just din favorit!

BaByliss ST500E Digital Sensor – Den smarta plattången


Intelligent, snygg och otroligt effektiv – det finns inga tvivel, BaByliss ST500E är bästa plattång just nu.

Specifikationer ST500E

Maxtemperatur 235 grader
Uppvärmningstid 15 sek
Sladdlängd 1.8 m
Rörligt sladdfäste Ja
Övrigt Smarta funktioner

Plattorna är långa och smala och fungerar lika bra som plattång som locktång med sin cylindriska form. Temperaturen, i manuell inställning, sträcker sig från 180 grader till maximalt 235 grader och hålls konstant via ST500Es automatiska anpassning. Temperaturen visas dessutom löpande på LCD-skärmen.

Några saker vi vill lyfta fram med ST500E:

 • Smart. Om det är någonting BaByliss har satsat på så är det att göra ST500E till en smart plattång. ST500E känner nämligen av typen av hår som du använder den på och reglerar temperaturen efter det för att du ska få bästa resultat varje gång. Om du exempelvis först drar igenom ett tjockare parti hår och sedan väljer att styla ett tunnare parti, kommer ST500E att automatiskt anpassa temperaturen. Som max ställer den in sig på 220 grader vilket vi egentligen tycker är lite för varmt men flera användare hävdar att den aldrig skadar ditt hår.
 • Supersnabb. Väntans dagar är förbi. Den här plattången blir redo på 15 sekunder. 15 sekunder! Det är oerhört snabbt och definitivt en kvalité för en plattång bäst i test.
 • Glansigt resultat. Som en plattång bäst i test ger ST500E ett fantastiskt glansigt resultat. Genom att ha en jonisk funktion i plattorna (som aktiveras så fort du slår på plattången) minskar all statisk elektricitet. Det gör så att håret lägger sig utan frissighet och att det dessutom glänser mer än vad andra plattänger kan erbjuda.

För att vara en så intelligent och välskapt plattång är vi besvikna på att ST500E endast har en keramisk beläggning på sina plattor. Optimalt hade förstås varit om de varit keramiska rätt igenom för att skydda ditt hår på bästa sätt.

Dessutom tycker vi att sladden är något för kort med sina 1,8 m. Vi hade hellre sett en 2 meterssladd eller gärna en längre än så.

Sammanfattning av BaByliss ST500E

Automatisk avstängning
Smarta funktioner såsom automatisk värmeanpassning
Roterande sladdfäste
Supersnabb
Endast keramisk beläggning

1,8 m sladd

GHD Platinum Styler – Den lyxiga plattången

Få märken är så välkända och prisade inom plattångsmarknaden såsom GHD. Deras plattänger används av professionella stylister likaväl som av privatpersoner och har jämförts med hårvärldens Rolls-Royce. Platinum Styler är uppföljaren till den älskade Eclipse och har tagit plattningen till en helt ny nivå.

Specifikationer Platinum Styler

Maxtemperatur 185 grader
Uppvärmningstid 20 sek
Sladdlängd 2.7 m
Rörligt sladdfäste Ja
Övrigt Tri-zone-teknik

Genom att göra ifrån sig ett litet ljud förklarar Platinum Styler när den är redo att användas. Och redo att användas är den på så lite som 20 sekunder. Den har också en automatisk avstängning efter 30 minuter som vi verkligen uppskattar.

Några andra saker som gör Platinum Styler till en plattång bäst i test är:

 • Tri-zone-teknik. Tri-zone-tekniken är en uppvärmningsteknik som garanterar en jämn värmefördelning över plattorna. Det här ska göra så att ditt hår får upp till 50 % färre brutna hårstrån och en markant ökning i glans (20 %). Plattångens plattor är dessutom helt keramiska och släta vilket gör så att ditt hår blir skonat från onödigt slitage.
 • Lättmanövrerad. Om det är någonting som GHD har satsat på så är det att Platinum Styler ska vara lättanvänd och professionell. Med en 2,7 m ledbar sladd och med ett justerbart grepp är det här en följsam och lättarbetad plattång. Det justerbara greppet innebär att trycket på ditt hår alltid blir perfekt och att inga hårstrån fastnar.
 • Locka och platta. Flera av våra plattänger är speciellt anpassade för att också kunna locka ditt hår med extra bra resultat. GHD har dock satsat på detta lite extra. Med en välvd baksida i en något större storlek än hos konkurrenterna kommer Platinum Styler att ge dina lockar en större omkrets och alltså ett större svall. Detta ger snygga vågor eller lockar utan att du behöver oroa dig för att få korkskruvslockar.

GHDs Platinum Styler har en enda temperaturinställning på 185 grader. Det här är en optimal temperatur för ditt hår att stylas med men vi tycker ändå att det finns utrymme till förbättring här. Som vi redan talat om har ju alla olika typer av hår och det finns ett problem med att Platinum Styler då endast har en temperaturinställning.

Sammanfattning av GHD Platinum Styler

Automatisk avstängning
Tri-zone-teknik
Lättanvänd och skonsam
Snygg design i flera möjliga färger

Endast en temperaturinställning

Rowenta & L'Oreal SteamPod 3.0 Styler – Den högteknologiska plattången

Med en unik ångningsteknik ger Rowenta och L’Oreals SteamPod 3.0 Styler ett helt otroligt resultat. Den här plattången kan ta sig an vilken hårtyp som helst och ger ett så slätt resultat som konkurrenterna bara kan drömma om.

Specifikationer SteamPod 3.0 Styler

Maxtemperatur 210 grader
Uppvärmningstid 90 sek
Sladdlängd Ingen uppgift
Rörligt sladdfäste Ingen uppgift
Övrigt Ånga

Tack vare ångan är den här plattången optimal för hår som normalt sett inte lägger sig platt så lätt. Om ditt mål är att ha riktigt platt hår är det här plattången för dig. Den här plattången klarar av alla typer av hår. Vi uppskattar också den automatiska avstängningen efter 60 minuter ifall att du skulle ha glömt att stänga av den.

Andra saker som gör SteamPod 3.0 till en plattång bäst i test:

 • Ångfunktion. Det här är definitivt en speciell plattång eftersom den till skillnad från sina konkurrenter använder sig av ånga för att platta håret. Det här gör att ditt hår blir imponerande glansigt och att resultatet från stylingen håller länge (i många fall längre än av andra plattänger). Det medföljer också en sticka för att du ska kunna kontrollera hårdheten i vattnet – allt för bästa resultat.
 • Temperaturminne. Förutom att automatiskt anpassa värmen, beroende av hårtyp och tjocklek, har SteamPod 2.0 även ett temperaturminne som kommer ihåg vilken temperatur du använde sist du stylade ditt hår.
 • Rörliga, keramiska plattor – med kam. Inom plattångsvärlden finns det olika skolor gällande plattor. Ska de vara rörliga eller inte? Rowenta och L’Oreal har bestämt sig för att rörliga, keramiska plattor är bäst. De menar att det ger ett jämnare tryck över håret så att det sliter mindre på stråna. Vad vi verkligen tycker om är att man kan sätta på en tillhörande kam som fördelar håret jämt över plattorna och ger ett perfekt resultat.

Tyvärr innebär också den innovativa ångfunktionen att plattången blir ganska klumpig. Den är därför relativt svårmanövrerad och kräver att du hela tiden håller den åt rätt håll. Det här är inte en flexibel plattång. Förutom det tar uppvärmningen 90 sekunder vilket såklart är snabbt men samtidigt inte lika snabbt som uppvärmningen hos sina konkurrenter.

Sammanfattning av Rowenta & L'Oreal SteamPod 3.0 Styler

Automatisk avstängning
Unik ångfunktion
Temperaturminne
Automatisk värmeanpassning

Klumpig

Remington S9100 ProLuxe Straightener – Budgetplattången


Remingtons S9100 är ett bra alternativ till de dyrare modellerna vi redan presenterat. Det är inte den mest exklusiva plattången i den här guiden men den är utan tvekan en plattång bäst i test om det är budgeten som är viktigast. Om det är ett budgetalternativ du är ute efter är det här den bästa plattången för dig.

Specifikationer S9100

Maxtemperatur 230 grader
Uppvärmningstid Ingen uppgift
Sladdlängd 3 m
Rörligt sladdfäste Ja
Övrigt Låsfunktion i stängt läge

Några saker vi tycker extra mycket om med denna plattång är:

 • OptiHeat-plattor. Med breda och flexibla OptiHeat-plattor är ditt hår skonat från extra slitage. Dessutom kan du lätt styla ditt hår platt likaväl som till mjuka beach-waves. OptiHeat-plattorna känner av och anpassar värmefördelningen automatiskt till den del av plattorna där den behövs mest. Eftersom plattorna är breda passar den här plattången också för dig med tjockt hår. Förutom det innebär bredare plattor också större lockar, vilket gör ditt svall imponerande.
 • Lång sladd. Med en 3 meter lång sladd är S9100 den plattång som har längst räckvidd. Det här är någonting vi verkligen uppskattar eftersom att det gör din stylingupplevelse så mycket mer flexibel. Förutom det är sladden dessutom ledbar vilket minimerar trassel.
 • Låsfunktion och värmetåligt skydd. För att skydda de känsliga värmeplattorna erbjuder S9100 en låsfunktion som helt enkelt låser plattången i sitt stängda läge. Dessutom kommer S9100 med ett värmetåligt fodral som med fördel förvarar din plattång och skyddar den mot yttre slitage.

Däremot är vi inte förtjusta i att den annars snygga designen lätt blir smutsig och ser ofräsch ut. Vi tycker inte heller om att knapparna är knepigt placerade så att det finns risk att man stöter i dem under användning.

Sammanfattning av Remington S9100 ProLuxe Straightener

OptiHeat-plattor
Lång sladd
Låsfunktion
Placering av knapparna

Blir lätt smutsig

Sammanfattning av guiden

Vi har nu gått igenom fyra favoriter på marknaden idag. Har du funnit din?

Om du vill ha en smart plattång med snygg design och fantastisk automatisk värmeanpassning rekommenderar vi BaByliss ST500E Digital Sensor.

Om du vill ha en riktigt lyxig plattång som professionella stylister använder världen över rekommenderar vi den oerhört kvalitativa GHD Platinum Styler.

Om du har ett hår som aldrig verkar kunna bli platt, eller som är allmänt bångstyrigt, rekommenderar vi utan tvekan Rowenta och L’Oreals SteamPod 2.0 Styler som med sin unika ångfunktion tar hand om alla hårtyper.

Om du vill ha den bästa plattången men också till det bästa priset rekommenderar vi dig att välja Remingtons S9100 ProLuxe Straightener som till ett beskedligt pris ger dig nästan alla funktioner som de andra tre favoriterna.

Oavsett vilken plattång du väljer kan du vara säker på att det är en plattång bäst i test.

Lycka till i sökandet! Här kommer vinnarna en gång till:

3 Viktiga saker att tänka på

 1. Använd aldrig en plattång på vått hår! Det kan inte sägas med nog eftertryck eftersom användning av plattång på vått hår kan ge allvarliga skador. Det som händer är att ångan som bildas från kombinationen värme (från plattången) och vatten (från ditt hår) tränger in i hårstråna och förstör dem permanent.
 2. Värmeskydd. Det kan tyckas självklart men vi säger det ändå en gång till för säkerhetens skull: Använd värmeskydd! Värmeskyddande produkter lägger sig som en sköld kring dina hårstrån och skyddar dem mot den skadliga värmen.
 3. Rengör din plattång. Särskilt eftersom det är rekommenderat att använda värmeskydd i håret kommer produkter att fastna på plattångens plattor. Tänk på att rengöra dem för att behålla plattornas släthet. Släta plattor sliter mindre på håret.