Hårtrimmer bäst i test

En hårtrimmer är ett enkelt sätt att ta frisörsalongen in i ditt hem. Säkra din alldeles egna, unika stil genom att själv ta kontroll över klippningen. Oavsett om du söker efter en trimmer för att klippa ditt hår dagligen, veckovis eller månadsvis finner du rätt hårtrimmer för dig i det här testet. Här kommer vi att gå igenom fyra av de absolut bästa apparaterna på marknaden idag. Allt från ett kraftpaket, som kan riva igenom vilken tjocklek som helst, till en mer delikat apparat som klipper med magisk precision.

Bästa hårtrimmer 2022

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till bästa hårtrimmers i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Panasonic ER-1611
Remington HC5035
Moser 1400 ProfiLine

Toppvalet

Med kvalitéer såsom…

 • en kraftfull motor på 10 000 rpm
 • titaniumblad med avsmalnad X-form
 • precisionsklippning

… Är det här verkligen en hårtrimmer bäst i test. Och då har vi inte ens hunnit nämna att den är lättare än många andra batteridrivna hårtrimmers bäst i test. Läs mer om denna och våra andra vinnare längre ner i guiden.

Vad skiljer olika hårtrimmers åt?

Det kan vara svårt att avgöra vad som skiljer en hårtrimmer från en hårtrimmer. Alla klipper ju hår, på ett eller annat sätt. Experter menar dock att det finns vissa saker som skiljer hårtrimmers åt:

 • Batteridriften är viktig. En hårtrimmer måste hålla samma varvtal och styrka genom hela batteritiden. En sämre hårtrimmer kommer att ha en sjunkande prestanda i takt med batteriet. Satsa därför på en hårtrimmer med konstant varvtal och styrka.
 • Kvalitén på produkten. Experter menar att en hårtrimmer som är värd att köpa också har maskindelar som håller hög standard. En snygg hårtrimmer i all ära, men om inte insidan är lika imponerande är hårtrimmern ingenting att ha. En hårtrimmer av hög kvalité har generellt sett också lättillgängliga reservdelar. Utifall att någonting skulle gå sönder.
 • Salongskvalité. En riktigt bra hårtrimmer är utformad för att kunna användas i en frisörsalong – det vill säga hela tiden. Och detta utan att ge försämrad kvalité på klippningen. När du väljer en hårtrimmer bör den därför kunna användas mycket mer än bara en gång i veckan. Oavsett hur ofta du klipper ditt hår.

4 saker att tänka på innan du köper en hårtrimmer

Det finns några saker som du bör tänka på innan du köper din hårtrimmer. Användningsområden, frekvens och hårtyp, för att nämna några. Lättast är det att beskriva dem i frågor:

 1. Vad ska du ha din hårtrimmer till? Skägg, huvudhår? Klippa dig själv eller anda?
 2. Hur ofta ska du använda din hårtrimmer?
 3. Kommer du att vilja ha olika längder på olika delar av huvudet?
 4. Vilken typ av hår har du?

Tänk på det här när du läser igenom guiden nedan för att se vilken hårtrimmer som passar dig bäst!

Vad är en hårtrimmer bäst i test?

En hårtrimmer bäst i test är en hårtrimmer som tar hänsyn till kvalité, kraft och precision. Den ska kunna klippa många fler gånger än du faktiskt kommer att använda den, för säkrad prestanda. Den ska också ha en kraftfull motor och, gärna, självvässande trimskär. Detta gör så att den kan ta sig igenom även riktigt tjocka partier av ditt hår.

Hur vi har valt ut våra vinnare

När vi har valt ut våra vinnare har vi, förstås, valt dem utifrån vad som gör en hårtrimmer bäst i test. Men vi har också hållit utkik efter unika funktioner utöver en fantastisk kvalité och kraft.

Exempelvis har båda våra vinnare i topp två självvässande trimskär och en digital display som visar klipplängden du ställt in. Och våra vinnare i topp fyra har båda en lätt vikt för maximal rörlighet och frihet.

Bäst just nu..

Nedan kommer vi att presentera de fyra toppvalen i vår  hårtrimmer bäst i test-guide. Alla dessa fyra är kvalitativa hårtrimmers med både precision och styrka som fördelar. Det har varit svårt att välja mellan vinnare och förlorare men vi har tillslut lyckats rangordna våra fantastiska hårtrimmers. Först ut är vinnaren från Philips, HC7460, och därefter följer de andra vinnarna i fallande skala.


Panasonic ER-1611

Med en extremt kraftfull motor (10 000 rpm) och med en lätt och smidig design är Panasonics ER-1611 en hårtrimmer i världsklass! Den har allt du kan önska hos en hårtrimmer: Titaniumbelagda stålblad och en frisörstandard på kam såväl som klippning.

Specifikationer, ER-1611

Klipphöjd (min–max) 3–15 mm
Antal höjdlägen 6 st
Klippbredd 45 mm
Vikt 160 g
Batteridrift Ja
Batterityp NiMH
Drifttid 50 min

Ett positivt kundomdöme från en välkänd dansk sida berättar att:

Köpte Panasonic ER 1611 förra året och det fungerar perfekt. Det bra med den är att den håller uppe farten hela tiden och att skärningen är riktigt bra. Vi är 2 som använder den minst en gång i veckan, det fungerar bra. Lätt att ställa in och rengöra. Kan endast rekommendera denna produkt.

Och det här är inte det enda positiva omdömet. Många, många fler är oerhört nöjda med denna hårtrimmer bäst i test.

Andra saker som vi vill ta upp är:

 • Den lätta vikten. ER-1611 väger nästan ingenting. Med 160 g känns den knappt i handen. Det här tycker vi naturligtvis mycket om eftersom att det kommer att göra din klippupplevelse så mycket lättare.
 • Titaniumbladen. Med en avsmalnande X-form på bladen får du en större klippyta. Det här gör att du får en snabb klipphastighet som inte låter enstaka hårstrån slinka igenom.
 • Motorstyrka. Med 10 000 rpm är det här en av de starkaste hårtrimmrarna på marknaden idag. Vi är imponerade av motorstyrkan. Det här gör bland annat att du inte behöver oroa dig för när du kommer in på tjockare partier av hår eftersom ER-1611 klarar av allt.
 • Höjden ställs in med precision. I fem 0,3 millimeterssteg är klippningens noggrannhet ett faktum. Från 0,8 mm till upp till 2,0 mm är detta möjligt – utan att du behöver sätta på en extern kam.

Vi menar dock att priset inte är helt överkomligt. Särskilt inte i jämförelse med testets två vinnare som går på nästan halva ER-1611s fulla pris. Dessutom har ER-1611 den kortaste sladdlösa drifttiden i det här testet. Drifttiden ligger på endast 50 minuter efter fulladdning.

Med det sagt, om du vill ha en riktigt bra hårtrimmer som är hållbar, kraftfull och som har en god precision, är det här en hårtrimmer för dig.

Summering av ER-1611

Bra precision på längdinställning
Stark motor
Lågt batteri-indikator
Högt pris
Kort drifttid


Remington HC5035 Colorcut

Till ett bra pris och med många praktiska funktioner kommer denna kraftfulla och tåliga hårtimmer bäst i test. Den har fått höga betyg av användare och är en solklar hårtrimmer bäst i test. I HC5035 får du en hårtrimmer som är både kraftfull och som klipper snyggt. Och allt det till ett skäligt pris.

Specifikationer, HC5035

Klipphöjd (min–max) 0.5–25 mm
Antal höjdlägen 9 st
Klippbredd
Vikt 751 g
Batteridrift Nej. Sladd på 1.8 m
Batterityp Sladd.
Drifttid

HC5035 är en apparat som klipper lika kraftfullt som intrycket den ger. Den har självslipande och tåliga stålblad av hög kvalitet som ger bekväm klippning och som håller länge.

Det finns några saker som vi vill lyfta fram med HC5035:

 • Kraftfull och tålig motor. Eftersom att denna hårtrimmer bäst i test kopplas in i vägguttaget får man maximal effekt på hela 10 W. Dessutom sliter det mindre på motorn. Att den har 3 års garanti ger extra trygghet. Flera användare har berömt den för sin förmåga att kunna klippa även tjockt hår.
 • Självslipande blad och minimalt med krångel. Med denna hårtrimmer slipper du allt vad krångel heter. Den kommer med kammar i olika färger, så att du slipper förvirras av de svarta kammarna som ser ut att vara i nästan samma längd. Dessutom är bladen självslipande och tåliga och man får med nackborste, stylingkam, sax och rengöringsborste för apparaten.
 • 2 i 1, hår och skägg. Den här apparaten begränsas inte till huvudet. Om du vill kan du också använda den på skägg med de medföljande kammarna, den kan även användas på kroppen. Det här gör att HC5035 är en av de mest flexibla hårtrimmarna i den här guiden. Med HC5035 behöver du alltså inte känna dig begränsad.

Det finns många saker vi uppskattar med HC5035. Vi gillar särskilt att den är kraftfull, vattentålig, oerhört enkel att ställa in med spaken på sidan och att den har färgkodade kammar. Det är en hårtrimmer utan krångel och med mycket kraft som passar de flesta.

Däremot kan vi förstå att en del skulle önska att den gick att ladda via batteri och inte behövde kopplas in i vägguttag. Och även om den inte har samma precision som en del dyrare apparater så är det här en prisvärd apparat som fått höga betyg av många användare. Det är en hårtrimmer bäst i test av hög kvalitet och till ett riktigt bra pris.

Summering av HC5035

Självslipande och tåliga blad
Färgkodade kammar
2 i 1, skägg och hår
Måste kopplas in i vägguttag
Något klumpig


Moser 1400 ProfiLine


Med sin prisbelönta och klassiska Moser-design och stilrena form är Mosers 1400 ProfiLine en apparat du inte vill gömma i badrumsskåpet. Tack vare att den är sladdriven dras dessutom priset ner vilket gör den otroligt prisvärd. Det här är en hårtrimmer bäst i test.

Specifikationer, 1400 ProfiLine

Klipphöjd (min-max) 0.7–3 mm
Antal höjdlägen 4
Klippbredd 46 mm
Vikt 520 g
Batteridrift Nej
Batterityp Nej
Drifttid Obegränsad

Den här hårtrimmern är för dig som behöver klippa länge och mycket. Tack vare sladden behöver du nämligen aldrig tänka på drifttid eller när du laddade apparaten senast. Däremot finns det förstås ett element av osmidighet när en sladd är inblandad.

Någonting vi tycker extra mycket om med Moser 1400 ProfiLine är att den liksom inte tycks bli sämre över tid. Istället känns det som att Moser 1400 ProfiLine håller sin kvalité dag efter dag, vecka efter vecka. Med den här i hemmet får du möjlighet att få ett klippresultat av frisörkavlité.

Några saker som sticker ut lite extra med Moser 1400 ProfiLine:

 • Enkel att underhålla. Moser 1400 ProfiLine är hållbar av två anledningar. För det första för att den är gjord i riktigt bra kvalitet (med exempelvis självslipande stålblad) och för det andra för att den är så enkel att underhålla. Det enda kravet denna hårtrimmer bäst i test ställer på dig är nämligen att du sköljer av bladen efter användning och att du oljar in dem med jämna mellanrum.
 • Klippresultat. Moser 1400 är en riktig vinnare. När du klipper med denna apparat kan du alltid förvänta dig ett bra klippresultat. Den kan exempelvis klippa otroligt nära huden utan att göra illa dig, vilket ger ett jämnt och fint resultat.
 • Motorn. Moser 1400 hyllas för sin motor som inte tycks backa för någon hårtyp, tjocklek eller frisyr. Motorn är oscillerande och är specifikt utformad för att hålla länge.

Med Moser 1400 ProfiLine kommer endast fyra längdinställningar och den låter även rätt mycket vid användning, även om den har blivit uppdaterad på just den fronten. Här finns det definitivt utrymme till förbättring, menar vi. Däremot är vi glada över att det ingår både rengöringsborste och olja vid köpet. Den är, med andra ord, precis lika kvalitativ som den är lättskött.

Summering av Moser 1400 ProfiLine

Hållbar
Högkvalitativ
Kan klippa länge tack vare sin sladd
Enkel att underhålla
Ibland krångligt med sladd
Högljudd
Få längdinställningar
Kort maxlängd

Sammanfattning av testet

Vi har nu gått igenom fyra av de bästa hårtrimmrarna på marknaden idag. Alla fyra håller oerhört hög kvalitet. Om du har svårt att välja endast en favorit är det därför inte konstigt.

Först gick vi igenom toppvalet Panasonic ER-1611 som trots sitt lite dyrare pris vann våra hjärtan redan från början med sina titaniumbelagda stålblad och en imponerande motorstyrka på 10 000 rpm. Om det är en effektiv, precisionsinriktad hårtrimmer du är ute efter är det här rätt val för dig.

Därefter kikade vi på Philips HC9490 som precis som toppvalet är en unik, otroligt kvalitativ hårtrimmer bäst i test. Om det är en smart apparat med många, många längdinställningar du är ute efter finns det inget annat val än denna hårtrimmer.

Sedan gick vi över till Remington HC5035 Colorcut som tack vare sina färgkodade kammar gör klippningen till en enkel operation. Dessutom hjälper det förstås att den både är riktigt bra och klipper supersnyggt.

Till sist tittade vi på Moser 1400 ProfiLine som är helt rätt val för dig som vill tillbaka till de något mer klassiska hårtrimmrarna. Denna gamla goding från Moser är en uppdaterad variant av Mosers vinnande koncept och gör klippningen till ett glädjeämne.

Hur du rengör din trimmer i 5 steg

Alla hårtrimmers kräver omvårdnad. Rengöring och förebyggande vård är två saker som kommer att göra din hårtrimmer långlivad och effektiv. Ett trimskär som inte rengörs regelbundet blir slött och ger inte en lika snygg klippning som ett rengjort trimskär.

Här är 5 steg för hur du rengör din hårtrimmer på bästa sätt:

 1. Först och främst måste du plocka bort trimskäret från apparaten. Vissa av de nyare apparaterna har en knapp som gör att du enkelt skjuter ut bladet från hårtrimmern. Annars får du manuellt skruva av skäret från din hårtrimmer.
 2. Rengör nu skäret med antingen en borste eller tryckluft. Vissa hårtrimmers har en medföljande rengöringsborste, såsom till exempelvis Mosers Li+Pro.
 3. Droppa några droppar smörjolja på trimskärets kontaktytor.
 4. Sätt tillbaka skäret i maskinen när du är helt säker på att det är rent från hår och smuts.
 5. Droppa nu några droppar smörjolja på trimskärets tänder och sätt igång apparaten i några sekunder för att oljan ska fördelas över hårtrimmerns skär. Experter rekommenderar dig att hålla igång maskinen i cirka 10 sekunder i detta steg.

Sådär! Då är din hårtrimmer redo att klippa igen. Glöm inte att göra detta med jämna mellanrum.