Hårfön bäst i test

Med en hårfön blir morgonbestyren roligare – om inte annat din morgonfrisyr. Om du inte har bytt hårfön på många år är det verkligen dags nu! Dagens hårfönar torkar inte bara ditt hår utan ger det en glans och en lyster som dåtidens apparater inte hade en chans att uppnå.

Hårfönar skiljer sig åt i både form och funktion. Och vilken som är den bästa hårfönen är helt beroende av vad du är ute efter. I denna guide kommer vi att gå igenom våra fyra favoriter av hårfönar bäst i test, på marknaden idag. Vi kommer också att ge dig några saker att tänka på, förklara varför jonisering är en sådan bra funktion och ge en del skötselråd. Allt för att du ska få ut det mesta av din hårfön!Bästa hårfön 2022

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa hårfönarna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Parlux Advance Light Ionic & Ceramic
Dyson Supersonic
OBH Nordica 5195 Björn Axén AC
BaByliss 6611E Pro Silence

Toppvalet

Parlux Advance Light Ionic & Ceramic kombinerar alla finesser och funktioner som bör finnas i en hårfön bäst i test. Den har alla funktioner, såsom luftflöde och temperaturer, i perfekt skick. Och den har alla finesser, såsom avjonisering och att den är miljövänlig. Och då har vi inte ens nämnt hälften av allt den här hårfönen kan erbjuda.

Vi är imponerade av Parlux Advance Light Ionic & Ceramic och tror att du också kommer att bli fascinerad av den. Läs mer om denna hårfön bäst i test nedan!

3 Saker att tänka på innan du köper en hårfön

Det finns alltid vissa önskemål som en konsument har inför ett köp. När det gäller hårfönar tror vi att det är viktigt att verkligen fundera över några saker för att göra ett val som passar ens behov.

Här är några frågor som kan guida dig i sökandet:

 1. Hur ofta kommer du att använda hårfönen? Om du ska använda din hårfön ofta kanske en välutvecklad kalluftsfunktion är extra viktig för dig. Detta eftersom konsekvent användning av hårfön (och värme) är skadligt för ditt hår och kalluften till viss del kan hjälpa dig med det.
 2. Var står du när du fönar ditt hår? Eftersom att alla hårfönar har olika långa sladdar blir det relevant att tänka på var någonstans du befinner dig när du fönar ditt hår. Exempelvis, står du nära eller långt bort från ett eluttag?
 3. Vilken frisyr vill du uppnå? Alla hårfönar har olika sorters medföljande munstycken. Vissa är gjorda för volym, andra för lyster och några för professionell styling. Tänk lite på det och fundera på om du måste köpa till ett extra munstycke.

Vad är en hårfön bäst i test?

Det kan vara svårt att veta vad som utmärker den bästa hårfönen i jämförelse med en annan hårfön. Det finns dock vissa saker som vi skulle vilja lyfta fram som generella kvalitéer för en hårfön bäst i test:

 • Jonisering. Genom att använda en joniseringsfunktion räddas ditt hår från den statiska elektriciteten. Joniseringsfunktionen fungerar genom att neutralisera den statiska elektriciteten som ofta uppstår. Håret blir därför både slätare och glansigare – för att inte tala om mjukare!
 • Priset spelar ingen roll, eller? Det är lätt att tro att en dyrare hårfön är en bättre hårfön. Som vår guide kommer att visa är detta dock inte helt sant. Exempelvis är vår vinnare bra mycket billigare än andrahandsvalet. Det råder förstås delade meningar om huruvida du bör satsa på en dyr eller billig hårfön men vi rekommenderar dig att lägga dig någonstans i mitten. Där brukar kvalitet och pris mötas på ett fördelaktigt sätt.
 • Skonsam. En hårfön är i grund och botten skadlig för din skalp såväl som för dina hårstrån. Därför är det extra viktigt med en hårfön som tar hänsyn till din känsliga hud och ditt känsliga hår genom att erbjuda exempelvis kalluft. Tänk dock på att det alltid är bra att ha i någon form av värmeskyddande produkt innan du fönar ditt hår.

Hur vi har valt ut våra vinnare

Vi har valt ut våra vinnare utifrån hårda kriterier på kvalité, luftflöde och goda omdömen. Vårt mål är att du ska hitta en hårfön bäst i test och inte bara nöja dig med vilken produkt som helst.

Därför har alla våra vinnare bland annat…

 • … Kalluft, för att skydda ditt hår och din hårbotten.
 • … Bekväma handtag, för att du ska kunna använda den mycket.
 • … Ett kraftfullt utblås som definitivt torkar ditt hår torrt, på så kort tid som möjligt.
 • … En joniseringsteknik som hjälper ditt hår att inte bli statiskt.

Hårfön bäst i test

Här har vi samlat våra fyra favoriter. Alla rankas högt av experter såväl som av tidigare konsumenter. Vi kommer att börja med vår vinnare och därefter presentera de andra tre i tur och ordning.

Parlux Advance Light Ionic & Ceramic

Vår vinnare, Paralux Advance Light Ionic & Ceramic, har allt du kan önska hos en hårfön. Den torkar ditt hår snabbt, den är skonsam mot ditt hår (och hårbotten) och den är miljövänlig. Förutom allt detta använder den sig av en avjoniserande teknik som motverkar att ditt hår blir statiskt. För att inte nämna att den kommer i flera färger. Välj mellan blå, svart, guld, silver, grön och lila för att bara nämna några få av de totalt 11 valmöjligheterna.

Specifikationer Parlux Advance Light Ionic & Ceramic

Effekt 2200 W
Medföljande munstycken 1 diffuser
Värmelägen 2 st
Avjonisering Ja
Kalluft Ja
Hastighetslägen 2 st
 • Ergonomisk. Lätt vikt och unikt utformad. Det här är en flexibel hårfön som du kan hålla på med länge utan att slita på handleden.
 • Tystgående. Med en kapacitet på 2200 W och en K-advance motor, som låter 83 m3/h luft forsa ut ur maskinen, vet du att det här är en kraftfull maskin. Trots det låter den förvånansvärt lite.
 • 2 hastigheter och 4 temperaturer. Med 2 hastigheter och 4 temperaturer kan du få vilket resultat du vill. Och det utan att skada håret. Tänk på att desto kallare luft du använder dig av, desto bättre för håret. Parlux Advance har därför en inbyggd ”instant cold shot button” för dina hårstråns skull.
 • Avjonisering. Låt oss vara ärliga: Vi vill inte bara ha torkat hår med en hårfön – vi vill också ha ett slätt och glansigt slutresultat. ”Slätt” i den bemärkelsen att irriterande flygiga hårstrån inte sticker ut från vare sig lockar eller platt hår. Den avjoniserande tekniken gör detta möjligt!

Däremot tycker vi inte om att den här hårfönen endast har ett medföljande munstycke. Vi hade önskat minst ett till! Det medföljande munstycket är dock en diffuser vilket vi uppskattar eftersom det kan hjälpa dig med lockigt hår.

Sammanfattning av Parlux Advance Light Ionic & Ceramic

Lätt att använda
Lätt att rengöra
Bra funktioner
Endast 1 medföljande munstycke

Dyson Supersonic

Här är en liten hårfön för dig med en stor smak. Dyson Supersonic är definitivt den lyxigaste hårfönen och en hårfön bäst i test. Med en unik design och unik teknik är Dyson Supersonic inte bara en hårfön som ger dig torrt hår utan dessutom en proper frisyr.

Specifikationer Dyson Supersonic

Effekt 1600 W
Medföljande munstycken 1 diffuser & 1 koncentrator
Värmelägen 4 st
Avjonisering Ja
Kalluft Ja
Hastighetslägen 3 st
 • Ljudlös. På maximalt 85 dB är det här en otroligt tyst hårfön. Luftflödet är starkt och effektivt. Det måste dock ändå sägas att när tillbehör används ökar ljudnivån något och luftflödet minskar.
 • Unik design. Dyson Supersonic är en hårfön som ingen annan. Genom att ha själva fönfunktionen i handtaget balanseras vikten perfekt.
 • Magnetisk funktion. Till skillnad från andra hårfönar, där man sätter på munstycken genom att antingen skruva eller klicka fast dem, sätts alla tillbehör till Dyson Supersonic fast via magneter. Det här är unikt för Dyson Supersonic och går inte att finna i andra produkter.
 • Lätt att rengöra. Alla tillbehör samt ventilen på hårfönens baksida är lätta att ta av och rengöra. Dessutom finns en inbyggd anti-värme-funktion som gör att du aldrig behöver bränna dig på vare sig tillbehör eller hårfönen i sig.

Samtidigt måste det påpekas att Dyson Supersonic har fått en hel del kritik för sitt pris. Flera tester menar att Dyson Supersonic har ett pris som inte lever upp till tekniken. Det vill säga, att den är alldeles för dyr. Kanske är den mer flashig än prisduglig?

Sammanfattning av Dyson Supersonic

Glansigt och slätt resultat
Magnetisk funktion till munstycken
Unik design
Dyr
Eventuellt mer flashig än kvalitativ

OBH Nordica 5195 Björn Axén AC

Den här hårfönen har varit med i flera år som en riktig salongsfavorit. Med så många år på nacken ser vi det som en självklar bäst-i-test-kvalité att den fortfarande håller kvalité nog att vara med i matchen. OBH Nordicas 5195 Björn Axén AC är en den bästa hårfönen i ordets rätta bemärkelse.

Specifikationer OBH Nordica 5195 Björn Axén AC

Effekt 2000 W
Medföljande munstycken 1 koncentrator
Värmelägen 3 st
Avjonisering Ja
Kalluft Ja
Hastighetslägen 2 st
 • Medgörlig. Med en extra lång sladd på 2,8 meter och ett extra smalt fön- och volymmunstycke är den här hårfönen väldigt flexibel och lätt att använda. Dessutom har den ett löstagbart filter för rengöring så att det blir enklare för dig att hålla hårfönen fräsch. Den har också ett bekvämt handtag vilket såklart är ett plus.
 • Automatisk avstängning. Vid eventuell överhettning stänger OBH Nordica 5195 Björn Axén AC av sig automatiskt.
 • Lätt vikt. Den väger knappt någonting vilket gör den ännu mer medgörlig. Det gör också så att du kan använda den länge utan att få ont i armen.
 • Ordentlig kalluft. Mer än många andra hårfönar har Björn Axéns AC 2000 W ett ordentligt kalluftsflöde som kommer att ge dig en snygg finish på din frisyr. För att inte tala om hur detta skyddar din hårbotten och ditt hår.

Med det sagt, det här är ändå en gammal modell i ny produktion. För att vara så gammal är den fortfarande riktigt bra men den har inte riktigt alla funktioner som de nyare modellerna kan erbjuda.

Exempelvis är vi inte helt sålda på att det inte medföljer en diffuser – som kan vara bra för dig med lockigt hår.

Sammanfattning av OBH Nordica 5195 Björn Axén AC

Ordentlig kalluft
Lätt att använda: Låg vikt, bekvämt handtag och lång sladd
 Automatisk avstängning
Äldre modell
Ingen diffuser

BaByliss 6613E Pro Silence

Det här är en hårfön som har precis det som förväntas av en hårfön bäst i test – men inte mer än så. BaByliss har i 6613E Pro Scilence satsat extra mycket på de essentiella funktionerna, det vill säga, själva fönen men har valt bort att lägga till några extra finesser.

Specifikationer BaByliss 6613E Pro Silence

Effekt 2200 W
Medföljande munstycken 1 diffusor & 1 koncentrator
Värmelägen 6 st
Avjonisering Ja
Kalluft Ja
Hastighetslägen 6 st
 • 6 hastigheter / temperaturer. Standard för en hårfön är att ha 3 hastigheter men BaByliss har alltså satsat på denna funktion lite extra. Med 6 hastigheter kan du torka håret både snabbt och långsamt och helt enkelt anpassa huruvida du vill ha ett starkt flöde eller ett mildare. Och, förstås, vilken temperatur du önskar.
 • Tyst. Det här är tveklöst den tystaste hårfönen i guiden. På endast 81,8 dB är den 50 % tystare än många modeller. Vi är också imponerade över att den har en så stark motor, på 2200 W. Samtidigt finns det vissa som hävdar att 6611E Pro Silence inte är så tyst som den marknadsförs som. Det är en tyst hårfön men precis hur tyst den är vid användning går att diskutera.
 • Avjoniserande. För att du ska slippa få statiskt hår använder sig även den här hårfönen sig av avjoniserande teknik.

Som vi sa i början är det här en hårfön som har precis det som förväntas av en hårfön: Den blåser till hår torrt och försöker vara så tyst som möjligt under tiden.

Tyvärr finns det också en hel del saker som vi saknar. Vi saknar en längre sladd och åtminstone några finesser.

Sammanfattning av BaByliss 6613E Pro Silence

Tyst
6 hastigheter / temperaturer
Kort sladd
Inga direkta finesser

Sammanfattning av guiden

Nu har vi gått igenom fyra av våra favoriter på marknaden idag. Vi tror att du kommer att bli nöjd med vilken som men om du behöver lite hjälp att komma ihåg dem kommer en sammanfattning här.

Om du är sugen på en testvinnande produkt som inte bara är en hårfön utan också ett ordentligt stylingverktyg är Parlux Advance Light Ionic & Ceramic rätt hårfön för dig. Det här är den bästa hårfönen eftersom at den är ergonomisk, tystgående och använder sig av en avjoniserande teknik för att motverka statiskt hår. Dessutom är den gjord av återvinningsbart material.

Men, kanske är du mer sugen på någonting riktigt lyxigt? I sådana fall bör du se till Dyson Supersonic. Tveklöst lyxigast, men också tveklöst dyrast, erbjuder Dyson Supersonic en helt ny stylingupplevelse. Genom att dölja fönen i handtaget och genom att använda sig av magneter för att sätta fast munstyckena är det här en hårfön som testar gränserna för vad en hårfön kan göra. Och då har vi inte ens talat om dess unika design!

Om du inte är sugen på ett wild card utan vill ha en rejäl hårfön som är trygg, gör sitt jobb och kommer att hålla länge rekommenderar vi OBH Nordica 5195 Björn Axén AC. Den här hårfönen är en gammal favorit som aldrig tycks tas ifrån varken sin kvalité eller sin plats på marknaden som den bästa hårfönen.

Om tystnad istället är det viktigaste för dig är BaByliss 6611E Pro Silence valet du bör överväga. Med den här hårfönen får du både kraft och tystnad. Tyvärr är den inte så tyst som vi kanske skulle önska – men den är fortfarande den tystaste hårfönen i testet.

Underhåll din hårfön i 3 enkla steg

Det är alltid viktigt att underhålla sina produkter. Särskilt en hårfön eftersom dess effektivitet är helt beroende av ett rent och fritt luftflöde. Så hur gör man det? Det kan vara lite klurigt i början men det är egentligen en mycket enkel procedur.

Såhär rengör du din hårfön i 3 enkla steg:

 1. På hårfönens baksida finns det ett galler där luften sugs in. Ta bort det. Det går oftast att få bort lätt genom att vicka eller vrida på gallret.
 2. Med en mjuk (och torr) borste, rengör gallret genom att sopa bort damm och smuts.
 3. När gallret är helt rent sätter du tillbaka det igen. Var noga med att det verkligen sitter på ordentligt.

Sådär, då har du en helt ren hårfön igen!