Febertermometer bäst i test

När man är sjuk vill man att det ska vara så enkelt som möjligt att hålla koll på febern. Med en bra febertermometer får man stenkoll på temperaturförändringar och kan enklare behandla sjukdom effektivt. På marknaden idag kan det vara svårt att veta vilken modell som passar bäst för en själv. I denna guide presenteras tre riktigt bra febertermometrar. Nokia Thermo gjorde sig förtjänt av titeln febertermometer bäst i test 2022. Den är högteknologisk, smidig och mäter korrekt. Fortsätt läsa för att läsa mer om den och finna din favorit!Bästa febertermometer 2022

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till bästa febertermometrar i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Nokia Thermo Braun ThermoScan 7 Braun ThermoScan PRT1000
Mätområde Pannan Örat Mun/Armhåla/Rektalt
Temperatur 35–43.2°C 34–42.2°C 34–42.2°C
Vattentålig? Nej Endast spetsen Ja
Mäthastighet~ 2 sek 5 sek 10 sek
Batterier AAA LR6 LR41

Vad är en febertermometer bäst i test?

En riktigt bra febertermometer är smidig att använda, enkel att rengöra och kanske framför allt: mäter snabbt och exakt. Extra plus får den om det finns förenklande funktioner som gör bedömning och behandling av sjukdom lättare. Sådant är exempelvis hygienskydd, minnesfunktioner, tåligt material och uppvärmd termometerspets.

Hur exakt är en febertermometer?

De äldre febertermometrarna som man mätte i mun, rektum eller armhåla gav en uppfattning om temperatur, men de lämnade mycket att önska när det kom till exakthet. Ofta behövde man lägga på ett antal grader.

De nyare febertermometrarna mäter dock mycket exakt, utan att man själv behöver anpassa särskilt mycket, det är svårt att göra fel. Dessa termometrar mäter med en exakthet på ungefär 0,1, vilket ger en väldigt bra bild av sjukdomstillståndet. Många mäter dessutom på endast ett par sekunder och visar tydligt vilken temperatur man har.

Hur exakt den mäter kan påverkas av ålder, fukt på huden, om man mätt precis innan etc. För vuxna är det inte särskilt noga var man väljer att mäta men för spädbarn och mycket små barn är det säkrast att mäta i ändtarmen för att få en korrekt uppfattning om temperatur.

Vad är feber?

Den centrala temperaturen, eller kroppstemperaturen som det oftast kallas, sköts av hypotalamus. Om den centrala temperaturen ligger över individens normaltemperatur utan att försvinna under en längre tid kallas det för feber. Feber förknippas ofta med andra sjukdomstillstånd och är snarare ett symtom än en sjukdom.

Vad som anses vara feber eller inte skiljer sig från person till person och vi råder dig därför att ta temperaturen titt som tätt för att kunna fastställa vad som är din normaltemperatur.

Febertermometrar i test

Ingen gillar feber, men när olyckan är framme gäller det att ha en bra termometer som kan ge en korrekt uppfattning om sjukdomsläget för att underlätta behandling. Här nedan presenteras tre riktigt bra och praktiska febertermometrar som passar för alla möjliga behov.

Nokia Thermo – febertermometer bäst i test

Praktisk, stilren och smart är bara tre kvaliteter som kan tillskrivas Nokia Thermo. Den avläser på endast 2 sekunder och ger en avläsning som är mycket korrekt (endast skillnad på ca. 0.1-0.2 °C) och är dessutom hygienisk då man inte behöver röra hud eller andra delar av kroppen. Via appen kan man i sin profil sedan se sin egen historia, lägga till anteckningar och få ett larm om febern ökat.

Specifikationer Nokia Thermo

Mått 11.6 x 3.3 x 3.3 cm
Mätområden Pannan
Temperatur 35 – 43.2 °C
Vattentålig Nej
Mäthastighet 2 sek
Batterier AAA
Övrigt Batterier medföljer; 16 senorer; 8 minnen; Digital Display; App;

Hållbar och hygienisk

Den smidiga och robusta designen kommer med många fördelar. Utöver att vara stilren och kompakt gör dess design att man kan mäta febern utan att röra vid huden. Det gör den mycket hygienisk och du kan använda den på flera personer direkt efter varandra utan att oroa dig för smitta.

Korrekt avläsning snabbt

En av de stora fördelarna med Nokia Thermo är den smidiga och snabba avläsningen. Om man håller termometern vid pannan i ungefär 2 sekunder mäter den av med sexton infraröda sensorer och 4 000 mätpunkter. Det ger en exakt mätning som skiljer sig på ungefär 0,1 – 0,2 grader. I pannan flödar mycket blod och denna kan göra skillnad mellan artärer för att mäta de där mest blod flödar, det gör att den är en av de mest exakta febertermometrarna på marknaden just nu.

Smart lagring

Nokia Thermo kan kopplas till en app som är kompatibel med IOS och Android. I appen kan man skapa 8 profiler, där lagras historiken så att man enkelt kan ha flera referenspunkter. Man ansluter till appen via Wi-Fi och kan bland annat lägga in egna anteckningar.

Systemet larmar själv om feber misstänks och registrerar alla mätningar, i appen sparas alla mätningarna för den valda profilen.

Helhetsintrycket

Låt inte dess eleganta och enkla design lura dig, innanför skalet finns mycket avancerad teknologi. Det enda simpla med denna är mätningen, den är oerhört enkel att använda och ger ett noggrant mätresultat. Dessutom är den hygiensisk, hållbar och har ett batteri som håller i ca. 2 år. Instruktionerna är tydliga och mycket enkla att förstå vilket gör det mycket enkelt att få igång den. En mycket bra och avancerad termometer helt enkelt.

Nokia Thermo – plus och minus

Hygienisk
Exakt
Snabb och smidig

Dyr

Braun ThermoScan 7 IRT6520 –En smidig febertermometer för barn och vuxna

Att ta tempen på sitt barn kan vara en onödigt besvärlig uppgift. Denna termometer mäter i örat på ungefär 5 sekunder och ger då ett mycket korrekt svar. För spädbarn och mycket små bebisar rekommenderar vi nästa febertermometer detta test, men för barn och vuxna är detta en mycket smidig och välfungerande termometer.

Specifikationer Braun ThermoScan 7 IRT6520

Mått 20 x 16 x 38 cm
Mätområden Öra
Temperatur 34 – 42.2°C
Vattentålig Nej men spetsen kan rengöras
Mäthastighet 5 sek
Batterier 2 st LR6/R6 (AA)
Övrigt Night Light; ExacTemp; Minnesfunktion med 9 platser; Förvärmd spets; Engångsskydd; Ljudsignal; Rörlig topp; Automatisk avstängning; LCD-skärm

Anpassat efter ålder

En anledning till att denna är bästa febertermometer för barn är att den kan bedöma och tolka ålder och temperatur med det som Braun själva kallar för ”Age Precision”. Det gör att avläsningen blir mer korrekt och att man själv slipper tolka temperaturen. Systemet tolkar temperaturen och gör en bedömning utifrån ålder och tidigare historik huruvida det handlar om feber eller inte. Det finns tre åldersinställningar: 0-3 månader, 3-36 månader och 36 månader och uppåt (som kan användas till en vuxen person).

Funktioner för ökad bekvämlighet

Den mjuka och behagliga spetsen kan värmas upp lite så att man inte behöver besväras av en kall och obehaglig spets i örat. Dessutom gör det att avläsningen blir mer korrekt.

Avläsningarna sparas i minnet och termometern kan spara 9 mätningar, det gör det enkelt att se om febern höjts eller sänkts och vilken temperatur man tidigare haft.

Termometern har ett nattljus som gör att man kan mäta barnets feber under natten och ändå se numret utan att behöva tända lampor och störa sömnen. Att placera termometern bra i örat är inte heller det en svår uppgift tack vare det så kallade ExacTemp systemet som vägleder örontermometern med ljus och ljud.

Helhetsintrycket

Braun ThermoScan 7 IRT6520 är en smidig, snabb och korrekt febertermometer som passar perfekt för barn som har svårt att sitta stilla eller vuxna som vill ha en exakt mätning utan krångel. Att det är en av de mest populära febertermometrarna är inte svårt att förstå.

Braun ThermoScan 7 IRT6520 – plus och minus

Flera funktioner som underlättar mätning
Mycket precis mätning
Snabb avläsning

Kan bara användas i örat

Braun ThermoScan PRT1000 –Klassisk och korrekt för spädbarn

När det kommer till mycket små barn så är mätning i rektum enligt läkare det tveklöst mest tillförlitliga. För mycket små barn och nyfödda rekommenderar vi därför denna febertermometer som kan användas i armhåla, oralt eller rektalt. Den läser snabbt av temperaturen, är prisvärd och är enkel att rengöra.

Specifikationer Braun ThermoScan PRT1000

Mått 21 x 9 x 2.5 cm (förpackning)
Mätområden Mun; Armhåla; Rektalt
Temperatur 34 – 42.2 °C
Vattentålig Ja
Mäthastighet 10 sek
Batterier LR41
Övrigt Automatisk avstängning; Ljudsignal; Rörlig ropp; 1 minnesplats; BPA-fri; LCD-display; skyddande fodral

Användarvänlig

Är det något denna termometer är så är det användarvänlig. Man slår enkelt på den via en knapp och mäter sedan på önskad plats, efter cirka 10 sekunder hörs ett pip och temperaturen står med stora siffror på en lättläst LCD-display. Minnesfunktionen gör det än lättare, det gör det möjligt att se den senaste avläsningens resultat. Åldern väljer man enkelt innan mätning via knappen och det finns 0-3, 3-36 och 36-mån vuxen.

Den är dessutom vattentålig och kan tack vare det enkelt rengöras på önskat vis. När batteriet är slut är det enkelt att byta ut det och sedan fortsätta använda den som vanligt.

Behaglig att mäta med

Tack vare dess flexibla tipp och smala utformning är den enkel att använda oavsett vilket sätt man mäter på. Den flexibla tippen minskar dessutom obehaget vid exempelvis mätning i ändtarmen, som blir både besvärligt och mycket obehagligt med en stel och hård termometer. Dessutom är den BPA-fri, vilket gör den än säkrare att använda på barn.

Helhetsintrycket

Braun ThermoScan PRT100 är en smidig och praktisk febertermometer som kan användas av hela familjen. Den ger en exakt mätning på ett par sekunder och kan rengöras utan större besvär. Den passar mycket bra för den som söker en klassisk termometer till ett bra pris.

Braun ThermoScan PRT1000 – plus och minus

Mycket lätthanterad
Ger korrekt mätning för alla åldrar
Prisvärd

Måste rengöras efter användning


Sammanfattning av febertermometer bäst i test

Här ovan har vi presenterat tre produkter förtjänta av titeln febertermometer bäst i test. Här nedan kommer en kort sammanfattning av alla produkter igen:

Nokia Thermo Braun ThermoScan 7 Braun ThermoScan PRT1000
Mätområde Pannan Örat Mun/Armhåla/Rektalt
Temperatur 35–43.2°C 34–42.2°C 34–42.2°C
Vattentålig? Nej Endast spetsen Ja
Mäthastighet~ 2 sek 5 sek 10 sek
Batterier AAA LR6 LR41