Eltandborste bäst i test

Eltandborste

Vi vet vilken som är den bästa eltandborsten. Vi har studerat flera tester av eltandborstar, deras resultat, tagit del av användares egna omdömen och läst på om vad som gör en bra eltandborste. Här är guiden som hjälper dig till renare tänder.

Om du inte vill läsa hela genomgången så kan redan nu avslöja att Braun Oral-B Pro 5000 är bästa eltandborste just nu. Men beroende på preferenser kan det vara en god idé att läsa hela guiden för att finna den som passar dig bäst!

De bästa eltandborstarna just nu

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till våra eltandborstar bäst i test i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Braun Oral-B Pro 5000 – topptestad med hygglig prislapp
Philips Sonicare Diamond Clean – för en annorlunda borstkänsla
Oral-B (Braun) Genius 9000 – Smart tandborstning med många funktioner
Philips Sonicare ProtectiveClean – Skonsam djuprengöring
Braun Oral-B Vitality Precision – bästa budgetval

 

Toppvalet

Uppdaterade priser via Prisjakt

Den tandborste som vi utsett till eltandborste bäst i test är den högkvalitativa, effektiva och snygga Braun Oral-B Pro 5000. Den är en bra kombination mellan lyx och budget och har alldeles lagom med funktioner. Den rengör med vältestade metoder och man kan räkna med att få en riktigt ren mun efter varje tandborstning.

Därför är eltandborste bättre

Allt fler väljer eltandborste i stället för en manuell tandborste. Skälet är åtminstone delvis uppenbart: en eltandborste ger ett bättre resultat. Renare tänder, mindre problem med plack och karies – ”hål i tänderna” – och i slutänden lägre kostnader för tandläkarbesök. För barn är en eltandborste inte bara effektiv utan kan också öka motivationen för att borsta tänderna.

Oscillerande eltandborste bäst i test

Alla eltandborstar är inte skapade lika. Skillnaderna må vara små på utsidan, men desto större i hur de fungerar och inte minst i hur mycket de kostar. De tandborstar som är bäst i test just nu arbetar med en oscillerande och pulserande rörelse, vilket innebär att det runda borsthuvudet vrider sig ungefär ett halvt varv fram och tillbaka samtidigt som det pulserar fram och tillbaka i borststrånas riktning. Rörelsen är mycket snabb och en av hemligheterna bakom tandborstarnas effektivitet.

Det är samma princip som utnyttjas i de verktyg tandläkare använder för att rengöra tänder och har fördelen att borsten är lätt att lära sig använda. För att tekniken ska fungera krävs att du bara använder ett mycket lätt tryck. Vid ett för hårt tryck riskerar du att skada tandköttet och dessutom minskar rengöringseffekten. Dyrare eltandborstar talar antingen om när du trycker för hårt, minskar oscilleringshastigheten eller ger helt enkelt efter så att det resulterande trycket på tanden och tandköttet aldrig blir för högt.

Hydrosonisk borste spolar rent

Den andra tekniken i sammanhanget kallas hydrosonisk. Det är främst Philips eltandborstar som använder den och tekniken bygger på en annan princip än den oscillerande. Fördelar som brukar framhållas är att du knappt behöver använda något tryck alls – risken att skada tandköttet minskar alltså – och förespråkare hävdar att de rengör mer effektivt.

Borsten rengör både rent mekaniskt och genom en effekt som uppstår genom den extremt höga frekvensen som borsthuvudet rör sig med. Det stimulerar salivproduktionen och en blandning av saliv, vatten och tandkräm spolar så att säga rent även mellan tänder och i hålrum där borsten inte kommer åt. Så ser i vart fall teorin ut.

Hur viktiga är extrafunktionerna?

Olika program. Tilltaget att erbjuda olika program, som förekommer i en del av de lite dyrare modellerna, verkar främst vara en marknadsföringsgimmick. Exempelvis finns lägen som sägs ge ett särskilt friskt tandkött, eller vitare tänder eller en särskilt djupgående rengöring. När allt kommer omkring är inte teknikerna som används på raketforskningsnivå, även om tillverkare gärna vill få konsumenter att tro det. Folktandvården skriver att ”det finns olika sorters eltandborstar, roterande och soniska. Båda är lika bra”. Tester av eltandborstar visar att det faktiskt finns skillnader i hur effektivt olika modeller rengör, men kommentaren indikerar att extrafunktioner hos en eltandborste inte torde ha någon avgörande skillnad för din tandhygien.

Kan barn använda eltandborste?

Precis som vuxna kan barn vinna på att använda eltandborste. Med rätt modell kan det dessutom bli enklare att nå långt bak i munnen. Däremot är en del modeller klumpigare än manuella tandborstar för barn, vilket i stället ger sämre åtkomlighet. Här gäller att testa. En eltandborste kan också öka barnets motivation till att borsta tänderna. Under alla omständigheter behöver barn hjälp av en vuxen att borsta tänder. Folktandvården rekommenderar denna hjälp upp till tio års ålder.

Philips och Braun dominerar

Även om det är två tillverkare som dominerar den svenska marknaden för eltandborstar, Philips och Braun, finns det många modeller att välja bland. Från de enklaste för några hundralappar till exklusiva modeller med ett överflöd av inställningsmöjligheter, funktioner och även tillhörande appar.

För somliga modeller kan man fråga sig hur komplicerad en tandborste egentligen behöver vara. Är det nödvändigt att koppla ihop tandborsten med sin mobiltelefon? Behöver jag olika program för rengöring av tänder, massage av tandkött, för vitare tänder. Eller är allt bara bluff och marknadsföringsbåg? Svaret är ett det beror på. Det beror på vad du vill ha. Gillar du teknik kanske alla olika lägen och smartphone-koppling gör dig lyckligare. Men det är inget som krävs för att förbättra din munhygien.

Hantering

För att nå ett bra resultat räcker det inte att eltandborsten använder en bra teknik. Den behöver förstås också vara lätt att hantera och komma åt bra i munnen. Här visar sig faktiskt tämligen stora skillnader. Somliga modeller vibrerar obehagligt mycket, har hög ljudnivå eller känns otympliga att hålla i. Andra kanske har en för liten borste.

Hur lång tid kan jag borsta på en laddning?

Eltandborstens effektivitet och torde stå högst på listan när du väljer modell. Men även batteritiden kan vara viktig. I synnerhet om du ofta gör kortare resor. Med en eltandborste som klarar sig längre på en laddning behöver du inte packa med laddare. Gemensamt för alla eltandborstar är att de laddas utan att du behöver ansluta någon kontakt. I stället placerar du dem i ett ställ som överför elektricitet ”trådlöst”. Det här är alltså inget du behöver jämföra när du väljer modell, däremot är det som sagt en bra idé att jämföra batteritiden för olika eltandborstar, och även laddtiden. Någon modeller tar så lång tid som 30 timmar för att nå full laddning, medan de flesta ligger på 10-15 timmar.

Batteritiden varierar typiskt mellan cirka en halvtimme och uppåt tre timmar.

Borsthuvuden kan göra eltandborsten dyr i drift

En kostnad som lätt glöms bort när det gäller eltandborstar är den för själva borsthuvudet. Du bör naturligtvis byta borste regelbundet. Folktandvårdet säger var tredje månad men räkna med att behöva göra det oftare. En sliten borste ger sämre resultat.
Priset för borsthuvuden varierar stort. I någon nätbutik kan du köpa nya för mellan 20 och 30 kronor (Oral-B) i flerpack medan exempelvis Apotea tar över 40 kronor per huvud för samma borste. Philips Diamondcare-borstar kostar nästan 70 kronor styck hos samma kedja.

Hur vi har kommit fram till vilken som är den bästa eltandborsten?

Efter att ha studerat ett stort antal tester av eltandborstar och även tagit del av användares egna reflektioner och omdömen har vi hittat fem modeller som på ett eller annat sätt förtjänar en bäst-i-test-titel. Du hittar såväl dyra, komplicerade borstar som enklare varianter med behagligare prislappar. Vi har också vägt in expertinformation från bland annat Folktandvården för att kunna bedöma vilka som är de bästa modellerna just nu.

Eltandborstar i test

Här nedan presenteras våra toppval av tandborstar mer utförligt. Att har gjort sig förtjänta av titeln eltandborste bäst i test, men av olika anledningar. Fortsätt läsa för att finna den som passar dig bäst.

Braun Oral-B Pro 5000 – topptestad med hygglig prislapp

oral-b-pro-5000
Uppdaterade Priser

Med ett smidigt handtag och en nöjd-kund-garanti framhålls den här eltandborsten som ett mycket bra val i flera tester. Det är varken den enklaste eller mest avancerade tandborsten, inte heller den lyxigaste eller billigaste.

Det är helt enkelt en riktigt bra eltandborste i mellanskiktet med en del smarta funktioner och effektiv rengöring som passar de flesta. Den höga kvalitetskänslan är något som testare pekar på när de utser den till en eltandborste bäst i test.

Specifikationer Braun Oral-B Pro 5000

Borströrelse (per minut) Oscillerande 8 800; Pulserande 40 000
Program 4
Flera färger Ja
Drifttid~ 48min
Övrigt Bluetooth; Trycksensor; Timer; Resefodral

Snabbt roterande borste för effektiv rengöring

Oral-B Pro 5000 är självfallet också effektiv med både oscillerande och pulserande borsthuvud. Enligt uppgift rör det sig med 8800 rotationer och 40 000 pulseringar per minut. Den tar bort upp till 100% mer plack än en manuell tandborste.

Tandborsten är behaglig att hålla tack vare det smala och smidiga handtaget med vissa ruggade delar. Oavsett om man har blöta eller torra händer kan man hålla tandborsten stadigt.

Funktioner för säkrare rengöring

Om du trycker för hårt minskar eltandborsten hastigheten för att skydda tandköttet. En finess som för all del inte är nödvändig, men inte heller störande, är den trådlösa timerdisplayen. Den visar hur länge du har borstat och hur lång tid du har kvar innan du uppnår den magiska 2-minutersgränsen. På timerdisplayen ser du också vilket av borstprogrammen som används.

Braun Oral-B Pro 5000 – plus och minus

Prisvärd
Lagom med finesser
Högkvalitativ och robust

Inte den mest moderna tandborsten på marknaden


Philips Sonicare Diamond Clean – för en annorlunda borstkänsla

philips-sonicare

Uppdaterade Priser

Du som är ute efter en lite annorlunda tandborstupplevelse bör titta på Philips Sonicare-tandborstar och denna är en av de bästa. Den har en sonisk rengöringsteknik, ett avsmalnat och vinklat borsthuvud och modern designat handtag. Dessutom har den fått höga betyg i test och förtjänar onekligen sin plats i denna eltandborste bäst i test-guide

Specifikationer Philips Sonicare Diamond Clean

Borströrelse (per minut) Oscillerande 6 200; 62 000
Program 5 (Clean; Gum Care; Polish; Sensitive; White)
Flera färger Ja
Drifttid~ 84min
Övrigt USB-laddning; Timer; Resefodral med laddning; Laddningsglas; Mjukstartprogram

Sonisk rengöringsteknik

Philips använder främst en så kallad sonisk rengöringsteknik. Det innebär i korthet att en mycket hög pulsfrekvens hos borsthuvudet stimulerar salivproduktionen och närmast spolar tänderna rena. Enligt flera testare fungerar tekniken mycket väl, även om någon påpekar att det tar några dagar innan man vänjer sig vid tekniken. När man väl vant sig kan man räkna med en riktig djuprengöring vid varje tandborstning.

Denna teknik gör att man kommer åt i de flesta skrymslen och vrår både vad gäller tänder och tandkött, effektivt för att bekämpa karies och andra besvär gällande tand- och tandkött. De diamantformade borststråna  ger vitare tänder snabbt.

Genomtänkt design

Sonicare Diamond Clean har ett smäckert handtag och är lätt att komma åt med även längst in i munnen. Laddaren som följer med har formen av ett tandborstglas. För att slippa släpa med sig det under resa får du också en smidig reseledare.

Philips eltandborste får också höga betyg för låg ljudnivå och en nöjd-kund-garanti på hela 60 dagar.

Philips Sonicare Diamond Clean – plus och minus

Djuprengöring för tänder och tandkött
Snygg design med ergonomiskt handtag och stilren laddningskopp
Ger vitare tänder snabbt

Priset


Oral-B (Braun) Genius 9000 – Smart tandborstning med många funktioner

Uppdaterade Priser

Om man söker en lite lyxigare och mer modern variant av vårt toppval så är Oral-Bs smarta tandborste ett riktigt bra val. Den kan bland annat anslutas till app, har flera borstinställningar, positionsdetektering och mycket mer. Man får en överlag friskare mun både vad gäller tänder och tandkött med denna eltandborste bäst i test.

Specifikationer Oral-B Genius 9000

Borströrelse (per minut) Pulserande 40 000; Oscillerande 10 500
Program 6 (Djuprengöring/ Daglig rengöring/ Tandköttsvård/ Mjuk/ Vitgörande och tungrengöring)
Flera färger Ja
Drifttid~ 1h (batteriet räcker i ca. 12 dagar enligt Oral-B själva)
Övrigt App för Android och iOS; Bluetooth; Trycksensor; Laddning via USB; Sonisk teknik; 2-minuters timer; Smartphonehållare ingår; Uppladdningsbart resefodral; Laddningsindikator; Positionsdetektering; Gum guard-teknik

Bra funktioner för smartare rengöring

Något som står ut med denna eltandborste är appen som vägleder dig i tandborstningen. Den har bland annat en timer, ger instruktioner under tandborstning, statistik över tandborstandet och man kan sätta mål och få notifikationer.

Den har utöver appen funktioner såsom en laddningsindikator, uppladdningsbart resefodral, trycksensor samt en smart borstningstäckning som vet var man borstat så att man inte missar någon del av munnen.

Väldesignad på flera plan

De runda borsthuvudet i kombination med de många funktionerna och den pulserande och oscillerande borsten gör att man får rena tänder snabbt. Tänderna blir dessutom vidare då den kan putsa bort fläckar och missfärgningar.

Tandborsten i sig har en stilren och snygg design som bör tilltala de flesta. Den har dessutom en LED SmartRing i tolv färger och det finns sex borsthuvuden.  Man kan alltså anpassa tandborsten efter sina personliga preferenser.

Oral-B Genius 9000 – plus och minus

Många smarta funktioner
Flera bra tillbehör
Riktigt bra rengöring som kan anpassas

För en del är funktionerna överflödiga


Philips Sonicare ProtectiveClean – Skonsam djuprengöring

Uppdaterade Priser

Philips Sonicare ProtectiveClean är en modern och smart tandborste som har många funktioner som underlättar tandborstningen. Den är behaglig att använda och det smala borsthuvudet med en unik sonisk teknik gör att de flesta kan få rengjorda tänder

Specifikationer Philips Sonicare ProtectiveClean

Borströrelse (per minut) 62 000
Program 2
Flera färger Ja
Drifttid~ 1h
Övrigt Sonisk teknik; Trycksensor; 2-minuters timer; BryshSync; Tystgående elektromagnetisk pulsmotor; Batteriindikator; 2 intensitetsnivåer; Laddningsbart batteri

Enkelt att komma åt för effektiv rengöring

Det smala och smidiga borsthuvudet har en svängd spets som gör det enkelt att borsta överallt i munnen utan problem. Borsten rengör på djupet men skonsamt, även de med känsliga tänder och tandkött kan använda den utan att oroa sig. Den skadar inte fyllningar, kronor, fasader eller andra tandbehandlingar.

Dessutom har den en sensor som varnar när man borstar för hårt genom att pulsera.

Unik teknik

Den har en sonisk teknik som gör att man når in under tandköttskanten och mellan tänderna. De har en snabbt svepande rörelse med ungefär 62 000 borsttag per minut.  Det ger friskare och vitare tänder. Den tar bort ungefär 7 gånger mer plack än en manuell tandborste och tar bort missfärgningar på tänderna.

Tandborsten har något kallat ”BrushSync” som innebär att den automatisk anpassas efter det borsthuvud man använder. Den påminner dessutom när det är dags att byta borsthuvud.

Philips SoniCare ProtectiveClean – plus och minus

Rengör både tänder och tandkött skonsamt på djupet
Ger vitare tänder utan att skada emaljen
Smart designat borsthuvud och timer

Hade kunnat ha längre batteritid


Braun Oral-B Vitality Precision – bästa budgetvalet

Oral-B Vitality Precision

Uppdaterade Priser

Detta är en eltandborste bäst i test i budgetkategorin. Frågan är om det egentligen finns någon anledning att välja en annan modell. Om det enda du är ute efter är rena tänder är Oral-B Vitality Precision från Braum ett riktigt bra val.

Specifikationer Oral-B vitality precision

Borströrelse (per minut) Oscillerande 7 600; Pulserande 20 000
Program Inga
Flera färger Ja
Drifttid~ 30min
Övrigt Vibrationstimer

Bra grundrengöring

I tester där effektivitet och förmåga att rengöra väger tyngst presterar den här bra. Om du behöver mer stöd av tekniken för din tandrengöring än vad en oscillerande borste utan tilläggsfunktioner kan ge är detta kanske inte rätt modell.

Den talar inte om när du trycker för hårt och den har inte olika program eller lägen. Men den gör det den ska, tänderna bli rena och plånboken inte nämnvärt plågad. För den som inte orkar krångla med inställningar, appar och funktioner är denna alltså bästa eltandborste.

Uppoffringar

Somliga testare klagare på att den låter för mycket, andra på att handtaget känns klumpigt. Det handlar mycket om tycke och smak.

Oral-B vitaliy precision – plus och minus

Väldigt prisvärd
Rengör bra om man har rätt teknik
Användarvänlig

Lite klumpigt handtag
Något högljudd


Sammanfattning av guiden

Det finns en eltandborste för alla. Oavsett om du gillar prylar, knappar och appar eller om du är den mer instrumentella typen och värdesätter effektivitet allra högst. Eller om du för den delen hör till kategorin som egentligen inte bryr dig särskilt mycket, men naturligtvis vill ha rena tänder och helst inte behöva betala särskilt mycket för det. Vi utsåg Oral-B 5000 till eltandborste bäst i test alla kategorier, eftersom den är en bra kompromiss mellan funktioner, effektivitet och pris.

Om författaren

Henrik Rådmark

Henrik Rådmark är en av landets mest erfarna it-skribenter. Allt sedan han fick sin första kreditkortsstora miniräknare i slutet av 70-talet upphör han aldrig att fascineras över nya tekniska prylar. Han byter regelbundet mellan Android och Ios, mellan Windows och OS X och är närmast besatt av att hitta det optimala ljudet i stereon, få den bästa bilden ur kameran.