Bästa eltandborsten 2018

Eltandborste

Vi vet vilken som är den bästa eltandborsten. Vi har studerat flera bäst-i-test-resultat, tagit del av användares egna omdömen och läst på om vad som gör en bra eltandborste. Här är guiden som hjälper dig till renare tänder.

Om du inte vill läsa hela genomgången, som tar cirka fem minuter att läsa, så kan vi avslöja att Braun Oral-B Pro 5000 är årets testvinnare. Men beroende på dina förväntningar bör du titta på flera modeller.

Uppdaterade priser via Prisjakt

De bästa eltandborstarna 2018?

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa eltandborstarna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

1. Braun Oral-B Pro 5000 – topptestad med hygglig prislapp
2. Philips Sonicare Diamond Clean – för en annorlunda borstkänsla
3. Braun Oral-B Pro 7000 – lyfter tandborstningen med app
4. Colgate Proclinical A1500 – anpassar sig till din borststil
5. Braun Oral-B Vitality Precision – bästa budgetval

 

Därför är eltandborste bättre

Allt fler väljer eltandborste i stället för en manuell tandborste. Skälet är åtminstone delvis uppenbart: en eltandborste ger ett bättre resultat. Renare tänder, mindre problem med plack och karies – ”hål i tänderna” – och i slutänden lägre kostnader för tandläkarbesök. För barn är en eltandborste inte bara effektiv utan kan också öka motivationen för att borsta tänderna.

Oscillerande eltandborste bäst i test 2018

Alla eltandborstar är inte skapade lika. Skillnaderna må vara små på utsidan, men desto större i hur de fungerar och inte minst i hur mycket de kostar. De tandborstar som är bäst i test 2018 arbetar med en oscillerande och pulserande rörelse, vilket innebär att det runda borsthuvudet vrider sig ungefär ett halvt varv fram och tillbaka samtidigt som det pulserar fram och tillbaka i borststrånas riktning. Rörelsen är mycket snabb och en av hemligheterna bakom tandborstarnas effektivitet.

Det är samma princip som utnyttjas i de verktyg tandläkare använder för att rengöra tänder och har fördelen att borsten är lätt att lära sig använda. För att tekniken ska fungera krävs att du bara använder ett mycket lätt tryck. Vid ett för hårt tryck riskerar du att skada tandköttet och dessutom minskar rengöringseffekten. Dyrare eltandborstar talar antingen om när du trycker för hårt, minskar oscilleringshastigheten eller ger helt enkelt efter så att det resulterande trycket på tanden och tandköttet aldrig blir för högt.

Hydrosonisk borste spolar rent

Den andra tekniken i sammanhanget kallas hydrosonisk. Det är främst Philips eltandborstar som använder den och tekniken bygger på en annan princip än den oscillerande. Fördelar som brukar framhållas är att du knappt behöver använda något tryck alls – risken att skada tandköttet minskar alltså – och förespråkare hävdar att de rengör mer effektivt.

Borsten rengör både rent mekaniskt och genom en effekt som uppstår genom den extremt höga frekvensen som borsthuvudet rör sig med. Det stimulerar salivproduktionen och en blandning av saliv, vatten och tandkräm spolar så att säga rent även mellan tänder och i hålrum där borsten inte kommer åt. Så ser i vart fall teorin ut.

Hur viktiga är extrafunktionerna?

Olika program. Tilltaget att erbjuda olika program, som förekommer i en del av de lite dyrare modellerna, verkar främst vara en marknadsföringsgimmick. Exempelvis finns lägen som sägs ge ett särskilt friskt tandkött, eller vitare tänder eller en särskilt djupgående rengöring. När allt kommer omkring är inte teknikerna som används på raketforskningsnivå, även om tillverkare gärna vill få konsumenter att tro det. Folktandvården skriver att ”det finns olika sorters eltandborstar, roterande och soniska. Båda är lika bra”. Tester av eltandborstar visar att det faktiskt finns skillnader i hur effektivt olika modeller rengör, men kommentaren indikerar att extrafunktioner hos en eltandborste inte torde ha någon avgörande skillnad för din tandhygien.

Kan barn använda eltandborste?

Precis som vuxna kan barn vinna på att använda eltandborste. Med rätt modell kan det dessutom bli enklare att nå långt bak i munnen. Däremot är en del modeller klumpigare än manuella tandborstar för barn, vilket i stället ger sämre åtkomlighet. Här gäller att testa. En eltandborste kan också öka barnets motivation till att borsta tänderna. Under alla omständigheter behöver barn hjälp av en vuxen att borsta tänder. Folktandvården rekommenderar denna hjälp upp till tio års ålder.

Philips och Braun dominerar

Även om det är två tillverkare som dominerar den svenska marknaden för eltandborstar, Philips och Braun, finns det många modeller att välja bland. Från de enklaste för några hundralappar till exklusiva modeller med ett överflöd av inställningsmöjligheter, funktioner och även tillhörande appar.

För somliga modeller kan man fråga sig hur komplicerad en tandborste egentligen behöver vara. Är det nödvändigt att koppla ihop tandborsten med sin mobiltelefon? Behöver jag olika program för rengöring av tänder, massage av tandkött, för vitare tänder. Eller är allt bara bluff och marknadsföringsbåg? Svaret är ett det beror på. Det beror på vad du vill ha. Gillar du teknik kanske alla olika lägen och smartphone-koppling gör dig lyckligare. Men det är inget som krävs för att förbättra din munhygien.

Hantering

För att nå ett bra resultat räcker det inte att eltandborsten använder en bra teknik. Den behöver förstås också vara lätt att hantera och komma åt bra i munnen. Här visar sig faktiskt tämligen stora skillnader. Somliga modeller vibrerar obehagligt mycket, har hög ljudnivå eller känns otympliga att hålla i. Andra kanske har en för liten borste.

Hur lång tid kan jag borsta på en laddning?

Eltandborstens effektivitet och torde stå högst på listan när du väljer modell. Men även batteritiden kan vara viktig. I synnerhet om du ofta gör kortare resor. Med en eltandborste som klarar sig längre på en laddning behöver du inte packa med laddare. Gemensamt för alla eltandborstar är att de laddas utan att du behöver ansluta någon kontakt. I stället placerar du dem i ett ställ som överför elektricitet ”trådlöst”. Det här är alltså inget du behöver jämföra när du väljer modell, däremot är det som sagt en bra idé att jämföra batteritiden för olika eltandborstar, och även laddtiden. Någon modeller tar så lång tid som 30 timmar för att nå full laddning, medan de flesta ligger på 10-15 timmar.

Batteritiden varierar typiskt mellan cirka en halvtimme och uppåt tre timmar.

Borsthuvuden kan göra eltandborsten dyr i drift

En kostnad som lätt glöms bort när det gäller eltandborstar är den för själva borsthuvudet. Du bör naturligtvis byta borste regelbundet. Folktandvårdet säger var tredje månad men räkna med att behöva göra det oftare. En sliten borste ger sämre resultat.
Priset för borsthuvuden varierar stort. I någon nätbutik kan du köpa nya för mellan 20 och 30 kronor (Oral-B) i flerpack medan exempelvis Apotea tar över 40 kronor per huvud för samma borste. Philips Diamondcare-borstar kostar nästan 70 kronor styck hos samma kedja.

Hur vi har kommit fram till vilken som är den bästa eltandborsten 2018?

Efter att ha studerat ett stort antal tester av eltandborstar och även tagit del av användares egna reflektioner och omdömen har vi hittat fem modeller som på ett eller annat sätt förtjänar en bäst-i-test-titel. Du hittar såväl dyra, komplicerade borstar som enklare varianter med behagligare prislappar. Vi har också vägt in expertinformation från bland annat Folktandvården för att kunna bedöma vilka som är de bästa modellerna 2018.

Braun Oral-B Pro 5000 – topptestad med hygglig prislapp

oral-b-pro-5000
Med ett smidigt handtag och en nöjd-kund-garanti framhålls den här eltandborsten som ett mycket bra val i flera tester. Även den höga kvalitetskänslan är något som testare pekar på när de utser den till bäst-i-test.

Oral-B Pro 5000 är självfallet också effektiv med både oscillerande och pulserande borsthuvud. Enligt uppgift rör det sig med 8800 rotationer och 40 000 pulseringar per minut.

Om du trycker för hårt minskar eltandborsten hastigheten för att skydda tandköttet. En finess som för all del inte är nödvändig, men inte heller störande, är den trådlösa timerdisplayen. Den visar hur länge du har borstat och hur lång tid du har kvar innan du uppnår den magiska 2-minutersgränsen. På timerdisplayen ser du också vilket av de fyra borstprogrammen som används.
Uppdaterade Priser

Philips Sonicare Diamond Clean – för en annorlunda borstkänsla

philips-sonicare

Du som är ute efter en lite annorlunda tandborstupplevelse bör titta på Philips Sonicare-tandborstar, med fördel alltså denna. Till skillnad från Braun använder Philips en så kallad sonisk rengöringsteknik. Det innebär i korthet att en mycket hög pulsfrekvens hos borsthuvudet stimulerar salivproduktionen och närmast spolar tänderna rena. Enligt flera testare fungerar tekniken mycket väl, även om någon påpekar att det tar några dagar innan man vänjer sig vid tekniken.

Sonicare Diamond Clean har ett smäckert handtag och är lätt att komma åt med även längst in i munnen. Laddaren som följer med har formen av ett tandborstglas. För att slippa släpa med sig det under resa får du också en smidig reseledare.

Philips eltandborste får också höga betyg för låg ljudnivå och en nöjd-kund-garanti på hela 60 dagar.
Uppdaterade Priser

 

Braun Oral-B Pro 7000 – lyfter tandborstningen med app

large
Braun Oral-B Pro 7000 är en i sammanhanget tämligen dyr tandborste som är utrustad med flera funktioner som tillför absolut ingenting. För de flesta. Men för några kan extrafunktioner som sammankoppling med en app i telefonen vara det som lyfter den annars så rutinmässiga och lite grå vardagsrutinen i badrummet.

Oral-B Pro 7000 är för all del en bra eltandborste. Det vill säga den gör effektivt rent, den är lätt att hantera och den har i övrigt bra egenskaper. Bland annat säger den till om du trycker för hårt och den talar också om hur länge du har borstat, genom en signal var 30:e sekund. Den har en mängd olika lägen tänkta för olika typer av uppgifter. Vad sägs om en tungrengöring? Eller en djuprengöring. Du kanske vill ha vitare tänder? Det fixar ett av lägena på den här eltandborsten, hävdar tillverkaren.

I appen kan du följa statistik på ditt arbete med munhygienen. Underhållande för somliga, men en funktion som ändå måste placeras i nöjeskolumnen.

Överflödet av funktioner gör att vi tar upp den här som ett bra val. Men alltså endast för dig som gillar gadgets, appar och kanske statistik. Hör du inte till den kategorin, välj Oral-B Pro 5000, som är snarlik i de grundläggande funktionerna och torde göra ett lika bra jobb med tandrengöringen.
Uppdaterade Priser

Colgate Proclinical A1500 – anpassar sig till din borststil

Colgate Proclinical 1500
Colgate må vara stora på tandkräm i Sverige, men som leverantör av eltandborstar är de förhållandevis små. Deras modell Proclinical A1500 är en avancerad eltandborste som har fått bra omdömen i tester och av användare. Det speciella utseendet, med det böjda borstskaftet, ska underlätta borstningen liksom ett antal sensorer som anpassar rörelse och intensitet utifrån hur borsten hålls och hanteras.

Den rengör tänderna med hjälp hydrosonisk teknik, på samma sätt som Philips eltandborstar. I något test kommer den också på andra plats efter Philips Sonicare Diamondclean.

Colgate-borsten får med andra ord höga betyg på samtliga punkter. Några användare påpekar fördelen med att slippa förhålla sig till olika program, lägen och hastigheter – eftersom borsten justerar detta själv med hjälp av de inbyggda sensorerna. Åter några tycker att den ger samma känsla som efter att man har varit hos tandhygienisten.
Uppdaterade Priser

Braun Oral-B Vitality Precision – bästa budgetvalet

Oral-B Vitality Precision
Budgetvalet nummer ett. Frågan är om det egentligen finns någon anledning att välja en annan modell. Om det enda du är ute efter är rena tänder är Oral-B Vitality Precision från Braum i vart fall avgjort det klokaste valen. Somliga testare klagare på att den låter för mycket, andra på att handtaget känns klumpigt. Det handlar mycket om tycke och smak.

I tester där effektivitet och förmåga att rengöra väger tyngst presterar den här bra. Om du behöver mer stöd av tekniken för din tandrengöring än vad en oscillerande borste utan tilläggsfunktioner kan ge är detta kanske inte rätt modell. Den talar inte om när du trycker för hårt och den har inte olika program eller lägen. Men den gör det den ska, tänderna bli rena och plånboken inte nämnvärt plågad.
Uppdaterade Priser

Sammanfattning

Det finns en eltandborste för alla. Oavsett om du gillar prylar, knappar och appar eller om du är den mer instrumentella typen och värdesätter effektivitet allra högst. Eller om du för den delen hör till kategorin som egentligen inte bryr dig särskilt mycket, men naturligtvis vill ha rena tänder och helst inte behöva betala särskilt mycket för det. Vi utser Oral-B 5000 till bästa borste, eftersom den är en bra kompromiss mellan funktioner, effektivitet och pris.

Och här kommer vinnarna igen:
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser