Måltidsersättning bäst i test

Oavsett om målet är viktnedgång, kickstart eller bara en sundare, smidigare måltid så kan måltidsersättning vara ett bra alternativ. Med måltidsersättning kan man få en god, smidig och näringsrik måltid utan att behöva krångla eller oroa sig för en för stor mängd kalorier. Men det finns ett stort utbud av måltidsersättningar på marknaden och det kan vara svårt att hitta en som passar för just dig. I denna guide får du veta mer om måltidsersättningar och får veta vilka måltidsersättningar som presterat bäst i test.De bästa måltidsersättningarna 2022

Här nedan kommer våra toppval av måltidsersättning bäst i test. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Allévo Svenskt kosttillskott diet shake Naturdiet Garden of life RAW organic meal
Typ VLCD & LCD LCD VLCD & LCD LCD
Ersätter Alla måltider Enstaka måltider Alla måltider Enstaka måltider
Varianter Soppor; Shakes; Drinkmixar; Bars Shakes; Drinkmixar; Bars Drinkmix Drinkmix
Socker per portion~ 6.5g 6g 7.5g <1g
Protein per portion~ 11g 14.3g 12g 20g
Kcal per portion~ 115 99 110 120
Direkt till test Allévo Svenskt kosttillskott diet shake Naturdiet Garden of Life RAW organic meal

Vad är en bra måltidsersättning?

Vilken sorts måltidsersättning som passar för vem är beroende av vilka mål man har. Överlag kan man säga att en bra måltidsersättning har låg sockerhalt och hög halt av protein och fibrer, det gör att man håller sig mätt längre och inte får ett stort sockersug. Att få i sig en stor mängd protein är särskilt viktigt för den som tränar och som inte vill förlora muskelmassa.

En måltidsersättning som gör det möjligt att gå ner kroppsfett och inte bara kroppsvikt bör vara målet för den som vill ha en långvarig viktnedgång. Man vill alltså inte endast tappa muskler och vatten. I den bästa av världar minskar man kroppsfett men behåller musklerna.

Hur fungerar måltidsersättning?

Grundtanken med måltidsersättning är att man ska få i sig en så liten mängd kalorier att man snabbt tappar vikt. Med måltidsersättning kan man få i sig alla nödvändiga näringsämnen men samtidigt få ett stort kaloriunderskott, något som är mycket svårt med ”vanlig” mat.

Som standard brukar man råda kvinnor att äta 2000 kcal per dag och män 3000 kcal per dag. Med måltidsersättningar ligger man oftast på under 800 kalorier per dag. Ju större kaloriunderskott man har desto mer tar kroppen av annan energi (såsom fett).

Att använda måltidsersättning som en lösning för viktproblem är inte en hållbar lösning, experter menar att man bör använda måltidsersättning antingen som en kickstart för ett sedan mer balanserat liv, eller för att ersätta enstaka måltider under lång tid.

Måltidsersättning är alltså tänkt att antingen användas under en begränsad period eller för att ersätta ett begränsat antal måltider under dagen.

Olika sorters måltidsersättning

Det finns en stor mängd måltidsersättningar på marknaden. Dessa är de vanligaste just nu:

 • VLCD står för Very Low Calorie Diet (lågkaloridiet). Denna typ av måltidsersättning är godkänd av livsmedelsverket och ska gå att ersätta alla måltider med. Den är oftast på mellan 450 och 600 kcal per dag.
 • LCD står för Low Calorie Diet och liknar VLCD men är bättre lämpad för att ersätta enstaka måltider med och passar inte för att ersätta alla måltider med. Oftast 600-1000 kcal per dag.
 • Dietprotein är baserat på protein och innehåller färre kolhydrater och en mindre mängd socker än många vanliga måltidsersättningar. Även den passar bäst att ersätta enstaka måltider med.

Går det bra att träna när man äter måltidsersättning?

Ja! Det går bra. Man får dock räkna med att känna sig trött och svag eftersom att man får i sig betydligt mindre energi än vad man är van vid. Det kan därför vara svårt att genomföra hårda träningspass. Men att träna samtidigt hjälper till att bränna fett och påskyndar viktnedgången. Träning kan dessutom bidra till att man får behålla muskelmassa under viktnedgången.

Tips för att lyckas med måltidsersättning

Att endast konsumera måltidsersättningar kan vara en utmanande uppgift så här kommer en del tips och saker att tänka på när man går på en diet som inkluderar måltidsersättningar.

 1. Välj rätt måltidsersättning för dig. Är smak, näringsinnehåll eller konsistens viktigast? Fundera över vilken din största utmaning är och välj en produkt utifrån det.
 2. Använd kosttillskott såsom fettbrännande tillskott, aptithämmare, fibertillskott och L-karnitin (innan aktivitet).
 3. Tänk på att även drycker innehåller kalorier. Drick inte läsk, saft, mjölk i kaffe osv.
 4. Ät inte måltidsersättningar om du inte är fullt frisk. Om du äter mediciner eller har något medicinskt tillstånd så se till att rådfråga en läkare först.
 5. Var beredd på att du kommer att må dåligt under den första tiden. Trött, darrig, hungrig och sur är normalt innan kroppen har vant sig. De flesta upplever att det kan ta ett par dagar.
 6. Om shaken har en söt smak: Mixa den med is för att få en skummig och fin konsistens, smaken blir dessutom godare då.
 7. Drick mycket vatten, alltså minst 2-3 liter per dag.
 8. Tugga på något. Lite spenat, en morot eller annan kalorisnål grönsak kan ge dig något att tugga på och göra det enklare att hålla sig till måltidsersättningarna.
 9. Det kan vara en god idé att tillsätta proteinpulver eller kaseinprotein för att bibehålla muskler.

Hur får man hållbara resultat?

För att få ett hållbart resultat gäller det att ha en långsiktig plan och att inkludera perioden med måltidsersättning som endast en del av det, eller eventuellt att ha det som ett komplement till en allsidig och sund kost.

En nyckel till att lyckas med sin viktnedgång är att planera för att lägga om sin livsstil. Regelbunden motion och sund kost bör vara grundstenarna i en viktnedgång, det går inte att helt förlita sig på måltidsersättning. Tänk på att en hållbar viktnedgång tar tid.

Måltidsersättning i test

Att finna en måltidsersättning som passar för dig kan vara en svår uppgift. Här nedan presenteras fyra måltidsersättningar som alla passar för olika personer med olika mål, oavsett om man prioriterar god smak eller optimalt näringsinnehåll. Fortsätt läsa för att finna din favorit!

Allévo – Måltidsersättningen med många alternativ

Om man planerar att gå på VLCD under ett tag för att exempelvis kickstarta en viktnedgång så är Allévo ett bra alternativ. Vi och många andra gillar Allévo tack vare det bra näringsinnehållet, de många alternativen och att de flesta av dessa är välsmakande (för att vara måltidsersättningar). Det finns soppor, shakes, smoothies, bars och kosttillskott. Det är endast de i pulverform som är anpassade för VLCD.

Specifikationer Allévo

Typ VLCD och LCD
Smaker Smoothie: Vanilj/mango & Jordgubbe/blåbär; Choklad; Potatis & purjolök; Broccoli & basilika; Banan & hallon; Betydligt fler smaker finns men detta är VLCD-utbudet
Sorter Soppor; drinkmixar; Smoothies; Bars
Proteinmängd~ 10g
Kolhydratsmängd~ 11g
Övrigt Kan användas i tre veckor; Lågt Gi

Mångsidig

Något som ger Allévo stora pluspoäng är att man med Allévos produkter kan växla mellan varma och kalla måltider då det finns både soppor och shakes att välja mellan. Det är många som upplever att det gör det lättare att hålla sig till dieten när man får växla mellan varmt och kallt. Det gör Allévo till bästa måltidersättning för den som har svårt att slita sig från ”riktig mat”.

Är det inte lite mycket kolhydrater?

Likt många andra måltidsersättningar av denna sort skulle vi gärna vilja se en något lägre halt av kolhydrater och socker (5.9 gram), men man skulle då behöva räkna med antingen sötningsmedel som kan böka till magen eller att det ska smaka torrt och illa. Jämfört med vad man oftast är van vid så är detta fortfarande en mycket liten mängd kolhydrater, vilket fortfarande ger möjligheten att hamna i så kallat ”ketos” (ketogenes), vilket gör att man går ner snabbare i vikt.

Ett säkert sätt

Allévos VLCD-produkter är godkända av livsmedelsverket och har en kliniskt bevisad effekt. De är helt säkra att använda under en kortare period och ger kroppen allt den behöver under denna period. Om man intar fem portioner under dagen får man ungefär 600 kalorier per dag, vilket leder till en snabb viktnedgång. Som vi tidigare påpekat så är det dock viktigt att ha en långsiktig plan. Tydligen är dock att man med Allévos produkter kan gå ner snabbt i vikt, vilket kan vara motiverande.

Allévo – plus och minus

Flera varianter att välja mellan
God smak
Löser sig väl i vätska

Endast LCD-produkterna finns som färdigblandade shakes


Svenskt kosttillskott diet shake – Ett balanserat alternativ

En anledning till att svenskt kosttillskotts dietproteinpulver förtjänar en plats i måltidsersättning bäst i test guiden är kombinationen av dess balanserade näringsinnehåll och goda smak. Dessutom är den billig (ungefär 10 kronor per portion). Det är en måltidsersättning som passar bra att ersätta 1-2 måltider per dag med och är således bästa måltidsersättning för den som vill reducera sitt kaloriintag under en längre tid.

Specifikationer svenskt kosttilskott diet shake

Typ Ersätter 1-2 måltider per dag
Smaker Choklad; Apelsin; Blåbär & vanilj; Cappuccino; Choklad & kokos; Hallon; Jordgubbe; Jordgubbe & banan
Sorter Drinkmix
Proteinmängd~ 14 g
Kolhydratsmängd~ 6 g
Övrigt Smakgaranti; Skopa medföljer

Behaglig konsistens och god smak

En del proteinpulver är svårblandade, blir klumpiga och gryniga. Svenskt kosttillskotts måltidsersättning löser sig väl i både vatten och mjölk. Den får en len och behaglig konsistens om man blandar den med gaffel och låter den stå i kylen ett tag.

Flera kunder berömmer denna måltidsersättning för sin goda smak och påpekar bland annat att den smakar betydligt bättre än andra proteinpulver som de testat. Många gillar de fruktigare smakerna som har en balanserad sötma och god eftersmak, men många påpekar att den behöver få stå till sig i kylen i ungefär en halvtimme för optimal smak och konsistens.

Balanserat innehåll

En anledning till att denna är bästa måltidsersättning för den som vill ersätta enstaka måltider är att den endast innehåller runt 99 kalorier per portion men en stor mängd protein, kostfiber, antioxidanter och vitaminer och mineraler. Kombinationen av kostfiber och protein gör att man känner sig mättare då kostfiber sväller i magen. Dessutom har den inget tillsatt socker och har riktiga fruktbitar (eller chokladbitar) i sig. Den lyckas alltså balansera god smak och ett bra näringsvärde.

Hög kundnöjdhet

Bland kunder som recenserat shaken blir det tydligt att många gillar den då de flesta gett den högsta betyg. De menar att den ger en behaglig mättnadskänsla, smakar gott och är mycket prisvärd.

Svenskt kosttillskott diet shake – plus och minus

Högt innehåll av proteiner och kostfiber
God smak och bra konsistens
Prisvärd

Den passar inte att ersätta samtliga måltider med


Naturdiet – En snabb viktnedgång med god smak

Många gillar Naturdiets måltidsersättningar och det är inte svårt att förstå varför. De finns både i pulverform och färdigblandade i de flesta matvarubutiker, är billiga, har relativt låg sockerhalt och en bra mängd protein. De flesta av deras produkter har dessutom en behaglig smak och kan blandas i vanligt kranvatten om man så önskar. Vi gillar särskilt deras shakes med extra låg sockerhalt.

Specifikationer Naturdiet

Typ VLCD
Smaker Mandel & bär; Hasselnöt & choklad; Havregryn & banan; Choklad & kokos; Päron & vanilj; Mintchoklad; Cookies & cream; Chocobanana; Jordgubbe; Choklad; Choco fudge; Caffè latte; Wildberry; Persika mango; Hallon & granatäpple; Banan & jordgubbe
Sorter Shakes; Smoothies; Bars: Drinkmix
Proteinmängd~ 14 gram
Kolhydratsmängd~ 10 gram
Övrigt VLCD-produkterna kan användas i upp till tre veckor

Näringen

Många måltidsersättningar innehåller en stor mängd socker trots sitt låga kaloriinnehåll. Naturdiets innehåller cirka 13 gram kolhydrater (varav 7.5gram sockerarter) och 12 gram protein, samt alla nödvändiga näringsämnen. Man rekommenderas att drick 5-6 stycken om dagen och kommer då att hamna på 600-800 kalorier, beroende på vilken sort man väljer. Det gör att Naturdiets produkter passar bra för VLCD.

Ett bra alternativ som kommit nyligen är Naturdiets shakes och bars med en lägre sockerhalt.

 Smaken

Vi, och många andra, föredrar chokladsmaken som kan liknas lite vid en svag (och något kemisk), pucko. De med smak av bär påminner om saft och den med choklad och banan har en svag smak av skumbanan. De nyare smakarna håller även de vad de lovar och är goda för att vara måltidsersättning. Vi uppskattar att det finns så många alternativ, även om samtliga är åt det sötare håller.

Konsistensen är även den behaglig och drinkmixarna löser sig enkelt i valfri vätska. Drycken blir då slät och man slipper de sedvanliga klumparna.

I deras LCD-sortimen finns bars och smoothies som är menade att användas som ett mellanmål och som har ett något högre kalorivärde, även dessa har en god smak som kan fungera som ett tillfredställande mellanmål.

Om du tränar mycket

Om man tränar mycket och hårt så kan det vara klokt att tillsätta mer protein i form av pulver eller bars för att inte tappa muskelmassa under dieten. Man kan då välja antingen vanligt proteinpulver med låg sockerhalt eller något av de dietproteinalternativen som presenteras i denna guide.

Naturdiet – plus och minus

God smak
Flera shakes finns färdigblandade
Kan ge en snabb viktnedgång

Få laktosfria alternativ


Garden of life RAW organic meal – Vegansk, ekologisk och näringstät

Om hälsa, miljö och djurrätt är frågor som får ditt hjärta att slå lite snabbare så är Garden of life Raw organic meal bästa måltidsersättning för dig. Den kanske inte kan skryta med en läcker smak och len konsistens men den har ett fantastiskt näringsvärde. Den är helt vegansk, glutenfri, fri från soja, RAW och ekologisk. Den innehåller alltså inga artificiella ämnen och har en stor mängd högkvalitativt protein som är enkelt för kroppen att ta upp. Den är ett bra val för den som prioriterar kvalitet och hållbarhet över smak och pris och den har utnämnts till måltidsersättning bäst i test av flera anledningar.

Specifikationer Garden of life RAW organic meal

Typ VLCD men passar bäst att ersätta enstaka måltider med
Smaker Vanilj; Choklad; Vanilla Spiced Chai; Lättsötad
Sorter Drinkmix
Proteinmängd~ 20g
Kolhydratsmängd~ 8 g
Övrigt RAW; Vegansk; Ekologisk; Sojafri; Glutenfri; Kosher

RAW

Något som gör att Garden of lifes produkt förtjänar sin plats i vår måltidsersättning bäst i test guide är dess naturliga innehåll. Som ovan nämnt så är den vegansk, ekologisk, sojafri, glutenfri, kosher och RAW. Dessutom innehåller den probiotiska bakterier som bidrar till en sund tarm som i sin tur underlättar matstmältningen.

Något som ger den ytterligare pluspoäng är att den inte innehåller något tillsatt socker och endast är sötad med riktig stevia, vilket fungerar bra för många och särskilt diabetiker då det inte höjer blodsockret. En portion innehåller endast 8 gram kolhydrater men hela 20 gram protein och en stor mängd nyttiga näringsämnen.

Men smaken då?

Garden of lifes måltidsersättning är ingenting för den kräsne när det kommer till smak. Den smakar inte hemsk och exempelvis vaniljsmaken innehåller ekologisk vaniljarom som i kombination med stevian ger en trevlig vaniljsmak. Det som gör smaken mindre behaglig är att den är just RAW och att det märks. Smaken är lite svår att beskriva, men likt många produkter baserade på veganskt protein så smakar den enligt många lite ”grönt”, man känner tydligt av ingredienser såsom spirulina och alfalfa.

Med det sagt, man vänjer sig tillslut vid smaken och tillsätter man pulvret i exempelvis en smoothie eller blandar med någon form av mjölk så blir smaken väldigt mycket trevligare. Vill man ändå dricka den endast med vatten så är ett tips att mixa den med lite is, dels för smaken och dels för konsistensen.

Konsistensen…

Ja, och så var det konsistensen, även den får man se upp lite med. Konsistensen är nämligen något tjock och det är viktigt att ha en bra shaker för att få bort klumparna och grynigheten. Det gäller även att dricka den direkt, annars kan man åka på att den blir väldigt tjock, seg och grynig. Det ska dock sägas att detta är väldigt vanligt för produkter av denna sort och inget som är specifikt negativt med denna. I test av måltidsersättningar har många ändå påpekat att produkten är fullt drickbar och att konsistensen inte är särskilt störande.

Garden of life RAW organic meal – plus och minus

Fantastisk näringsinnehåll med låg kolhydratsmängd och hög proteinhalt
Ekologisk, RAW, Vegansk, glutenfri, fri från soja
Håller en mätt och nöjd länge
Fungerar bra även för de med matsmältningsbesvär och kan till och med ge en bättre magbalans

Smaken och konsistensen hade kunnat vara trevligare


Sammanfattning av guiden

God smak, behaglig konsistens, lågt pris eller det optimala näringsinnehållet? När det kommer till att välja måltidsersättning finns det mycket att tänka på för att hitta den som passar bäst för just dig. Här ovan har fyra måltidsersättningar bäst i test presenterats och här nedan kommer en kort sammanfattning av dessa.

Allévo Svenskt kosttillskott diet shake Naturdiet Garden of life RAW organic meal
Typ VLCD & LCD LCD VLCD & LCD LCD
Ersätter Alla måltider Enstaka måltider Alla måltider Enstaka måltider
Varianter Soppor; Shakes; Drinkmixar; Bars Shakes; Drinkmixar; Bars Drinkmix Drinkmix
Socker per portion~ 6.5g 6g 7.5g <1g
Protein per portion~ 11g 14.3g 12g 20g
Kcal per portion~ 115 99 110 120