Solkräm bäst i test

Att känna solen mot sin hud är enligt många en fantastisk känsla. Men flera timmar i solen utan ordentligt skydd kan få förödande konsekvenser. Utöver kläder, hatt och solglasögon är solkräm en viktig komponent för att sola säkert. Men marknaden formligen svämmar över av solkrämsprodukter och det kan vara svårt att finna en solkräm som fungerar ordentligt och inte kladdar ner allt vid insmörjning. I denna djupgående guide presenteras toppvalen av solkräm för vuxna, barn och ansikte samt en del tips om hur du bäst kan njuta av solen utan besvär. Fortsätt läsa så vet du snart vilken produkt som knep titeln solkräm bäst i test.Bästa solkräm 2022

Detta är just nu våra toppval av solkrämer just nu. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätta läsa hela köpguiden.

Smarto-valet

Här nedan kommer våra toppval av solkräm inom kategorierna kropp, barn och aniskte. Dessa tre solkrämer ger alla bra skydd, är enkla att applicera och kommer till ett rimligt pris.

Hela kroppen – barn och vuxna – Evy Sunscreen Mousse

Denna solkräm ger ett effektivt UVA- och UVB-skydd, är behaglig att bära och tål både bad och handdukstork. Den är klibbfri och sjunker snabbt in i huden. Att det är en mousse innebär dessutom att man får en större mängd solskydd jämfört med kräm. Sällan har det varit lättare att rekommendera en produkt än just denna. Evy Sunscreen är i en klass för sig helt enkelt.

Ansiktet – La Roche-Posay Anthelios XL Ultra Light fluid

Den ultralätta formulan i denna solkräm gör att man slipper både fet hinna och vita märken. Den skyddar effektivt och är godkänd av dermatologer. Den täpper inte till porer, passar mycket bra att bära under smink, passar känslig hud och låter huden fortsätta andas.

Vilka kvaliteter har en solkräm bäst i test?

På sin solkräm bör man ställa höga krav. Vi har sökt igenom marknaden för att de bästa solkrämerna just nu för kropp, barn och ansikte. När vi sökt efter solskyddsfaktor att inkludera i denna guide har vi framförallt fokuserat på skydd och behag:

  • Skydd. Har solkrämen både UVA och UVB-skydd? Hur bra skyddar den och tål den vatten?
  • Behaglig. Hur kladdig är solkrämen? Är den enkel att smörja in med och hur fort sjunker den in? Är förpackningen smidig och bra? Lämnar den fläckar på textilier?

Att tänkta på för att sola säkert

En heldag i solen är svårslagen, men det kan vara riskabelt om man inte skyddar sig rätt. Här nedan kommer ett par tips för att sola säkert.

Smörj in dig i god tid

Även om det känns som att huden absorberat solkrämen så rekommenderas det ofta att man smörjer in sig minst 15-20 minuter innan solning så att skyddet hinner få fäste.

Ta mer än vad du tror

I ansiktet bör man lägga ett tjockt lager, nästan så att man ser det vita. Det gäller även för barn, som utöver solkräm bör sitta i skuggan och ha en solskyddande dräkt. Vuxna bör smörja ett jämnt och tjock lager solkräm över hela kroppen.

Börja med hög SPF

I början av säsongen är det klokt att välja en solkräm med högre solskyddsfaktor. Man kan välja en lägre SPF när man fått en grundbränna och huden vant sig mer vid solen.

Ta en skuggpaus

Man blir solbränd även i skuggan. Mellan klockan 11.00 och 15.00 lyser solen som starkast och risken för olika sorters solskador ökar. Det kan därför vara klokt att sitta en stund i skuggan eller vara inomhus under dygnets soligaste timmar.

Applicera titt som tätt

Smörj in dig regelbundet om du tillbringar flera timmar i solen, ofta står det på förpackningen hur länge solkrämen håller och när man bör applicera mer.

Bäst just nu..

Att skydda sig från solen är viktigt för att inte få olika solskador. Utöver skugga och kläder är solkräm ett bra komplement. Här nedan presenteras de tre solkrämer som är toppvalen för vuxna just nu.

Evy Sunscreen Mousse SPF50 – Solkräm bäst i test

Denna solkräm från Evy har en kombination av många goda egenskaper. Den skyddar bra, är enkel och behaglig att applicera och kommer till ett rimligt pris. Dessutom är den en användarfavorit och rekommenderas av många expertorganisationer. Den finns i många olika utförande men vi rekommenderar den högsta, 50, då den håller längst och skyddar bäst.

Specifikationer Evy Sunscreen Mousse

Mängd 100 ml/g
Typ Mousse
Vattenfast? Ja
Övrigt Fri från kemiska filter och parfym och nanopartiklar; hypoallergen; berikad med vitaminer och kollagen

Fri från skadliga ämnen

Evys solkrämsmousse innehåller varken alkohol, konserveringsmedel, nanopartiklar eller parfym. Den är alltså hypoallergen, vilket gör att den passar alla hudtyper, även de som har eksem, utslag eller annan irritation på huden. Den är dessutom berikad med ämnen som anses vara bra för huden såsom vitamin C- och E, silke och kollagen. Det hjälper till att reparera eventuella skador som man fått av solen.

Håller bra oavsett svett och vatten

Om man applicerat ett ordentligt lager av moussen och låtit den sjunka in så håller den i ungefär sex timmar, oavsett hur mycket man svettas och badar. Perfekt för den dag på stranden. Det fungerar eftersom att den lägger sig i det översta hudlagret istället för endast på ytan, det gör att den även sitter kvar när man torkat sig med handduk.

Enkel och behaglig att applicera

Moussen är enkel att sprida ut över huden och sjunker snabbt in, man slipper den kladdiga känslan och krämen täpper inte till porerna. Den går att använda i ansiktet men vi rekommenderar att man för hyns skull använder en specialanpassad solkräm för ansiktet.

Helhetsintrycket

Evy uppfyller många krav på vad en solkräm bör ha. Den är prisvärd, ger riktigt bra skydd och är enkel och behaglig att applicera och bära. Den är dessutom mycket vattentålig och har hyllats av såväl användare som experter. Att den därtill passar alla hudtyper gör den desto bättre.

Evy Sunscreen – plus och minus

Klibbfri
Starkt och långvarigt skydd
Vatten- och svetttålig
Prisvärd
Man måste vara försiktig så att inte alltför mycket mousse kommer ut på samma gång

Dermalogica Protection Sport – För den som rör sig mycket

Dermalogica Protection Sport passar bra för den som rör sig mycket under dagen och inte har tid att applicera solkräm titt som tätt. Denna solkräm håller länge och börjar inte rinna även om man svettas väldigt mycket eller badar.

Specifikationer Dermalogica Protection Sport

Mängd 156 ml/g
Typ Lotion
Vattenfast? Ja
Övrigt Svettfast; återfuktande

Passar bra i vardagen

Dermalogica protection sport passar bra in i vardagen tack vare sin lätta formula. Den är inte lika tjock som en del andra solkrämer och sjunker snabbt in i huden för att sedan stanna där. Man slipper den klibbiga känslan av solkräm och det syns inte att man bär den, det gör att man kan bära den i vardagen utan att besväras av den oljiga känsla som många andra krämer lämnar.

Skyddande och vårdande

Solkrämen stannar kvar även när man svettas mycket. Ska man utföra en sport som gör att man svettas mycket så är denna ett mycket bra alternativ. Den rekommenderas särskilt för surfing och snowboardåkning, där vattnet reflekterar solen.

Krämen innehåller vårdande ämnen för huden, det gör att den inte bara skyddar utan även fungerar likt andra hudvårdande krämer. Den rekommenderas av dermatologer och passar för människor som har känslig hud. Den har dessutom en del förmågor som ska minska för tidigt åldrande orsakat av sol.

Veganvänlig

Dermalogica Protection Sport har flera märkningar som gör den veganvänlig, bland annat har det fått certifieringar av PETA och Leaping Bunny och innehåller inga animaliska ingredienser.

Helhetsintrycket

Denna solkräm har en bra kombination av effektivt solskydd, behaglig applicering och hudvårdande förmågor. Den är lite dyrare än andra solkrämer men vi, likt många experter och användare, tycker att den är väl värd de extra kronorna. För det får man ett mycket bra skydd utan kladd som kan användas i vardagen och som dessutom är cruelty-free.

Dermalogica protection sport – plus och minus

Håller länge och passar bra i vardagen
Effektivt skydd
Veganvänlig
Dyr

Solkräm för barn

Att skydda barnens känsliga hud från solen är extra viktigt för att undvika solskador. Barn över ett år bör ha en solskyddsfaktor på minst 30 men helst högre. Barn under ett år bör inte vistas i direkt solsken och alla barn bör ha solskyddande kläder, hatt och solglasögon. Solkrämen är endast ett komplement.

ACO Kids Active Sun Spray SPF50 – Budgetvänlig och skonsam

Denna solkräm från ACO förtjänar sin plats i solkräm bäst i test tack vare att den är så lättarbetat, skyddar bra och är kladdfri. Den kommer dessutom till ett bra pris och är bra för känslig hud. Den passar med andra ord fantastiskt bra till barnfamiljer.

Specifikationer ACO Kids Active Sun Spray SPF50

Mängd 175 ml/g
Typ Spray
Vattenfast? Ja
Övrigt Fri från alkohol och färgämnen; parfymfri; Sandresistant

Enkel att applicera

Det finns flera anledningar till att denna solkräm är så lätt att applicera. En anledning är att sprayen fungerar oavsett vilken vinkel man håller flaskan i, det gör att man kan smörja in barn som inte riktigt vill sitta still och ändå komma åt överallt.

Den kan dessutom användas även på våt hud och sjunker snabbt in. Många användare uppskattar att den är så lätt att smörja in och sprida ut över kroppen. Den har bredspektrum och fotostabila UV-filer som skyddar väl mot både UVA- och UVB-strålar.

Praktisk

Solkrämen är både vatten- och sandresistent. Att barnen kan bada och rulla sig i sanden utan att riskera att skava bort solkrämen kan vara en befrielse för många föräldrar. En annan praktisk förmåga med denna är att den hårda flaskan som gör att man inte riskerar att oönskad mängd solkräm trycks ut i väskan. Dessutom hindrar sprayfunktionen att det kommer in bakterier och solskyddet hålls fräscht.

Återfuktande och allergivänlig

Solkrämen innehåller något som ACO kallar för ”Triple Moist Complex”, det gör så att huden kan bibehålla sin fukt utan att det blir kladdigt. Krämen är dermatologiskt testat och fri från alkohol, parfym och färgämnen. Den passar alltså bra även för känslig hud.

Helhetsintrycket

ACO Kids Active Sun Spray är en prisvärd, effektiv och praktisk solspray. Det är toppvalet av solkräm när det kommer till solkrämer till lågt pris. Den är enkel att applicera, passar väl för känslig hud och försvinner inte vid vatten- och sandlek.

ACO Kids Active Sun Spray – plus och minus

Enkel att applicera
Kladdfri
Sand- och vattentålig
Allergivänlig
Inte lika miljövänlig som en del andra solkrämer

Evy Technology Sunscreen Mousse Kids SPF30 – Smidig och kladdfri

Evy Technologys solkräm för barn är enkel att applicera och kladdar inte. Den har hyllats av många användare och är mycket populär. Den finns i olika solskyddsfaktor och vi rekommenderar att mindre barn använder en starkare faktor. Den här moussen passar bra till hela familjen.

Specifikationer Evy Technology Sunscreen Mousse Kids SPF30

Mängd 150 ml/g
Typ Mousse
Vattenfast? Ja
Övrigt Innehåller inga konserveringsmedel eller nanopartiklar; parfymfri

Passar för känslig hy

Evys solkräm för barn är anpassad för barns känsliga hy. Den är mild och innehålleringa irriterande ämnen. Den har varken nanopartiklar, konserveringsmedel, alkohol eller någon form av parfym. Den passar således även för personer med hudutslag, albanism, vitiligo, nickellageri och solallergi.

Kladdfri

En anledning till att Evys solkräm är ett av våra toppval är att den inte kladdar och att huden får andas. Den fungerar nämligen genom att moussen absorberas in i huden, vilket gör att den inte den håller länge och inte lämnar en tjock hinna. Krämen håller när man badar och torkar sig med handduk. Skyddet håller i ungefär sex timmar enligt Ecy själva.

Smidig förpackning

Aerosolflaskan gör att solskyddet håller sig fräscht och funktionellt tills man använt upp alla kräm. Dessutom räcker moussen längre än vanlig solkräm och är smidig att ta med sig utan att oroa sig för att den ska läcka i väskan.

Helhetsintrycket

Evy Sunscreen Mousse Kids rekommenderas av flera organisationer och förbund tack vare sitt effektiva och milda solskydd som är smidigt att applicera. Det är vältestat och likt vårt toppval för vuxna passar även denna för personer med mycket känslig hy och hudsjukdomar.

Eva Technology Sunscreen Mousse Kids SPF 30 – plus och minus

Bra solskydd som håller för vatten, svett och handdukstorkning.
Klibbfri.
Vältestad och rekommenderad av många expertorganisationer.
Fullvärdigt UVA- och UVB-skydd.
Inte billigast i klassen.

Eco Cosmetics Baby & kids Sun cream SPF50+ – Bästa solkräm för den miljömedvetna

Eco Cosmetics Baby & Kids är en solkräm med hög SPF som är vattenfast, enkel att smörja in och fri från kemiska filter, parfym och nanopartiklar. Det är en mer miljövänlig solkräm än flera andra alternativ samtidigt som den är behaglig att använda och ger starkt skydd.

Specifikationer Eco Cosmetics baby & Kids Sun Cream SPF50+

Mängd 50 ml/g
Typ Lotion
Vattenfast? Ja
Övrigt Fri från kemiska filter och parfym och nanopartiklar; ekocertifierad

Skyddade lager

Eco Cosmetics solkräm fäster bra på barnets hud och skapar en skyddande hinna. Den har ett fysikaliskt filter som ligger ovanpå huden och reflekterar bort solen, det gör att man slipper att skadliga ämnen absorberas av barnens hud.

Eco Cosmetics är ekologiskt certifierad och ger ett fullt spektrum UVA/UVB-solskydd. Utöver mineralpigmenten innehåller den granatäpple, havtorn, olivolja, sheasmör och jojobaolja, vilket ger fukt åt barnets hud.

Kladdig men hållbar

Denna solkräm är vattentålig, så att man slipper smörja in barnet efter varje dopp. En del upplever att krämen är kladdig, men den är inte så pass kladdig att det blir ett störande moment. Den ger ett omedelbart skydd som är effektivt, men det rekommenderas att man smörjer in barnet minst 20 minuter innan solning.

Helhetsintrycket

Eco Cosmetics solkräm för barn är effektiv men något kladdig. Men den håller länge och är säker för vattenlevande varelser, det gör att den passar bra för den som har miljön i åtanke.

Eco Cosmetics baby & kids – plus och minus

Effektiv
Miljövänlig och allergivänlig
Säker för vattenlevande varelser
Kladdig

Solkräm för ansiktet

En del solkrämer för kroppen kan appliceras även på ansiktet, men de kan vara besvärliga att använda under smink och låter inte huden andas. Vill man vårda sin hy så är det klokast att använda en solkräm som är anpassad för ansikte.

La Roche-Posay Anthelios XL Ultra Light fluid – Bästa solkräm för ansikte

La Roche-Posay Anthelios XL Ultra Light Fluid passar bra för ansiktet tack vare sin superlätta formula som snabbt absorberas av ansiktet och skyddar väl mot solens strålar. Till skillnad från många andra solkrämer täpper inte denna till porerna, vilket gör att den med fördel kan användas varje dag och under smink om så önskas.

La Roche-Posay Anthelios XL Ultra Light Fluid

Mängd 50 ml/g
Typ crème
Vattenfast? Ja
Övrigt Fri från kemiska filter och parfym och nanopartiklar; hypoallergen; berikad med vitaminer och kollagen

Snabbabsorberande

Denna solkräm absorberas snabbt av huden som sedan känns återfuktad men matt. Man slipper den glansiga ytan som solkräm så ofta efterlämnar. Att den är vattentålig gör dessutom att man slipper att den rinner ner i ögonen. Den supertunna crèmen är behaglig att stryka på och torkar snabbt, praktiskt för de dagar man har kort om tid och inte hinner vänta på att krämen ska torka in i huden innan man applicerar eventuellt smink.

Vältestad och rekommenderad av dermatologer

En av de förmågor som gör att denna solkräm förtjänar att kallas för solkräm bäst i test är att den inte bra skyddar huden utan även vårdar den. Den är bland annat berikad med antioxidanter, vitamin e och senna alata. Den lätta krämen blockerar inte porerna och huden kan andas även om du stryker på ett tjockt lager.

Mild men effektiv

Solkrämen har en mild formula som passar väl för även de med lättirriterad och solkänslig hud. Den har ett högt och brett UVA/UVB/infrarött-skydd. Skyddet håller länge och många användare som har solkänslig hy är nöjda med att få ett bra skydd som håller länge under sminket utan att irritera huden.

Helhetsintrycket

Denna förtjänar sin plats i denna guide tack vare kombinationen av lätt, behaglig formula och effektivt skydd. La Roche-Posay är ett omtyckt märke när det kommer till hudvård och denna kräm är även den av hög kvalitet.

La Roche-Posay Anthelios XL Ultra Light Fluid – plus och minus

Lättapplicerad
Passar bra under smink
Effektivt skydd
 Ganska liten mängd solkräm i varje flaska

Shiseido BB Cream Sport SPF50+ – Solkräm och BB cream för naturligt resultat

Kombinationen av BB Cream och solkräm gör att man får utjämnad hudton och starkt solskydd med en matt finish. Med 50+ SPF kan man räkna med ett bra skydd mot solen och att den är vattenresistent gör att den sitter kvar längre.

Specifikationer Shiseido BB Cream Sports SPF50+

Mängd 30 ml/g
Typ Lotion
Vattenfast? Ja
Övrigt Återfuktande; finns i tre nyanser

Naturlig look

En solkräm måste inte vara kladdig, vit och lämna en fet hinna, det bevisar Shiseido med denna kräm. Det är en kombination av solskydd och skönhetsprodukt som ger en jämn och naturlig look utan att man behöver applicera tyngande smink ovanpå solkrämen. Tack vare att det är en bb cream slipper man applicera två olika produkter för att få önskat resultat. Den finns i tre olika nyanser.

Återfuktande mineraler

Shiseido beskriver bb cream sport som en ”sportdryck” för huden tack vare att den innehåller de mineraler och aminosyror som vi förlorar när vi svettas mycket. Det gör att den neutraliserar hudens pH-värde och bidrar till att reparera skador i huden.

Användarfavorit

Solkrämen har fått mycket höga betyg av användare som imponeras av hur bekväm den är att bära, hur naturlig den ser ut och att den sitter kvar så länge. Att den dessutom ger ett väldigt bra skydd även när solen är mycket stark och reflekteras från vatten eller snö gör att den onekligen förtjänar sin plats i vårt solkräm bäst i test.

Helhetsintrycket

Shiseido BB Cream Sports SPF50+ förtjänar beröm för sin goda kombination av solskydd och skönhet. Den ger en matt och naturlig look som håller hela dagen samtidigt som man får ett riktigt starkt skydd mot solstrålar. Skyddet bevaras även om man vistas i vatten en längre tid.

Shiseido BB Cream Sport SPF50+ – plus och minus

Ger effektivt skydd och jämnar ut hudtonen.
Håller länge.
Sjunker in fort och lämnar ingen hinna.
Dyr.

ACO Sun Lip Balm Moisturising SPF30 – Smidigt skydd för läppar

Det är lätt att glömma att skydda läpparna i sommarvärmen. Men vid de soligaste timmarna är det mycket viktigt att skydda även läpparna vars yta även den är känslig. Detta solstift från Aco är ett praktiskt och effektivt solskydd för läpparna som är behagligt att bära.

Specifikationer ACO Sun Lip Balm Moisturising

Mängd 5 ml/g
Typ Stift
Vattenfast? Ja
Övrigt Återfuktande; doftar vanilj

Återfuktande skydd

Utöver att skydda läpparna effektivt återfuktar den läpparna. Den skyddar läpparna från uttorkning och kan därav användas hela tiden, oavsett om man solar eller inte. Den innehåller bland annat det mjukgörande ämnet Canola Oil.

Slipp vita läppar

Alla vi som smetat solkräm på läppar vet hur obehagligt det är. Dels så åker ofta en del av solkrämen in i munnen och när man börjat svettas så rinner den ner längst hakan. Vanlig solkräm absorberas nämligen inte in i läpparna särskilt lätt. Med ett läppbalsam som har solskydd i sig slipper man de vita läpparna och den bittra smaken av solkräm.

Helhetsintrycket

Ett läppbalsam med solskydd i sig är viktigt att ha för att slippa torra och solskadade läppar. Detta stift från ACO är prisvärt, enkelt att applicera och att ta med sig. Den milda doften av vanlij och dess mjukgörande effekter bidrar till att den förtjänar titeln som solkräm bäst i test för läpparna.

ACO Sun Lip Balm – plus och minus

Effektivt skydd
 Enkel att ta med sig
 Behaglig känsla och doft
Måste appliceras ofta