Ansiktsserum bäst i test

Behöver din hud en rejäl boost eller behöver den till och med förändras på en molekylär nivå? Då är ett serum svaret du sökt efter. Ett avancerat serum kan förändra din hud på djupet så att den blir föryngrad, får mer lyster och blir starkare. 

Men det finns många produkter på marknaden och serum är generellt sett en rätt dyr investering till din hudvårdsrutin. Därför är det förstås viktigt att välja rätt produkt och det är också anledningen till att vi samlat de fem bästa serumen just nu. Vinnaren blev ett avancerat serum från Verso med Retinol 8 som huvudsakliga aktiva ämne. Läs mer om det och om våra andra toppval nedan.Bästa serum 2022

Detta är just nu våra toppval när det kommer till de bästa serumen i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Serumguide

Det är inte alltid lätt att veta hur produkter ska användas, eller vad de ens är till för. Därför har vi samlat några tips och tricks samt information som kan vara nödvändig.

Vad är serum och varför behövs det?

Serum är en koncentrerad produkt som specifikt inriktar sig på djupare hudlager genom aktiva ämnen som tränger sig ner via mindre molekyler än vi ser i exempelvis ansiktskräm. Serum är, förutom ansiktstvätten, steg ett i en ordentlig hudvårdsrutin.

Serum behövs eftersom det är vad som verkligen kan förändra din hud. Krämer och solkräm återfuktar och skyddar din hud – och till viss del kan de förstås även förändra huden – men för att verkligen nå ett resultat är serumet din bästa vän. Experter kallar serum för hudvärldens förvandlingskonstnärer, de som verkligen kan göra skillnad för din hud.

Serum anpassat för väder

Här uppe i norr har vi helt andra väderförhållanden än längre ner i Europa. Det innebär att vi behöver hudprodukter som är specifikt anpassade utefter ett kallare, kargare och, framför allt, vintrigare klimat som gör huden känslig och skör.

Ett bra serum tar sig in i huden och vårdar den inifrån, innan väderleken hinner komma åt att skada huden. Ett serum anpassat för de nordiska väderförhållandena behöver ge mycket fukt och näring till huden. Därför är alla våra serum bäst i test otroligt återfuktande och flera av dem anpassade för känslig hud.

Hur du använder serumet rätt

Vissa serum ska användas enbart på natten, vissa under dagen, vissa under andra krämer och vissa ensamt. Läs ordentligt på förpackningen så att du verkligen använder produkten rätt. Ett serum som endast ska användas på natten bör inte användas på dagen eftersom det kan skada huden. Ofta är produkten nämligen inte optimalt anpassad för solljus.

Applicera serum

Många av oss är vana att smeta ut hudkräm över ansiktet i all hast för att i nästa sekund rusa ut genom dörren på morgonen, men serum kräver lite mer eftertanke. Till skillnad från hudkrämer behöver serum tid att få tränga ner i huden.

Delvis kan du hjälpa till med detta genom att försiktigt pressa in serumet i huden. Ta endast så mycket produkt som du behöver, tänk en ärta. Större mängd ger inte bättre resultat (förutom solkräm där mängden är avgörande för resultatet).

När du applicerar ditt serum ska du därför dutta försiktigt över ansiktet, med produkten på fingertopparna, innan du lika försiktigt smörjer ut det över ansiktet. Vänta ett tag innan du applicerar eventuell hudkräm. Och glöm inte att använda solkräm! Läs vårt test om solkrämer här.

Hacka in dig i den biologiska klockan

Alla människors hud har en 24-timmarscykel där huden går igenom steg inte helt olika fotosyntes och cellandning hos växter. Det vill säga, på morgonen behövs antioxidanter för att bygga upp huden från nattens utrensning. På dagen behövs skydd mot yttre faktorer, såsom luftföroreningar och UV-ljus, och skydd mot inre faktorer, såsom stress. På kvällen behövs lugnande serum som återfuktar huden och, till sist, på natten behövs en produkt som hjälper huden med återhämtning och cellförnyelse.

Lyckligtvis behöver du inte sätta på dig fyra serum per dag, utan skönhetsindustrin har ofta slagit ihop morgon/dag samt kväll/natt – ibland alla samtidigt. Lista ut vilken effekt du önskar få ut från ett serum för att knåpa ihop den bästa hudvårdsrutinen för dig och veta under vilken tid på dygnet du ska applicera det.

Varför så dyrt?

Serum är en avancerad, koncentrerad produkt som ofta tar sig in i hudens djupare lager för att skydda huden inifrån. Av den anledningen behöver man ofta ha en ansiktskräm över serumet för att även skydda hudens ytterlager. Experter framhåller att när det gäller just serum får man ofta precis vad man betalar för. Att leta efter det billigaste serumet är därför inte alltid att rekommendera.

Den komplexa formulan som utgör serumet är svårare att framställa än, exempelvis, en fuktkräm. Det är den första anledningen till att serum är så dyrt. Den andra anledningen är att serum är en så koncentrerad produkt att du endast behöver använda några droppar per gång, vilket gör att den räcker mycket längre än en fuktkräm. 30 ml fuktkräm räcker alltså inte ens hälften så länge som 30 ml serum.

Bäst just nu..

Nedan presenteras våra fem toppval när det kommer till bästa serum. Vi börjar med vår favorit och arbetar oss sedan neråt genom produkterna till budgetvalet längst ner. Häng med!

Verso Skincare Super Facial Serum – Bästa serum med retinol

Det innovativa Verso Skincare Super Facial Serum är ett serum som effektivt inriktat sig på ett aktivt ämne, nämligen Retinol 8. Genom detta får din hud en välförtjänt boost.

Specifikationer av Verso Skincare Super Facial Serum

Lämpad för hudtyp Alla
Typ av serum Dagserum
Mängd i burk 30 ml
Motverkar rynkor Ja
Funktioner Regenererande

Retinol 8

Retinol är koncentrerad A-vitamin som inte sällan fått dåligt rykte för att vara lika skadligt för huden som det hjälper den. Verso Skincare har utmanat detta genom att utveckla ett oskadligt retinol som är upp till åtta gånger så starkt som vanlig retinol.

Verso och testpaneler vittnar om att Verso Skincare Super Facial Serum utan problem kan användas i solljus, något som tidigare retinolprodukter inte kunnat skryta med. Tack vare sin unika formula passar detta serum bäst i test lika bra till alla åldersgrupper.

Kollagenboost

Fördelen med retinol är att det lyfter och förbättrar kollagenproduktionen i huden. En ökad produktion kollagen bygger upp huden inifrån, vilket innebär att den slätar ut fina linjer, förnyar huden och ger den lyster. Med Versos extremt starka retinol, Retinol 8, blir dessa fördelar tydligare snabbare.

Tydliga resultat

Tack vare det starkare retinolet blir effekterna av Verso Skincare Serum tydliga direkt. Testpaneler vittnar bland annat om klarare hud och bleknande pigmentfläckar på bara en vecka. Även rynkorna minskade drastiskt.

Verso Skincare Super Facial Serum – plus och minus

Högeffektiv
Dryg
Minskar pigmentfläckar
Minskar rynkor
Kan användas i solljus

Bör användas med Versos andra produkter för maximal effekt

Bioeffect EGF – Nykomlingen med aktiva stamceller

Bioeffect EGF är nykomlingen som tagit marknaden med storm genom sin innovativa bas av stamceller från korn. Med bevisad effekt tar den sig an fina linjer, torr hy, obalanserad hy och solfläckar med lätthet.

Specifikationer av Bioeffect EGF

Lämpad för hudtyp Alla
Typ av serum Dagserum
Mängd i burk 15 ml
Motverkar rynkor Ja
Funktioner Lyster

Endast 9 ingredienser

Hemligheten bakom Bioeffect EGF är de få ingredienserna och koncentrationen av dem. Bioeffect själva menar att ju färre ingredienser som finns, desto färre krockar mellan olika ämnen som eventuellt skulle kunna göra serumet ineffektivt. Med endast nio ingredienser får varje ämne tid och plats att göra sitt jobb ordentligt och till bästa resultat.

Dessutom har de fokuserat på att ha så naturliga ingredienser som möjligt och har minskat avsevärt på onödiga ingredienser. Alkohol, en av de vanligaste komponenterna i ansiktsprodukter, finns det exempelvis mindre än 0,9 % av i produkten.

Högeffektivt

De som använt Bioeffect EGF under en längre tid vittnar alla om hur effektivt serumet är. Till skillnad från andra serum ger Bioeffect EGF effekt direkt och efter cirka två veckor är resultatet fantastiskt.

Bioeffect EGF – plus och minus

Högeffektiv
Endast 9 ingredienser
Stamceller från korn

Dyr

La Prairie Swiss Ice Crystal Serum – För kallt klimat

Genom att rikta in sig på näring och fukt har La Prairie Swiss Ice Crystal Serum tagit sig an uppdraget att återfukta din hud på djupet. Om du känner dig torr och påverkad av det kalla klimatet är detta serum rätt alternativ för dig.

Specifikationer av La Prairie Swiss Ice Crystal Serum

Lämpad för hudtyp Alla & Torr
Typ av serum Dagserum/Nattserum
Mängd i burk 30 ml
Motverkar rynkor Ja
Funktioner Närande & Återfuktande

DNA-skyddande extrakt

La Prairie har satsat på att tillverka en produkt med ett aktivt ämne baserat på ett DNA-skyddande extrakt. Extraktet kommer från alpväxter som är menat att vara extra bra för kalla klimat, eftersom alpväxterna själva växer i sådan miljö.

För det kalla klimatet

Den huvudsakliga uppgiften som La Prairie Swiss Ice Crystal Serum har, är att skydda huden mot yttre påfrestningar. Vissa serum bygger upp inifrån medan Swiss Ice Crystal Serum alltså är menad att skydda från allt utifrån.

Särskilt bra är den på att stå emot påfrestningar såsom kyla och föroreningar. Den är dessutom ordentligt återfuktande och passar perfekt till vårt kalla, vindiga klimat.

La Prairie Swiss Ice Crystal Serum – plus och minus

Skyddar från yttre påfrestningar
Exemplarisk för kalla klimat
Bra för torr hud

Dyr

Estee Lauder Advanced Night Repair – Nattlig hjälpare för känslig hy

Som vårt enda (enbart) nattliga serum i denna guide står Estee Lauder Advanced Night Repair för cellförnyelse och nattlig detox av huden. Genom att använda sig av avancerad DNA-teknologi utnyttjar detta serum hudens egen 24-timmarscykel för att ge bästa effekt.

Specifikationer av Estee Lauder Advanced Night Repair

Lämpad för hudtyp Alla
Typ av serum Nattserum
Mängd i burk 50 ml
Motverkar rynkor Ja
Funktioner Lyster & Regenererande & Uppfriskande & Uppstramande & Återfuktande

Chronobiologi

Någonting som sticker ut med Estee Lauder Advanced Night Repair är utvecklandet och användningen av den så kallade Chronobiologin. Precis som den gamla grekiska guden Chronos handlar Chronobiologi om tid, mer specifikt om att utnyttja den biologiska klockan.

Genom att använda sig av DNA-teknologi menar Estee Lauder att de kan vrida tillbaka klockan med hjälp av denna nattliga hjälpare.

Nattlig hjälpare

Estee Lauder Advanced Night Repair fungerar som ett nattligt serum. Detta eftersom den utnyttjar hudens egna 24-timmars cykel. Under natten vill huden rensas vilket är vad detta serum bäst i test aktivt hjälper till med. Detta genom att hjälpa till med att rengöra cellerna och föra bort de avfallsämnen som bildas under natten under cellförnyelsen.

När du vaknar på morgonen har du alltså en rebootad, ren hud. Det här gör på sikt att huden får mer lyster, återfuktas lättare och att den blir jämnare i tonerna.

Skydd mot UV

Utan att ha SPF, skyddar Estee Lauder Advanced Night Repair mot UV-strålar genom att bygga upp hudens eget försvar. Detsamma gäller för luftföroreningar, vilka Estee Lauder Advanced Night Repair aktivt stöter bort.

Estee Lauder Advanced Night Repair – plus och minus

Rensar celler från avfallsämnen
Skapar en barriär mot yttre påfrestningar
Passar även känslig hud
Reducerar ålderstecken

Inte så dryg