Test: Bästa ögonkräm

Rynkor, fina linjer och trötthetstecken drabbar oss alla någon gång. Med hjälp av en effektiv ögonkräm kan man råda bot på dessa innan de blir ett återkommande eller kvarvarande problem. Det kan dock vara svårt att veta vad som passar en bäst, kräm, serum, roll on eller gel? I denna guide presenteras fem av de bästa ögonkrämerna på marknaden just nu. Vinnaren och den som kammade hem titeln ögonkräm bäst i test blev Dermalogica Total Eye Care SPF15, den har i princip allt man kan önska av en ögonkräm.Bästa ögonkräm 2022

Detta är just nu våra toppval när det kommer till de bästa ögonkrämerna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Dermalogica Total Eye Care SPF15 – Ögonkräm bäst i test
Dermalogica Age reversal eye complex – Klassiker som motverkar fina linjer och rynkor
Burt's Bees intese hydration eye cream – Naturlig och skonsam kräm
Clinique All About Eyes Rich Cream – Ögonkräm för den med torr hy runt ögonen

Smarto-Valet Dermalogica Total Eye Care SPF15

Dermalogica Total Eye Care SPF15 har allt som en bra ögonkräm bör ha: den bekämpar ålders- och trötthetstecken, vårdar känslig hy, är testad av experter, har spf 15 och är prisvärd. Tack vare den lätt beigefärgade krämen täcks dessutom mörka ringer under ögonen effektivt och döljs under dagen medan krämer jobbar långvarigt för att arbeta bort trötthetstecken över tid.

På marknaden finns en stor mängd oerhört dyra ögonkrämer, men dyrt är inte alltid bättre. Denna ögonkräm från Neutrogena kommer till ett bra pris, passar för alla hudtyper, återfuktar effektivt och skyddar huden från exempelvis sol och miljöpåverkningar under dagen. Många användare menar att den fungerar minst lika bra som betydligt dyrare ögonkrämer.

Räcker det inte med en vanlig ansiktskräm?

Nej, man bör inte smörja ögonen med en vanlig ansiktskräm då huden därikring är så pass tunn att molekyler och ämnen från en dagkräm inte kan tas upp. Om man använder en dagkräm runt ögonen kan man exempelvis få milier, de små vita och hårda prickarna som är svåra att bli av med.

Att tänka på när man använder ögonkräm

Huden runt ögonen är mycket känslig och för att få bästa resultat kan det vara klokt att följa en del riktlinjer. Här kommer en del tips att följa.

  1. Ta lagom mycket. Om man applicerar för mycket får man inte bättre effekt och produkten kommer ofta in och irriterar ögonen. En klick i ärtstorlek räcker till båda ögonen.
  2. Applicera lätt. Det är viktigt att applicera krämen med fjäderlätta fingrar. Man brukar råda att dutta på krämen nästan helt utan tryck och att inte dra ut krämen.
  3. Låt det sjunka in. Ge ögonkrämen någon minut att sjunka in innan du applicerar eventuellt smink eller spf.
  4. Använd solskyddsfaktor. Applicera en solskyddsfaktor (om inte ögonkrämen redan innehåller det) över ögonkrämen.

Bäst just nu..

Här nedan presenteras de fem ögonkrämer som vi anser vara bäst på marknaden just nu, för allt för torr hy till åldrande hy. Det finns en ögonkräm för alla behov.

Dermalogica Total Eye Care SPF15 –  Ögonkräm bäst i test

Det kända hudvårdsmärket Dermalogica är erkänt och omtyckt världen över. Denna ögonkräm fungerar bra för de flesta, men särskilt för den med mörka ringar under ögonen. Det då den kombinerar lugnande ämnen, SPF och en lätt beige ton som snabbt döljer mörka ringar under ögonen.

Specifikationer Dermalogica Total Eye Care SPF15

Hudtyp Alla
Typ Kräm
Förpackning Tub
Mängd 15 ml

Uppiggande effekt

Att få en direkt effekt av ögonkrämer är svårt, det kan ta ett bra tag innan krämen börjar fungera och motverka exempelvis mörka ringar under ögonen. Vill man trots det snabbt täcka mörka ringar under ögonen men inte använda smink som kan vara uttorkande för huden så är denna ögonkräm ett bra alternativ. Den lätt beige färgen döljer det mörka under ögonen och ger ett naturligt resultat.

Krämen fungerar dessutom över tid mot påsar under ögonen och är återfuktande. Efter någon veckas daglig användning har den lugnat huden och således minskad påsarna under ögonen.

Skyddar och mjukgör

Eftersom att den innehåller en kemikaliefri solskyddsfaktor med SPF 15 skyddas den känsliga huden under ögonen från att få solrelaterade hudskador. Dessutom har den hydroxisyror som är skonsamma men effektiva när det kommer till att släta ut huden. Kombinationen av hydroxisyror och SPF fungerar skyddande, mjukgörande och förebyggande för bland annat för tidigt åldrande.

Växtextrakten som den innehåller motverkar påsar under ögonen och det optiskt ljusspridande medlet döljer ringarna under ögonen.

Behaglig konsistens

För en del kan ögonkrämer kännas besvärligt att bära då de i slutet av dagen har vandrat in i ögonen. Krämen är enkel att sprida ut runt ögonen och sjunker snabbt in i huden. Den lämnar en matt men återfuktande känsla och man slipper känslan av att det ligger en hinna på huden eller att huden stramar.

Dermalogica Total Eye Care SPF15 – plus och minus

Döljer och minskar trötthetstecken effektivt
Innehåller skyddande SPF och återfuktande ämnen
Räcker länge
Kräm som snabbt sjunker in i huden och stannar där

De med mycket känslig hy kan få en reaktion

Dermalogica Age Reversal Eye Complex – Klassiker som motverkar fina linjer och rynkor

Det är inte bara äldre personer som upplever fina linjer och rynkor runt ögonen. Sol, torrt kallt klimat, klor och luftföroreningar är sådant som påverkar huden och gör att den åldras i förtid. Dermalogica Age reversal eye complex är en erkänd och mycket omtyckt ögonkräm från hudvårdsjätten Dermalogica. Den förtjänar titeln som bästa ögonkräm mot ålderstecken tack vare att den jämnar ut fina linjer och ger huden den näring som behövs för återuppbyggnad och förebyggande av ålderstecken.

Specifikationer Dermalogica Age reversal eye complex

Hudtyp Alla; Åldrande
Typ Kräm
Förpackning Tub
Mängd 15 ml/g

Effektivt retanol

Retinol är ett omdiskuterat ämne i hudkrämer. Används det under dagen och i stark sol så bör man använda en SPF ovanpå. Retinol är även ett av få ämnen som har bevisad effekt mot rynkor och fina linjer. Det stimulerar dessutom tillväxten av kollagen samtidigt som den minskar porstorleken, gör huden tjockare och minskar tecken på solskador, pigmentfläckar och missfärgningar.

Under ögonen fungerar den alltså med att ta bort fina linjer, puffighet, missfärgningar och andra åldersrelaterade eller solrelaterade skador under ögonen. Även trötthetstecken motverkas. De aktiva peptiderna och risextraktet bidrar ytterligare för att få bort fina linjer, rynkor och pigmentförändringar.

Återfuktar utan att göra huden fet

Dermalogica Age Reversal Eye Complex har en behaglig formula som är silkeslen utan att vara fet. Den lämnar huden under ögonen återfuktad men utan att den varken känns oljig eller stram. Man slipper den oljiga hinnan som många andra ögonkrämer lämnar.

En tub räcker länge

Det må vara dyrt men en tub räcker enligt fler användare mer än ett år. Man behöver dessutom inte särskilt mycket per gång och det räcker att använda krämen på natten. Har man aldrig använt en produkt med retanol i tidigare så rekommenderas att man vänjer in huden vid krämen genom att använda den varannan kväll i två veckors tid. Överlag bör denna kräm främst användas under kvällen då den i direkt och starkt solljus, alltså under solning, kan göra huden röd och irriterad.

Dermalogica Age Reversal eye complex – plus och minus

Reducerar ålders- och trötthetstecken effektivt med det kända ämnet retinol
Återfuktar huden
Testad och erkänd av dermatologer och oftalmologer

Bör inte användas i starkt solljus under längre tid

Burt's Bees intese hydration eye cream – Naturlig och skonsam kräm

Denna ögonkräm från Burt’s Bees är skonsam och består av cirka 99% naturliga ingredienser. Den är en favorit för många bland annat tack vare att den är naturlig, effektiv och mild. Den är både dermatologistkt och oftamologiskt testad och passar för de flesta hydtyper. Det är sannerligen en ögonkräm bäst i test.

Specifikationer Burt's Bees intense hydration eye cream

Hudtyp Alla; Känslig
Typ Kräm
Förpackning Tub
Mängd 10 ml/g

Naturligt återfuktande och näringsrik

En anledning till att denna produkt blivit en ögonkräm bäst i test är tack vare dess näringsrika och milda formula. Den sjunker snabbt in i huden, tynger inte ner och ger återfuktning och näring åt törstig hy. Det bland annat tack vare att den innehåller probiotiska ingredienser och salvia, som har antiseptiska och hudläkande egenskaper. Dessutom doftar den gott och fräscht.

Slipp röda ögon

Trots att krämen är mycket återfuktande känns den inte oljig eller nedtygande. En av anledningarna att Burt’s Bees produkt förtjänar sin plats i denna ögonkräm bäst i test-guide är att den inte vandrar in i ögonen. Krämen absorberas snabbt in i huden och har en koncentrerad konsistens som inte kladdar. När den väl är applicerad stannar den där och man behöver inte oroa sig för att den ska glida ner i ögonen och irritera.

Reducerar fina linjer utan skadliga ämnen

Krämen kan hjälpa till att reducera rynkor och fina linjer tack vare sina många goda ingredienser. Den innehåller dessutom inga skadliga ämnen i form av parabener, ftalater, petrolium eller SLS. Den blockerar inte porerna och bidrar inte till uppkomsten av akne (icke-komodogen).

Burt's Bees intense hydration eye cream – plus och minus

 Behaglig och snabbabsorberande formula med naturliga ingredienser
Återfuktar effektivt
Vältestad

Passar bäst att använda nattetid


Clinique all about eyes rich cream – Ögonkräm för den med torr hy runt ögonen

Om man har torr hy under ögonen, så att man får obehagliga sår och irriterad hud så är denna kräm från Clinique bästa ögonkräm. Den har inte i första hand en uppstramande eller föryngrande effekt, istället är den fokuserad på att vårda huden och bibehålla dess friskhet.

Specifikationer Clinique All About Eyes Rich Cream

Hudtyp Torr; Normal
Typ Kräm
Förpackning Burk
Mängd 15 ml/g

Lugnar huden och minskar svullnader

Den återfuktande formulan som innehåller flera naturliga, botaniska ingredienser som minskar svullnader och mörka ringar under ögonen. Den lugnar huden och gör så att huden under ögonen ser friskare ut. Koffeinet i den bidrar till att strama upp huden något och motverka mörka ringar under ögonen.

Den är menad att även få bort fina linjer under ögonen men det kräver långvarig användning och det finns krämer som fungerar bättre för att reducera ålderstecken. Denna kräm passar istället bra för den med mycket torr eller irriterad hy som är i starkt behov av att få fukt och lugnas.

Behaglig konsistens

Cliniques ögonkräm har lite tjockare konsistens än de flesta andra ögonpartierna, men utan att den för den sakens skull vandrar in i ögonen efter ett par timmar. Den fylliga krämen sjunker snabbt in i huden och det kännas att man får återfuktning. Tack vare dess konsistens behöver man ta mycket lite av krämen per gång och burken räcker länge. Krämen fungerar även bra att bära under smink.

Passar för de flesta

Cliniques ögonkräm passar bra för de flesta som söker efter en ögonkräm men inte riktigt vet vad de vill ha. Den som vill råda bot på ålderstecken eller som har mycket oljig hy kan behöva se till en annan hudkräm, men för de allra flesta fungerar denna och ger ett bra resultat med mycket återfuktning. Den är dessutom inte särskilt dyr jämfört med många andra krämer på marknaden.

Clinique all about eyes rich cream – plus och minus

Återfuktar och bibehåller fukten
Prisvärd
Passar för de flesta

Funkar inte särskilt väl för att bekämpa ålderstecken


Sammanfattning av guiden

Här ovan har vi gått igenom fem riktigt bra ögonkrämer som passar för olika behov. Först presenterades ögonkräm bäst i test överlag, Dermalogica total eye care spf15. Den är effektiv mot ålders-och trötthetstecken och lugnar huden. Sedan kom vårt budgetval Neutrogena hydro boost eye awakening, en återfuktande och allergivänliga ögonkräm som även den passar bra för de flesta hudtyper. Näst på tur var en ögonkräm som reducerar ålderstecken tidigt: Dermalogica age reversal eye complex, den gör det namnet indikerar och stimulerar cellers återuppbyggnad med hjälp av effektivt retinol.

Söker man en mer naturlig och mild ögonkräm är Burt's Bees intense hydration eye cream rätt val. Den har en naturligt mild och effektiv formula, är vältestad och ger fint med fukt. För den med mycket torr hyr runt ögonen är Clinique all about eyes rich cream bästa ögonkräm. Den fungerar lugnande, skyddande och djupt återfuktande.

Vi hoppas att du har funnit din favorit bland dessa topprankade ögonkrämer.