Ansiktskräm bäst i test

Artikeln är senast uppdaterad: 2019-02-12

Torr och fnasig? Oljig och fet? Röd och irriterad? Alla har vi olika hudtyper och, framför allt, olika huddagar. Allt vi vill är att ha en hud i balans. En som har lyster utan att vara glansig, en som är matt utan att vara torr och en som ser naturligt frisk ut.

Men vilken ansiktskräm är egentligen bäst? Och vilken passar för vilken hudtyp? Vi har listat fem ansiktskrämer bäst i test för att du ska kunna behandla och ta hand om din hud på bästa sätt. Häng med för att läsa om våra toppval!

De bästa ansiktskrämerna just nu

Detta är just nu våra toppval när det kommer till de bästa ansiktskrämerna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Annemarie Börlind ZZ Sensitive Protective Day Cream – Ansiktskräm för torr/känslig hy
Madara Deep Moisture Gel – Ansiktskräm för oljig hy
SkinCeuticals Daily Moisture – Ansiktskräm för kombinerad hy
Njord Daily Facial Hydrator – Ansiktskräm efter rakning
Lumene Lähde Intense Hydration – Unisexansiktskräm

Toppvalen

Vi har fem toppval i den här guiden. Här kommer vi att presentera dem kort men en längre redogörelse finns längre ned i guiden.

Annemarie Börlind ZZ Sensitive Protective Day Cream – Ansiktskräm för torr/känslig hy

Uppdaterade Priser

För dig med torr och/eller känslig hy rekommenderar vi ZZ Sensitive Protective Day Cream som är en mild ansiktskräm utan irriterande element.

Madara Deep Moisture Gel – Ansiktskräm för oljig hy

Uppdaterade Priser

För dig med oljig hy passar Madara Deep Moisture Gel perfekt, eftersom den återfuktar utan att vara fet och utan att täppa till dina porer.

SkinCeuticals Daily Moisture – Ansiktskräm för kombinerad hy

Uppdaterade Priser

För den kombinerade hudtypen finns SkinCeuticals Daily Moisture som aktivt arbetar för att återinföra balans i ditt ansikte.

Njord Daily Facial Hydrator – Ansiktskräm efter rakning

Uppdaterade Priser

Bäst efter rakning är utan tvekan Njord Daily Facial Hydrator som genom en vitaminboost tar hand om din hy och stärker den på ett exemplariskt sätt.

Lumene Lähde Intense Hydration – Unisexansiktskräm

Uppdaterade Priser

För dig som är ute efter en ansiktskräm som inte doftar särskilt mycket och som inte gör så mycket väsen av sig är Lumene Lähde Intense Hydration det självklara valet.

Läs mer om alla dessa nedan!

4 Saker att tänka på

Det här med hudtyper, ansiktskrämer och vad allt egentligen innebär blir lätt krångligt och det finns mycket att hålla reda på. Låt oss därför gå ner på detaljnivå i vissa frågor.

Diagnostisera din hudtyp

Att veta vilken hudtyp du har är nyckeln till att hitta rätt ansiktskräm. Därför har vi samlat några specifika kännetecken för diverse hudtyper så att du ska kunna hitta till vilken kategori just du tillhör.

Torr hy

Hud som stramar och blir rödfnasig är typiskt för torr hy. Det är också vanligt att det kliar och att man har små rynkor i ansiktet. Här brukar även känslig hy ingå. Det vill säga, att huden reagerar – ofta med rodnad – på parfymerade produkter, på sol eller på andra irritationsmoment.

Oljig hy

Hud som ofta känns glansig, fet och flottig är klassiskt för oljig hy. Det är också vanligt med akne och förstorade porer. Ofta beror oljig hy på en hög talgproduktion, någonting som orsakar överflödigt fett på huden – vilket är vad som glänser.

Tänk på att oljig hy behöver fukt för att komma i balans och inte torkas ut. Däremot vill man inte behandla oljig hy med olja eller feta krämer eftersom det inte är eftersträvansvärt att täppa till porerna.

Normal hy

Hud som inte känns varken torr eller oljig och som är överlag jämn utan akne, är klassiskt normal hy. Någonting som kännetecknar normal hy är även små porer. Normal hy är helt enkelt hud i balans.

Denna hudtyp är, namnet till trots, inte den vanligaste hudtypen och det är få förunnat att ha normal hud. Tänk dock på att även om du har normal hy måste du ta hand om den.

Kombinerad hy

Kanske den vanligaste hudtypen är kombinerad hy eller blandhy, som den också kallas. Denna hudtyp kännetecknas av att vara oljig, torr och normal – på olika platser i ansiktet.

Vanligast är att vara oljig i T-zonen medan kinderna är antingen normala eller torra. T-zonen är pannan, näsan och hakan och kallas för T-zon eftersom haka, näsa och panna formar ett T.

Om man vill kan man punktbehandla de olika områdena i ansiktet men det finns också krämer som är ämnade just för blandhy. Dessa fungerar genom att både återfukta och matta ner.

Billigt eller dyrt?

En billig kräm behöver inte automatiskt vara sämre än en dyr. Däremot finns det viss risk att en riktigt billig ansiktskräm har utfyllnadsämnen som skadar huden mer än de hjälper.

En kräm i mellanklassen brukar därför vara den gyllene regeln när man vill balansera pris med kvalitet.

Manligt och kvinnligt?

Det är vanligt att frågan om vad som är en ”manlig” eller ”kvinnlig” ansiktskräm kommer fram. Ofta är det då doften på produkten som åsyftas, och inte själva formulan. Givetvis finns det ingenting som säger att en viss ansiktskräm är manlig eller kvinnlig utan det handlar om personlig doftpreferens.

Därför har alla våra toppval diskreta dofter så att de ska passa till alla. Om det är en speciellt neutral doft man är ute efter har vi med en unisexansiktskräm. Om man inte är ute efter någon doft över huvud taget har vi även med en helt parfymfri variant under torr/känslig hy.

SPF

I den här guiden har inga produkter SPF eftersom vi har fokuserat på ansiktskrämer för specifika hudtyper och ändamål. Tänk dock på att solen är skadlig mot bar hud utan solskydd och att inga ansiktskrämer kan fungera till fullo om huden samtidigt skadas kontinuerligt.

Glöm inte att alltid smörja in ansiktet med solkräm över din ansiktskräm. Läs vårt test om solkrämer här.

Ansiktskrämer bäst i test

Nedan presenteras ansiktskrämer bäst i test. Alla är bästa ansiktskräm i specifik kategori. Vi börjar med torr hy och arbetar oss sedan ner genom de olika kategorierna av hy och behov.

Annemarie Börlind ZZ Sensitive Protective Day Cream – Ansiktskräm för torr/känslig hy

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Annemarie Börlind ZZ Sensitive Protective Day Cream

Lämplig för hudtyp Känslig/Torr
Tub/Burkstorlek 50 ml
Typ av kräm natt/dag Båda
Solskydd Nej
Funktioner Avslappnande & Mjukgörande

Doft och användning

Annemarie Börlind har satsat på att tillverka en parfymfri produkt när ZZ Sensitive Protective Day Cream utvecklades. Därför är doften endast skapad av de naturliga ingredienserna i produkten och beskrivs som vit och neutral.

Någonting som vi uppskattar med ZZ Sensitive Protective Day Cream är hur dryg produkten är och hur lätt den absorberas av huden. Generellt sett brukar krämer för torr och känslig hy också vara riktigt feta men ZZ Sensitive Protective Day Cream lämnar inga kladdiga spår efter sig, trots att den återfuktar under hela dagen.

För riktigt känslig hy

ZZ Sensitive Protective Day Cream har två stora fördelar. För det första hur den skapar balans i huden, något vi återkommer till, och för det andra att den är specifikt anpassad till riktigt känslig hy. Helt fri från konserveringsmedel, färgämnen och parfym finns det inga onödiga ämnen i formulan som kan trigga irritation i huden.

Flera användare med riktigt känslig hud vittnar om hur de inte har märkt av varken rodnader eller utslag, ens första veckan. ZZ Sensitive Protective Day Cream är en produkt som är riktigt mild mot huden.

Balans

För den med torr hy är balans nyckelordet. Därför passar ZZ Sensitive Protective Day Cream extra bra då den genom pre- och probiotika samt extrakt från bland annat vit lupin skapar balans i huden med särskilt fokus på att stärka det yttersta lagret. Målet är att sikta in sig på den mikrobiologiska skyddsbarriären som skyddar huden mot yttre gifter, föroreningar och orenheter.

Genom att skapa balans och stärka den mikrobiologiska skyddsbarriären kommer huden på sikt att kunna absorbera aktiva ämnen som istället vårdar och återfuktar huden. Dessutom innehåller ZZ Sensitive Protective Day Cream redan återfuktande ämnen som hjälper huden från början.

Annemarie Börlind ZZ Sensitive Protective Day Cream – plus och minus

Diskret doft
Dryg produkt
Fungerar för riktigt känslig hy
Stärker hyns egna försvar
Skulle kunna vara något mer återfuktande

 

Madara Deep Moisture Gel – Ansiktskräm för oljig hy

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Madara Deep Moisture Gel

Lämplig för hudtyp Oljig
Tub/Burkstorlek 50 ml
Typ av kräm natt/dag Dag
Solskydd Nej
Funktioner Återfuktande

Aktiva ämnen och konsistens

De aktiva ämnena i Madara Deep Moisture Gel är bland annat salvia och nordisk ek. Det är även dessa två element som givit Madara Deep Moisture Gel sin friska, men diskreta, naturdoft.

Konsistensen kan upplevas vara något rinnig men det är också vad som gör att fuktkrämen snabbt absorberas av huden utan att ett lager av kladd ligger kvar utanpå.

Uppstramande utan att torka ut

Många, för att inte säga de flesta, ansiktskrämer som ska motverka fet hy har en tendens att också torka ut huden. Därför är vi extra glada över att Madara Deep Moisture Gel inte gör det. Självklart oljfri återfuktar den din hy under hela dagen.

Samtidigt har Madara Deep Moisture Gel naturligtvis alla positiva effekter som riktigt oljig hy vill ha. Bland annat stramar den upp huden och minskar porer effektivt direkt vid applicering. För bäst resultat bör den dock användas regelbundet.

Fungerar bra under smink

Eftersom Madara Deep Moisture Gel effektivt minskar överflödig olja i ansiktet blir det lättare att applicera smink över krämen. Resultatet blir även riktigt bra då den hjälper till att strama åt huden och förminska förstorade porer.

Just eftersom Madara Deep Moisture Gel inte är uttorkande fungerar den riktigt bra under smink utan att spä på den onda spiralen av tätt smink, mer olja.

Madara Deep Moisture Gel – plus och minus

Utan olja
Lätt på huden
Minskar porernas storlek
Fungerar under smink
Något rinnig konsistens

 

SkinCeuticals Daily Moisture – Ansiktskräm för kombinerad hy

Uppdaterade Priser

Specifikationer av SkinCeuticals Daily Moisture

Lämplig för hudtyp Blandhy
Tub/Burkstorlek 60 ml
Typ av kräm natt/dag Båda
Solskydd Nej
Funktioner Regenererande & Återfuktande

E-vitamin och algextrakt

Du kanske känner igen E-vitamin som den kraftfulla antioxidanten eller som konserveringsmedlet i matprodukter, men E-vitamin är också riktigt bra för huden.

Som ett av de aktiva ämnena i SkinCeuticals Daily Moisture hjälper E-vitaminen till att stärka din huds fuktbarriär. Det fungerar även riktigt bra för att minska synbara ärr och har som bonus att det är antiinflammatoriskt.

Algextrakt

Sida vid sida med E-vitaminen arbetar även krämens andra aktiva ämne, algextraktet, för att stärka fuktbalansen i huden. Tillsammans med E-vitaminen har algextraktet även fördelen att minimera synliga porer för ett renare intryck.

Konsistens och användning

Doften är härligt diskret och konsistensen lätt utan att vara rinnig. SkinCeuticals Daily Moisture sjunker snabbt in i huden och kladdar inte. Med regelbunden användning känns huden återfuktad och samtidigt mindre oljig.

Användare har vittnat om att innan huden hunnit vänja sig vid produkten så har en del finnar visat sig. Invänjningsperioden är dock enligt uppgift inte längre än några dagar och huden återfinner snabbt sin balans igen.

SkinCeuticals Daily Moisture – plus och minus

E-vitamin som aktivt ämne
Stärker hudens eget försvar
Dubbel effekt: återfuktande och matta ner
Huden behöver tid att vänja sig
Priset

 

Njord Daily Facial Hydrator – Ansiktskräm efter rakning

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Njord Daily Facial Hydrator

Lämplig för hudtyp Alla
Tub/Burkstorlek 100 ml
Typ av kräm natt/dag Dag
Solskydd Nej
Funktioner Återfuktande

Fukt utan fett

Njord Daily Facial Hydrator är speciellt framtagen för att kunna återfukta alla hudtyper utan att kännas varken kladdig eller oljig. Speciellt bra fungerar den direkt efter att ansiktet är tvättat och rakat, eftersom huden då är som mest mån om att återfuktas och som mest mottaglig för aktiva ämnen.

Dessutom är denna ansiktskräm bäst i test framtagen för att skydda och stärka känslig hud gentemot kallare klimat. Därför är den mjukgörande via naturliga ingredienser.

Vitaminboost

Njord Daily Facial Hydrator är fullspäckad av vitaminer, vegetabiliska extrakt och mineraler – allt för att stärka hudens eget försvar gentemot omvärlden. Vitaminerna stimulerar bland annat huden för att den ska bli så mottaglig för fukt och aktiva ämnen som möjligt.

Njord Daily Facial Hydrator – plus och minus

Vitaminboost
Lätt på huden
Speciellt framtagen för kallare klimat
Stärker hudens egna försvar
Inte så dryg

 

Lumene Lähde Intense Hydration – Unisexansiktskräm

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Lumene Lähde Intense Hydration

Lämplig för hudtyp Alla
Tub/Burkstorlek 50 ml
Typ av kräm natt/dag Båda
Solskydd Nej
Funktioner Parabenfri & Återfuktande

Mjukgörande och lätt

Den återfuktande formulan är specifikt utformad för att göra huden mjuk och len. Lumene själva hävdar att Lumene Lähde Intense Hydration ska återfukta i 24 timmar. Flera användare vittnar dock om att den inte håller riktigt så länge. Däremot håller den under större delen av dagen och återfuktar då kontinuerligt.

Dessutom känns den ”lätt” på huden, vilket innebär att den varken kladdar eller är för rinnig. Lumene Lähde Intense Hydration sjunker även snabbt in i huden vilket gör den perfekt för stressiga mornar.

Bra med smink

För den som använder foundation har den här typen av ansiktskräm en extra bra konsistens för att ha under smink. För den som vill fungerar den även utmärkt att blanda med foundationen innan applicering.

Neutral doft

Lumene Lähde Intense Hydration har en härligt neutral doft. Förutom att det innebär att det inte finns onödiga parfymer i formulan, som kan irritera huden, betyder det också att den fungerar extra bra som unisexansiktskräm. Doften försvinner nästan helt när krämen väl sjunkit in i huden.

För den med extra känslig hy rekommenderar vi dock en produkt som är helt parfymfri. Exempelvis ZZ Sensitive Protective Day Cream, som vi skrivit om ovan.

Lumene Lähde Intense Hydration – plus och minus

Prisvärd
Lätt formula
Neutral doft
Ingen wow-känsla
Återfuktar inte 24h

 

Sammanfattning av guiden

Vi har nu gått igenom de fem bästa ansiktskrämerna för olika hudtyper och ändamål på marknaden idag. Vi hoppas förstås att du har funnit din favorit. Här kommer våra toppval igen.

Annemarie Börlind ZZ Sensitive Protective Day Cream

Uppdaterade Priser

För dig med torr och/eller känslig hy rekommenderar vi ZZ Sensitive Protective Day Cream som är en hudkräm med alla element en känslig och torr hy behöver. Den är ordentligt återfuktande, helt parfymfri och innehåller inga irriterande ämnen. En snäll kräm för känslig hy, helt enkelt.

Madara Deep Moisture Gel

Uppdaterade Priser

För dig med oljig hy behöver du någonting som är återfuktande men utan oljor och utan att vara onödigt fet. Därför kan vi tacksamt presentera Madara Deep Moisture Gel som har en lätt, fräsch formula och som återfuktar ditt ansikte utan att tynga ner det.

SkinCeuticals Daily Moisture

Uppdaterade Priser

För den kombinerade hudtypen finns SkinCeuticals Daily Moisture. Med den unika egenskapen att både kunna återfukta och matta ner ansiktet tar den hand om din blandhy på ett utmärkt sätt. Dessutom använder den sig specifikt av ingredienser såsom E-vitamin och algextrakt för att återställa balansen i ditt ansikte.

Njord Daily Facial Hydrator

Uppdaterade Priser

Bäst efter rakning är utan tvekan Njord Daily Facial Hydrator. Här är en riktig vitaminboost. Genom att använda sig av en lång rad av mineraler, vitaminer och antioxidanter är Njord Daily Facial Hydrator speciellt utformad med en formula som ska stärka hudens eget försvar och göra den mottaglig för helande ämnen.

Lumene Lähde Intense Hydration

Uppdaterade Priser

För dig som är ute efter en ansiktskräm som smälter in utan att göra väsen av sig är Lumene Lähde Intense Hydration främsta val. Formulan är lätt, okladdig och doftar nästan ingenting. För den som använder foundation är denna ansiktskräm bäst i test extra bra under och i blandning med smink.

Lycka till!