Schampo bäst i test

Torrt, slitet och klent eller oljigt, kliande och mjälligt? Hårbesvär av olika slag är aldrig trevligt men med en bra hudvårdsrutin kan flera av dessa problem avhjälpas. Och en sådan rutin grundas i ett kvalitativt schampo som passar väl med just ditt hår. Men vilken sort bör man välja och av vilket märke? I denna köpguide presenterar vi sex schampon som fungerar väl för olika hår. Vinnaren av titeln bästa schampo 2022 för normalt hår blev det väldoftande och välgörande hydrate me wash från Kevin Murphy. Fortsätt läsa för mer information om det och fem andra schampon!Bästa schampo 2022

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till bästa schampo i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Kevin Murphy hydrate me wash – Schampo bäst i test
Pureology strength cure – Räddar och återställer skadat hår
Grazette Neccin no. 1 dandruff treatment shampoo – Naturliga medel mot mjäll, torr hårbotten och svamp
Kérastase discipline bain fluidealiste – Bästa schampo för lockigt och frissigt hår
Kiehl’s rice & wheat volumising shampoo – För fint och hår
Oribe the cleanse clarifying shampoo – Lyxigt och effektivt mot oljigt hår

Vad är ett schampo bäst i test?

Det grundläggande är att ett bra schampo ska fungera väl tillsammans med ditt hår. Men det finns några grundläggande egenskaper som ett bra schampo har, eller inte har. Så, vad har vi letat efter för att finna bästa schampo?

  1. Kundnöjdhet och expertrekommendationer.
  2. Inga skadliga kemikalier. Ett schampo ska inte göra mer skada än nytta, en självklarhet kan tyckas men så är inte fallet om man ser till många vanliga schampon som man finner i exempelvis matbutiker.
  3. Många vältestade och etablerade ingredienser.
  4. Schampo anpassat efter hår. Ett schampo anpassat efter en viss sorts hår är oftast det bästa valet.

Hur funkar schampo?

Schampo öppnar upp fjällskiktet runt hårstrån, vilket gör det möjligt att rengöra från fett och smuts. Med ett bra schampo så rubbas inte de naturliga oljorna i hårbotten särskilt mycket. Med ett något sämre schampo torkar både hår och hårbotten ut.

Hur ofta ska man tvätta håret med schampo?

I den bästa av världar tvättar man inte håret mer än två gånger i veckan, lite beroende på vilken sorts hår man har. Dagar man inte tvättar håret räcker det med att tvätta med varmt vatten, men att ha balsam i topparna är alltid bra. När håret väl tvättas bör man schamponera det två gånger och då krama in löddret, inte gnugga in det.

Om man övertvättar håret så kan fettbalansen rubbas och håret blir smutsigt snabbare.

Hårguide – Vilket schampo passar mig?

Hårologer menar att det framförallt finns två typer av hår: hydrofil och hydrofobt hår. Hydrofilt innehåller mest fukt och är mer elastiskt än starkt, hydrofobt har mer protein än fukt och mer styrka än elasticitet. men de flesta schampon är anpassade efter någon av följande hårtyper:

Normalt hår: Hår som varken blir torrt eller fett väldigt snabbt och som varken är tunt eller tjockt. Här behövs en bra balans mellan återfuktande och rengörande ingredienser.

Skadat hår: Hår som är torrt och skadat av olika anledningar behöver ett återställande schampo som kan ge håret mer styrka och elasticitet.

Hår med mjällproblem: För den med kliande, torr och mjällande hårbotten finns flera lösningar men den bästa är att välja ett beprövat mjällschampo som hjälper till att återställa balansen i hårbotten.

 Lockigt och frissigt hår: Lockigt och frissigt hår behöver oftast ett schampo med mycket fukt som kan ge bättre kontroll över håret.

 Fint hår: Har man fint hår bör man undvika schampon som kan tynga ner håret och alltså undvika mycket återfuktande schampon samt schampon med silikon.

Oljigt hår: Hår som känns tungt och smutsigt snabbt har ofta för mycket sebum. Det finns många orsaker till detta men en av de är att håret behöver bättre balans.

Ett schampo som passar bra för ditt hår är det som har en formula med passande kombination av rengörande, återfuktande och övriga substanser anpassat efter just ditt hår.

Bäst just nu

Det kan vara svårt att få ordning på bångstyrigt hår. Med ett schampo som är rätt för ditt hår blir det dock lite lättare att få styr på håret oavsett om det är oljigt, mjälligt, torrt eller skadat. Här nedan presenteras sex riktigt bra schampon som passar för olika hårtyper. Fortsätt läsa för att finna din favorit.


Kevin Murphy hydrate me wash – Schampo bäst i test

Även den med normalt hår behöver ett schampo som gör håret gott. Detta populära schampo från Kevin Murphy passar bra för många olika typer av hår och är ett bra alternativ för den som inte är helt säker på vilken sort hår man har. Det återfuktar utan att tynga ner och rengör utan att torka ut.

Specifikationer Kevin Murphy hydrate me wash

Passar för följande hårtyper Normalt till torrt
Typ Gel/flytande
Funktioner Mjukgörande; Stärkande; Balanserande; Låser in fukt
Övrigt Fri från sulfater; pH 5.0-6.0; Naturliga ingredienser

Näringsrikt
Schampot innehåller bland annat kakaduplommon, vitamin A och C, Sheasmör, Bergamot fruktextrakt och nattljusolja. Dessa olika ingredienser skapar ett schampo med en formula som ger håret näring, skydd, fukt och styrka. Det är dessutom fritt från sulfater, parabener och andra skadliga kemikalier.

Djuprengörande
Många användare uppskattar schampot tack vare att det rengör grundligt men utan att torka ut håret eller hårbotten. Det ger ett hälsosamt och lent hår där fukt låses in och bevaras under dagen, vilket ger ett mjukare, smidigare och tåligare hår.

Räcker länge
Något som kan ursäkta det dyra priset är att schampot är drygt, det räcker med en liten klick för att få tillräckligt med schampo och att arbeta upp ett ordentligt lödder. Dessutom är förpackningen smidig och det är enkelt att få ut rätt mängd även med blöta händer.

Kevin Murphy hydrate me – plus och minus
Rengör ordentligt.
Passar många hårtyper.
Flera välgörande och naturliga ingredienser.

Dyr


Pureology strength cure – Räddar och återställer skadat hår

Sol, avgaser, klor, produkter och värme från locktänger och plattänger kan skada även det starkaste av hår. Pureologys schampo Strenght Cure stärker håret och kan avhjälpa en del av skadorna på håret. Puerology är i test hyllat för sina goda ingredienser och många välgörande egenskaper.

Specifikationer Pureology strenght cure

Passar för följande hårtyper Skadat; Färgat; Torrt; Slitet
Typ Gel/Flytande
Funktioner Reparerande; Mjukgörande; Färgskyddande
Övrigt Fritt från sulfater; Veganskt; UVA/B-skydd

Naturliga ingredienser
Pureology innehåller 100% veganska ingredienser. Den har flera stärkande proteiner och plantextrakt som stärker håret och skyddar det från dagliga skador och ljusreflektion. Bland annat innehåller den astaxanthin, en stärkande antioxidant som reparerar och stärker håret. Över tid blir håret uppbyggt och lättare att reda ut. Många upplever att de inte behöver tvätta håret lika ofta efter att ha använt schampot ett tag.

Särskilt bra för färgat hår
Schampot passar särskilt bra för färgat hår då den innehåller en sammansättning som de själva kallar för ”AntiFade Complex”, vilken innehåller ingredienser som bevisat bevarar färgen längre.

Koncentrerat
Pureology Strenght Cure är väldigt koncentrerat vilket gör att man inte behöver använda särskilt mycket, men att det är på grund av dess koncentration viktigt att spä ut schampot vid användning.

Pureology strenght cure – plus och minus
Reparerar och stärker skadat hår.
Hjälper till att bibehålla färgen längre.
Dryg.

Funkar inte för alla och passar inte för de med mycket känslig skalp.


Grazette Neccin no. 1 dandruff treatment shampoo – Naturliga medel mot mjäll, torr hårbotten och svamp

För den som har besvärande problem med kliande, torr och mjällande hårbotten kan detta schampo fungera bra. Det är miljövänligt, fritt från skadliga kemikalier och hjälper effektivt mot mjäll, torr hårbotten och andra svampliknande besvär. Schampot bidrar till att återställa hårbottnens känsliga mikroflora och har kommit att bli en favorit för såväl användare som experter.

Specifikationer Grazette neccin no. 1 dandruff treatment shampoo

Passar för följande hårtyper Torr hårbotten; Mjäll; Andra hårbottenproblem
Typ Gel
Funktioner Antimjäll; Stärkande; Lugnande; Mer glans
Övrigt Fri från parabener och sulfater; Beprövad formula specifikt utformad för hårbottenproblem; skonsamt för miljön; Färgbevarande

Hur hjälper den mot mjäll?
Att Grazettes schampo hjälper så bra mot mjäll beror till stora delar på den beprövade kombinationen av tensider och Piroctone Olamine. Tensider har en renande verkan och förhindrar att håret blir uttorkat, det påverkar ytspänningen och lugnar hårbottnen och minskar irritation.

Piroctone Olamine är en kemisk sammansättning som bland annat används för att behandla just svampinfektioner. De övriga ingredienserna hjälper ytterligare till att återställa balansen i hårbottnen.

Stärkande och rengörande
Utöver att lugna och återfukta hårbottnen så stärker schampot håret samtidigt som det rengör ordentligt och tar bort irriterande rester. Det innehåller bland annat vegetabiliska proteiner och flera ingredienser som ger hälsosamt hår. Schampot är dessutom färgbevarande.

Milt och skonsamt för miljön
Med ingredienser och vegetabiliska proteiner som är skonsamma för hår och miljö vårdas och stärks håret snabbt. Det gör håret friskt och lätt. Många andra mjällschampon på marknaden innehåller ämnen som visserligen fungerar effektivt mot mjäll men som är skadliga mot håret, hårbotten och dessutom mot miljön.

Grazette neccin no. 1 dandruff treatment shampoo plus och minus
Behandlar mjäll och andra hårbottenproblem effektivt.
Återfuktande, färgbevarande och stärkande.
Miljövänligt.

Det krävs fler behandlingar innan det börjar fungera för de med mycket stora problem.


Kérastase discipline bain fluidealiste – Bästa schampo för lockigt och frissigt hår

Lockigt och krulligt hår har en tendens att bli torrt och frissigt. För de flesta med hår av sådan typ passar ett schampo som detta från Kérastase som återfuktar mycket men samtidigt rengör grundligt. Det motverkar frissighet och ger bättre kontroll över lockar av alla dess slag.

Specifikationer Kérastase discipline bain fluidealiste

Passar för följande hårtyper Lockigt; Torrt; Frissigt; Färgat
Typ Krämig gel
Funktioner Ger mer volym; Bättre kontroll över lockigt hår; Mindre frissigt hår; Mer volym; Återfuktande
Övrigt För känslig hårbotten; Fri från sulfater; Skyddar från fukt; Passar för färgat hår

Smidigt och kontrollerat hår
Kérastase Discipline Bain Fludealiste ger mycket fukt och skyddar mot fuktig luft, vilket ofta orsakar frissighet om man har lockigt eller mycket torrt hår. Tack vare att det är berikat med bland annat veteproteinderivat, aminosyror, och ceramid R så får håret mer närigt och fukt vilket gör håret mjukare och smidigare och således lättare att hantera.

Rengör skonsamt
Schampot tar effektivt bort orenheter och restprodukter från hårbottnen och håret utan att torka ut det eller förstöra balansen i hårbottnen. Med bland annat pro-keratin återställs och upprättas hårets balans och styrka. Tack vare att det är fritt från skadliga ämnen såsom sulfater så passar det även för färgat och känsligt hår.

Passar bra efter behandlingar
Många användare upplever att schampot även passar bra efter exempelvis keratinbehandling, färgningar och slingningar då det ger håret mycket fukt och inte innehåller kemikalier som är skadliga i kombination med behandlingen.

Kérastase discipline bain fludealiste – plus och minus
Gör håret mjukt och smidigt.
Ger fuktskydd för att förhindra friss.
Rengör håret grundligt men skonsamt.

Kan ha en negativ verkan på en del hårtyper.
Locket är inte helt lätt att få upp.


Kiehl's rice & wheat volumising shampoo – För fint hår

Kiehl’s schampo för fint hår har en formula som gör sig mycket bra för den med fint hår som enkelt blir nedtyngt och fett. Schampot rengör håret utan att tynga ner det eller göra det för torrt. Den rengör ordentligt och lämnar inte några besvärande rester i hårbotten.

Specifikationer Kiehl's rice & wheat volumising shampoo

Passar för följande hårtyper fint; Tunt; Skadat; Blandat
Typ Gel
Funktioner Stärker håret; Ger volym; Återfuktande
Övrigt Fritt från parabener

Stärker håret
Man menar att den proteinrika formulan gör håret starkare och förhindrar att det bryts eller att topparna slits snabbt. Det bland annat tack vare det ris- och veteprotein som fungerar stärkande för håret och ger ett friskare hår med mer volym.

Många användare upplever att formulan förstärker spröda hårfiber vilket gör håret lite tåligare för färgning, sol och andra faktorer som påverkar fint och tunt hår dagligen.

Mer volym
Utöver att stärka håret ger schampot mer volym till fint och rakt hår. Än bättre blir det av schampots lätta textur, vilket gör att man kan använda det varje ofta utan att behöva oroa sig för att håret ska bli torrt och ledset. Håret blir istället friskt, rent och mjukt. Det trots att den rengör ordentligt och inte lämnar kvar några rester i håret eller skalpen.

Schampot passar dessutom bra för en känslig skalp tack vare milda och mjukgörande ingredienser såsom jojobafrön och riskli.

Kiehl’s rice & wheat volumising shampoo plus och minus
Stärker fint hår.
Lugnar och vårdar skalpen.
Behaglig doft.

Löddrar inte särskilt bra vilket gör att man måste använda mer schampo än vanligt.


Oribe the cleanse clarifying shampoo – Lyxigt och effektivt mot oljigt hår

Att hitta ett schampo som rengör fett och oljigt hår utan att torka ut det är svårt. Det välkända och lyxiga märket Oribe har tillverkat en produkt som passar bra för den som upplever att man har fett hår trots att man gör allt rätt. Schampot rengör effektivt utan att negativt påverka den naturliga fuktbalansen som finns i hårbotten och håret. Det är sannerligen en produkt värd titeln schampo bäst i test.

Specifikationer Oribe the cleanse clarifying shampoo

Passar för följande hårtyper Oljigt; Blonderat; Skadat; Blandat
Typ Gel
Funktioner Mer glans; Solskydd; Djuprengörande; Återfuktande; Mjukgörande
Övrigt Exfolierar hårbotten; Naturliga ingredienser; UV-skydd; Vegansk; Cruelty-free

Rengörande mousse
Moussen är djuprengörande och fungerar utan att tunga ner eller torka ur håret och hårbottnen. Tack vare sin mousseform så löddrar den snabbt och enkelt utan att man behöver ta särskilt mycket eller jobba upp ett lödder. Dessutom ger mossen en spa-linkande känsla som bidrar till att milt exfoliera hårbottnen och på så vis effektivt få bor även mineralrester från sådant som klor och hårt vatten.

Vad har den i sig?
Oribes schampo är välkänt för sin genomtänkta och välfungerande formula. Den innehåller bland annat extrakt från vattenmelon, edelweiss, litchi, alger, papaya och grönt te. Dessutom innehåller den eukalyptus och vulkanisk aska. Dessa ingredienser exfolierar, rengör, återfuktar, stärker och balanserar håret och hårbottnen. Det är fritt från sulfater, parabener, gluten och natriumklorid och är veganskt och cruelty-free.

En huvudingrediens är den vulkaniska aska som absorberar smuts, fett och restprodukter vilket rengör håret effektivt och skonsamt och ger hårbotten en möjlighet att återgå till den naturliga balansen som oftast saknas vid mycket oljigt hår. Det har dessutom UV-skydd.

Oribe the cleanse clarifying shampoo – plus och minus
  Behaglig mousseformula.
Flera naturliga och effektiva ingredienser.
Cruelty-free och veganskt.

Mycket dyrt.


Sammanfattning av guiden

Här ovan har sex riktigt bra schampon presenterats, alla för olika hårbehov. Den första var Kevin Murphy hydrate me wash som passar bra för normalt hår. Bästa schampo för den med skadat hår är Puerology strenght cure som med 100% veganska ingredienser stärker, återfuktar och bevarar hårets balans. Dessutom bevarar den färgen. För den med hårbottenproblem är Grazette Neccin No.1 dandruff treatment shampoo ett bra alternativ. Den behandlar hårbottenproblem effektivt utan att skada håret.

Om man har lockigt hår som snabbt blir torrt och frissigt så rekommenderar vi det omtyckta och väletablerade Kérastase discipline bain fludealiste. Kiehl’s rice & wheat volumising shampoo passar bra för den med fint hår som saknar volym och som ofta upplever att håret antingen blir alldeles för torrt eller tyngs ner snabbt av schampon. För den som har fett och oljigt hår passar the cleanse clarifying shampoo från lyxiga och välkända Oribe mycket bra. Den rengör grundligt utan att torka ur eller förstöra den naturliga fuktbalansen i hårbotten. Alla dessa schampon har förtjänat att kallas schampo bäst i test, men av olika anledningar.

Vi hoppas att du har hittat ett schampo som kan fungera för ditt hår! Här kommer alla produkter igen: