Balsam bäst i test

Artikeln är senast uppdaterad: 2019-04-17

Du har testat alla hårinpackningar, du har det bästa schampot – men har du verkligen koll på ditt balsam? Att välja rätt balsam för rätt hårtyp och behov är essentiellt för ett kvalitativt hårsvall. Fukt, vårdande eller volymgivande? Vi har samlat sex av de bästa balsam som finns på marknaden idag för att hjälpa dig hitta rätt produkt både för dig och för din hårtyp. Läs vår köpguide för att lära dig mer!

De bästa balsamen just nu

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till bästa balsam i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Frissigt, torrt, oljigt, behandlat eller någonting helt annat? Här kommer en kort sammanställning av våra toppval. För en mer detaljerad genomgång är det bara att läsa vidare i guiden. Glöm inte heller att spana in vår tidigare guide om schampo.

Oribe Rep-len-ishing John Masters R+Co Dallas Nou-Nou Davin-es Oi abso-lute beauty-fying Pant-ene Hydra
Hårtyp Alla Alla Alla; Tunt; Platt Be-hand-lat; Torrt Krusigt; Frissigt Be-hand-lat; Torrt
Lämpad för Dam & Herr Dam & Herr Dam & Herr Dam & Herr Dam & Herr Dam & Herr
Formula Mousse /Skum Flyt-ande gel Flyt-ande gel Gel Crème Flyt-ande gel
Mängd 200 ml 207 ml 250 ml 250 ml 250 ml 200 ml
kr/ml ~2.5kr /ml ~1kr /ml ~0.8kr /ml ~0.9kr /ml ~1.2kr /ml ~0.8kr/ml ~04kr /ml
Funktion För-yng-rande Glans; Mot-verkar hår-avfall; Stärk-ande; Åter-fukt-ande Volym Åter-fukt-ande; Mjuk-gör-ande Åter-fukt-ande; Ut-slät-ande Åter-fukt-ande; Mjuk-gör-ande
Övrigt Ej djur-test-ad; Para-benfri Eko-logisk Para-ben-fri Para-benfri
Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser
Direkt till test Oribe essen-tial anti-dote replen-ishing John Masters lavender & avocado inten-sive R+Co Dallas thick-ening Nou-Nou condi-tioner Davin-es OI absol-ute beauty-fying Pant-ene expert hydra intens-ify

Behöver jag verkligen balsam?

Du kanske har hört dig själv säga att du har för kort hår för att behöva använda balsam, eller hört någon annan säga det.? Oftast sägs detta med betoning på att håret inte blir trassligt eftersom det är så kort – och att då balsam endast behövs för att reda ut tovor.

Sanningen är dock en annan. Ett balsam är så mycket mer än att bara få ditt hårsvall att sluta trassla sig. Balsam kan vårda, återfukta, stärka, ge volym eller ta hand om den där frissigheten som förstör din finish på morgonen.

Svaret är alltså: Ja, du behöver verkligen ett balsam.

Säsongerna där balsam är som viktigast

Generellt sett brukar man prata om att höst och vinter är årstiderna då balsam är som mest eftertraktat. Det är särskilt under vintern som all fukt tycks dras ut ur både hår och hud och lämna kvar ett slitet paket av torrhet.

Tänk dock på att under sommaren slits håret ofta av solens strålar, vilket orsakar bra mycket mer skada än man kanske tror. Är du dessutom en sådan som badar mycket under sommaren, både i saltvatten och i pooler med klor, slits håret ytterligare.

Kort sagt behövs balsam under alla säsonger för att vårda, stärka och hålla ditt hår friskt. Ett balsam kan även vårda färgat hår och få färgen att hållas klar och med lyster längre.

Olika hårtyper kräver olika behandling

Det finns egentligen lika många hårtyper som människor, men vissa saker fungerar bättre för vissa sorters hår.

Krusigt hår

Man brukar slentrianmässigt säga att krusigt och lockigt hår är de törstigaste hårtyperna – och det stämmer! Om du har krusigt hår är fukt din bästa vän.

Färgat/Behandlat hår

Även för dig med färgat hår är fukt en viktig komponent. Men här är det även extra viktigt att balsamet har en vårdande funktion, som gör att färgen inte tappar lyster onödigt fort.

Blekt hår

Fukt, fukt, fukt och ännu lite mer fukt. För dig med behandlat och/eller blekt hår är fukt en essentiell del för att stärka håret. Under behandling och blekning slits håret mycket och kräver därför ett extra vårdande balsam med mycket fukt.

Vågigt hår och hår med självfall

Vet du med dig att du har vågigt hår kan ett balsam som hjälper självfallet på traven vara en god idé. Leta efter balsam som inte tynger ner håret i onödan och tänk på att inte använda det längst in i rötterna vid applicering. Fokusera istället på topparna för att hålla samman vågorna.

Rakt hår

Du som har rakt hår kanske vet med dig att det också gärna blir smutsigt efter ett ganska kort tag? Precis som vid vågigt hår rekommenderas att du fokuserar applicering av balsam främst till topparna. Dessutom kan det vara värt att överväga ett balsam som ger volym till håret, för att lyfta stråna från skalpen.

Balsam i test

Vi kommer nu att gå igenom de sex bästa balsam på marknaden idag. Behöver du någonting som föryngrar, vårdar, ger volym eller som är prisvärt till budgetpris? Alla varianter finns listade här nedan. Häng med!

Oribe essential antidote replenishing conditioner – Balsam bäst i test

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Oribe essential antidote replenishing conditioner

Hårtyp Alla
Lämpad för Dam & Herr
Formula Mousse/Skum
Mängd 200 ml
kr/ml ~2.5kr/ml
Funktion Föryngrande
Övrigt Ej djurtestad; Parabenfri

Konsistens och applicering

Oribe essential antidote replenishing conditioner har en annorlunda konsistens gentemot andra balsam. Denna produkt kommer nämligen som ett skum, eller lös mousse. Formulan är fjäderlätt och tynger aldrig ner håret. Idén är att moussen är lättare att fördela jämt i håret när du masserar in det i både skalp och hår.

Det här är alltså inte ett balsam du bara ska använda i topparna av håret. Låt det gärna sitta i håret minst en minut innan du sköljer ur det. Experter rekommenderar att man använder detta balsam ungefär en gång i veckan – och alltså inte varje dag.

Tänk på detta balsam som en föryngrandre behandling, snarare än ett klassiskt balsam.

Ej djurtestad

Om det är någonting vi uppskattar med Oribe essential antidote replenishing conditioner så är det faktumet att produkten inte är djurtestad. För dig som gärna väljer en produkt som inte är djurtestad av etiska eller andra skäl är därför Oribe perfekt.

Föryngrande vitamincocktail

Oribe har verkligen satsat på att få in så mycket godsaker som möjligt i essential antidote replenishing conditioner. Bland annat har detta balsam bäst i test inte mindre än 18 vitaminer och antioxidanter som går in i varje hårstrå och förbättrar dess kvalitet.

Att detta balsam bäst i test upplevs föryngra håret handlar om flera saker som samarbetar i produkten. Dels vitaminerna, mineralerna och antioxidanterna men även dels vad balsamet gör efter behandling.

Det skyddar nämligen mot utomstående åldrande effekter, såsom miljöpåverkan, ser till att hårstrået hålls stängt för att maximera fukten och reducerar även oljan i skalpen för att förlänga tiden håret är rent.

Oribe essential antidote replenishing conditioner – plus och minus

Stärkande
Ej djurtestad
Parabenfri
Föryngrande
Lätt att använda
18 vitaminer, mineraler och antioxidanter

Dyr


John Masters lavender & avocado intensive conditioner – Naturlig

Uppdaterade Priser

Specifikationer av John Masters lavender & avocado intensive conditioner

Hårtyp Alla
Lämpad för Dam & Herr
Formula Flytande gel
Mängd 207 ml
kr/ml ~1kr/ml
Funktion Glans; Volym; Motverkar håravfall; Stärkande; Återfuktande; Mjukgörande
Övrigt Ekologisk

Ekologiskt och vitaminrikt

Det som skiljer John Masters lavender & avocado balsam från de andra produkterna är att det är ekologiskt. Ämnena som den använder sig av är inte mindre än tio eteriska oljor som alla är ekologiska.

Förutom detta är John Masters balsam fullspäckat med vitaminer. B, D, A och E-vitamin är alla inkorporerade i formulan, vilket naturligtvis gör slutresultatet än mer intressant.

Återupplivande och återfuktande i ett

De aktiva ingredienserna i detta balsam bäst i test är avokado- och sheaolja. Båda oljorna är kända för sina återfuktande och återupplivande egenskaper. Har du ett livlöst hår som förtjänar lite extra kärlek och fukt är det här definitivt ett balsam värt att överväga!

Men även om du inte är i behov av en återupplivning kan John Masters balsam fungera bra för dig, den är nämligen anpassad efter alla hårtyper.

John Masters lavender & avocado intensive conditioner – plus och minus

Återfuktande
Ekologiskt
Vitaminrikt
Stärkande

Inte optimalt för överkänsliga


R+Co Dallas thickening – För tunt hår

Uppdaterade Priser

Specifikationer av R+Co Dallas thickening

Hårtyp Alla; Tunt; Platt
Lämpad för Dam & Herr
Formula Flytande gel
Mängd 250 ml
kr/ml ~0.8kr/ml
Funktion Volym
Övrigt Parabenfri

Volym och hälsa i ett

Meningen med R+Co Dallas thickening är att skapa volym – och massor, massor av volym. Det här görs bäst genom att använda hela serien – det vill säga, som minst både schampo och balsam och gärna även thickening sprayen – men balsamet ger milda resultat på egen hand samtidigt som håret blir mjukt.

Att bara använda schampot lämnar dock håret ordentligt strävt – så om du äger schampot är detta balsam en värd investering. R+Cos balsam är även bra för ditt hårs hälsa, vilket är värt att tänka på.

Applicering och resultat

Testpaneler vittnar om att balsamet är svårt att få ut ur flaskan. Det kräver viss snits att få till det perfekta trycket. Anledningen är att det inte bara är ett tjockgörande balsam själva balsamet har även en riktigt tjock konsistens.

R+Co Dallas thickening conditioner ger ett glansigt slutresultat som får håret att se naturligt friskt ut. Vissa experter vill även framhålla att resultatet var något platt i jämförelse med den volym de förväntade sig.

R+Co Dallas thickening – plus och minus

Volymgivande
Glansigt slutresultat
Får håret att se friskt ut

Svårt att få ur produkten ur flaskan
Något platt resultat i jämförelse med det utlovade


 

 

NouNou conditioner – För torrt hår

Uppdaterade Priser

Specifikationer av NouNou conditioner

Hårtyp Behandlat; Torrt
Lämpad för Dam & Herr
Formula Gel
Mängd 250 ml
kr/ml ~0.9kr/ml
Funktion Återfuktande; Mjukgörande
Övrigt

Återfuktande delux

NouNou conditioner är anpassat för väldigt torrt hår. Även om du inte vet med dig att ha torrt hår blir de flesta av oss medvetna om den försämrade hårkvalitén så fort kylan rullar in. Hösten är en jobbig hårperiod men vintern är ännu värre.

Detta balsam bäst i test råder bot på detta genom att vara återfuktande. Flera testpaneler vittnar om att håret inte bara återfår sin fukt men också känns mindre slitet överlag. De menar att håret stärks av NouNous balsam, även om ditt hår är skadat av andra orsaker än torka.

Kritik mot slutresultat

Trots de lovord som NouNou prisats med är det främst slutresultatet som hamnat i blåsväder. Även om håret får tillbaka en del styrka blir inte slutresultatet rosat eftersom håret enligt flera vittnen inte blir sådär silkeslent som NouNou själva antyder att det ska bli.

Det finns även de som tycker att detta balsam tynger ner håret något. Överlag är dock detta ett bra balsam för dig som har skadat, torrt eller blekt hår.

NouNou conditioner – plus och minus

Återfuktande
Bra för behandlat hår

Något för milt resultat


Davines OI absolute beautifying conditioner– För frissigt hår

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Davines OI absolute beautifying conditioner

Hårtyp Alla men särskilt Frissig och Krusigt hår
Lämpad för Dam & Herr
Formula crème
Mängd 250 ml/g
Kr/ml ~0.8 kr
Funktion Återfuktande; Mjukgörande; Mer volym; Mer glans
Övrigt Parabenfri

Formula

Balsamets formula beskrivs som intensivt återfuktande, någonting som passar utmärkt för frissigt, oregerligt hår. Experter vill även höja ett varnande finger för den med oljigt och/eller mycket tunt hår, då detta balsam bäst i test inte passar superbra för oljigt hår. Har man tunt eller oljigt hår bör man därav endast använda detta balsam i hårets toppar.

Balsamet är av crèmetyp och drygt vilket innebär att man inte behöver använda särskilt mycket varje gång.

Resultat

Detta balsam bäst i test har berömts rikligt för sina goda egenskaper för skadat och torrt hår. Utöver att behandla frissigt och torrt hår skyddar och vårdar det hår som utsätts för många yttre påfrestningar såsom avgaser, klor, sol och diverse hårbehandlingar. Även de med känslig och trött hårbotten uppskattar de milda men effektiva ingredienserna såsom aprikossmör och roucou-olja.

Hårets frissighet lägger sig och slutresultatet blir mjukt och glansigt. Effekten håller enligt uppgift i sig i runt två till tre dagar.

Davines OI Absolute Beautifying conditioner – plus och minus

Mjukgörande
Tämjer frissigt hår
 Många naturliga och effektiva ingredienser

Funkar inte särskilt bra för de med mycket tunt eller ojligt hår.


Pantene expert hydra intensify conditioner – Lyxigt budgetval

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Pantene expert hydra intensify conditioner

Hårtyp Behandlat; Torrt
Lämpad för Dam & Herr
Formula Flytande gel
Mängd 200 ml
kr/ml ~0.4kr/ml
Funktion Återfuktande; Mjukgörande
Övrigt

Återfuktande och vårdande

För sitt blygsamma pris ger verkligen Pantene expert hydra intensify conditioner ett prisvärt resultat. Det är både återfuktande och vårdande och ger hållbara resultat efter kontinuerlig användning i cirka två–tre veckor.

Detta balsam bäst i test fungerar bäst på hår som är skadat av styling, såsom för mycket värme eller blekning. Bäst resultat får du om du använder både seriens schampo och balsam.

Formula och doft

Doften prisas av testpaneler för att ge en mild doft i håret som håller i sig ett tag. Den är inte överdrivet söt eller bitter utan har en slags goddoftande fräschör över sig.

Formulan är tjock utan att vara tung och är lätt att massera in i håret.

Pantene expert hydra intensify conditioner – plus och minus

Prisvärd
Återfuktande
Lätt att använda

Kräver tid innan man ser resultat


Sammanfattning av guiden

Vi har nu gått igenom bästa balsam på marknaden idag. Alla är högkvalitativa balsam bäst i test och förtjänar således sin plats i den här guiden. Vi hoppas att du har funnit din favorit för just din hårtyp!

Här kommer en kort sammanställning av dem igen. Och glöm inte att spana in vår schampoguide också, för en oslagbar kombo.

Oribe Rep-len-ishing John Masters R+Co Dallas Nou-Nou Davin-es Oi abso-lute beauty-fying Pant-ene Hydra
Hårtyp Alla Alla Alla; Tunt; Platt Be-hand-lat; Torrt Krusigt; Frissigt Be-hand-lat; Torrt
Lämpad för Dam & Herr Dam & Herr Dam & Herr Dam & Herr Dam & Herr Dam & Herr
Formula Mousse /Skum Flyt-ande gel Flyt-ande gel Gel Crème Flyt-ande gel
Mängd 200 ml 207 ml 250 ml 250 ml 250 ml 200 ml
kr/ml ~2.5kr /ml ~1kr /ml ~0.8kr /ml ~0.9kr /ml ~1.2kr /ml ~0.8kr/ml ~04kr /ml
Funktion För-yng-rande Glans; Mot-verkar hår-avfall; Stärk-ande; Åter-fukt-ande Volym Åter-fukt-ande; Mjuk-gör-ande Åter-fukt-ande; Ut-slät-ande Åter-fukt-ande; Mjuk-gör-ande
Övrigt Ej djur-test-ad; Para-benfri Eko-logisk Para-ben-fri Para-benfri
Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser

Lycka till!