Alkoholmätare bäst i test

0,2 promille är gränsen för rattfylla i Sverige. Det kan vara svårt att veta själv när den gränsen är nådd, och det är alltid dumt att chansa när man tagit en öl några timmar innan färd eller druckit en ansenlig mängd alkohol kvällen innan man ska köra.  Om man har en alkoholmätare som fungerar som den ska slipper man fundera och oroa sig och vet säkert om man kan köra eller inte.

Vi har utsett den exakta och användarvänliga Dräger 3820 till alkoholmätare bäst i test. Fortsätt läsa för att få veta mer om den och tre andra riktigt bra alkoholmätare.Bästa alkoholmätare 2022

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa alkomätarna I år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Dräger 3820 AlcoTest FCA35 Dignita Smarttester Dräger 6820 Doc
Mätteknik Bränslecell Bränslecell Bränslecell Elektrokemisk sensor 1/4”-teknik
Vikt 130g 85g 40g 195g
Mätområde 0–5‰ 0–1‰ 0.00–1.00 ‰ 0–2.5 ‰
Utbytbart munstycke Ja Ja Ja Ja
Display Ja Ja Nej (men app) Ja

Vad är en alkoholmätare bäst i test?

För att finna bästa alkoholmätare just nu har vi skannat marknaden och läst ett flertal test, bland annat av MHF (Motormännens Helnykterhetsförbund) och Teknikens Värld. För att finna alkoholmätare bäst i test har vi ställt följande krav på produkterna:

  • Exakthet: Att en alkoholmätare mäter exakt är det absolut viktigaste, den får inte visa fel på mer än 0,04 promilleenheter och ska mäta rätt konsekvent.
  • Användarvänlighet: Även om tekniken är avancerad så ska inte inställningarna vara det. Den ska vara snabb och enkel att använda.
  • Hållbarhet: Själva enheten ska kännas robust och hållbar. Extra pluspoäng för smidighet.

När man köper en alkoholmätare kan det vara viktigt att vara villig att lägga ett par hundra på den. I test har billiga mätare oftast underpresterat och ger opålitliga resultat.

Vilken mätmetod är bäst?

Det finns främst två olika typer av alkoholmätare: bränslecell och halvledarcell.

Bränsleceller upptäcker själva alkoholen i utandningsluften. Bränsleceller passar bra i små alkoholmätare för personligt bruk och anses vara exakta och påverkas inte av yttre faktorer särskilt mycket. Numera är det framförallt bränsleceller som används i alkoholmätare.

Halvledarceller har något sämre rykte än bränsleceller. En alkoholmätare med halvledarceller mäter syret (eller bristen på det) i utandningsluften. En del experter menar att andningsmönster, munvatten och annat kan påverka mätningen om alkoholmätaren har halvledarceller.

Tips vid användandet

För att få ett så korrekt mätresultat som möjligt finns det en del att tänka på:

Bland annat är det viktigt att man drar ett djupt andetag så att det är luften djupt ner i lungorna som mäts och inte den direkta utandningsluften. Man bör därför blåsa ordentligt och ha samma ström av luft under hela mättiden.

Något annat att tänka på är att inte mäta direkt efter att man druckit. Man bör vänta i minst en kvart efter sista klunken alkohol.

En gång per år (eller efter cirka 500 mätningar) bör man omkalibrera sin alkoholmätare. Det kan då vara en god idé att låta mätaren servas med batteribyte etcetera.

Alkoholmätare i test

Här nedan kommer vi utförligt att gå igenom de fyra bästa alkoholmätarna på marknaden just nu.

Dräger 3820  – Alkoholmätare bäst i test

Vinnaren i bland annat Teknikens Världs test, Testfaktas test och vårt toppval blev denna alkoholmätare från väletablerade Dräger. Dräger 3820 förtjänar titeln alkoholmätare bäst i test tack vare sin höga kvalitet, användarvänlighet och framförallt: den mäter exakt och konsekvent utan krångel.

Specifikationer Dräger 3820

Mått 133 x 50 x 29 mm
Vikt 130 g
Mätteknik Bränslecell
Mätområde 0–5‰
Munstycke Ja (utbytbara)
Display Ja
Övrigt Tål temperaturer -5°C till +50°C; Går att kalibrera för 400 kr (färdigkalibrerad vid köp); SS-EN 16280:2018 och SS-EN 15964:2011; Garanti på 2 år

Pålitlig med gott rykte

Dräger har tillverkat alkoholmätare av olika slag i över 60 år och mätare från Dräger används av bland annat poliser. Dräger 3820 är godkänd enligt både den professionella standarden (EN 15964) och den privata standarden (EN16280). Även motoförarnas helnykterhetsförbund menar att den är pålitlig och säker.

Man kan med andra ord lita på Drägers kvalitet och mätning. Att den möter både den professionella och privata standarden är mer än de flesta andra alkomätarna på marknaden som riktar sig mot privatpersoner.

Användarvänlig

Extra pluspoäng får Dräger 3820 tack vare sin höga användarvänlighet. Menyn och instruktionerna är på svenska och lätta att förstå. Man blir guidad via displayen med både ljud och text.

Enheten har en funktionsknapp, vilket gör den mycket enkelt att använda. Den startar dessutom på endast någon sekund. Sedan blåser man i det utbytbara munstycket och inväntar resultat. Att den är bekväm att hålla i handen och kan tas med överallt tack vare sin diskreta design och nätta storlek ger än fler pluspoäng. Att ta med den överallt underlättas av det medföljande munstycksskyddet och förvaringspåsen.

Extra funktioner

Dräger 3820 talar själv om när den behöver kalibreras tack vare en inbyggd klocka. Den ska kalibreras om när den använts cirka 500 gånger (ungefär en gång per år). Det kan kosta mellan 200–500 kr och då får man oftast service där enheten kontrolleras och uppdateras.

Vill man kan man stänga av guideljudet under blåsning för mer diskret mätning.

Vad säger andra om Dräger 3820?

M3, 9/10, ”Den visar jämna resultat och är extremt enkel att använda.”
Teknikensvärld, 5/5, ”Lättanvänd, tydlig display. Mycket pålitlig.”
Testfakta, 5/5, ”Bäst i test
MHF, Pålitlig och driftsäker, ”För privat och professionell kontroll av promillehalt.”

Dräger 3820 – plus och minus

Mäter exakt och korrekt
Stilren och smidig
Användarvänlig
Tål alla väder och varnar vid exempelvis extrem kyla

Högt pris


Dräger 6820 Doc – Proffsig alkoholmätare för större grupper

Om man är flera som vill använda alkoholmätaren, eller om den ska användas för personal och dyliktt kan den professionella Dräger 6820 vara ett bra val. Likt vårt toppval är det en pålitlig och högkvalitativ alkoholmätare.

Specifikationer Dräger 6820

Mått 151 x 62 x 38 mm
Vikt~ 195 g
Mätteknik Elektrokemisk Dräger Sensor i 1/4”-teknik (alkoholspecifik)
Mätområde 0–2.5 ‰ Överskridet värde indikeras i displayen
Munstycke Flera med manipuleringssökert utlopp
Display Ja
Övrigt Utökad minneskapacitet; Tål tuffa temperaturer; Flera olika ljudsignaler; Kalibrering vid fuktig gas eller torr gas; IP 54; Uppfyller EN 15964

Vem passar den för?

Denna alkoholmätare bäst i test kan användas av alla och passar den med höga krav som vill ha en riktigt ordentlig alkoholmätare som tål det mesta. Allra bäst passar den för personer som av olika anledningar vill/behöver mäta promillehalten hos en större grupp personer. Kanske om man har ett eget företag och behöver en till personal och dylikt. Detta är nämligen en av de alkoholmätare som används av den svenska polisen. Det råder således ingen tvekan om att Dräger 6820 Doc mäter oerhört korrekt och konsekvent.

Priset kanske är en begränsning för den som endast tänkt sig en alkoholmätare för privat bruk. Men för den som vill ha en högpresterande och robust alkoholmätare med flera praktiska funktioner är denna ändå svårslagen.

Hållbar och robust

Dräger 6820 har IP54-klassning och tål således fler olika väderlekar. Den tål dessutom temperaturer från -5°C till +50°C, något som de flesta andra alkoholmätarna har stora problem med.

Alkoholmätaren är tillverkad i hållbara och robusta material. Den är enkel och bekväm att hålla i med en rem som kan fästas runt handleden, bälten och dylikt.

Bra funktioner

Eftersom Dräger 6820 Doc är anpassad för professionellt bruk har den många praktiska funktioner. Bland annat har den utökad minneskapacitet, vilket innebär att den sparar upp till 5000 testresultat. Man kan sedan överföra dessa trådlöst till Dräger Mobile Printer eller till dator via USB. Full koll, med andra ord.

LCD-displayen  är lättavläst med bakgrundsbelysning och stora siffor. Den har tre färger och ger även varningsmeddelanden.

Dräger 6820 – plus och minus

Riktigt högkvalitativ och hållbar
Mäter snabbt och exakt
Praktiska funktioner för professionellt användande

Högt pris


Sammanfattning av guiden

Vi har nu gått igenom de fyra bästa alkoholmätarna på marknaden just nu. Oavsett vilken sorts alkoholmätare man söker finns en som passar, men det gäller att hålla sig borta från de många som inte ger korrekta resultat och går sönder direkt. Här nedan kommer återigen en kort sammanställning av våra toppval.