Personvåg bäst i test

Produkter blir alltmer teknologiskt avancerade och personvågar är inget undantag. Numera finns ett stort antal digitala vågar med diagnostiska och kroppsanalytiska funktioner. De kan mäta bland annat fettprocent, muskelmassa, BMI och mer. Men det kan vara svårt att veta vilka som ger korrekta siffror och vilka som verkligen är värda ett köp. I denna personvåg bäst i test-guide presenterar vi fem riktigt bra personvågar. Allt från exklusiva digitala till enklare mekaniska. Vinnare av titeln bästa personvåg 2019 blev den prisvärda, exakta och användarvänliga Beurer BF 700, fortsätt läsa för att få veta mer om den och de fyra andra vågarna.

[wp_ad_camp_4]

Bästa personvåg 2022

Detta är just nu våra toppval när det kommer till personvågar bäst i test. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

[table colalign=”left|left” th=”0″]
Personvåg, Beurer BF700, Nokia Body+, Garmin index smart, Medisana PSD, Beurer GS 300
Typ, Digital, Digital, Digital, Mekanisk, Digital
Flera mätområden, Ja, Ja, Ja, Nej, Nej
App, Ja, Ja, Ja, Nej, Nej
Max personvikt, 180 kg, 180 kg, 181.4 kg, 150 kg, 180 kg
Direkt till test, Beurer BF 700, Nokia body+, Garmin index smart, Medisana PSD , Beurer GS 300
[/table]

Vad har vi letat efter för att finna bästa personvåg?

En bra personvåg kan göra det enklare att hålla koll på förändringar i kroppskompositionen och inte minst vikten. Det är därför mycket viktigt att en personvåg kan mäta vikt och andra uppgifter om kroppen korrekt. För att finna produkter till vår personvåg bäst i test-guide har vi sökt efter följande kvaliteter:

  • Exakthet: Ingen personvåg kan mäta exakt, men de ska mäta så exakt som möjligt och göra det gång efter gång.
  • Användarvänlighet: Personvågen ska vara en enkel att använda och förstå. Siffrorna ska vara lätta att läsa av, man ska kunna växla mellan olika lägen snabbt och använda den utan större besvär. Extra plus för sådant som anti-glid-yta, stor display och smidig app.
  • Kvalitet: Vågen ska vara tillverkad i kvalitativa och hållbara material. Då den med största sannolikhet kommer att stå framme så vill vi gärna att den dessutom ska ha en snygg och diskret design.
  • Prisvärdhet: Är produkten värd sitt pris?
  • Kundnöjdhet: Är användarna nöjda med sitt köp? Skulle de rekommendera produkten till andra?

Mekanisk eller datoriserad?

Det finns framförallt två typer av personvågar på marknaden idag: mekaniska (även kallat fjädervågar) och digitala.

De mekaniskapersonvågarna behöver inga batterier och kan oftast endast mäta vikt. De är vanligtvis något billigare än digitala personvågar och passar bra att ha om man bara vill hålla koll på vikten på ett enkelt sätt. En mekanisk våg, eller fjädervåg, fungerar genom att mäta den kraft som används när en person står på vågen.

De digitala personvågarna kan ha flera kroppsanalysfunktioner och kan vara väldigt praktiskt att ha vid exempelvis önskad viktminskning eller ökning. De flesta digitala vågarna kräver någon form av drivmedel, oftast batteri och kommer i olika utföranden. har man en pacemaker eller liknande så bör man inte ha en digital våg då de oftast skickar ut små elektroniska signaler i kroppen (impedansvåg) vilket är helt ofarligt för en frisk person.

Tips och råd

  • Förvara inte vågen i ett fuktigt utrymme för länge, då kan den rosta. Ska flera personer duscha direkt efter varandra så kan det alltså vara en god idé att ta ut vågen innan.
  • Väg dig inte när du är blöt, då blir siffran fel och vågen hal.
  • Väg dig samma tid på dygnet, gärna innan frukost och efter dagens första toalettbesök.
  • Ställ in rätt värde. var noggrann med längd, aktivitetsnivå osv. när du köpt en digital våg annars kan mätvärdena bli missvisande.
  • För kvinnor är det bra att tänka på att mäta under ungefär samma tid i menscykeln.

BMI, BMR, BIA och AMR? Vad betyder det?

De ovanstående förkortningarna kanske inte är helt självklara för den som inte är helt insatt vad gäller kroppsanalys. Här kommer en kort förklaring av personvågens terminologi.

BMI står för Body Mass Index och är ett värde som räknas ut av din längd i förhållande till din vikt.

BMR står för Basal Metabolic Rate (basalomsättning) och visar hur mycket man förbränner i viloläge.

BIA står för Bioelektrisk Impedans Analys och används för att räkna ut fördelningen av vätska, kroppscellmassa och fett i kroppen.

AMR står för Active Metabolic Rate (aktivitetsomsättning) och är det värde som visar den dagliga omsättningen av energi, alltså kcal (kilokalorier).

Personvåg i test

Idag finns många personvågar på marknaden och det kan vara svårt att orientera sig bland alla olika modeller, märken och funktioner. Här nedan presenteras fem personvågar som alla möter olika behov. Fortsätt läsa för att finna din favorit!

Beurer BF 700 – Personvåg bäst i test

Beurers personvågar har vunnit flera test och har ett stort antal nöjda kunder. BF700 har det mesta man kan kräva av en smart våg, men till ungefär hälften av priset som dess konkurrenter har. Den mäter snabbt, exakt, har många smarta funktioner och ansluter till den pedagogiskt utformade appen på nolltid. Att den är användarvänlig och har en stilren design gör att vi gillar den än mer och att den verkligen gör sig förtjänt att kallas för personvåg bäst i test.

Specifikationer Beurer BF 700

[table colalign=”left|left” th=”0″]
Mått, 300 x 300 mm
Tjocklek, 23 mm
Max personvikt, 180 kg
Mätområden, Vikt; Benmassa; BMI; Kroppsfett; Kroppsvätska; Muskelmassa
USB-kontakt, Nej
Övrigt, 8 minnesprofiler; Automatisk avstängning; Bluetooth; Mobilapp; AAA-batterier; Display; Alarm vid låg batterinivå; Bluetooth; Kan mäta i kg/lb/st
[/table]

Exakthet och enkelhet

I test har det visat sig att Beurer BF 700 är en av de vågar som mäter mest exakt på marknaden. Dessutom går den snabbt att få igång och ansluter automatisk till appen (Beurer Health Manager) när man parkopplat enheterna en gång.

Vågen har 8 minnesprofiler och den känner igen vem som står på vågen för att kunna skicka rätt uppgifter till rätt konto. Det gör att man kan få följa sin egen utveckling och få en korrekt kroppsanalys utan större besvär. Användaren kan då ställa in sin egen längd, ålder, aktivitetsnivå m.m. Den har dessutom en praktisk överbelastningsindikator.

Genomtänkt design

Designen är märkbart genomtänkt både vad gäller appen och vågen i sig. Appens design är enkel att navigera i och ansluter snabbt till vågen

Vågen i sig har en enkel men stilren design. LCD-displayen är enkel att avläsa tack vare att den är ljus och att siffrorna är stora och tydliga. Vågen är dessutom tillverkad av högkvalitativa material och många uppskattar att den känns så robust trots sin nätta storlek.

Prisvärd

En anledning till att vi valt denna våg till bästa personvåg 2019 är tack vare att den ger så mycket trots att det kommer till ett lägre pris än till konkurrenterna. Priset innebär dock att det finns en del nackdelar, bland annat har en del användare upplevt att den kan vara lite svår att starta ibland och att man då måste skaka eller stöta hårt i vågen.

Vad säger andra om Beurer BF 700

[table colalign=”left|left” th=”0″]
Råd & Rön, 63/100 (vinnare)
Independent, Testvinnare
Tænk.dk, Testvinnare
[/table]

Beurer BF 700 – plus och minus

[icon name=”plus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Mäter exakt.
[icon name=”plus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Prisvärd.
[icon name=”plus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Flera mätområden.

[icon name=”minus-circle” class=”” unprefixed_class=””] En del upplever att vågen är svår att starta efter något år.


Nokia body+ – Värstingvåg med många smarta funktioner

Nokia Body+ (tidigare Withings) är en digital våg med diagnostiska egenskaper. Den har många smarta funktioner och kan kopplas till ett stort antal hälsoappar, vilket ger användaren stor valmöjlighet. Vågen i sig är enkel att använda, har en exklusiv design och kan laddas via micro-usb. Den kan dessutom användas av hela familjen då minsta vikt endast är 5 kg.

Specifikationer Nokia body +

[table colalign=”left|left” th=”0″]
Mått, 327 x 327 mm
Tjocklek, 23 mm
Max personvikt, 180 kg
Mätområden, Vikt; Benmassa; BMI; Kroppsfett; Kroppsvätska; Muskelmassa
USB-kontakt, Ja
Övrigt, 4 viktsensorer; automatisk avstängning; Mobilapp; Bluetooth; Väderprognos; Wi-fi; 8 minnesprofiler; Drivs av Li-Ion batteri; ca.1års batteritid; Statistik för viktförändringar; kan mäta kg/lb/st; Babyläge och graviditetsläge.
[/table]

Smidig och snygg

Nokia body+ har en elegant och nätt design. Den finns i två stilrena färger och är byggd i stabila material. Den har en rejäl aluminiumbas och tempererat glas på toppen, som gör det enkelt att torka av den. Till skillnad från många andra personvågar så påverkas inte Nokia body+ av underlaget. Man kan väga sig på såväl hårda som mjuka underlag utan problem.

Annat som gör vågen smidig att använda är de lättavlästa sifforna och uppgifterna, det uppladdningsbar batteriet och de många anpassningsmöjligheter som gör det möjligt för hela familjen att använda vågen.

Health mate – appen

Trots de avancerade funktionerna så är vågen enkel att använda och starta upp. man laddar ner appen till sin telefon, följer instruktionerna där och kopplar samman telefonen med vågen och det trådlösa nätverket.

Appen kallas för HealthMate. Den ger detaljerad information efter vägning och även sådant som det aktuella vädret. Den har dessutom 8 minnesprofiler som är enkla att växla mellan. Vill man använda en annan app så är det möjligt då vågen är kompatibel med över hundra hälsoappar, bland annat Runkeeper, MyFitnessPal och Viktväktarna.

Mångsidig

Nokia body+ är en avancerad personvåg med flera praktiska funktioner och snygg, nätt design. Att den kan ansluta till många olika hälsoappar och kan anpassas efter hela familjen ger pluspoäng. Det är alltså en våg som passar bra för den som tränar mycket och som vill hålla koll på sina framsteg

Vad säger andra om Nokia body+?

[table colalign=”left|left” th=”0″]
Pcmag, 4.5/5
Tom’s Guide, 9/10
Stuff, 4/5
Gearbrain, 8/10
TheTelegraph, 7/10
[/table]

Nokia body+ – plus och minus

[icon name=”plus-circle” class=”” unprefixed_class=””]Genomtänkt design inifrån och ut.
[icon name=”plus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Många praktiska funktioner och möjlighet att ansluta till andra hälsoappar.
[icon name=”plus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Mäter mycket exakt.

[icon name=”minus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Dyr.


Garmin index smart – Total kontroll för Garminälskaren

Garmin index smart är bästa personvåg för den som har andra produkter från Garmin såsom aktivitetsarmband, löparklockor och cykeldatorer då de olika enheterna synkar till Garmin Connect, vilket då ger bra koll på hur kroppen utvecklas och förändras över tid. Vågen är användarvänlig, tekniskt avancerad och inte minst snyggt designad.

Specifikationer Garmin index smart

[table colalign=”left|left” th=”0″]
Mått, 350 x 310 mm
Tjocklek, 30 mm
Max personvikt, 181.4 kg
Mätområden, Vikt; Benmassa; BMI; Kroppsfett; Kroppsvätska; Muskelmassa
USB-kontakt, Nej
Övrigt, 16 minnesprofiler; ANT+; Bluetooth; Klocka; Mobilapp; Kompatibel med andra produkter från Garmin; AA-batteri; Wi-Fi; Kan mäta kg/lb/st
[/table]

Bra för den som tränar mycket

Garmin index smart kan mäta bland annat vikt, BMI, kroppsfett, procentandel vatten, muskelmassa och benmassa. Det gör att man kan följa framsteg och förändringar med enkelhet. har man ett aktivitetsarmband, en löparklocka, en cykeldator eller dylikt så kan man få ännu bättre koll på sin aktivitet och de resultat som träningen ger.

Appen Garmin Connect uppskattas av många användare för sin pedagogiska layout, många smidiga mätvärden och detaljerade information (som blir än med detaljerad ju fler produkter man äger från Garmin). Man kan få tydlig statistik och en detaljerad kroppsanalys som ger en bra bild av hur kroppen förändras. Appen finns till Android, Windows och IOS. Datan synkroniseras trådlöst och upp till 16 personer kan ha profiler och automatiskt kännas igen av vågen.

Enkel att avläsa

Garmins personvåg är likt vågen från Nokia snyggt och stilrent designad. Den kan utan problem placeras i badrummet utan att störa helheten. LCD-displayen är ljus och de stora vita siffrorna mot den svarta bakgrund är lätta att avläsa.

Enkelheten fortsätter till användningen. Många uppskattar vågen och appen då det är så enkelt att synka och använda dessa, utan långa installationstider och krångliga instruktioner.

Vad säger andra om Garmin index smart?

[table colalign=”left|left” th=”0″]
Bodyfatgenius, 7/10
Pcmag, 3.5/5
DigitalTrends, 4/5
Mobil.se, 7/10
Gadgets&Wearables, 7.3/10
[/table]

Garmin index smart – plus och minus

[icon name=”plus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Månfunktionell.
[icon name=”plus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Väldigt bra app med detaljerad information.
[icon name=”plus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Många minnesplatser.

[icon name=”minus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Man ska helst ha åtminstone en Garminprodukt till för att få ut det mesta av vågen.


[wp_ad_camp_4]

Medisana PSD – Mekanisk våg med klassisk design

Om man har en pacemaker eller dylikt, eller helt enkelt vill slippa oroa sig för batteritid, många förvirrande mätsiffror och digitala lagringar så är Medisanas mekaniska våg bästa personvåg för dig. Den är oerhört enkel att använda, har stora lättavlästa siffror, en tydlig pekare som tydligt visar vikten och den kräver inga batterier. Det är en enkel men kvalitativ våg som onekligen förtjänar sin plats i denna personvåg bäst i test guide.

Specifikationer Medisana PSD

[table colalign=”left|left” th=”0″]
Mått, 285 x 425 mm
Tjocklek, 85 mm
Max personvikt, 150 kg
Mätområden, Vikt
USB-kontakt, Nej
Övrigt, Inga batterier behövs; Inställningshjul
[/table]

Hög kvalitet

Medisanas våg uppskattas för sin robusta känsla och höga hållbarhet. Detta beror bland annat på att den är byggd av högkvalitativ och stabila material såsom metall. Extra plus får den för den stadiga plattan med halkfritt material som man ställer sig på vid vägning. Det gör att man står stadigt på vågen och att det blir säkert för små barn och äldre att använda vågen.

Att den inte behöver några batterier gör att den håller längre och att man slipper underhålla den på något sätt. För att väga sig behöver man helt enkelt bara ställa sig på vågen.

Smidig avläsning

Visartavlan är stor och har tydliga siffror och en pekare som visar klart vilken siffra den står på. Vikten visas med 500 grams intervaller.

Medisanas personvåg passar för den som vill ha en enkel men högkvalitativ våg. Den har inga avancerade funktioner och är inte särskilt smidig, men den är robust byggd, hållbar och ger tydliga resultat utan krångel.

Medisana PSD – plus och minus

[icon name=”plus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Kan användas av alla oavsett ålder.
[icon name=”plus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Stor visartavla som är enkel att avläsa.
[icon name=”plus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Trevlig retrodesign.

[icon name=”minus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Tung (3.6kg) jämfört med andra vågar.


Beurer GS 300 – Prisvärd våg med hög användarvänlighet

Likt vinnaren av denna guide så mäter Beurer GS 300 snabbt och exakt utan krångel. Denna våg har inga avancerade funktioner och mäter endast vikt, men det gör det mycket smidigt. Den passar bra för den som vill digital våg men som inte behöver några kroppsanalytiska funktioner.

Specifikationer Beurer GS 300

[table colalign=”left|left” th=”0″]
Mått, 300 x 300 mm
Tjocklek, 18 mm
Max personvikt, 180 kg
Mätområden, Vikt
USB-kontakt, Nej
Övrigt, Halkfri yta; Display; Finns i flera färger; Automatisk avstängning; Klocka; Kan mäta kg/lb/st; Batteri medföljer
[/table]

Tunn och snygg

En anledning till att vi och många andra gillar denna våg är tack vare att den är tunn, smidig och elegant designad. Den går att få i flera färger och kan med enkelhet placeras i även det mest minimalistiska av badrum.

Något som gör att denna våg står ut från en del konkurrenter (gällande digitala vågar) är antihalkytan. Vågen är tillverkad i främst glas men har en komfortabel och stabil yta av silikon som man ställer sig på vid vägning. De små upphöjningarna gör det dessutom enkelt att veta exakt var man ska sätta fötterna.

Användarvänlig

Vågen är enkel att slå på och startar igång snabbt. Resultaten avläses enkelt tack vare en textstorlek på 30 mm och en ljus LCD-display. När man är färdig med vägningen är det bara att stiga av vågen, invänta resultatet och sedan låta den stänga av sig själv.

Beurer GS 300 – plus och minus

[icon name=”plus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Användarvänlig.
[icon name=”plus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Bekväm antihalkyta.
[icon name=”plus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Mäter snabbt.

[icon name=”minus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Inga extra finesser.


Sammanfattning personvåg i test

Här ovan har fem personvågar som är bäst i test presenterats. För ut var den prisvärda och mångfunktionella Beurer BF 700, en våg som vunnit test för sin exakthet, höga kvalitet och användarvänlighet. Näst ut var den högteknologiska och exklusiva vågen Nokia Body+. Om man äger någon eller några hälsoprodukter från Garmin så kan det vara en god idé att välja vågen Garmin index smart. Den kan kopplas till Garmins hälsoapp och ger en mycket god översikt av hur kroppen förändras över tid.

Om man inte lockas av de avancerade och diagnostiska personvågarna så kan en mekanisk våg vara rätt val. I sådant fall är Medisana PSD bästa personvåg för dig. Den är robust byggd, enkel att avläsa och ger en korrekt vikt för att vara en mekanisk våg. Vill man ha en digital våg men utan alla extra funktioner så kan Beurer GS 300 vara ett bra alternativ. Den har en skön antihalkyta i silikon, mäter exakt och snabbt och kommer till ett bra pris.

Vi hoppas att du har kunnat hitta en våg som möter dina behov och som kan fungera för dig. Här kommer en kort sammanfattning av alla produkter igen:

[table colalign=”left|left” th=”0″]
Personvåg, Beurer BF700, Nokia Body+, Garmin index smart, Medisana PSD, Beurer GS 300
Typ, Digital, Digital, Digital, Mekanisk, Digital
Flera mätområden, Ja, Ja, Ja, Nej, Nej
App, Ja, Ja, Ja, Nej, Nej
Max personvikt, 180 kg, 180 kg, 181.4 kg, 150 kg, 180 kg
[/table]