YoYoCam 3G är en överraskande enkel säkerhetslösning för den som vill övervaka ett ”sällanutrymme” som ligger utanför ett redan installerat larmområde. Produkten är behagligt enkel att få igång och den sköter sig nästan själv. Med ett installerat kontantkort skickas SMS/MMS så länge kassan räcker. En prisvärd lösning för alla som har bevakningsbehov men som inte bryr som om tekniken.
Tekniska specifikationer
Kommunikation: | 3G/GSM |
Anslutning: | via eluttag – en batteribackup ska klara upp till 10 timmar vid avbrott |
Upplösning: | upp till 1280×768 pixlar |
Ljud: | inbyggd mikrofon (för avlyssning) |
Pris: | 2 895 kronor vid test |
Installation – nästan plättlätt
Kameran måste kopplas till ett mejlkonto (och smtp-server) för att kunna skicka e-post. Det skapar man enkelt själv exempelvis Gmail. YoYoCam 3G Indoor kommer med ett preparerat kontantkort från Comviq. I regel måste man fylla på kontantkassan (även om det kan skifta beroende på inköpsställe) men det viktigaste är att Pin-koden redan är borttagen, för det klarar inte kameran att hantera.
Stoppar man in ett eget kort, exempelvis tvillingkort, måste man ansluta detta till en mobiltelefon för att alltså ta bort koden för Pin-inloggning. Enklast är således att använda det inkluderade kortet.
Leverantören kallar produkten kameralarm, och det är träffsäkert för YoYoCam 3G är en stillbildkamera med Sim-kort. Varje gång den inbyggda IR-detektorn registrerar en rörelse, så larmar den.
Likaså kan man ansluta en medföljande temperaturvakt som slår larm om det blir för varmt/kallt baserat på hur man ställer in intervallet.
Kameran monteras utan problem. Det som är lite pilligt är att sätta in Sim-kortet. Telefonnumret måste sen in i appen för att koppla ihop kameran med ens smartphone.
YoYo har alltså lagt med ett tomt färdigfixat kort från Comviq som man sen måste fylla på. Men inte heller det är speciellt krångligt. Krångligare kan det då vara att placera kameran i ett uthus på landet ifall elström saknas. Kamerans batteribackup är bara till för att klara ett temporärt strömavbrott, och då krävs det förstås att det finns ström från början där man vill ha kameran.
Montering av kameran är alltså enkel. Det man måste tänka på att det finns ett strömuttag inom räckhåll. Kameran kan förstås köras på backupbatteriet, men standbytiden lär inte bli 10 timmar ifall kameran måste jobba hårt och LED-lamporna flashar vid varje tagen bild. Och då tvingas man komma ihåg att ladda batteriet igen, vilket man garanterat lär glömma. Och då gör kameran ingen nytta alls.
Kameran är robust och det är problemfritt att ansluta både antennen och temperaturvakten.
Sim-kort är som de är, och kräver lite pill för att appliceras. Här kan får man i alla fall hjälp av att facket har en hållare som är uppfällbar (övre bilden).
In med strömkontakten, och på med bakstycket. Sen är det bara att flytta strömknappen i läge ON.
Nästa steg är att skruva fast kamerahållaren på lämpligt ställe. Men redan innan det görs kan man hämta appen och kommunicera med kameran.
Kameran larmar via SMS vid strömavbrott och kan växla ner från 3G till GSM ifall täckningen fluktuerar. Kameran kan fjärrstyras via SMS. Vid ett intrång reagerar IR-sensorn och får kameran att larma med SMS och sen följa upp med bilder via MMS eller mail. Bildupplösningen är upp till 1 megapixel.
Hur fungerar YoYoCam 3G Indoor?
Favoriten bland kundberättelser om YoYoCam 3G Indoor är definitivt lantbrukaren som fick upprepade dyra väktarutryckningar för alla falsklarm i bostaden när han var ute och plöjde. Han bestämde sig för att testa något annat. Med Indoor-kameran upptäckte han snabbt att han hade en grävling inne i köket som listigt nog bara gjorde blixtattacker mot slaskhinken och sen försvann.
Nu hade vi ingen grävling till hands, men tycker ändå att YoYoCam 3G gör jobbet mycket bra. Placerar man kameran så att den bevakar rörelser i sidled – horisontellt eller diagonalt – så fångar den rörelser optimalt. Personer som rör sig vertikalt direkt mot kameran är mycket svårare att upptäcka, men det är något som de flesta övervakningskameror har svårt med pga av den teknik som används.
Upp till fyra kameror kan anslutas och styras via appen.
Här bestämmer man hur man vill att kameran ska fungera: Schemaläggning av bilder resp. larm, man kan definiera användare, välja att ta emot larm/bilder via SMS/MMS eller mail, bestämma temperaturintervall man vill kameran ska bevaka och hur den larmar vid avvikelser.
Den enda anmärkning vi fann var att de starka Led-lamporna som tänds vid bildtagning, fräter ut detaljerna ifall objektet kommer för nära. Men det är ytterligare bara en påminnelse om att kameran är till för att övervaka, inte detaljgranska. Vill man ha det sistnämnda krävs en övervakningskamera med högre upplösning (något som heller inte YoYo utlovar med Cam 3G Indoor).
Med detta sagt håller ändå kameran en överraskande god bildkvalitet, inte minst genom att man kan få Led-lamporna att tändas vid bildtagning, vilket ger större tydlighet i övervakat område.
Kameran fungerar faktiskt också utomhus, även om den då måste sitta skyddad för väta. Solljus är förstås bäst och gör bilderna ännu bättre. Här från ett moment inför fotografering av kameran under utomhustest.
Vi märkte också att IR-detektorn gjorde utslag för grenar och buskar som vajade i blåsten. Värt att undvika för att slippa att kontaktkortet snabbtöms.
Här en övervakad yta i dagsljus, och samma yta fotograferad efter mörkrets inbrott. Stor skillnad i tydlighet även om Led-lamporna tändes i mörkret. Ljuset slukades av mörkret, den reflekterande ytan var för flack. Ett objekt hade synts tydligare.
Däremot fångas passerande skumma figurer även om det sker med viss rörelseoskärpa. Fortfarande med kameran utomhus. Vi kunde inte hålla oss, trots att YoYo markerar att det är en inomhuskamera.
För så här är det egentligen tänkt:
Sammanfattning
YoYoCam är en tyst kompanjon, till dess något händer. Driftskostnaden är låg även i aktivt läge. Kameran har flera fördelar. Stillbild är lätt att styra via app. Istället för internet sker larmet via mobilnätet, man slipper ansluta den till en router. YoYoCam 3G Indoor klarar att ge en snabb bild i händelse av larm, och gör det jobbet mycket bra.