Test: Ring Stick up Cam Battery – Hur bra är den?

2019 finns det gott om kapabla övervakningskameror för hemmet att välja mellan. Till och med när det kommer till trådlösa kameror som är små och fungerar såväl inomhus som utomhus finns det en del att välja på. Ring Stick Up Cam är en mycket prisvärd och högst kompetent kamera som är enkel att installera, fast installation såväl som att ta med sig på semestern. Det är helt enkelt en övervakningskamera som är bra på mycket utan alltför många kompromisser.Specifikation Ring Stick Up Cam Battery

Videoupplösning HD (1080P)
Ljud mikrofon och högtalare
Rörelsesensor ja – justerbar känslighet
Mörkerseende ja
Batteri uppladdningsbart
Vädertålig ja
Siren inbyggd (110 db)
Lokal lagring nej
Alexa Ja
Google Home Nej
IFTTT Ja
Spela in Abonnemang krävs
Wifi 802.11b – 802.11g – 802.11n (Wi-Fi 4)

Översikt Ring Stick Up Camera Battery

Installation

Ring Stick Up Cam Battery installeras snabbt och enkelt via appen, bara att scanna av ett par QR koder och   några minuter senare är kameran redo att användas. Vi hade ett litet missöde när vi testade den som krävde att vi först avaktiverade live-view och sedan aktiverade den innan vi kunde använda live view.

I paketet finns skruv, plugg, skruvmejsel, borret, laddkabel, instruktioner och klistermärken. Själva kameran har ett litet vattenpass på sig vilket förenklar att sätta upp kameran rakt, pluspoäng! Ett minus poäng å andra sidan för att batteriet laddas via Micro-USB (Ej USB-C tyvärr).

Inställningar

Det finns tre lägen för att ställa in när den larmar för rörelser det gör att man kan bespara batteriet. Vi har mestadels testat i det ”smarta läget” som larmar mellan-mycket vid rörelser. I de läget får man alltid med första händelsen och på bara någon sekund så kommer en push notis i telefonen.

Ett minus med kameran är att det krävs ett abonnemang för att den skall spara händelser så även om de billigaste abonnemanget är billigt är det värt att notera att utan abonnemang kan man endast få en notis om en händelse och sedan behöver man aktivera live-view själv. Med andra ord för de allra flesta kommer det krävas ett abonnemang för att Ring Stick Up Cam skall vara ordentligt användbar (från 3 Euro per månad). Då sparas alla klipp i upp till 30 dagar.

Placera den vart du vill

Så förutom att kunna filma i dagsljus och mörker ypperligt går kameran som sagt att använda utomhus direkt som den är. Den är vädertålig och klarar kyla och snö såväl som regn och sommar. Värt att notera att vi endast testat den inomhus.

Det är alltså en väldigt tålig liten och smidig liten sak vi pratar om. Batteriet behöver laddas efter ett par månader, beroende på användning, men det går också att köpa till solceller om man monterar den utomhus.

Kameran här en inbyggd högtalare och mikrofon som förutom att spela in ljud och agera siren om man vill fungerar det även som två-vägs kommunikation. Dvs det går att prata från appen direkt till kameran vilket öppnar upp för att ha kameran som babymonitor eller om man nu skulle vilja prata med den som rör sig i huset när man är borta.

Vi har noterat att wifi-antennen inte är den starkaste så var vaksam vid placering i områden med svag mottagning.Appen

Appen är väldigt enkel att använda och erbjuder ett fåtal inställningsmöjligheter. Om man har flera produkter från Ring så samlas de i samma app, smidigt! Något som saknas i appen idag är geo-fencing som flera av konkurrenterna har. Dvs att appen känner av när du kommer hem och att den då stänger av övervakningen. Nu behöver detta ske manuellt vilket känns som ett onödigt moment som också är lätt att glömma bort.

I appen kan man justera vilka zoner som kameran skall övervaka, det går enkelt att ta bort visa delar ur bilden så de inte triggar en händelse. Extremt användbart utomhus där man ibland sätter upp en kamera med träd och annat som är extra rörligt i bilden.

För vem är kameran lämpad?

Först och främst är detta inte en ersättning för ett hemlarm utan kan ses som ett mycket bra komplement till ett hemlarm. Det som gör Ring extra intressant är att den är helt enkelt bra på mycket. Genom att den är liten och trådlös och kan användas både inne och utomhus året om är det bara fantasin som sätter gränserna för hur man kan använda den. Vi tycker att den förutom i det egna hemmet borde vara en självklar reskamrat som kan övervaka hotellrum eller air-bnb såväl som att extraknäcka som babymonitor vid behov.

Den fungerar såväl med Alexa som med IFTTT så för dig som intresserar dig av ett smartare hem förstår att det skapar möjligheter för att koppla ihop den med annat i hemmet på ett enkelt sätt. Ring ägs av Amazon och utanför Sverige så säljer Ring även mer traditionella hemlarms produkter med koppling till larmcentral, om det är på väg till Sverige vet vi ingenting om ännu.

Bildkvalitet i topp

Inte mycket att orda om när det kommer till bildkvalité, det är överlag mycket bra och den väljer att exponera mot de mörkare delarna i rummet så fönster blir bara ljusa överexponerade moln. Klippen som spelas in startar direkt från då händelsen sker (ljud eller rörelse) och är 30 sekunder långa.

 Slutsats

Ring Stick Up Cam bör vara på topplistan tillsammans med Netgear Arlos produkter om du är ute efter övervakningskameror. Den är smidig att installera, liten och har ett kraftfullt batteri. Den fångar pålitligt rörelser i hemmet och notifierar dig snabbt. Både ljud och bildkvalité ligger över medel och bör vara fullt tillräckligt för de allra flesta.

Om du även planerar att ta med dig kameran på semestern så är Ring helt klart vårt toppval!

Men tänk på att du inte får placera och rikta en övervakningskamera hur som helst. För att inte kliva utanför lagens råmärken behöver du ha koll på Kameraövervakningslagen.

Ring Stick up Cam Battery
  • Bildkvalitet dagsljus
  • Bildkvalitet mörker
  • Form
  • Installation
  • App och funktioner
  • Pris
4.8