Efter test av Netgear Arlo Pro VMS4230 konstaterar vi att kamerakitet är enkelt men överraskande kapabelt, och lämpligt för såväl övervakning som för en enklare hemlarmsfunktion. Kitet innehåller två övervakningskameror och övertygar inte minst tack vare den genomtänkta appen.
Om du är ute efter ett larm men inte behöver ett fullskaligt system med koppling till larmcentral och brandlarm är Netgear Arlo Pro ett hett alternativ. Kameran är en utveckling av den tidigare modellen Arlo, som fick högt betyg när vi testade den. Pro-versionen VMS4230 är snarlik, men innehåller flera betydande förbättringar, bland annat inbyggd högtalare och mikrofon.
Specifikation Netgear Arlo Pro VMS4230
[table colalign=”left|left” th=”0″]
Videoupplösning, upp till 1280×720 (HD)
Bildlägen, färg / svart-vit
Ljud, mikrofon och högtalare
Rörelsesensor, ja – justerbar känslighet
Mörkerseende, ja – upp till 8 m mha infraröd belysning
Batteri, uppladdningsbart
Vädertålig, ja – fungerar mellan -20 och 45 grader
[/table]
Översikt Netgear Arlo Pro VMS4230

Netgear Arlo pro innehåller två kameror och en basstation. Kamerorna är helt trådlösa tack vare uppladdningsbara batterier. Vid normal användning klarar sig kamerorna minst en vecka på en laddning. Basstationen innehåller en kraftfull siren som kan utlösas när någon kamera upptäcker rörelse eller ljud.
Vid aktivering kan systemet också skicka e-post och/eller en pushnotis till din telefon.
Det är främst tre delar som gör att Smarto rekommenderar Netgear Arlo Pro. Den första handlar om byggkvalitet och vädertålighet. Kamerorna känns gedigna och har en genomtänkt, enkel design som dessutom gör att de tål tufft utomhusklimat.

Bildkvaliteten är den andra egenskapen som gör att systemet får högt betyg. Du får skarpa, detaljerade bilder som är välbalanserade i fråga om såväl ljus och kontrast som färgåtergivning. Även mörkerseendet (upp till åtta meter) är utmärkt.
Slutligen är appen och de funktioner du når genom den snarast synnerligen komplett och lättanvänd.
Tillsammans med sirenen i basstationen, och den webbtjänst som lagrar videoklipp och ger dig åtkomst till kamerorna över internet, innebär det att Netgear Arlo Pro är ett utmärkt komplement till ett hemlarm, eller som en förvisso enkel, enda hemlarmslösning.
[wp_ad_camp_4]
Enkelt installation

Hjärtat i Netgear Arlo Pro är basstationen som ansluts till din internetrouter med hjälp av en nätverkskabel. För att kunna använda kamerorna behöver du skapa ett konto hos Netgear, vilket i praktiken innebär att du anger din e-postadress och väljer ett lösenord.
I nästa steg ansluter du kamerorna var för sig genom att först trycka på en knapp på basstationen, sedan på en knapp på kameran. Det hela tar i storleksordningen en halv minut. Tillvägagångsättet beskrivs mycket utförligt och tydligt i såväl den medföljande snabbstart-guiden som i appen, eller på Netgears särskilda Arlo-webbplats.
Den enkla installationen gör att du snabbt kommer igång med systemet, även om du senare kan behöva ägna en del tid åt att göra egna inställningar för hur kamerorna ska fungera, när de ska larma och på vilket sätt. Väljer du att inte göra det fungerar systemet i de flesta fall utmärkt med grundinställningarna.
Givetvis behöver du också montera eller placera ut kamerorna. Du kan hänga dem på en vägg, ställa dem på en plan yta eller montera dem på ett kamera- eller belysningsstativ tack vare gängan som finns på kamerans baksida.

Väggfästet är mycket enkelt och består av ett halvt metallklot, som helt enkelt hängs upp på en skruv i väggen. Kameran fäster mot halvklotet med hjälp av en magnet. Det gör att det är enkelt att dels ta ner kameran från fästet, dels flytta själva fästet till en annan plats. En nackdel med metoden är fästet kan rotera en aning när du hänger kameran vinklad åt sidan. Därför kan det vara lite trickigt att få till exakt rätt läge. Detta är inget stort problem och det går att lösa med exempelvis en extra skruv.
[wp_ad_camp_4]
Netgear Arlo Pro VMS4230 testad i vardagen
Jag är inte den oroliga typen när det gäller intrång i min bostad. Men jag upplever ändå någon slags frid när jag vaknar och ser i min mobil att ingen har rört sig utanför min ytterdörr under natten. Kamerorna triggas av rörelse eller ljud och den senaste rörelsen stod jag själv för, avslöjar stillbilden som representerar kamerans senaste inspelning. I samma vy ser jag att batteriet har gott om laddning kvar, trots att det var över en vecka sedan jag laddade det.
Jag noterar däremot att min son varit ute i köket under tidiga morgonen och tagit ett glas vatten. (Han är väl medveten om kameran och har gått med på att bli filmad under testperioden – dock väljer jag att inte publicera hans bild här.)
De två kamerorna är inställda på lite olika sätt. I appen går det att ange en mängd parametrar för hur de ska reagera och fungera. För tydlighetens skull listar jag dem:
Kamera av eller på. Smart att kunna stänga av den från appen, för att spara på batterier.
Videokvalitet. Hög, mellan eller låg. Ju lägre kvalitet desto längre batteritid.
Rotera bilden 180 grader. Den här möjligheten gör att du kan montera kameran upp och ner om det skulle behövas, och ändå få en rättvänd bild.
Mikrofon och högtalare. På eller av. Här justerar du också volymen i kamerans högtalare.
Känslighet för rörelser. För att inte grannkatten ska dra ett larm eller starta en videoinspelning varje gång den jagar förbi kameran kan du dra ner känsligheten så att bara större rörelser aktiverar enheten. Kameran talar om när den reagerar genom att tända en liten lampa på framsidan. När du är klar med justeringen upphör den funktionen.
Kökskameran är ställd på högsta känslighet. Mest för att det inte spelar någon roll hur lätt den triggar. Utanför entrédörren däremot har jag ställt ned känsligheten, just för att undvika problem med katter och andra djur. (Så länge du inte har ställt in systemet så att kamerorna triggar sirenen i basstationen spelar det förstås mindre roll hur känsliga de är för rörelser.)
Bildkvalitet i topp
En av skillnaderna mot den tidigare versionen, Netgear Arlo, är att bildvinkeln hos Pro-modellen är något större. Kameran ser alltså mer. Bildvaliteten är mycket hög, vilket märks när du använder funktionen för att zooma in på delar av bilden. Trots att zoomningen är digital, och alltså innebär att du förstorar en del av bilden, märks ingen påtaglig försämring av kvaliteten.
Detaljerade inställningar för larmfunktion
Under allmänna inställningar i appen går det att styra larmfunktionen, det vill säga vad som ska hända när en kamera upptäcker en rörelse. Appen innehåller två grundinställningar: aktiverat – kamerorna känner av såväl ljud som rörelse, avaktiverat – kamerorna förblir inaktiva oavsett vad som sker framför eller i närheten av dem.
Dessutom kan du skapa scheman så att de fungerar på olika sätt vid olika tidpunkter.
En fjärde möjlighet utnyttjar det faktum att kamerorna är enkelt flyttbara. Du kan bestämma olika funktionsmönster beroende på var kameran befinner sig. Den funktionen utnyttjar jag när jag flyttar en av kamerorna till garagelängan i mitt bostadsområde, för att få koll på om någon verkar lite för intresserad av den lastcykel som jag har parkerad där. Då vill jag inte att ljud ska trigga den, eftersom det av naturliga skäl ofta förekommer ljud i garaget som inte alls härrör från händelser i just min parkeringsruta.
Det riktigt fina i den här kråksången är att du kan skräddarsy ytterligare lägen, för att i detalj påverka hur de två kamerorna (eller fler om du utökar systemet) ska fungera.
Ett av ”mina” egna lägen kallar jag Diskret, och innebär att kamerorna varken skickar sms eller e-post, eller aktiverar sirenen i basstationen, när de upptäcker rörelser. Däremot spelar de in videosekvenser som jag kan titta på senare. Diskret-läget använder jag för att få koll på vad som har skett i och utanför lägenheten eller i garaget. Genom att skapa ett schema kan jag få systemet att automatiskt gå över till ett rent ”larmläge”, där kameran som är riktad mot ytterdörren skickar sms och kameran inne i lägenheten också får sirenen att ljuda.
Sirenen är för övrigt av den ilsknare sorten. Ljudet är med andra ord synnerligen intensivt och gör det i princip omöjligt att vistas utan hörselskydd i samma eller intilliggande rum.
Se vem som knackar på dörren
Den stora poängen med en övervakningskamera som Netgear Arlo Pro är givetvis att de kan varna dig om någon obehörig befinner sig utanför eller i din bostad. Men kamerorna går också att använda som en slags videotelefon eller bara för att få koll på vad som sker framför kamerorna just nu.
Genom att klicka på Live-ikonen i appen startar kameran och förmedlar en videoström med några sekunders fördröjning. I det här läget kan du också höra ljud från kameran och även prata med den som eventuellt befinner sig vid den.
Låt fler hantera kamerorna
Via appen kan du bjuda in andra personer och ge dem rättigheter att hantera kamerorna och se de sparade filmerna. Du kan ge dem en av två rättighetsnivåer, där den enklaste innebär att de bara kan se kamerabilderna. På den mer omfattande nivån kan de dessutom göra enklare inställningar, spela in video och hantera de sparade videoklippen.
Batteriet räcker länge

Till skillnad från den tidigare, och enklare modellen Arlo (utan Pro-tillägget) har de här kamerorna ett eget uppladdningsbart batteri. Batterierna levereras fulladdade och räcker länge. Kameran som tittar på min ytterdörr har ännu efter fem dagar 100 procent av sin laddning kvar, enligt appen. Den gör förvisso inte särskilt mycket, eftersom det knappt händer något utanför min dörr. Dessutom har jag satt den i det energisnålaste läget, som ger en något sämre videokvalitet.
Kökskameran däremot, som går igång och filmar så fort någon rör sig i köket, gjorde av med 20 procent av sin laddning på ett och ett halvt dygn och visade en kvarvarande kapacitet på 30 procent efter en vecka. Den filmar också i normalläge, vilket i sig gör att den drar lite mer ström än min utomhuskamera.
Film lagras upp till 60 dagar hos Netgear Arlo-tjänsten
Alla filmer som spelas in lagras i Netgears webbtjänst som är kopplad till Arlo-kamerorna. Filmsekvenserna går givetvis att se direkt i telefonen, men belastar inte telefonens minne nämnvärt. Grundversionen av tjänsten ger tillgång till filmklipp upp till sju dagar gamla och låter dig ansluta upp till fem kameror.

Vid installationen av systemet erbjuds du att teckna ett abonnemang hos Netgear, för åtkomst av filmsekvenser som spelats in upp till 60 dagar bakåt i tiden. Den tjänsten kostar 1290 kronor per år och rymmer upp till 100 gigabyte. Dessutom kan du ansluta upp till 15 kameror, mot fem kameror i gratisversionen.
För 850 kronor kan du ansluta tio kameror och kommer åt videoklipp från upp till 30 dagar bakåt i tiden.
Men som sagt, gratisabonnemanget som rymmer en veckas filmklipp räcker långt för privat bruk.
Lagra på egna USB-minnen
Utöver molnlagringen går det också att spara inspelade filmsekvenser på en extern hårddisk eller ett usb-minne, som ansluts till basstationen. Däremot går det inte att ersätta molnlagringen på det här sättet, utan den används bara som säkerhetskopia och som reservlagring ifall internetanslutningen skulle gå ner.
Gör mer med smarta kopplingar
Den enda stora nackdelen jag har hittat med Netgear Arlo Pro är att kamerorna inte går att styra via Apple Home. Det lär rimligen komma och är förstås inget problem för dig som inte använder iOS-enheter.
Däremot går det att koppla in systemet i Samsungs Smartthings-app och använda övervakningssystemet tillsammans med andra Smartthings-komponenter. Smartthings kräver dock att du har en särskild centralenhet, eller hubb. Dessvärre kan det vara svårt att få tag i en sådan i Sverige, eftersom ingen svensk återförsäljare säljer den.
Ett annat, mycket enkelt och billigt sätt att få Netgear Arlo Pro-kamerorna att fungera tillsammans med andra smarta hem-enheter är att använda webbtjänsten IFTTT (If this then that). Då går det exempelvis att låta en kamera tända en ”smart” lampa, som Philips Hue eller skicka ett mejl när batteriet i någon av kamerorna behöver laddas.
Slutsats
Netgear Arlo Pro VMS4230 torde kunna övertyga även den mest skeptiska till själva konceptet med övervakningskameror i och kring bostaden. Byggkvalitet, bildkvalitet och funktioner gör systemet mycket användbart – och mycket lättanvänt. I synnerhet om du har ett hus eller utrymmen som ligger avskilt, och som du vill ha koll på. Larmfunktionen ska dock ses som ett komplement till ett fullskaligt hemlarm, eftersom ett sådant använder teknik och komponenter som ger en mer tillförlitlig larmfunktion. Men för dig som bara vill skaffa dig lite koll på vem och vad som rör sig runt ditt hus, din båtbrygga eller garage är Netgear Arlo Pro ett förstklassigt val.
Men tänk på att du inte får placera och rikta en övervakningskamera hur som helst. För att inte kliva utanför lagens råmärken behöver du ha koll på Kameraövervakningslagen.
Arlo Pro VMS4230
- Bildkvalitet dagsljus
- Bildkvalitet mörker
- Form
- Installation
- Användning
- App och funktioner
- Pris
Slutsats
Arlo Pro är enkel att använda, kan ge ökad trygghet och fungera som ett utmärkt komplement till ett fullvuxet hemlarm. Även på egen hand fyller det sin funktion med flaggan i topp – även om det aldrig kan ersätta ett hemlarm.