Test: Netatmo Welcome

Netatmo Welcome är en snyggt designad kamera som även diskret kan passa in i hemmet och hålla koll på vilka som är där. Övervakningskameran har en ansiktsigenkänningsfunktion och kan rapportera kända ansikten såväl som när ett okänt ansikte dyker upp. 

Kameran fungerar oväntat smidigt, men känns ändå mest som att den är för vuxna som vill hålla koll på de yngre barnen, typ när de kommer hem från skolan, än en vakthud som vakar över garageuppfarten.

AS7A3838a72

Tekniska specifikationer

Entrékamera med HD-upplösning 4MP (1920×1080) och ansiktsigenkänning
Sparar videoklippen på ett medföljande microSD-kort (8GB)
Använder WiFi (802.11 b/g/n) eller Ethernet (10/100 Mbits) kopplad till router
Måste vara kopplad till ett vägguttag
App-stöd för både Android och iOS
Pris: från 1 900kr (vid test)

Installation – nästan av sig självt

Netatmo Welcome släpptes på den svenska marknaden i höstas. Orsaken till att vår test kommer först nu beror på att vi ville testa produkten tillsammans med de ”taggar” företaget har kopplat till kameran, och som säljs separat. Det är små rörelsesensorer som sätts på strategiska platser som fönster och dörrar och som kan utlösa en inspelning innan kamerans rörelsedetektor aktiveras. Relevant, tyckte vi, men företaget infriade inte löftet om att leverera taggarna, och nu genomfördes testet utan dessa.

Sedan introduktionen av kameran i Sverige har benämningen av den förändrats på ett ovanligt sätt. Franska tillverkaren Netatmo använder omväxlande det lite mildare ”hemkamera” och lite proffsigare ”övervakningskamera”, medan den av andra allt oftare kallas ”entrékamera” på nätet. Det är också en mer relevant beteckning då kamerans finess är en igenkänningsfunktion som bäst används nära ingången i bostaden (även om tillverkaren gärna visar bilder på kameran i vardagsrum och andra utrymmen längre in i hemmet). Ordet ”övervakningskamera” är annars mest använt i sammanhang när man vill kontrollera ett definierat område, exempelvis garageuppfart eller vardagsrum utan att betona igenkänning av personer.

Welcomes primära funktion är att avgöra om ett ansikte är bekant eller obekant. Man kan lära kameran att känna igen ansikten i olika positioner, vilket ger bättre träffsäkerhet i om en pushnotis ska skickas. (Mer om detta längre ner om hur kameran fungerar.)

AS7A3853a72

Netatmo Welcome ligger i paketet tillsammans med ett microSD-kort (överst), en nätverkskabel, och en strömkabel (nederst, själva elkontakten saknas på bilden).

Det går att ansluta kameran via Ethernet, men den inbyggda WiFi-kopplingen ger en större frihet när man ska bestämma bästa placering.

Strömkabeln är då det som begränsar placeringen, det måste finnas ett elnätsuttag för annars fungerar inte kameran. Batteri saknas alltså.

Kameran spelar in videosekvenserna primärt till det medföljande microSD-kortet (en skärmbild av varje klipp sparas dock i molnet). Senare i år utökas med en möjlighet att lagra på en FTP-server, men än så länge gäller SD-kortet – max 32GB stöds.

Före installationen av kameran ska man ladda hem appen till den smartphone man använder.

AS7A3855a72

Upponer

För att starta installationen av Welcome ska man vända enheten upp och ner tills en blinkande lampa övergår till fast sken. Därefter startas Bluetooth för parkoppling med enheten. Slutligen ansluter man den till internet via WiFi. Guidning sker smidigt och pedagogiskt via appen och är plättlätt.

Screenshot_2016-01-07-10-33-00

Så långt allt bra. Tänk sedan på att inte placera kameran med utblick mot fönster, motljus försämrar igenkänningsförmågan och startar ofta obefogat videoinspelning. Kamerans höjd ska vara 1-1,50 m och avstånd till objekt 2-4 m.

Screenshot_2016-01-12-19-54-26

I Netatmo Welcomes app kan man namnge kameran och sedan ställa in hur man vill att den ska fungera, och det med en finkornighet som annars skulle gjort dess funktioner ganska värdelösa.

Screenshot_2016-01-12-19-53-40m

”Hemma” och ”borta” är två nyckelord som styr kameran. Detta är kopplat till programvaran för ansiktsigenkänning av kända personer (kort sagt familjen eller de som bor i bostaden). Man kan ställa in att personen är hemma från det att kameran identifierar denne första gången och i en viss tidslängd, och anta att denne är ”borta” om den inte synts till inom dess. Man kan även använda telefonens positionsfunktion kopplat till detta och bekräfta att man är hemma (men inte syns) eller faktiskt har lämnat hemmet (exempelvis 100 m från kameran). Man måste alltså tillåta att platstjänster aktiveras i telefonen.

I appen definierar man både administratörer och anger en rad andra inställningar om hur kameran ska bete sig. Det är också via appen man kan se vad kameran rapporterar om.

Hur fungerar Netatmo Welcome?

AS7A3859a72

Vår bästa ”entré” är dörren till köket, dit alla går förr eller senare. Så vi satte kameran i köksfönstret riktad mot dörren. Trots att man har det lite stökigt så sticker kameran ändå inte ut med sin snygga design, vilket förstås är en fördel.

Screenshot_2016-01-07-11-06-20

I appen lär man kameran känna igen ansikten, och ju mer tid man ägnar åt att tagga bilder med personnamn, desto träffsäkrare blir kamerans identifieringsförmåga.

Screenshot_2016-01-07-11-07-52

Och man kan alltså aktivera platstjänster för att Welcome lättare ska hålla reda på ifall man är hemma när man inte synts i bild på ett tag.

Screenshot_2016-01-07-11-07-34

Redan från start kan man importera bilder från gallerier för att snabbare lära programmet känna igen den person man profilerar.

Screenshot_2016-01-07-11-02-19a

Men här är alltså en som redan är ”hemma”. Kameran styrs via appen. Det är i appen man ser vad som händer.

Screenshot_2016-01-07-11-02-24

Man kan konfigurera kameran så att den skickar pushmeddelanden så snart ett bekant ansikte dyker upp. Eller så struntar man i det och ställer in så att pushotiserna aktiveras enbart vid obekanta ansikten.

Screenshot_2016-01-07-10-37-36

Netatmo själva framhåller upprepat att föräldrar kan bli meddelade när kameran ser att barnen kommit hem från skolan. Innan man har taggat den del av barnens bekantskapskrets som följer med hem från skolan, lär det komma pushnotiser ändå. Men det kanske man står ut med då det förhindrar att inbrottstjuvar obemärkt ska finnas i bostaden. Att tagga bekanta är förstås också ett integritetsproblem man som användare samtidigt måste brottas med.

Screenshot_2016-01-07-11-16-35

Vår testare döptes ”Husbonde” och trots en rad olika maskeringar där delar av ansiktet skymdes, klarade kameran av att hitta rätt. Men så hade vi lagt ner ganska mycket tid på att förinställa hur ”husbonden” såg ut, dvs genom att tagga en rad olika vinklar av dennes ansikte, vilket är mödan värt då resultatet sen blir träffsäkert.

Screenshot_2016-01-07-15-26-20

Visst fanns där ”okänt ansikte” listat, med då var det husbonden iklädd rånarluva.

Vi fann att Welcome ofta klarade att identifiera kända ansikten, ofta även då förklädnad användes. Kameran startar snabbt och hinner fånga en person i rörelse redan från början, vilket inte är självklart hos konsumentkameror från andra tillverkare. Däremot är ”live”-läget lika dåligt med en fördröjning på 2-3 sekunder, sannolikt för att videon ska skickas till företagets server innan den visas i appen. 

Med en uppdatering under första kvartalet i år ska Netatmo se till att ansiktsigenkänningen blir snabbare och kameran ska även upptäcka akustiska larm (brandlarm, siren etc) samt tillåta lagring på FTP-server. Allt detta kommer förstås öka värdet med Netatmo Welcome.

Sammanfattning – Netatmo Welcome

Till skillnad mot en del negativa synpunkter som riktats mot Welcome, så finner vi att kameran väl fyller sin funktion och att ansiktsigenkänningen fungerar oväntat bra. Sen är det konsumenten som avgör värdet i ansiktsigenkänningen jämfört med vanlig användning av övervakningskameror. Eftersom familjen är målgrupp för Welcome så träffar Netatmo rätt.