Test: HomeMonitor HD – IP-kamera med gratis molnlagring

HomeMonitor HD är en IP-kamera från brittiska Y-Cam. Upplösningen är 1280×720 pixlar och med hjälp av hela 30 infraröda LED-lampor ser den upp till 15 meter i komplett mörker. Den mest intressanta egenskapen är däremot att du inte blir påtvingad abonnemang eller månadskostnader – sju dagars onlinelagring ingår kostnadsfritt.HomeMonitor HD är på pappret en riktigt kapabel IP/övervakningskamera med alla funktioner man kan förvänta sig i prisklassen (ca 1500 kr) och några till. Utöver rörelsedetektor med videoinspelning i HD-kvalitet spelar den även in ljud och fungerar som sagt även i mörker. Kameran har en inbygg Wi-Fi N-modul, men kan även kopplas in med en vanlig nätverkskabel om det mot förmodan skulle vara mer praktiskt.

homemonitor kartong

Ström får kameran från en medföljande adapter. Eftersom vår HomeMonitor HD kom direkt från England kunde man förvänta sig en brittisk plugg, men praktiskt nog medföljde även den EU-variant som används i Sverige, i clip on-format.

homemonitor innehåll

Installation

Att komma igång med HomeMonitor HD är förhållandevis enkelt, men även om du ska använda den trådlöst – vilket förmodligen gäller de allra flesta – måste kameran först kopplas in i din router med nätverkskabel (medföljer). Nästa steg är att besöka www.homemonitor.me och skapa ett konto. Här anger man kamerans unika ID-nummer och ger den ett namn som förslagsvis motsvarar platsen där du tänkt montera den.

hm3

Märkligt nog kunde vår kamera inte hitta vårt trådlösa nätverk automatiskt på första försöket, men efter en omstart slutade den att blinka illavarslande rött och kunde koppla upp sig mot Y-Cams servrar. Att montera kameran tar möjligen något längre tid än det första steget, men skruvar finns med i kartongen så även det här momentet bör vara enkelt.

hm4

Funktioner

När kameran är på plats får man även möjlighet att ställa in ett eller två områden där den ska känna av rörelser och börja spela in. Det kan vara riktigt praktiskt om man har husdjur, eller har placerat kameran så att den pekar mot en trafikerad gata. Dessutom går det att ställa in känsligheten och schemalägga dagar och tidpunkter då rörelsedetektorn ska vara aktiv.hm5

hm6

Naturligtvis finns även en tillhörande app för iOS/Android med det logiska namnet Y-Cam HomeMonitor, som kan laddas hem från App Store/Google Play. Vi testade Androidversionen, som fungerade riktigt bra.

hm-app

Push-meddelanden och mejl levereras omedelbart när kameran känt av rörelse och spelat in ett klipp. Du kan även starta kameran (och mikrofonen) för att kolla vad som händer för tillfället, ändra grundläggande inställningar eller titta på arkiverade klipp från de senaste sju dagarna.

Kamerans 30 IR-dioder lyser problemfritt upp ett helt mörkt rum
Kamerans 30 IR-dioder lyser problemfritt upp ett helt mörkt rum

De funktioner som saknas jämfört med webbgränssnittet är schemaläggning och zonindelning av rörelsesensorn, men det är ändå funktioner som är enklare att ställa in via datorn. Detsamma gäller nedladdning av videofiler i mp4-format.

Trots HD-upplösningen är inte bildkvaliteten överdrivet imponerande. Det märks att videoklippen är relativt hårdkomprimerade, då även videoklipp i fullt dagsljus blir gryniga.

Däremot är uppdateringsfrekvensen hög redan i utgångspunkten, vilket inte var fallet med IP-kameran från Belkin som vi testade senast. Överlag är den här kameran ett bättre alternativ i nästan alla avseenden – framförallt med tanke på att du slipper månadskostnaden. Den enda funktion som saknas i HomeMonitor HD jämfört med Belkinkameran är den inbyggda högtalaren som möjliggör tvåvägskommunikation.

Slutsats

HomeMonitor HD är en riktigt bra produkt med tanke på priset och den kostnadsfria molnlagringen av dina videoklipp. Appen och webbgränssnittet fungerar precis som utlovat och reagerar omedelbart när något händer framför kameran. Bildkvaliteten är inte lysande, men fullt tillräcklig för ändamålet.

En veckas onlinelagring av videoklippen är antagligen fullt tillräcklig för de flesta, med tanke på appens pushmeddelanden och att det är enkelt att ladda hem videoklippen till datorn. Kanske inte helt oväntat går det ändå att uppgradera till ett abonnemang, som istället för sju innefattar 30 dagars inspelningar och ger tillgång till ”de senaste, kommande funktionerna” (oklart vad) för $39,99 per år.

För att återgå till jämförelsen med Belkin NetCam HD+ är HomeMonitor HD både mer funktionell och mer prisvärd. Visserligen är kameran från Belkin något billigare, men eftersom den kräver ett abonnemang för $100/år för att utnyttja kamerans fulla potential vinner HomeMonitor även prisjämförelsen med god marginal.