D-Link har sakta men säkert byggt upp sitt eget ekosystem för övervakning. Och varför inte, efter sina många routrar och switchar, NAS:ar, WiFi och Powerlines etc, har de sen en tid lagt allt mer krut på webbkameror med övervakningsfunktionalitet. Och det är just på säkerhetsområdet som gamla aktörer med ip-kompetens kan hänga med i svängarna och nå en ny publik.
Webbkameror förresten, ordet är utbytt idag, alla gör numera nätverkskameror, även om upplösningen ännu inte alltid motsvarar namnbytet. D-Link har dessutom bäddat ett tag för hemanvändande, genom sitt koncept mydlink. I detta finns D-Link Wireless PTZ Day/Night Cloud Camera DCS-5020L som lanserades före 2014, alltså innan mydlink Home kom. Men kameran åtföljs naturligtvis med en app till mobilen. Och redan nu kan vi summera att appen är bättre än kamerans upplösning. Den som har behov av en detaljrik övervakningsbild ska inte satsa på DCS-5020L, men som snabbkoll på vad husdjuren sysslar med när man är på jobbet, funkar den helt okej.
Vad är skillnaden mellan mydlink och mydlink home?
mydlink lanserades 2010 och innefattar produkter som routers, kameror och NAS. Med mydlinks molntjänst som grund kan man installera och använda både NAS och kamera samt ytterligare 97 st mydlink-kompatibla produkter på samma konto (som är kostnadsfritt att skapa). Kameror och router kan kommas åt via mydlink-portalen på en PC/Mac via webbläsare eller via appen ”mydlink Lite” (för iOS/Android/WindowsPhone). NAS kan nås via portalen eller via appen ”mydlink Access NAS” (iOS/Android). Idag finns ett antal ”mydlink”-kameror som enligt D-Link täcker de flesta behov (inomhus/dag/natt/utomhus/inspelning etc.)
mydlink Home lanserades september 2014. Detta består av produkter för hemma-automatisering, och använder sig i grunden av mydlinks molntjänst. Sortiment innefattar smartplugs, rörelsesensorer, kameror, samt kommande produkter som t.ex. rökdetektor, sirener, etc. Allt installeras och hanteras via appen ”mydlink Home” (iOS/Android). Här finns funktioner som schemaläggning, regelstyrning samt att enheterna kan styra varandra.
”Cloud Camera” är ett av vår tids frekventa buzzword, och D-Link DCS-5020L är en s k molnkamera man enklast sägs installera genom att ansluta sig till D-Links mydlinktjänst, som finns på webben.
Appen för iOS och Android är gratis, liksom att registrera ett mydlinkkonto. Däremot pendlar kameran lite i pris. D-Link själv har just prisjusteras (eurons uppgång) till 1 249 kr, medan vi sett priset starta på 749 kr på exempelvis prisjakt.se
Tekniska specifikationer
• 1/5-tums VGA CMOS-sensor, upplösning 640 x 480
• 5 meters IR-belysningsavstånd: lorem ipsum
• Betraktningsvinkel: (H) 66,22° (V) 49,08° (D) 77,04°
• JPEG för stillbilder, H.264/MJPEG för video
• Inbygg mikrofon
Installation av
D-Link har i paketet inkluderat en ”Alignment sticker” (i bildens mitt), en mall för hur borrhålen ska sättas när man ska dra fast kameran. Det är alltid lika jobbigt att slagborra i taket så vi hittade en övermålad träpanel intill taket som fungerade alldeles utmärkt att sätta fast själv kamerastativet i. Eftersom stativarmen även kan fällas ut i 45 graders vinkel, skruvas själva kameran fast väldigt enkelt i den.
På baksidan av D-Link DCS-5020L kan man ansluta Ethernet via en RJ45-port. Nätverkskabeln måste i från start för att konfigurera kameran innan man kan använda den inbyggda trådlösa kopplingen. Innan dess måste man plugga in den svårgömda elkabeln, tyvärr dessutom svart vilket sticker mot den vita väggen och den vita kameran. Strömbrytaren sitter lite obekvämt högt upp, och vill man stänga av en kamera placerad i ex. sovrummet (vem vill inte det?!), så måste man garanterat dra fram en stol om kamera sitter intill taket:
På baksidan finns också en WPS-knapp som med en dito knapp på routern automatiskt kopplar ihop enheterna. Vi saknar en sådan, och går därför direkt till den digitala installationsguiden.
På cd:n i paketet finns en snabbstartsguide, en manual för kameran, en manual för övervakningsprogrammet D-ViewCam samt en snabbstartsguide. Bra att spara till hårddisken för vidare läsning senare.
Du stegas igenom installationen. Och kameran visas som en ikon i det lokala nätverket om allt går bra. Samma ikon ska dyka upp när man är inloggad på sitt mydlinkkonto efter det att man valt att lägga till en produkt till sin profil. Har man redan laddat hem appen (mydlink Lite) så kan registreringen göras via den också, men det är enklare via webbläsaren på en större skärm.
Vi har tidigare goda erfarenheter av att installera D-Link-produkter. Varför det inte gick lika bra denna gång är minst sagt förbryllande. Men vi fick bl.a. stoppa i nätverkskabeln och lite för många gånger trycka på resetknappen på baksidan innan kameran slutligen kunde stanna i WiFi-läget.
Nästa steg är att ladda hem appen mydlink Lite. Inga problem. Och, som sagt, vill man kan man koppla ihop sig med kameran denna väg också.
Mobilappen funkar som den ska, man ansluter och kan se vad kameran ser. Stillbilder tas enkelt, men navigeringen är kass. Du kan inte röra kameravyn genom att föra fingret mjukt hit och dit över din skärm. Den flyttas enbart till den punkt du klickat på. Känns väldigt föråldrat.
Basfunktionerna ställs in enkelt, men vi hade gärna sett att ”flip”-funktionen (se längre ner) fanns här också.
Hur fungerar Dlink DSC-5020L?
Via webbgränssnittet erbjuds väldigt många val på hur man vill att kameran ska fungera.
Loggar man in på sitt mydlink-konto styr man och ställer man in kameran på ett lite annorlunda sätt. Här avslöjas också hur det ser ut när man försöker zooma in detaljer i bilden som visas.
Kamerans problem är den låga upplösningen. Detaljnivån är helt enkelt för klen och den dåliga kontrasten gör att nyanserna flyter ihop. Brusnivån minskas något när man slår på inställningen nattläge, då kamerans IR-funktion aktiveras och bilden uppfattas som mindre kontrastrik. Men detaljnivån ökar inte, brusnivån gör bilden grovkorning. DCS-5020L är bäst som översiktskamera av ett område man mest har behov att exempelvis se att ingen inkräktare befinner sig i. Eller vad husdjuren gör när man är på jobbet.
D-Link är inte ensamma här, många produkter i i kategorin övervakningskameror håller en lägre ljud- och bildkvalitet utan att anses förlora sitt övergripande syfte, att kolla av ett område visuellt.
Vi ville av snygghetsskäl montera kameran upp-och-ner, men hade rasande svårt att enkelt hitta var man skulle vända bilden rätt. Det var först sen vi fick tips om att just den funktionen fanns i webbgränssnittets väldigt omfångsrika konfigurationstillval, som vi lyckades klicka i rutan ”flip”.
Inte så kul förstås när installationen avslutas med att kameran går igång med en upponervänd bild.
Det här ska förstås vara mycket lättare för en konsument att hitta och rätta till, framförallt redan i appen. Frame rates, bit-hastighet, videoupplösning och annat är bara intressant för tekniker att pilla med, vanligt folk har inte tid eller lust med annat än plug’n’play.
Vad är bra då?
Om man är tekniskt intresserad, eller har bra tålamod, hittar man mycket nyttigt i det i paketet inkluderade programvaran D-ViewCam (dock bara för Windows). Med denna kan man skapa ett lokalt övervakningssystem med flera kameror, vilket kan vara bra både för hemmet eller kontoret, eller båda. Stöder upp till 32 IP-kameror. Vi nämner det här eftersom programmet känns mycket proffsigt och borde fungera väl med kameror som har högre upplösning.
I programmet kan man schemalägga inspelningar, samt även rörelseavkänning för inspelning. D-ViewCam-programmet används för att spela in video direkt från kameran till en lokal hårddisk eller en nätverksansluten lagringsenhet (NAS). Det går inte via den vanliga appen.
D-ViewCam har en egen app, men kräver en del pill med inställningarna (som dock D-Link föredömligt lagt ut på webben – och på svenska).
Sammanfattning
Kameran har en upplösning på 640 x 480 vilket är dess största svaghet. Bilden är grovkorning och klarar inte att visa intressanta detaljer. En riktigt bra övervakningskamera kräver över 1 MP, helst 3MP. I proffssammanhang används 5MP. DCS-5020L är lillebror till DCS-5222L (som kostar från 1 800 kr och uppåt) men som har HD-upplösning. Trots att DCS-5020L är prisvärd utifrån att den kan ge en bildbaserad överblick av vad som händer i din bostad, är den inte tillräcklig bra för att ge detaljerad information.
Om du behöver det senare ska du absolut överväga att lägga på ett antal hundralappar och istället satsa på DCS-5222L. Utan att veta så hoppas vi att det samtidigt betyder att man får ett mindre rörigt gränssnitt, bättre manöverkontroll och lättare att hitta bland instruktionerna, för det är saker som DCS-5020L lider av idag.