Test: Belkin NetCam HD+ – IP-kamera med mörkerseende

Översikt

  • Bra funktioner
  • Hygglig bildkvalitet
  • Acceptabelt pris
  • Utmärkt mörkerseende
  • Inbyggd högtalare
  • Pushmeddelanden och molnlagring kostar extra
  • Ingen möjlighet att lagra video lokalt
  • Ej kompatibel med mer väletablerad standard

Helhet

3.3
4 utav 5
Form
4 utav 5
Funktion
3 utav 5
Mjukvara
2 utav 5
Pris

SLUTSATS

Belkins NetCam HD+ gör mycket rätt. Den har en bra funktionsuppsättning till ett vettigt pris. Tyvärr krävs abonnemang för att utnyttja ett par av kamerans centrala funktioner.

Det finns betydligt billigare IP-kameror än NetCam HD+ från Belkin, men med tanke på funktionaliteten framstår den som jämförelsevis prisvärd. För ca 1200 kr får du en IP-kamera med 720p-upplösning och inbyggd IR-belysning som gör natt till dag. Men den är inte utan brister.

Som plustecknet i namnet antyder är NetCam HD+ en vässad variant av sin föregångare NetCam HD. Nyheterna i HD+ är integration med Belkins smarta hem-sortiment WeMo och en inbyggd högtalare i kameran. I kombination med den inbyggda mikrofonen fungerar alltså kameran även som högtalartelefon via smartphone-appen, oavsett var du befinner dig i världen.

 

 

Vad är WeMo?

Med tanke på den förvirring som råder kring olika standarder bör vi också nämna vad WeMo är. Den korta versionen är att NetCam HD+ inte är kompatibel med etablerade system som Z-wave eller ZigBee. Den marginellt längre versionen är att WeMo är Belkins egenutvecklade produktserie, som utöver NetCam-kamerorna innefattar bland annat smarta LED-lampor, smartplugs och en uppkopplad gryta som låter dig koka soppa på distans.

Produkterna kan användas med IFTTT (if this than that), som är en automatiseringstjänst enligt förkortningens betydelse: ”om det ena händer, händer det andra”. På hemsidan ifttt.com finns olika ”recept” på hur du konfigurerar olika händelseförlopp. Ett exempel i det här fallet kan vara att du får ett SMS när IP-kameran känner av rörelser.

Installation

belkin3

Att komma igång sin NetCam HD+ är mycket enkelt – i alla fall på pappret. Ett väggfäste och en adapter med tillfredsställande lång sladd medföljer. Kom igång-guiden består i princip bara av två steg för att koppla upp kameran. Steg ett är att ladda hem NetCam-appen, som finns för iOS och Android. Steg två är att ansluta mobilen direkt till kamerans inbyggda Wi-Fi-modul för att ställa in kamerans nätverksinställningar.

belkin6

Det borde som sagt vara enkelt, men kameran hade svårt att hitta vårt trådlösa nätverk, trots att den var placerad ett fåtal meter från routern. Efter några försök kunde kameran etablera kontakt med nätverket, men uppkopplingen var ändå inte helt stabil. Även fortsättningsvis tappar den kontakten med servrarna under korta perioder. Om det beror på problem med själva kameran, störningar i vårt eget nätverk eller tillfälliga problem med Belkins tjänster kan vi låta vara osagt.

Mestadels fungerar kameran felfritt och låter oss spela in video (med ljud) och ta stillbilder med mobilen. Både ljud- och bildkvalitet håller ganska låg standard överlag, men i kategorin övervakningskameror är den fullt tillräcklig. Kameran anpassar sig relativt snabbt till olika ljusförhållanden och aktiverar automatiskt IR-lamporna när det blir nog mörkt i rummet.

belkin4

Funktioner

Kameran kan alltså fota och spela in video i upp till 720p-upplösning, vilket bör vara fullt tillräckligt i sammanhanget. Enligt specifikationerna ska den kunna spela in i hastigheten 25 bilder per sekund, men när vi testar är uppdateringsfrekvensen betydligt lägre. Däremot har inte NetCam HD+ några problem med mörkerseendet. Kameran känner av rörelse i ett helt mörklagt rum och aktiverar sina fyra IR-dioder för att dokumentera händelsen.

 

 
All form av användning av kameran kräver att man använder sig av den tillhörande appen, eller webbtjänsten på netcam.belkin.com. Här kan man bland annat dela en live-feed från kameran med familj och vänner, eller ändra kamerans inställningar (endast via webben).

En annan smart funktion är att du kan aktivera e-postmeddelanden när kameran känner av rörelser. Det innebär att du inte bara får veta att något rört sig framför kameran – Belkin skickar även med ett par bilder på vem eller vad som aktiverat den. Rörelsedetektorns känslighet kan ställas in på en skala från 1-5, men redan på steg 2 känner kameran intressant nog av rörelser även när den är placerad i ett hörn, riktad mot väggen.

Pushmeddelanden och lagring av video i ”molnet” är däremot inte kostnadsfritt, utan kräver ett abonnemang på tjänsten NetCam Cloud+. Den första månaden är gratis, därefter är priset ca 75 kr/mån ($10/mån eller $100/år). Något alternativ för att lagra video och stillbilder lokalt, på t.ex. SD-kort eller hårddisk, finns inte.

Belkin7e

Vill man få ut det mesta av sin Belkinkamera är den med andra ord inte så billig som den ser ut, särskilt mot bakgrund av att vissa tillverkare erbjuder kostnadsfri molnlagring upp till en viss tids- eller utrymmesgräns. Vissa andra IP-kameror har istället stöd för lokal lagring, som förstås inte kostar mer än minneskortet eller hårddisken man använder för ändamålet.

En annan följd av det här upplägget är att alla videoströmmar går via Belkins servrar från kameran till din mobil eller dator, vilket kan upplevas som mindre bekvämt.

Slutsats

NetCam HD+ är i grund och botten en bra IP-kamera, men det finns en del smolk i glädjebägaren. Ett potentiellt problem för dig som snickrar på ett smart hem är att den saknar kompatibilitet med en etablerad standard som Z-wave. Om man bygger ett större system för automatisering av hemmet vill man helst undvika produkter som kräver separata tjänster och appar.

Prislappen är fullt acceptabel med tanke på funktionaliteten, men räknar man även in månadskostnaden blir prisbilden helt annorlunda. Visserligen kan kameran användas även utan abonnemang, men pushmeddelanden och framförallt lagring av video är trots allt ganska centrala funktioner.

Om man på förhand är medveten om kostnaderna för extratjänsten och kanske använder andra produkter från Belkins WeMo-serie är NetCam HD+ ett utmärkt val. De flesta andra bör åtminstone jämföra den med andra alternativ – exempelvis IP-kameror som låter dig lagra video lokalt, eller kameror från tillverkare som erbjuder kostnadsfri molnlagring.

  • Bra funktioner
  • Hygglig bildkvalitet
  • Acceptabelt pris
  • Utmärkt mörkerseende
  • Inbyggd högtalare
  • Pushmeddelanden och molnlagring kostar extra
  • Ingen möjlighet att lagra video lokalt
  • Ej kompatibel med mer väletablerad standard

Om författaren

Jesper Berg

Jesper har varit mer eller mindre besatt av teknikprylar sedan den första datorn införskaffades någon gång i slutet av 80-talet. Intresset har inte avtagit med åren, utan har snarare breddats med en vision om att skapa det ultimata smarta hemmet. Han är inte i mål än (om man nu någonsin kan vara det) och missar därför aldrig en chans att läsa på om - eller ännu hellre testa - de senaste prylarna på marknaden.