Test: Smartfrog gör videoövervakning enkel och lättillgänglig

Översikt

  • Kan utnyttja kameror du redan har
  • Enkel installation
  • Bra gränssnitt hos tjänsten på webben
  • Instabil app (Android)

Helhet

3.8
4 utav 5
Funktioner
3 utav 5
Användning
4 utav 5
Bildkvalitet
5 utav 5
Ljudkvalitet
3 utav 5
Pris

SLUTSATS

Smartfrog är en smart idé om än med vissa brister i genomförandet än så länge. Tjänsten är lättanvänd och har gott om funktioner som låter dig använda systemet som ett enklare larm.

Smartfrog låter dig utnyttja telefonens och datorns inbyggda kameror för att skapa ett system för videoövervakning med enklare larmfunktioner. Lösningen är flexibel och kraftfull. Men den har brister.

Smartfrog är en smart idé om en smart lösning för dig som längtar efter kameraövervakning med viss larmfunktion. Idén består egentligen av två delar: en webbtjänst och en kamera. De två kan fungera oberoende av varandra och ännu har inte kameran kommit till Sverige. Därför testar vi själva tjänsten som utöver den ”egna” kameran också kan utnyttja datorns webcam eller valfri smarta telefon. Allt videomaterial lagras centralt hos Smartfrog vilket gör det tillgängligt oavsett var du befinner dig. Det innebär också att det går att dela klipp och videoströmmar i exempelvis sociala medier.

Däri ligger kärnan i det smarta. Enkelheten och tillgängligheten.

Men genomförandet av idén lämnar en hel del i övrigt att önska. När jag ska starta appen för andra gången händer ingenting. Nå, den orange startskärmen lyser med sitt sköna orange sken och en liten cirkel rör sig runt runt. Utöver det händer ingenting.

Jag hade lyckligtvis tidigare kunnat ansluta telefonens kamera till Smartfrog-systemet. Men när jag några dagar senare åter ska starta Smartfrog-appen på min telefon händer alltså ingenting. Jag får ingen kontakt med telefonens kamera från det webbgränssnitt som utgör själva hjärtat eller om du så vill hjärnan i Smartfrog-systemet. Webbgränssnittet där du ser bilderna från dina anslutna kameror, ställer in hur de ska fungera och hur larm från dem ska hanteras.

Bra kontroll av larmfunktionen

För Smartfrog handlar om mer än bara övervakning, även om det är själva kärnan i erbjudandet. Du kan också skapa larm som triggas när en av dina anslutna kameror upptäcker en rörelse eller ett ljud. För att undvika alltför många fellarm går det att ställa in känsligheten hos larmfunktionen, så att små rörelser eller låga, kortvariga ljud inte orsakar larm.

Du kan också ange inom vilka områden av kameravyerna som ska kunna trigga larm, och under vilka tider på dygnet.

När ett larm triggas skickas ett e-postmeddelande till valfri e-postadress.

Instabil app

Det går för övrigt också att komma åt de flesta funktioner från appen i en telefon eller en surfplatta. Tyvärr var appen i vårt test högst instabil. Även om jag till slut lyckades starta den kraschade den regelbundet därefter. Därför har jag inte kunnat använda den i särskilt stor omfattning och inte heller bilda mig en bra uppfattning om funktionen och användbarheten hos den.

Video sparas i 30 dagar

Smartfrog levererar mer än livevideo med ljud och larmfunktioner. Alla videosekvenser sparas i mellan fyra timmar och 30 dagar så att du kan gå tillbaka och se och höra vad som har hänt. Sekvenserna sparas alltså hos Smartfrog, vilket gör att de blir åtkomliga oavsett var du befinner dig eller vilken enhet du använder. Nöjer du dig med den kortaste lagringstiden är tjänsten gratis. För att kunna lagra video i ett dygn kostar det 2,95 Euro i månaden, för en vecka 5,95 Euro och om du vill kunna lagra klippen i en månad får du betala 14,95 Euro.

Även hanteringen av klippen är tämligen avancerad hos Smartfrog, med tanke på att det i sin enklaste form är en gratistjänst. Du kan enkelt välja ut delar av det inspelade materialet och skapa videoklipp som du kan ladda ner till din dator och spara för alltid. Det finns också möjlighet att skapa time-lapse-sekvenser, som så att säga komprimerar ett längre videoklipp.

Bra bild och ljud

Bildkvaliteten beror förstås i hög grad på vilken kamera du använder. Jag använde en Samsung Galaxy S6, som har en mycket bra kamera. Och även om Smartfrog givetvis komprimerar videoströmmen från telefonen bibehålls tillräckligt mycket av den goda kvaliteten för att bilden ska vara högst användbar även för att kunna se små detaljer i den. Även ljudet håller hög klass.

Dela med dig till världen

Om du vill kan du använda Smartfrog för mer än rent säkerhetsmässiga uppgifter. Det går nämligen att dela med sig av en videoström till vänner eller rentav till hela världen. Även om kvaliteten blir tämligen låg jämfört med ordinära Youtube-klipp duger det gott om du bara vill dela med dig av händelser i realtid.

Slutsats

Smartfrog imponerar med omfångsrik funktionalitet och ett lätthanterligt gränssnitt. Att det går att använda såväl Smartfrogs egen kamera som mobiler och webcam-kameror bidrar starkt till det positiva intrycket. Däremot har tillverkaren en bit kvar när det gäller stabiliteten hos appen för Android-telefoner.

Jämför priser med Prisjakt

  • Kan utnyttja kameror du redan har
  • Enkel installation
  • Bra gränssnitt hos tjänsten på webben
  • Instabil app (Android)

Om författaren

Henrik Rådmark

Henrik Rådmark är en av landets mest erfarna it-skribenter. Allt sedan han fick sin första kreditkortsstora miniräknare i slutet av 70-talet upphör han aldrig att fascineras över nya tekniska prylar. Han byter regelbundet mellan Android och Ios, mellan Windows och OS X och är närmast besatt av att hitta det optimala ljudet i stereon, få den bästa bilden ur kameran.