Översikt Netgear Arlo
Det är lätt att bli charmad av Netgears trådlösa övervakningskamera Arlo. Med förvånansvärt självkonfigurerande och stabil koppling, snål batterikonsumtion, bra betraktningsvinkel och hög. bildkvalitet. Det här är en vinnare bland övervakningskamerorna för hemmen.
[wp_ad_camp_4]
Tekniska specifikationer – Netgear Arlo
[table colalign=”left|left” th=”0″]
Inbyggd rörelsedetektor, viloläge mellan ”larmen” sparar mycket batteri
Vädertätad, klarar temperatur -10 till +50 grader Celsius
Bildvinkel, 130 grader med fixfokus från 0.6m till oändlighet
Upplösning, HD Kamera 720p (1280×720 pixlar)
Pris, Netgear Arlo VMS3230 – Base Station + 2 HD Cam kostar cirka 3 000 kr vid test
[/table]
Abonnemang: Basic medföljer Arlo, är gratis och innehåller 7 dagar molninspelning 1GB, upp till 5 kameror, 1 basstation. Vill man ha mer erbjuds Elite: 60 dagar molninspelning 100GB, upp till 15 kameror, upp till 3 basstationer; 129 kr/mån, Premier: 30 dagar molninspelning 10GB, upp till 10 kameror, 1 basstation; 85 kr/mån.
Installation – supersmidig
Vi testade paketet VMS3230 som innehåller en basstation och två HD-kameror. Systemet är utbyggbart, man kan köpa till ytterligare tre kameror, max fem kan användas samtidigt. Två kameror är en god start och Netgear har gjort ett fint jobb med att förenkla startsträckan – det tar max fem minuter innan man är igång.
Paketet innehåller: 2 st HD-kameror, basstation med elanslutning, ethernetkabel, 4 st metallfästen formade som halvklot på vilken magneten i kameran fäster, skruv och plugg, 8 st CR123A-batterier, fönsterdekal om kameraövervakning.
Ingen tryckt manual. Det mesta sker via nätet numera. Och Netgear har inte stoppat med någon bruksanvisning till Arlo. Det är bra, det sparar säkert åtskilliga träd.
Den fullständiga adressen till installationsguiden är: https://www.arlo.com/en-us/support/installguide
Det är värt att läsa guiden även om man anser sig kunnig nog att lura ut installationen på egen hand. Främst handlar det om att man ska vänta med att hämta appen, då basstationen och kamerorna synkas ihop innan appen blir inblandad. Man kan förstås ta hem appen direkt, men alltså vänta med att starta den.
[wp_ad_camp_4]
Basstationen kopplas till en router via den medföljande Ethernetkabeln, som samtidigt är länken ut till internet. Däremot skapar basstationen ett eget trådlöst nätverk mellan sig och kamerorna.
Med en knapp på respektive enhet synkar man ihop dem – rekommenderat avstånd just då är högst 1 m, men det funkar på längre håll.
När alla lamporna slutat blinka är kontakt upprättad. Kameran kan sen sättas upp inom en 45-metersradie från basstationen, om signalen är störningsfri.
Appen hämtas från AppStore eller Android Play – en QR-kod som direktlänk finns för den handfallne. Innan man kan kolla vad kamerorna ser (och styra dem) så måste man konfigurera ett nytt Arlokonto (om sådant saknas).
Här är det så finurligt gjort att basstationen identifieras automatiskt och knyts till ditt konto. Så jäkla smart och användarvänligt.
Kameran monteras på ett halvrunt metallklot som i sin tur häktas på via baksidan i infästningen för en skruv man drar in på lämplig plats. Eftersom det sitter en stark magnet i kameran som fäster mot metallklotet, betyder det också att kameran i praktiken fäster mot all metall. Den uppfinningsrike går naturligtvis igång på sånt.
Själva kameran är i plast och väger lite, det som tynger den är de fyra batterierna. Den kan ändå fästa stabilt tack vara den starka magneten, och det gör den flexibel att använda. Man kan faktiskt sätta upp kameran på platser man vanligen kanske tänker bort, som nedan på en hängande lampkrona. Inga störande kablar gör dessutom att Netgear Arlo snyggt kan införlivas i hemmet.
Notera det lilla hålet under kameran som är ett skruvfäste för fastmontering på ett stativ (mer om det nedan).
Hur fungerar Netgear Arlo?
Fantastiskt bra. Det var som att basstation och kamerorna mötts tidigare, för efter det obligatoriska trycket på respektive enhets synkknappar så lirade de ihop direkt. De finner trådlöst varandra och man slipper tröttsam handpåläggning.
Att hämta appen gick också som en dans. Och att koppla den till basstationen likaså, det gick automatiskt i samband med att användarkontot skapades. Det medföljande Basic-abonnemanget tillåter 1GB lagring i molnet. I appen syns hur mycket utrymme som är förbrukat. Här finns också ett enkelt sätt att radera allt som är inspelat, exempelvis under att man installerat kameran, utan att man tvingas ta bort en fil i taget.
Hanteringen av basstation/kameror sker ganska enkelt via appen. Standardsättet för alla tre är möjlighet att aktivera/avaktivera. När det gäller kamerorna ska man dessutom kunna styra dem individuellt samt också schemalägga under vilka tidsperioder som vilken ska göra vad.
Man kan ställa in kamerorna att agera var för sig. En finess är att då den ena kameran upptäcker en rörelse så kan man starta inspelning i kamera två.
Vi märkte att kamerainspelningen inte genast startade vid detekterad rörelse – en person som rörde sig från ena sidan till den andra i bilden hann ofta till mitten innan inspelningen startade. Har man två kameror som täcker anslutande områden, kan det finnas en poäng att få hela sekvensen obruten. Standardtid är 10 sekunders inspelning, som kan utsträckas till 2 minuter. Dessutom kan man ange hur känslig rörelsedetektorn ska vara.
När en rörelse upptäckts kan man få kameran att skicka ett meddelande. Det är enkelt att ställa in ifall man vill ha det som ett mejl där en länk till videoinspelningen är inkluderad.
Generellt sett är HD-bilden i Netgear Arlo väldigt bra. Till och med på en smartphone finns i bilden både lyster och detaljrikedom (se nedan) – och är zoombar, men det handlar förstås också lite hur man placerar kameran. För mycket eller för lite ljus påverkar bildkvaliteten.
Vi testade Arlo-appen både på Android och på iPad. Som vanligt i dessa sammanhang ger en större skärm en bättre överblick. Faktiskt så att man kan missa en del funktionalitet om man bara använder en smartphone i porträttläge.
Vänder man till landskapsvy erbjuds man bättre navigering och får lättare att hitta flera inställningsalternativ.
Jämför man sedan med paddans större skärm blir det både överskådligare och enklare att hitta de olika alternativen bland alla inställningar.
Bland inställningarna finns också ett läge man använder när man installerar en kamera.
Det är en genial design att sätta i en minimal skruv vars skalle håller det lilla metallhöljet som kamerans kraftiga magnet kopplar till. Det gör dessutom att man enkelt kan vrida kameran till bästa betraktningsvinkel.
[wp_ad_camp_4]
Här finns dock samtidigt också en fara. En kvick inkräktare kan helt sonika snabbt gå fram till kameran, dra loss den och stoppa den i fickan (ooops, vi kanske inte skulle skrivit det där).
Allvarligt talat kan man hindra att en pricksäker tjuv utanför kameravinkeln att få ner kameran till marken. Som nämndes tidigare finns på kamerans undersida ett skruvhål för fäste till kamerastativ, eller fastmonterbara stativ som säljs som tillbehör.
Snygg funktionalitet slår förslagenhet.
Batterier kan vara ett elände, även om de ger trådlös frihet. I Arlo har Netgear löst detta genom att kameran har en inbyggd rörelsedetektor. Då ingen rörelse registreras kopplar sensorn ur och batteriet går ner i viloläge. Netgear säger att den här funktionen gör att batterierna räcker mellan 4 och 6 månader. Det låter utmärkt, men vi har självfallet inte kunnat testa det.
Bilderna lagras i molnet, dvs i användarkontot på en Netgear-server. Det är enkelt att ladda hem sekvenser man vill spara på sin egen hårddisk, vilket kan vara en poäng ifall man har Basic-abonnemanget med ett begränsat lagringsutrymme.
Lagringen är enkel att hantera. Man kan välja att spela över gamla inspelningar om utrymmet har fyllts, och innan dess få påminnelse om att gränsen strax är nådd (bra att i så fall ladda hem det man vill spara). Man kan också få pushmeddelande om att batterinivån är för låg.
Varje videosekvens är i standardläget tio sekunder lång, vilket betyder cirka 450 kB data. Det ryms alltså en hel del inspelningar i molnet.
Vi rekommenderar att man kontinuerligt kollar av vad som är värt att spara, t.ex. med en favoritmarkering, för det blir snabbt många klipp att minnas innehållet i om kameran är i bevakningsläge. Visserligen är det enklare att, som ovan, se rubbet i en padda…
… men man förstår snabbt att det inte blir lättare att hantera filmarkivet via en smartphone.
Blir ljuset för dåligt växlar Netgear Arlo automatiskt till svartvitt, och IR-detektorn kan synas glimra svagt i mörkret vid rörelser.
IR-sensorer registrerar värmeväxlingar som kan trycka av en inspelning. Exakt hur stora värmeskillnader som krävs för detta är en kombination av hur långt det är till värmekällan och hur stor denna är. En mus är för liten om kameran sitt 2 m bort. Däremot är det mer sannolikt att en grävling skulle registreras. Om musen nu istället varit en råtta kanske IR-sensorn reagerat, men det måste man testa sig fram med.
Vi satte upp en kamera för att bevaka sophinken i köket under natten. Vi hörde musen försöka kravla sig upp i hinken. Vi tände en ficklampa och såg den lilla rackarns klättring. Det gjorde däremot inte kameran, rörelsen var tydligen för liten och ljus utlöser inte inspelning av en filmsekvens.
Kameran noterade inte heller när samma mus knuffade musfällan framför sig över golvet. Det är förstås bra att ha detektering ifall oönskade djur tar sig in i huset, men primärt är det ju mänskliga inkräktare som kan ställa till störst skada, och där fungerade Netgear Arlo alltid.
Ytterligare en sak vi noterade var att kameran inte buffrar filmsekvenser, dvs om kameran går off-line kan den inte lagra händelser som inträffar då. Orsaken är att den saknar lagringsmedia, vilket förstås är synd då batteridriften finns på plats. Men sannolikt skulle detta ge ett ökat pris. Kanske ett tips till nästa version?!
Sammanfattning
Netgear Arlo är en trådlös övervakningskamera med överraskande hög kvalitet på filmklippen. Det går till och med att zooma i klippen utan att det blir pixelgröt. Arlo är snygg, har inbyggdrörelsedetektering, en finurlig fästanordning och är batterisnål. Med stöd för 5 kameror är Netgear Arlo ett mycket intressant bevakningserbjudande, som härmed rekommenderas.