Test: Logitech Circle – övervakningskameran som charmar med enkelhet och design

Den är snygg, ger bra bilder och är lätt att använda och placera. Logitech Circle är övervakningskameran för dig som vill ha koll på vad som händer hemma, utan krav på avancerade funktioner.Specifikationer

Funktioner Övervakningskamera med mikrofon. Notiser till telefon vid rörelse.
Kamera 135 graders vy – 360-1080p – mörkerseende 4.5 m
Ljud mikrofon – högtalare
Batteritid upp till 12 tim
Kommunikation WLAN
Plattformar Android – iOS – webbläsare
Övrigt magnetfäste

Översikt och att komma igång

Logitech Circle, eller Logi Circle som det korrekta namnet lyder, är en övervakningskameran för dig utan ambitioner att bygga Fort Knox-lik säkerhet hemma. Kameran reagerar på rörelse och skickar notiser om dessa till din mobil. Tillverkaren har ansträngt sig för att göra kameran lätt att ställa in och använda – och har lyckats. Visserligen på bekostnad av avancerade funktioner, men fördelarna överväger.

Videoklipp sparas i en webbtjänst i upp till en månad och det finns enkla funktioner som gör det lätt att få en överblick över händelser bakåt i tiden.

Enkel installation

Sätt på den med den lilla strömbrytaren i botten. Den behöver inte laddas, inte anslutas till något. Men för säkerhets skull placerar jag den på ringen som ser till att hålla batteriet i kameran fulladdat. Själva ringen ansluts till den medföljande USB-laddaren.

Kameran plingar, en grön lampa i överkant blinkar och övergår snart i blå blink.
Efter att ha laddat ned appen sker allt på ett ögonblick. I vart fall inom tre sekunder. Appen hittar nätverket, jag loggar in, kamerabilden dyker upp på skärmen. Så här i efterhand är jag inte riktigt säker på vad jag gjorde eller inte gjorde, vad som hände, eftersom allt gick så rasande fort.

I botten av kameran finns en minimal strömbrytare och två kontaktstift som hämtar elektricitet från laddringen.

I nästa steg skapar du ditt konto som gör att du kan komma åt kameran över nätet – både via appen och från en webbläsare i en dator – och även sparade filmklipp.

Det enda smolket i den proverbiala installationsbägaren är att appen inte talar om att du måste använda minst en versal i lösenordet.

Efter att appen uppdaterat mjukvaran i kameran är själva den inledande fasen av bekantskapen med Circle över. Hela processen har gått på mindre än två minuter.

Logi Circle i vardagen

Kameran är synnerligen enkel. Både till sin utformning och funktion. Och det är halva poängen, halva styrkan. Det har alldeles uppenbart varit Logitechs ambition och de har lyckats väl att nå den. Tyvärr är det också något av dess svaghet. Mer om det längre ner.

Det som främst skiljer Logi Circle från flera andra, liknande kameror är möjligheten att enkelt flytta den (även om den inte är alldeles ensam om detta). Tack vare att det inbyggda batteriet i kombination med dess ringformade ställ – som laddar kameran när den vilar på ringen – blir hanteringen föredömligt enkel. Inga sladdar att ansluta och trassla ut.

Men Logitech Circle är tyvärr inte särskilt uthållig i batteridrift. Batteriet räcker i bästa fall en förmiddag. Sen behöver den ställas tillbaka på laddringen.

Ser i mörker

Nog om detta. Hur är bildkvaliteten? Till att börja med kan du välja upplösning, 360, 720 eller 1080 punkter. Högre upplösning innebär förstås att mer data skickas till din mobil när du tittar på kameran. Dessutom förkortas batteritiden ju högre upplösning du väljer. Och skillnaden i upplevd bildkvalitet mot 720 punkter är i sanningens namn inte särskilt stor. Du får en skarp, lagom kontrastrik bild med balanserad färgåtergivning vid normalt inomhusljus. I skymningsljus sjunker bildkvaliteten men bibehåller tillräckligt hög kvalitet för att du utan problem ska se det kameran ser.

När natten faller på och sänglamporna släcks kan kameran fortsätta jobba genom att aktivera den inbyggda infraröda belysningen. Den förmår nu inte lysa upp och återge bilden av ett större rum, men fungerar mycket bra i exempelvis en typisk hall eller ett sovrum. Logitech uppger 4,5 meter som en gräns för hur långt kameran kan se, och det stämmer tämligen väl.

Samlar viktigaste händelserna

Logi Circle är nu inte bara en kamera, utan också en tjänst på nätet. Den har för all del fått ett eget namn, Logi Safe, och det är tack vare den du kan komma åt bilden från kameran via nätet och det är också tack vare den du så att säga kan se bakåt i tiden. Logi Circle sparar filmsekvenser i Logi Safe från det senaste dygnet, eller – om du betalar en avgift – en månad bakåt.

Logitech Circle
När du väljer att skapa ”Dagsinfo” genererar appen en sammanfattning av dagens rörelsetriggade händelser.

För att slippa behöva titta på timmar av händelselös film kan Logi Circle skapa en sammanfattning på upp till 60 sekunder av de viktigaste händelserna. Hur långt bakåt kameran ska samla information bestämmer du själv, från en timme till flera dagar.
Kameran vet naturligtvis inte vad som är en ”viktig händelse”, utan väljer de sekvenser där något i bilden rör sig. Vilket för all del rimligen borde sammanfalla tämligen väl med vad som kan anses viktigt i sammanhanget.

Bläddra bakåt längs tidslinje

Det går också att direkt i bilden välja tidigare sekvenser som innehåller rörelser. För att enklare kunna hitta rätt är cirklarna som indikerar sådana sekvenser olikfärgade beroende på graden av aktivitet. Visserligen finns bara två lägen, grå (lite aktivitet) och blå (mycket aktivitet), men ibland är det enkla att föredra.

Logitech Circle
Genom att klicka på cirklarna till höger i bilden kan du hoppa till tidpunkter då kameran registrerade en rörelse.

Logitech Circle vore ingen vidare övervakningskamera om den saknade ljud. Följaktligen har den såväl mikrofon som högtalare och när du ser att barnen glömmer att ställa in tallrikarna i diskmaskinen efter mellanmålet, kan du alltså snällt påminna dem. Om du vill slippa höra deras argument för varför de borde slippa kan du stänga av mikrofonen från appen.

Enkelheten går ut över funktioner

I sin strävan att göra Logi Circle så enkel som möjligt har Logitech valt att även förenkla appen. Även om ambitionen är lovvärd innebär den att du inte kan anpassa kameran och dess funktion särskilt mycket. Exempelvis saknas möjlighet att styra mellan vilka tider kameran ska skicka aviseringar när den upptäcker rörelse och det går inte att ange vilket område i bilden som ska trigga en notis.

Logitech Circle är en isolerad ö

Den klotformade kameran är lätt att använda, lätt att gilla. Men efter ett tag infinner sig lätt en känsla av instängdhet. Logi Circle må vara bra på det den gör – om än inte särskilt uthållig i batteridrift – men den kan inte samarbeta med andra. I klartext: den kan inte fungera tillsammans med andra komponenter. Kameran är ett slutet system.Slutsats: snygg övervakningskamera med enkelhet i fokus

Logitech Circle är en högst attraktiv övervakningskamera. Den är snygg, lätt att placera utan att den tar onödig uppmärksamhet i rummet och presterar bra. Vi uppskattar också den vidhängande webbtjänsten som bjuder på 24 timmars lagring av videoklipp och att plattformens kan skapa sammanfattningar av händelser bakåt i tiden.

Visserligen är batteritiden i minsta laget och kameran saknar en del funktioner som skulle göra den till en fullfjädrad övervakningskameran. Men du som är ute efter en diskret, snygg och väldigt lättanvänd kamera för koll på husdjur och möjligen barn är Logitech Circle ett smart val.