Den svarta burken gör inte mycket väsen av sig, men den döljer en högst kompetent och exemplariskt lättanvänd lösning för övervakning och enklare larm. Möt Canary.
[wp_ad_camp_4]
Canary – specifikationer
Funktioner | Övervakning med ljud och video. |
Kamera | HD-upplösning (1080p) – 147 graders vy – mörkerseende – rörelsedetekterande |
Sensorer | Temperatur – luftkvalitet – accelerometer – omgivande ljus |
Ljud | Siren (90 dB) – mikrofon – högtalare |
Kommunikation | Wifi – trådat Ethernet |
Plattformar | iOS (iPhone 4S eller senare) -Android 4.0 eller nyare |
Pris | c:a 2200 kr |
Canary All-In-One-Security översikt
Innehållet i förpackning är behagligt behändigt. Utöver själva enheten hittar du en strömadapter med vidhängande sladd. Den gula kabeln används bara vid installation. Du får också två dekaler som talar om att Canary övervakar ditt hem.
Jag hade låga förväntningar på Canary, enheten som lovar kameraövervakning och hemlarm i en enda kompakt enhet. Jag var faktiskt inget mindre än skeptisk till den. Men sällan skådad enkelhet och fläckfri funktion har gjort att jag måste backa rejält. Det här är en mycket lyckad produkt och lösning. Växling mellan hemma- och bortaläge sker automatiskt. Du kan ha livekontakt med bostaden och skrämma tjuvar med en sirén på 90 decibel. Videoklipp – med hög kvalitet – sparas i molnet och kan laddas ned till din mobil eller dator. Totalt mörker är inget problem för kameran.
Priset på 2 200 kronor gör att den visserligen inte är något för lågbudgetjägaren. Å andra sidan får du mycket funktionalitet för slantarna och när du väl fått burken på plats och börjar använda den är chansen stor att du trots allt bedömer priset som lågt.
Installation
Enkelhet utmärker Canary i alla avseenden. Baksidan har tre kontakter: nätverk, strömmatning och ett uttag som används vid sammankoppling med din telefon. På undersidan finns den cirkelformade lampan som får enheten att glimma mjukt på underlaget och på så sätt indikera vilket läge den befinner sig i.
Det ska vara enkelt att installera Canary, enligt deras reklam och information på webbplatsen. Anslut strömsladden, ladda ned appen till telefonen – finns förstås för både iOS och Android – och följ instruktionerna i appen.
Det går att välja två vägar för att göra Canary-enheten redo. Antingen ansluter du den till din router med en kabel eller så utnyttjar du helt enkelt wifi-funktionen. Kommunikationen med din smarta telefon sker vid installation antingen över bluetooth eller med hjälp av den gula kabeln som följer med i förpackningen. Bluetooth-varianten är tydligen inte tillgänglig hos alla Canary-enheter utan tycks vara en uppdatering … Genom att ansluta den till uttaget i enheten och i telefonens hörlursutgång ska de två enheterna kunna prata med varandra med hjälp av ljudsignaler. Det fungera dessvärre inget vidare vid mina tre försök. Jag uppmanas starta om Canary-burken och försöka igen. I övrigt ingen vidare hjälp. Vid fjärde försöket lyckades jag och jag misstänker att problemet helt enkelt berodde på att den gula kontakten inte riktigt gick ända in i kontakten i Canary-burken, trots att det kändes som att den klickade in sig i rätt läge. Det krävdes lite extra kraft för att pressa den ända in.
När väl den gula kabeln kom på plats händer allt verkligen av sig självt. Inom en minut kan jag se videoströmmen live från mitt vardagsrum, om än med cirka fem sekunders fördröjning.
Så fungerar Canary i vardagen
Appen gör Canary mycket lätt att använda. Du kommer snabbt åt det du behöver, som livebilden, klimatinformation eller inställningar.
Jag ser att det är lite väl varmt hemma. 24 grader. Luftfuktigheten ligger på hyggliga 44 procent och i övrigt verkar allt lugnt. Bortsett möjligen från den lilla incident där dottern dristade sig till att gå ut i köket och ta lite av fredagschipsen, trots att det faktiskt bara är torsdag. På filmklippet som har skickats till mig där jag står på ICA vid mejerikylen ser jag hur hon reser sig ur soffan, tassar ut i köket och återvänder med chipspåsen. Jag ler. När jag kommer hem låter jag hela händelsen bero.
Prata eller larma genom Canary
Det är Canary som avslöjar allt detta. Den lilla, svarta diskreta burken som står på hyllan längst in i vardagsrummet. Fast det är via appen i min telefon som all information presenteras. Systemet är på det hela taget oerhört enkelt att begripa och hantera. Funktionen är rak och enkel; Canary fungerar som övervakningskamera med förmåga att larma. Eller i vart fall skicka en notis till din eller någon av de övriga registrerade användarnas telefon. Beroende på vad som händer och din lust att ingripa kan du prata genom Canary-burken och om samtal inte duger för att få fram din poäng går det också att sätta igång en inbyggd siren från appen.
I appen finns också en knapp märkt Nödsamtal (Emergency call). Den gör egentligen inget annat än startar telefonappen och ringer 112. Men att den finns där understryker den känsla av enkelhet som genomsyrar hela systemet.
Enkelhet är just ett av de främsta säljargument från tillverkaren. Det ska inte bara vara enkelt att installera – det är den bevisligen. Användandet ska också kräva minimalt agerande från sin sida.
Håll koll på barnen
Även om säkerhet är det främsta användningsområdet för Canary kan den förstås också användas som en slags snabbtelefon med video mellan bostaden och varhelst du befinner dig med din telefon. Jag har inte använt den så själv, men vid den lilla chipsincidenten hade jag kunnat trycka på Live-knappen för att få kontakt med dottern och upplysa henne om att det faktiskt inte är dags för fredagschipsmys än. Hon hade för all del inte kunnat se mig, så hela upplägget hade kanske varit lite ojämlikt och kanske hade det varit bättre att ringa hem. (Om det nu funnes någon hemtelefon …)
Exceptionellt mörkerseende
Canary-enheten har tre lägen, hemma, borta och natt. I hemmaläget skickas naturligt nog ingen notis när kameran upptäcker en rörelse, vilket alltså i bortaläget. När Canary står i nattläge reagerar den på rörelser trots att du är hemma. Och det gör den även om rummet eller rummen som den ”ser” in i är nattsvarta. Trots avsaknad av ljus blir bilderna skarpa och tydliga, tack vare den inbygga ir-belysningen som aktiveras vid mörker. Tillverkaren gör en särskild poäng av att enheten använder en särskild sensor för att avgöra om ir-belysning ska aktiveras eller inte, till skillnad från många andra konsumentprodukter som utgår från själva kamerabilden för att avgöra vilket läge som ska användas. Genom att använda en separat sensor ökar precisionen och tillförlitligheten, hävdar tillverkaren. Jag har inte kunnat verifiera det uttalandet, men när jag tittar tillbaka på tidslinjen över nattens händelser konstaterar att bilden där jag flyttar nattlampan är snarast exceptionell.
Bildkvaliteten är överlag mycket bra och den breda bildvinkeln gör att jag får bra koll på hela vardagsrummet och en del av hallen som ligger i anslutning. Jag hör också ljud och även det håller hög klass.
Automatisk växling mellan övervakningslägen
Växlingen mellan hemma, borta-, och nattläget sker automatiskt, om du så önskar. Eftersom din smarta telefon är sammankopplad med Canary-enheten via det trådlösa nätverket upptäcker den när du går hemifrån – under förutsättning att du har telefonen med dig förstås. Om det då inte finns någon annan användare vars telefon är registrerad hos enheten växlar den över till bortaläge. På motsvarande sätt går den tillbaka till hemmaläge när din telefon kommer hem.
Nattläget styrs via schemaläggning, där du själv anger mellan vilka klockslag enheten ska gå in i det läget. Om ingen är hemma under de angivna klockslagen stannar Canary-enheten i bortaläge.
När fredagen anländer och vi slänger oss i soffan för lite fredagsmys framför tv:n slår det mig att vi inte är ensamma. Canary står ju där borta i hörnet och tittar och lyssnar. Visserligen är det ingen annan än jag som kan ta del av de som registreras, men vetskapen om att en kamera står där borta på hyllan gnager ändå. Jag tar fram min telefon, duttar fram Canary-appen och sätter enheten i läget Privat (Private – appen finns inte på svenska). Vår myskväll förblir vår.
Canary-burken går också att ställa in så att den alltid går in i Private-läget när någon av de registrerade användarna är hemma.
12 timmar sparas gratis
De videoklipp som spelas in sparas i 12 timmar i Canarys webbtjänst. Om du vill ha tillgång till klipp längre bak i tiden än så får du betala. 30 dagar kostar 30 dollar i månaden, sju dagar kostar tio dollar och två dagar fem dollar.
Om jag skulle ha råkat ut för inbrott under testperioden hade Canary förstås spelat in vederbörandes besök i lägenheten. Och även om jag nöjer mig med gratisversionen av tjänsten hade jag (inom 12 timmar) kunnat ladda ned klippet med den ovälkomna stjärnan att kunna presentera som bevis för inbrottet.
[wp_ad_camp_4]
Slutsats: imponerande och användbar övervakning
Det är sällan jag blir imponerad av prylar. Det är sällan jag blir förvånad. Men Canary lyckas faktiskt. Enheten är inte bara enkel att installera. Den är dessutom extremt enkelt att använda. I praktiken behöver du aldrig röra enheten. Själva produkten smälter också in bra i hemmiljön rent utseendemässigt. Och i den mån den märks utstrålar den kvalitet och elegans.
Canary All-In-One Security
- Funktion
- Form
- Installation
- Användande
- App
Slutsats
Stabil funktion och enkel hantering gör att det är lätt att tycka om Canary. Men snart glömmer du att den finns. Med sitt diskreta, eleganta utseende smälter den lätt in i rummet och gör bara väsen av sig när det finns skäl – när något sker där hemma som inte borde ske.