Router Mobilt Bredband bäst i test

En mobilt bredband router / 4g-router är en bra kompanjon när du är på resande fot. Att enkelt kunna dela internet med sina eller familjens laptops eller surfplattor förenklar det dagliga när du kommer till nya destinationer.

Ett annat användningsområde är att få till ett fast internet i hemmet eller sommarstugan om du saknar tillgång till stabilare lösningar som fiber. Beroende på vart man befinner sig och vilken operatör man väljer kan man faktiskt få till riktigt bra hastigheter som i många fall är snabbare än ADSL eller liknande alternativ.Bästa router för mobilt bredband 2022

Jag har prioriterat hastigheter och funktioner när jag har valt ut produkterna till detta test. Att 4G-routern får en bra och snabb kontakt med 4G nätet är så klart viktigt, men lika viktigt är att den kan ge en bra WiFi kontakt till dina enheter. Då många av produkterna är bärbara och byggda så små och smidiga som möjligt saknar de ordentliga antenner. Möjligheten att koppla in externa antenner för att få så bra täckning mot 4G nätet kan vara vitalt om du hamnar på en plats där din operatör inte har full täckning, särskilt om du ska ha den fast monterad kan det vara värt besväret att sätta in ordentliga antenner för att få ut så mycket hastighet som möjligt.

Netgear Nighthawk M1 (MR1100) – Bästa mobila valet

Netgear M1

Nighthawk M1 är en liten och smidig 4G-router som klarar av det mesta. Med sitt inbyggda batteri kan du ta med den överallt och den inbyggda displayen visar såväl täckning, hastighet och hur mycket data du har förbrukat. Routern konfigureras med en app från din telefon och inställningsmöjligheterna är goda. Den har en WAN port och kan således kopplas in till en nätverkskabel för att avlasta mobildataanvändningen men den kan även ansluta till ett befintligt WiFi för avlastning. Så om du kommer till ett hotell kan du ansluta Nighthawk M1 till hotellets WiFi så kan hela familjen surfa som vanligt utan att behöva ansluta alla enheter separat.

En riktigt smidig sak med Netgear Nighthawk M1 är att den fungerar som hubb för Arlos övervakningskameror. Med en batteridriven kamera och denna i sommarstugan, hotellrummet, husvagnen eller båten kan du ha full koll på om obehöriga tar sig friheter de inte skall.

M1 har stöd för att dela filer på nätverket via usb eller ett micro-sd kort. Jag tänkte utnyttja det för att få med mig barnfilmer på semestern så allt inte behövde streamas och förbruka mobildata. Dessvärre följer inte Netgears system för att dela filerna några vettiga standarder så jag kunde inte få kontakt med filerna från mitt mediacenter (Kodi på tv).

Fakta/specifikationer:

Batteritid: 24 timmar
Vikt: – gram
4G Snabbhet: LTE Cat 16 (1Gbit/s)
WiFi: Dual band 802.11ac (WiFi 5)
Max anslutna enheter: 20
Externa antenner: Tillval

PLUS

 • Supersnabb 4G
 • Liten och smidig

MINUS

 • Krånglig fildelning

ASUS 4G-AC68U – Bästa valet för hemmet

ASUS 4G-AC68U

Om du ska ha din 4G-router i hemmet är ASUS 4G-AC68U routern för dig. De bärbara varianterna ger klenare WiFi på grund av dess ringa storlek och avsaknaden av ordentliga antenner och i hemmamiljö är ett starkt och stabilt WiFi nyckeln. Jag kör själv en liknande router för hemmabruk (utan 4G då jag har fiber) och är väldigt nöjd med driftsäkerheten, snabbheten, täckningen och inställningsmöjligheterna. Betyget för denna router är på prisjakt ganska lågt, men om man tittar lite närmare så är det bara 5/5 det senaste året vilket tyder på att en ny firmware har fixat till problemen. Så se till att uppdatera till senaste firmware (enkelt gjort via appen) för en stabil och bra upplevelse.

Det finns vassare alternativ om du vill ha den senaste AX standarden (WiFi 6), men då får du köpa en router och koppla in en dongel separat för att få 4G-uppkopplingen. Det kan fungera bra, men min uppfattning är att ju fler saker som ska samarbeta ju större är risken för problem. Jag hade helt klart valt ASUS 4G-AC68U om jag hade haft en sommarstuga att sätta den i.

Fakta/specifikationer:

Batteritid: Ingen batteridrift
Vikt: 795 gram
4G Snabbhet: LTE Cat 6 (300Mbit/s)
WiFi:
Dual band 802.11ac (WiFi 5)
Max anslutna enheter:
Externa antenner:
4

PLUS

 • En ordentlig router med bra täckning

MINUS

 • Ej bärbar

TP-Link M7350

Det må vara den långsammaste produkten på denna topplista, men under bra förhållanden fungerar TP-Link M7350 ändå riktigt bra. Den är stabil och sköter sitt jobb som mobil hotspot utan några problem. Konfigurerar gör du med en app på din telefon och information om t.ex. batteri och täckning får du på den inbyggda skärmen.

4G täckningen och WiFi räckvidden är väl något i underkant kan jag tycka och utan möjlighet att ansluta externa antenner passar denna bäst för personligt bruk. Den är liten och smidig och ryms enkelt i fickan och även den i särklass billigaste produkten på listan.

Fildelning är möjlig från ett micro-sd kort på upp till 32gb och delas via samba (samma som fildelning i Windows).

Fakta/specifikationer:

Batteritid: 10 timmar
Vikt: xx gram
4G Snabbhet: LTE Cat 4 (150Mbit/s)
WiFi:
Dual band 802.11n (WiFi 4)
Max anslutna enheter: 10
Externa antenner:
Ej möjligt

PLUS

 • Billig
 • Liten och smidig

MINUS

 • Långsammast
 • Ingen WAN port för avlastning

Netgear Nighthawk M5 – Framtidssäkert prestandamonster

Netgear M5

Netgears Nighthawk m5 är redo för nästa generations mobilt internet. 5G är på intågande men det kommer dröja innan du får bättre prestanda än över 4G nätet. Idag finns endast ett fåtal punkter i våra största städer där man har täckning över huvud taget. Som tur är bjuder Nighthawk M5 även på ett förstklassigt 4G modem, med upp till 2,5Gbit/s som teoretisk hastighet medans du väntar på utbyggnaden. M5 är även den enda routern i listan med WiFi 6 standarden, som ser till att hastigheten nåt ända fram till din WiFi 6 kompatibla enhet. I övrigt bjuder M5 på samma funktioner som våran testvinnare M1, så du kan se fram emot en behaglig användarupplevelse och en stabil uppkoppling.

Med sitt ordentligt tilltagna pris och avsaknaden av ett väl utbyggt 5G nät skulle jag inte rekommendera att lägga de extra pengarna på M5 gentemot M1, men vill du säkra dig för framtiden och ha det absolut bästa som finns på marknaden så är Nighthawk M5 valet för dig!

Fakta/specifikationer:

Batteritid: 13 timmar
Vikt: xx gram
4G Snabbhet: LTE Cat 22 (2,5Gbit/s), 5G
WiFi:
Dual band 802.11ax (WiFi 6)
Max anslutna enheter: 32
Externa antenner:
Tillval

PLUS

 • Supersnabbt 4G/5G
 • WiFi 6

MINUS

 • 5G nätet inte utbyggt
 • Dyr

Köpguide – Vad ska man tänka på när man köper en 4G-router?

Hastigheter och de olika standarderna


4G hastigheter

För 4G, det vill säga kontakten mellan routern och din operatörs mobildatanät, används standarderna LTE Cat X. Ju högre siffra X byts ut emot, ju snabbare standard klarar routern av. Ett utdrag ur Cat tabellen syns nedan.

Cat.Hastighet ner
(Mbit/s)
MIMO lagerHastighet upp
(Mbit/s)
01.011.0
110.315.2
251.0225.5
3102.0251.0
4150.8251.0
5299.6475.4
6301.52 or 451.0
9452.22 or 451.0
12603.02 or 4102.0
169792 or 4150
2225002 or 4 or 8n/a

Att köpa en router som överpresterar vad operatören klarar att leverera känns ju onödigt, så stirra dig inte blind på de höga siffrorna i tabellen. Men vad operatörerna kan hantera för standard i sina nät kan vara svårt att få reda på. Jag har varit i kontakt med de tre största operatörerna (Telia, Tele2 och Tre), som agerar på egna 4G nät och Tele2 är de enda som direkt svarar på frågan. Deras nät håller Cat. 4 standarden, vilket ger en teoretisk maxhastighet på 150Mbit/s under optimala förhållanden. Telia har ett lite snabbare nät med Cat.6 som teoretiskt levererar 300Mbit/s. Tre å andra sidan vägrar svara på frågan och hävdar att det inte är officiell information, vilket borde betyda att de inte kommer upp i några högre siffror. På deras hemsida presenteras vad de kallar normalhastigheten för deras 4G, och den landar på 10-53Mbit/s.

Se även vår jämförelse av abonnemang för mobilt bredband.


WiFi hastigheter

Vad är skillnaden på standarderna WiFi 4 (802.11n), WiFi 5 (802.11ac) och WiFi 6 (802.11ax)? Det är den teoretiska maxhastigheten från routern till din enhet. Även WiFi 4 med sina 600 Mbit/s räcker ganska långt när begränsningen sitter i 4G uppkopplingen. Inte förens du kommer upp över Cat.12 (om någon operatör nu kan tillhandahålla det) slår du i taket för vad WiFi 4 kan prestera. Så ska du inte koppla in din router till en fast uppkoppling emellanåt eller har tung trafik mellan dina enheter på det lokala nätverket spelar det inte så stor roll vilken WiFi standard du har i din 4G-router.


Single band, dual band eller tripple band?

Inom WiFi finns det två olika frekvensband, 2,4Ghz och 5Ghz. På en single band router erbjuds endast ett 2,4Ghz nät, som enligt WiFi 4 standarden klarar 600Mbit/s. En dual band router har både ett 2,4Ghz när och ett 5Ghz nät. 5Ghz nätet klarar högre hastigheter men har en mer begränsad räckvidd. Trippel band har ett 2,4Ghz när och två 5Ghz nät så att man slipper dela de snabba näten med så många andra enheter.

Ett WiFi nät är dock inte snabbare än sin svagaste länk, så har du riktigt gamla enheter anslutna till ditt 2,4Ghz nät kan de slöa ner hastigheten för alla andra anslutna enheter också. Här har du fördel av 5Ghz nätet, där du kan samla dina enheter som möter en högre standard.

Övriga funktioner som kan vara bra att ha


Batteri

Ett inbyggt batteri gör att du kan hålla ditt nätverk igång även när ström inte finns tillgänglig. Det kan vara bra när man åker tåg eller bil och barnen vill titta på youtube eller när du vill sitta ute i naturen och arbeta. En annan fördel är att internet inte går ner när det är strömavbrott, vilket kan användas som en nödlösning även om du har fast internet i hemmet.

Display

En display på din 4G-router kan snabbt ge dig information om batteritid och signalstyrka vilket gör det smidigt att placera din router på ett bra ställe när du kommer till en ny destination. Många 4G-routrar kan också hålla koll på hur mycket data du använder och visa det på displayen, så att du vet hur mycket datatrafik du har kvar och hur länge det ska räcka.

WAN-port

En nätverksport för kommunikation med internet, här kan du koppla in en nätverkssladd med internetanslutning för att avlasta dataanvändningen över 4G men forsätta använda 4G-routern som en router.

LAN-portar

Nätverksportar för utrustning i hemmet. Här kan du ansluta utrustning som behöver ha lite extra fart, till exempel ett mediacenter dit det strömmas video. Du kan även dra en kabel upp till 100m bort för att binda ihop nätverket med t.ex. en gäststuga.

Fildelning

Till vissa 4G-routrar kan du ansluta minneskort eller hårddiskar för att dela filer i det egna nätverket. Ofta fungerar dessa med egna delningslösningar som inte alltid är kompatibla med vanliga standarder inom fildelning. Är fildelning en viktig funktion för dig så se till att 4G-routern stödjer de protokoll som du vill använda för lätt åtkomst till dina filer, t.ex. Samba, FTP eller sFTP.

Olika typer av 4G-routers för olika användningsområden

En mobil 4G-router är perfekt att ha med sig när man är ute och reser i jobbet eller med familjen. Alla ens enheter är redan uppkopplande såväl i bilen som på destinationen. Finns det WiFi eller trådat nätverk när man kommer fram kan man med vissa modeller avlasta mobildatan om den är begränsad.

En 4G-router kan även vara ett alternativ till ett mer fast internet i hemmet eller sommarstugan. Kanske finns det inte möjlighet till internet via fiber eller kabel eller så är det inte försvarbart med dess installationsavgift. Då de små mobila 4G-routrarna är byggda för mobiliteten och inte för maximal WiFi täckning är det ett bra alternativ att titta på de ordentliga routrarna som har 4G kompatiblitet, alternativt att köpa en ordentlig router som man kan koppla in en 4G-dongel i.

Frågor och svar om 4G-Routrar

Får jag verkligen ut hastigheten som 4G-routern klarar?

Nej, den teoretiska hastigheten kommer du troligtvis aldrig upp i även om du ibland kan vara nära. Hastigheten beror på många olika faktorer. För det första vill du ha full mottagning där du befinner dig, vilket beror på var du är, vilken operatör du använder och om antennerna i routern är på rätt ställe. Se till att välja rätt operatör och hjälp gärna routern hitta bra signalstyrka med hjälp av externa antenner. Sen beror det på vilken utrustning operatören har, klarar de verkligen att leverera LTE Cat 22? Hör med din operatör innan du väljer utrustning så att du inte kastar pengarna i sjön.

Hur bra WiFi kontakt kan jag förvänta mig?

Från ett par rum till ett helt hus med trädgård beroende på vad du väljer för router. En fast router med antenner ger bättre WiFi än de små mobila enheterna. Alla routrar i listan har dubbla band, 2,4ghz och 5ghz. 5ghz ger bättre hastighet men tappar på räckvidden, så om du vill röra dig över ett större område ska du se till att du är ansluten till 2,4ghz nätet. Testa dig gärna fram med bredbandskollen.se för att jämföra hastigheterna.

Våra 3 bästa tips inför köpet

 • Köp en ordentlig 4G-router istället för att välja en medföljande från operatör. De du får med när du tecknar abonnemang är oftast inte så bra och de är oftast även låsta till operatören. Med en egenköpt 4G-router har du möjlighet att testa olika operatörer för att få bäst hastighet där du brukar vara.
 • WiFi täckningen från routern är väldigt viktig, ibland kan du behöva placera 4G-routern på specifika ställen för att få en bra 4G-mottagning, när fönster eller kanske på vinden? Då är det bra att ha bra WiFi så att du inte blir så begränsad i ytan du har täckning på. Möjlighet till externa 4G antenner kan vara bra för att kunna ha routern närmare.
 • Kolla med din operatör så att de klarar av LTE standarden du vill använda. Det kanske inte är värt att köpa den dyrare om du ändå inte får snabbare internet?

Källor

 • Produktexperterna.se, 210121, Topp 5 Bästa 4G-routrarna
  Ett test med mestadels vanliga routrar utan 4G, men med en del intressanta tekniska klargöranden.
 • Prisjakt.nu, 210117, Användarrecensioner
  Jag har tagit del av användares recensioner och reflektioner kring de olika produkterna i listan för att säkerställa att jag ligger i linje med vad användarna själva tycker och inte missar någon viktig vinkel.