Jämför Mobilabonnemang

Alla mobilabonnemang och kontantkort är med

Sortera på datamängd, nät, nätverk mm

Priserna uppdateras dagligen

Smarto valet – bästa mobilabonnemang

Välj en lågprisaktör om du kan, så som Vimla (Telenors nät), Comviq (Tele2s nät), Chili (Tres nät), Hallon (Telias nät) eller Fello (Telias nät). Det finns sällan någon anledning att välja Telia, Telenor eller Tele2 om du inte behöver e-sim eller något annat specifikt som de erbjuder.

Välj inte mer data en du behöver, de allra flesta klarar sig med mindre än de själva tror (i genomsnitt använder Svenskar 8.2GB/månad)

Byt operatör ofta om du vill ha lägsta pris. Perioder så som Black Week, jul och på hösten när många återgår till jobb och skola är bra perioder att byta. Behöver du mer tips, läs vår köpguide.

Sortera fram bästa mobilabonnemang för dig

Att hitta rätt skall vara lätt. Tryck på det gröna pluset för att snabbt få mer information om abonnemanget och på ”Läs mer” för att gå vidare till operatören.

OperatörDataPrisKampanjPlusMobilnätTypNätverkKR / GBeSIM

Vilket mobilabonnemang ska du välja?

När du skall välja bästa mobilabonnemang finns det en hel del parametrar som bestämmer vad som är bäst för just dig. För att göra en val du känner dig nöjd med över tid har vi satt ihop en guide som lotsar dig rätt i djungeln av val.

Mobiltäckning

Den viktigaste parametern är så klart att du har bra täckning där du bor och rör dig. För att se vart de olika operatörerna har täckning kan man använda sig av deras egna täckningskartor, men det bästa är så klart att inte lita fullt ut på deras egna bild av deras service. Hör dig för med vänner och bekanta vad de har för operatör och hur de upplever sin täckning där du brukar röra dig. Då får du en uppfattning om vilka operatörer du ska hålla dig ifrån.

Inhämtad från respektive operatör 2021-09

De operatörer som har egna nät i Sverige är Telia, Tele2, Telenor och Tre. De andra operatörerna använder sig av någon av de ovan nämndas nät enligt följande:

Telia

 • ​Addsecure​
 • Halebop
 • ​Fello
 • ​iCentex
 • ​Mybeat
 • ​Phonera
 • ​TDC
 • ​Telness

Tele2

 • ​ACN
 • Comviq
 • ​Penny
 • ​Comhem
 • ​Katshing

Telenor

 • ​Fibio
 • ​Cellip
 • Vimla
 • ​Bredbandsbolaget
 • ​Karma
 • ​Lycamobil
 • ​NetatOnce
 • ​Universal Telecom

TRE

 • ​Bredband2
 • ​Chili mobil
 • ​Hallon

Skillnaden med att ta ett lågprisabonnemang är ofta att du inte har tillgång till samma tjänster och oftast inte lika bra service. Många lågprisalternativ får man kontakta via chatt om man har problem medans man kan ringa och få personlig service hos de större och oftast dyrare alternativen.

Stabilitet

Enligt p3 connects testreultat från 2019, där de kombinerat egna körtest i bil (över 1000mil), gångtest i åtta större städer samt tagit in information från 15 000 verkliga användare. Deras utlåtande är att våra svenska mobilnät håller hög standard och hade utvecklats från deras senaste test. Nedan följer deras testresultat över de fyra näten:

Läs gärna deras utlåtande på https://www.connect-testlab.com/sweden-2019-results

Mängd mobildata 

För att röna ut hur mycket mobildata du behöver kan du gå in i inställningarna på din telefon och se hur mycket du använt historiskt. Tänk på att mängden mobildata som syns brukar vara från när du senast nollställde räknaren, vilket du troligen aldrig gjort. Dela därför mängden data med antalet månader sedan du skaffade telefonen för att få ett snitt, eller nollställ räknaren och testa vad som går åt på en månad. 

Jag själv surfar en del på dagarna, lyssnar på musik och strömmar lite video. När jag kommer hem ansluts jag till mitt WiFi och slutar därmed använda mobildata. Uppdateringar och stora nedladdningar av appar sköter jag normalt hemma. Jag klarar mig gott på 8Gb surf men har märkt att många tror att de måste ha minst det femdubbla. 

Enligt PTS undersökning från första halvåret -20 snittade vanliga mobilabonnemang på 8,2 Gb/månad samt renodlade dataabonnemang på 45,4 Gb/månad. Har du koll på dina behov kan du spara en hel del pengar här.

Fri surf på vissa tjänster

En del operatörer erbjuder fri surf exempelvis på tjänster som Spotify eller Netflix. Det kan verka vettigt att du aldrig blir utan möjligheten att lyssna på musik, men min åsikt är att du i stället bör höja upp din mobildata så att du klarar dig ändå. Avtal som sluts med stora bolag för att gynna deras position låser in marknaden. Jag är för ett öppet internet där alla har möjlighet att konkurrera på samma villkor och de stora jättarna inte ska kunna köpa sig fördelar. Så personligen skullejag aldrig låta ett sådant erbjudande låta styra mig till köp av en viss tjänst.

Snabbhet mobildata

För gemene man duger det tills vidare med 4G uppkoppling i telefonen. 5G är än så länge inte fullt utbyggt och behoven i en telefon kan tillgodoses utan blixtsnabbt internet. I normalfallet kan du både surfa och strömma video till den lilla skärmen utan att få mer än någon sekunds fördröjning. Stora filer är ju inte heller något man normalt tankar ner till en telefon. 

Vill du ha snabbaste möjliga datatrafik och bor på en plats där 5G är ordentligt utbyggt är det ett alternativ, annars kan du läsa vidare snabbhet i olika nät och om användning i mobil router här nedan.

Abonnemang till mobil router

Olika operatörers nät har dessutom snabb teknik för mobildata (4G). Detta kan vara intressant att kika närmare på om du vill använda ditt mobilabonnemang i en router. I en router är hastigheten mer vital än i en telefon, då man oftast har flera användare eller vill ha bättre prestanda när man ansluter mer krävande utrustning till den. När jag skrev om 4G-routrar kontaktade jag våra svenska operatörer för att höra efter vad de använde sig av för teknik (LTE-kategori), vilket visade sig ligga ganska lågt hos de som svarade. De som verkar hålla högst standard är Telia som teoretiskt ska kunna leverera 300Mbit ner och 51Mbit upp med sitt Cat.6 teknik.

Framtiden kommer så klart att ge bra mycket högre hastigheter med 5G. Kanske gör de det redan idag, beroende på vart du är och vilken operatör du väljer.

Wearables och e-sim

De flesta operatörer erbjuder e-sim istället för vanligt sim-kort. Det betyder att du slipper pilla in det lilla chippet i din telefon och i vissa mobiler kan ha dubbla abonnemang i samma telefon. Detta byte är oftast kostnadsfritt men inaktiverar ditt fysiska simkort.

För att få e-sim till din klocka kopplat till ditt abonnemang behöver du välja en operatör som erbjuder detta. I skrivande stund är det endast ett fåtal operatörer som tillhandahåller denna tjänst, givetvis till en extra kostnad. Här listas operatörerna och dess påslag för e-sim klocka:

Telia, 69kr/mån

Halebop, 69kr/mån

Tele2, 49kr/mån

Telenor, 49kr/mån

Tre, 49kr/mån

Familjeabonnemang

Vissa aktörer erbjuder paketpris om du knyter ihop flera abonnemang. Står du till exempel för hela familjens abonnemang kan det vara vettigt att titta lite närmare på. Upplägget brukar vara att du betalar fullpris för ett abonnemang och sen kan du få samma förutsättningar på flera abonnemang för en lägre månadskostnad. Ibland delar man på surfen och ibland får alla samma kvot. Räkna efter noga innan du tecknar, alla kanske inte behöver lika mycket surf etc. 

Data och Tele inom EU/ESS

EU:s roamingregler innebär att du kan använda telefonen i ett annat EU-land utan att betala några extra avgifter. Du betalar lika mycket som hemma för samtal (till mobil eller fast telefon), sms och surf.

Det kostar heller inget extra att ta emot samtal eller sms i utlandet. Reglerna gäller alla samtal och sms, oavsett operatör.

Källa: https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/internet-telecoms/mobile-roaming-costs/index_sv.htm

Dessa regler gäller för normal användning när det gäller datatrafik, så se till vad din operatör har satt för ramar för detta innan du börjar strömma 4k-video semestern igenom.

Data och Tele inom resten av världen

Vissa operatörer har utökat möjligheten att surfa som hemma utanför EU. Exempelvis ingår Usa, Turkiet, Storbritannien, Gibraltar, Andorra, Schweiz, Serbien, Montenegro, Thailand, Malaysia och Myanmar utöver Eu i alla Telenors abonnemang. Väljer du Tre som operatör har de en tilläggstjänst som heter 3Världen, där det ingår 47 länder utöver EU/ESS. 

Tele2 å andra sidan tar rejält betalt om du åker utomlands, exempelvis kostar en Mb data i USA 21kr. Det kan lätt bli en ordentlig mobilräkning om du inte håller koll på roamingeneller har fel abonnemang.