Smartklocka bäst i test

Smarta klockor

Smarta klockor håller på att växa upp. Från att ha varit en nördpryl har de nära nog något samma status som smarta telefoner. Varför använda en telefon att ringa med när du kan prata direkt i klockan på handleden, exempelvis? En smart klocka har också fördelen att kunna anta rollen både som klocka och som partner, vare sig det är arbetspartner eller träningspartner. Men vad behöver du tänka på när du väljer smartklocka? Vi ger dig den stabila grunden att stå på inför ditt köp samt en genomgång av sex heta smartklockor bäst i test.



De bästa smarta klockorna just nu

Här kommer en kort sammanställning av våra fem toppval. 

Smarta klockor

De flesta har nog sett den nya sortens digitala armbandsur som inte bara kan användas till att se sms och mail utan som även har en mängd smarta funktioner för att både förenkla och förgylla din vardag. Det finns en uppsjö av smarta klockor att välja mellan och när du haft en under en tid är chansen (eller risken) stor att du inte vill gå tillbaka. Men vad är egentligen en smart klocka?

Förlängning av telefonen

Gemensamt för de flesta smarta klockor är att de i mer eller mindre grad förlitar sig på din smarta telefon för att kunna generera den information du ser i uret. De är så att säga en förlängning av din telefon, även om somliga modeller klarar sig bra på egen hand.

Smarta klockor skiljer sig åt mer än smarta telefoner

Medan smarta telefoner är tämligen lika, vad gäller funktioner och användningsområden, gäller inte det riktigt för smarta klockor. Där är skillnaderna större.

Hos somliga modeller premieras låg vikt, liten storlek och ett utseende så likt traditionella armbandsur som möjligt, på bekostnad av funktioner. I gengäld är dessa klockor ofta mindre och mer lika traditionella armbandsur.

Andra modeller skäms inte för att visa sig som de små datorer de faktiskt är, med de nackdelar i storlek och klumpighet det kan medföra, som Apple Watch. Den finns visserligen i två storlekar, men även den mindre ser förhållandevis klumpig ut jämfört med de flesta traditionella armbandsur.

Vad en smart klocka kan göra

I korthet kommer de flesta smarta klockor att kunna ge dig följande, utöver koll på tid och datum:

Aviseringar om allehanda händelser i din telefon såsom nya mejl, nytt sms, att någon gjort ett inlägg på sociala medier. Eller i princip alla aviseringar som telefonen själv ger. Som vi redan nämnt blir klockan alltså en förlängning av din telefon på det här sättet.

Stegräkning och pulsmätning. Alla modeller har inte detta, men många.

Navigeringshjälp. Ofta krävs här sammankoppling med din smarta telefon.

Möjlighet att styra appar i telefonen via din klocka, exempelvis kameran.

Det mesta med en smart klocka handlar alltså om att kunna ta emot aviseringar från din telefon. Det kan vara kalenderpåminnelser, Facebook-uppdateringar, sms- och e-postnotiser. Det går för all del också att läsa innehåll som meddelanden och e-post i många modeller, men det är inte därför man skaffar en sådan här klocka.

Den minimala skärmen är en begränsning som är svår att komma ifrån och det främsta skälet till att väja en smart klocka framför, säg, ett aktivitetsarmband är för många helt enkelt att slippa ta upp sin telefon för att kolla e-post, sms och kalender stup i kvarten.

Tänk på att alla modeller av smarta klockor skiljer sig åt och att vissa modeller erbjuder bra mycket mer än andra. Apple Watch Series 3, som vi kommer att gå igenom nedan, är ett exempel på en modell som erbjuder det mesta.

Storlek

Även om storleken hos de flesta smarta klockor har minskat avsevärt under de senaste åren kvarstår faktum: en smart klocka är ofta aningen för stor och aningen för tung. Det finns lysande undantag, men ofta innebär en lättare och mindre klocka också mindre i fråga om antalet funktioner och möjligheter. Prova innan du slår till!

Operativsystem och kompatibilitet

Precis som hos telefoner kör olika klockor olika operativsystem och ditt val av klocka styrs i hög grad av vilken sorts telefon du har.

Watch OS

Är du en iPhone-användare är Apple Watch med Apples eget Watch OS det bästa valet, även om klockor som kör Android Wear också går att använda med iPhone-telefoner – fast då med vissa begränsningar.

Android Wear

Android Wear är alltså den andra stora plattformen och ett givet val för dig som har en Android-telefon. Fast Samsung, kungen av Android-telefoner, har valt ett tredje operativsysstem för sin smarta klocka Gear S2, Tizen. Hur som helst fungerar den bäst med Android-telefoner och för övrigt allra bäst med just Samsung-telefoner.

Olika användningsområden

Vad och hur du ska använda din klocka är också vad som kan bestämma vilken modell du bör luta åt. Titta efter vad just du behöver för att förgylla din vardag. Behöver du kunna prata med Siri på en regelbunden basis? Är det viktigt att få tydliga aviseringar? Och vill du ha koll på din puls under dagen? Var noga med specifikationerna innan du väljer smart klocka.

Ska du använda klockan som träningspartner? Då väljer du med fördel en modell som har rörelsesensor, pulsmätare, stegmätare, kanske höjdmätare och rentav inbyggd GPS.

De flesta klockor ansluter till telefonen via bluetooth, men det finns också modeller som har inbyggd wlan (trådlöst nätverk) och ett fåtal har också möjlighet att ansluta till omvärlden via mobilnäten genom 4G.

Skärmen

Skärmen hos klockan är naturligtvis central. Den ska snabbt ge dig rätt information i ett läge där du kanske egentligen inte är fokuserad på att läsa skärm och endast har tid att lägga en knapp sekund på armbandsuret.

Till skillnad från när du tittar på din mobil eller surfplatta har du inte alltid samma möjlighet att justera vinkeln. En smart klocka måste därför vara läsbar helst på samma sätt som en gammelklocka.

En tillverkare, Pebble, använder en särskilt strömsnål skärm som kallas e-papper (e-paper). Den saknar förvisso touch och har inte samma höga upplösning som en konventionell, smart-telefon-lik skärm. Men eftersom den är så strömsnål kan den vara tänd hela tiden, vilket gör att klockan ständigt visar tiden och vad annan information den vill dela med sig av.

Med andra klockor behöver du antingen röra handleden på ett speciellt sätt eller trycka på en knapp för att tända skärmen och se vad klockan är. Visserligen finns möjligheten att låsa skärmen i påslaget läge hela tiden, men då betalar du med en kraftigt minskad batteritid.

Varför inte touchskärm på alla smarta klockor?

I en värld där vi vant oss vid att svajpa och dutta på skärmar förefaller kanske touch vara en god idé även hos smarta klockor. Men faktum är att det inte alls är säkert att du tycker det tillför särskilt mycket.

Dessutom finns alltid risken att råka komma åt skärmen så att ett kommando du inte alls tänkt dig skulle ske hände. Och med tanke på att det med all säkerhet tillför en hel del på prislappen är rådet att inte dissa klockor utan touchskärm.

Kan jag bada med min klocka?

Vad händer när klockan kommer i kontakt med vatten? Dör den? Eller frustar den på sin höjd och tickar vidare? Även om du inte kan förvänta dig att hitta ett dykarur när du vänder blicken mot hyllan med smartklockor, vill du förmodligen att den du slutligen väljer att spänna fast runt handleden inte dör så fort du kommer i närheten av duschen eller badstranden.

Lyckligtvis är de flesta smartklockor åtminstone stänkskyddade. Somliga klarar dessutom en betydligt omildare behandling än så. Det du ska hålla utkik efter här är beteckningar som IP67 (vilket innebär att telefonen klarar dykning ner till 1 meter under 30 minuter) och IP68 (vilket innebär att klockan klarar över 1 meters djup).

Apple Watch har en IPX7-klassning, vilket motsvarar IP67 bortsett från att den inte har testats för dammtäthet, som anges av den första siffran.

De flesta smartklockor är IP67-klassade eller bättre. Men det innebär inte att du ska bada med dem. Ett undantag är Sony Smartwatch 3 som är IP68-klassad och klarar 10 meters vattendjup under 30 minuter.

Är armbandet utbytbart?

För en del är det här totalt ointressant, men för många som gärna använder sin klocka som en accessoar – och inte bara som en tidvisarmackapär – är det här med utbytbart armband en fråga av vikt. Till skillnad från traditionella armbandsur är de flesta smarta klockor något krångligare att byta armband på. Det går alltså inte att kila in till närmsta urmakare, som man kanske är van vid att kunna göra.

En del klockor har egna fästen för armbandet, vilket innebär att urvalet av alternativ är begränsat. Andra klockor följer standardmått och använder standardfästen, vilket förstås förbättrar chanserna att hitta ett armband du blir nöjd med.

Batteritid och laddning

De flesta klockor verkar klara sig ungefär två dagar mellan laddningarna. Åtminstone på papperet. I praktiken påverkas förstås batteritiden av hur mycket du använder klockan och till vad.

Eftersom det är svårt att testa den här egenskapen inför ett köp är det bästa rådet att läsa så många, så kallade, oberoende tester som möjligt. Och när du väl köper en klocka är det nog en bra idé att ändå vara inställd på att behöva ladda den varje natt.

Hur laddaren ansluts varierar också en del men överlag kan det sägas att den brukar vara smidig. Samsungs Galaxy Watch laddas exempelvis genom att den får vila i ett ställ – du behöver alltså inte pilla med någon kontakt. Apple Watch erbjuder en liknande lösning.