Smartklocka bäst i test

Smarta klockor

Smarta klockor håller på att växa upp. Från att ha varit en nördpryl har de nära nog något samma status som smarta telefoner. Varför använda en telefon att ringa med när du kan prata direkt i klockan på handleden, exempelvis? En smart klocka har också fördelen att kunna anta rollen både som klocka och som partner, vare sig det är arbetspartner eller träningspartner. Men vad behöver du tänka på när du väljer smartklocka? Vi ger dig den stabila grunden att stå på inför ditt köp samt en genomgång av fyra heta smartklockor bäst i test.

De bästa smarta klockorna just nu

Här kommer en kort sammanställning av våra fyra toppval. Alla är smartklockor bäst i test och en mer detaljerad genomgång av dem alla finns längre ner i guiden. Klicka på länkarna längst ner i tabellen för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Apple Watch 4 Apple Watch 3 Samsung Galaxy Watch Huawei Watch 2
Mått 34 x 40(/38 x 44) mm 33.3 x 38.6(/36.4 x 42.5) mm 41.9 x 45.7(/46 x 49) mm 45 x 48.9 mm
Skärmstorlek 1.57(/1.78) tum 1.5(/1.7) tum 1.2(/1.3) tum 1.2 tum
Tjocklek 10.7 mm 11.4 mm 12.7(/13) mm 12.6 mm
Vikt 30.1(/36.7) g 26.7(/32.3) g 49(/63) g 40 g
Lanseringsår 2018 2017 2018 2017
Processor-kärntyp Dual Core Dual Core Dual Core Quad Core
Operativ-system Apple Watch OS 5 Apple Watch OS 4 Tizen OS 4.0 Android Wear 2
Bluetooth-version 5.0 4.2 4.2 4.1
RAM-minne Ingen uppgift 768 MB 1 536 MB 768 MB
Internt lagrings-utrymme 16 GB 8 GB 4 GB 4 GB
Typ av glas Mineralglas Mineralglas Gorilla Glass Gorilla Glass
Bildskärms-teknik OLED (AMOLED) OLED (AMOLED) OLED (AMOLED) OLED (AMOLED)
Skärm-upplösning Ingen uppgift 272×340 (/312×390) pixlar 360×360 pixlar 390×390 pixlar
Batteritid (drift) 18 h 18 h 45 h 48 h
Batteritid (standby) 18 h 18 h 168 h 600 h
Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser
Direkt till test: Apple Watch Series 4 Apple Watch Series 3 Samsung Galaxy Watch Huawei Watch 2

Smarta klockor

De flesta har nog sett den nya sortens digitala armbandsur som inte bara kan användas till att se sms och mail utan som även har en mängd smarta funktioner för att både förenkla och förgylla din vardag. Det finns en uppsjö av smarta klockor att välja mellan och när du haft en under en tid är chansen (eller risken) stor att du inte vill gå tillbaka. Men vad är egentligen en smart klocka?

Förlängning av telefonen

Gemensamt för de flesta smarta klockor är att de i mer eller mindre grad förlitar sig på din smarta telefon för att kunna generera den information du ser i uret. De är så att säga en förlängning av din telefon, även om somliga modeller klarar sig bra på egen hand.

Smarta klockor skiljer sig åt mer än smarta telefoner

Medan smarta telefoner är tämligen lika, vad gäller funktioner och användningsområden, gäller inte det riktigt för smarta klockor. Där är skillnaderna större.

Hos somliga modeller premieras låg vikt, liten storlek och ett utseende så likt traditionella armbandsur som möjligt, på bekostnad av funktioner. I gengäld är dessa klockor ofta mindre och mer lika traditionella armbandsur.

Andra modeller skäms inte för att visa sig som de små datorer de faktiskt är, med de nackdelar i storlek och klumpighet det kan medföra, som Apple Watch. Den finns visserligen i två storlekar, men även den mindre ser förhållandevis klumpig ut jämfört med de flesta traditionella armbandsur.

Vad en smart klocka kan göra

I korthet kommer de flesta smarta klockor att kunna ge dig följande, utöver koll på tid och datum:

Aviseringar om allehanda händelser i din telefon såsom nya mejl, nytt sms, att någon gjort ett inlägg på sociala medier. Eller i princip alla aviseringar som telefonen själv ger. Som vi redan nämnt blir klockan alltså en förlängning av din telefon på det här sättet. Läs vår guide för mobiltelefoner här.

Stegräkning och pulsmätning. Alla modeller har inte detta, men många.

Navigeringshjälp. Ofta krävs här sammankoppling med din smarta telefon.

Möjlighet att styra appar i telefonen via din klocka, exempelvis kameran.

Det mesta med en smart klocka handlar alltså om att kunna ta emot aviseringar från din telefon. Det kan vara kalenderpåminnelser, Facebook-uppdateringar, sms- och e-postnotiser. Det går för all del också att läsa innehåll som meddelanden och e-post i många modeller, men det är inte därför man skaffar en sådan här klocka.

Den minimala skärmen är en begränsning som är svår att komma ifrån och det främsta skälet till att väja en smart klocka framför, säg, ett aktivitetsarmband är för många helt enkelt att slippa ta upp sin telefon för att kolla e-post, sms och kalender stup i kvarten.

Tänk på att alla modeller av smarta klockor skiljer sig åt och att vissa modeller erbjuder bra mycket mer än andra. Apple Watch Series 3, som vi kommer att gå igenom nedan, är ett exempel på en modell som erbjuder det mesta.

Storlek

Även om storleken hos de flesta smarta klockor har minskat avsevärt under de senaste åren kvarstår faktum: en smart klocka är ofta aningen för stor och aningen för tung. Det finns lysande undantag, men ofta innebär en lättare och mindre klocka också mindre i fråga om antalet funktioner och möjligheter. Prova innan du slår till!

Operativsystem och kompatibilitet

Precis som hos telefoner kör olika klockor olika operativsystem och ditt val av klocka styrs i hög grad av vilken sorts telefon du har.

Watch OS

Är du en iPhone-användare är Apple Watch med Apples eget Watch OS det bästa valet, även om klockor som kör Android Wear också går att använda med iPhone-telefoner – fast då med vissa begränsningar.

Android Wear

Android Wear är alltså den andra stora plattformen och ett givet val för dig som har en Android-telefon. Fast Samsung, kungen av Android-telefoner, har valt ett tredje operativsysstem för sin smarta klocka Gear S2, Tizen. Hur som helst fungerar den bäst med Android-telefoner och för övrigt allra bäst med just Samsung-telefoner.

Olika användningsområden

Vad och hur du ska använda din klocka är också vad som kan bestämma vilken modell du bör luta åt. Titta efter vad just du behöver för att förgylla din vardag. Behöver du kunna prata med Siri på en regelbunden basis? Är det viktigt att få tydliga aviseringar? Och vill du ha koll på din puls under dagen? Var noga med specifikationerna innan du väljer smart klocka.

Ska du använda klockan som träningspartner? Då väljer du med fördel en modell som har rörelsesensor, pulsmätare, stegmätare, kanske höjdmätare och rentav inbyggd GPS. För detta ändamål kan du även kolla in vårt test om pulsklockor, där kända modeller såsom Garmin får ta plats.

De flesta klockor ansluter till telefonen via bluetooth, men det finns också modeller som har inbyggd wlan (trådlöst nätverk) och ett fåtal har också möjlighet att ansluta till omvärlden via mobilnäten genom 4G.

Skärmen

Skärmen hos klockan är naturligtvis central. Den ska snabbt ge dig rätt information i ett läge där du kanske egentligen inte är fokuserad på att läsa skärm och endast har tid att lägga en knapp sekund på armbandsuret.

Till skillnad från när du tittar på din mobil eller surfplatta har du inte alltid samma möjlighet att justera vinkeln. En smart klocka måste därför vara läsbar helst på samma sätt som en gammelklocka.

En tillverkare, Pebble, använder en särskilt strömsnål skärm som kallas e-papper (e-paper). Den saknar förvisso touch och har inte samma höga upplösning som en konventionell, smart-telefon-lik skärm. Men eftersom den är så strömsnål kan den vara tänd hela tiden, vilket gör att klockan ständigt visar tiden och vad annan information den vill dela med sig av.

Med andra klockor behöver du antingen röra handleden på ett speciellt sätt eller trycka på en knapp för att tända skärmen och se vad klockan är. Visserligen finns möjligheten att låsa skärmen i påslaget läge hela tiden, men då betalar du med en kraftigt minskad batteritid.

Varför inte touchskärm på alla smarta klockor?

I en värld där vi vant oss vid att svajpa och dutta på skärmar förefaller kanske touch vara en god idé även hos smarta klockor. Men faktum är att det inte alls är säkert att du tycker det tillför särskilt mycket.

Dessutom finns alltid risken att råka komma åt skärmen så att ett kommando du inte alls tänkt dig skulle ske hände. Och med tanke på att det med all säkerhet tillför en hel del på prislappen är rådet att inte dissa klockor utan touchskärm.

Kan jag bada med min klocka?

Vad händer när klockan kommer i kontakt med vatten? Dör den? Eller frustar den på sin höjd och tickar vidare? Även om du inte kan förvänta dig att hitta ett dykarur när du vänder blicken mot hyllan med smartklockor, vill du förmodligen att den du slutligen väljer att spänna fast runt handleden inte dör så fort du kommer i närheten av duschen eller badstranden.

Lyckligtvis är de flesta smartklockor åtminstone stänkskyddade. Somliga klarar dessutom en betydligt omildare behandling än så. Det du ska hålla utkik efter här är beteckningar som IP67 (vilket innebär att telefonen klarar dykning ner till 1 meter under 30 minuter) och IP68 (vilket innebär att klockan klarar över 1 meters djup).

Apple Watch har en IPX7-klassning, vilket motsvarar IP67 bortsett från att den inte har testats för dammtäthet, som anges av den första siffran.

De flesta smartklockor är IP67-klassade eller bättre. Men det innebär inte att du ska bada med dem. Ett undantag är Sony Smartwatch 3 som är IP68-klassad och klarar 10 meters vattendjup under 30 minuter.

Är armbandet utbytbart?

För en del är det här totalt ointressant, men för många som gärna använder sin klocka som en accessoar – och inte bara som en tidvisarmackapär – är det här med utbytbart armband en fråga av vikt. Till skillnad från traditionella armbandsur är de flesta smarta klockor något krångligare att byta armband på. Det går alltså inte att kila in till närmsta urmakare, som man kanske är van vid att kunna göra.

En del klockor har egna fästen för armbandet, vilket innebär att urvalet av alternativ är begränsat. Andra klockor följer standardmått och använder standardfästen, vilket förstås förbättrar chanserna att hitta ett armband du blir nöjd med.

Batteritid och laddning

De flesta klockor verkar klara sig ungefär två dagar mellan laddningarna. Åtminstone på papperet. I praktiken påverkas förstås batteritiden av hur mycket du använder klockan och till vad.

Eftersom det är svårt att testa den här egenskapen inför ett köp är det bästa rådet att läsa så många, så kallade, oberoende tester som möjligt. Och när du väl köper en klocka är det nog en bra idé att ändå vara inställd på att behöva ladda den varje natt.

Hur laddaren ansluts varierar också en del men överlag kan det sägas att den brukar vara smidig. Samsungs Galaxy Watch laddas exempelvis genom att den får vila i ett ställ – du behöver alltså inte pilla med någon kontakt. Apple Watch erbjuder en liknande lösning.

Smartklockor i test

Vi kommer nu att gå igenom våra fyra toppval av smartklocka bäst i test mer detaljerat. Först ut är Apple Watch Series 4 och sist men inte minst kommer en genomgång av Huawei Watch 2.

Apple Watch Series 4

Uppdaterade Priser

Den efterlängtade uppföljaren till omåttligt populära Apple Watch 3 har äntligen kommit. Apple Watch 4 är Apples flaggskepp, vad gäller smarta klockor. Läs mer om varför.

Specifikationer av Apple Watch Series 4

Mått 34 x 40(/38 x 44) mm
Skärmstorlek 1.57(/1.78) tum
Tjocklek 10.7 mm
Vikt 30.1(/36.7) g
Lanseringsår 2018
Processorkärntyp Dual Core
Operativsystem Apple Watch OS 5
Bluetooth-version 5.0
RAM-minne Ingen uppgift
Internt lagringsutrymme 16 GB
Typ av glas Mineralglas
Bildskärmsteknik OLED (AMOLED)
Skärmupplösning Ingen uppgift
Batteritid (drift) 18 h
Batteritid (standby) 18 h

Design och skärm

Den nya skärmen på Apple Watch 4 är stor men slimmad. Modellen är närmast identisk Apple Watch 3, vad gäller storlek och design. Men genom att minska ner på ramen har Apple kunnat öka själva skärmens storlek med närmare 30%, gentemot tidigare.

Skärmen är tydlig, skarp och precis lika högkvalitativ som tidigare. Det nya S4 chipet gör hela upplevelsen med Apple Watch 4 smidigare och följsammare än tidigare. Inget ont sagt om Apple Watch 3 men Apple Watch 4 känns ännu mer genomtänkt och medgörligare.

Funktioner

Apple har utvecklat en ännu intelligentare pulsmätare som kan ställas in att varna dig vid arytmi eller låg puls. På samma tema kan Apple Watch 4 registrera om du skulle ramla och skicka ut ett larm till någon eller flera av dina kontakter.

Apple Watch 4 har fått en ny position av mikrofonen. Det här motverkar eko vid samtal, något som uppfattats som problematiskt i tidigare modeller. Dessutom kan högtalaren skruvas upp nästan 50% mer än Apple Watch 3. Vi uppskattar även den nya funktionen att klockan vibrerar lätt för varje val du passerar när du rullar på sidoknappen.

Batteritid och övrigt

Batteritiden är närmast identisk med Apple Watch 3 och du får räkna med att behöva ladda din vristkompis relativt ofta. Experter menar att du antagligen kan räkna med drygt en dags batteriliv.

Apple Watch Series 4 – plus och minus

Högkvalitativ skärm
Följsam och smidig
Fantastiska hälsoappar

Lik tidigare Apple Watch 3
Kort batteritid
Dyr


Apple Watch Series 3

Uppdaterade Priser

Apple Watch Series 3, även kallad Apple Watch 3, är varianten av smartklocka som ersatt Apple Watch 2. Den är inte ett dumt alternativ för den som vill spara lite pengar på att inte köpa den senaste versionen, Apple Watch 4, men som ändå vill ha den bästa smarta klockan.

Specifikationer av Apple Watch Series 3

Mått 33.3 x 38.6(/36.4 x 42.5) mm
Skärmstorlek 1.5(/1.7) tum
Tjocklek 11.4 mm
Vikt 26.7(/32.3) g
Lanseringsår 2017
Processorkärntyp Dual Core
Operativsystem Apple Watch OS 4
Bluetooth-version 4.2
RAM-minne 768 MB
Internt lagringsutrymme 8 GB
Typ av glas Mineralglas
Bildskärmsteknik OLED (AMOLED)
Skärmupplösning 272×340(/312×390) pixlar
Batteritid (drift) 18 h
Batteritid (standby) 18 h

Design och skärm

Apple Watch 3 kommer i två storlekar, en på 38 mm och en på 42 mm. Även om den på 38 mm såklart är mindre än alternativet upplevs den fortfarande som klumpig för en nättare handled. Å andra sidan är storleken på uret tvungen för att kunna visa text och information tydligt.

Skärmen i sig är tydlig, ljus och skarp – precis som tidigare modeller.

Funktioner

Apple har satsat på att göra Apple Watch 3 mer självständig och självgående. Genom att utnyttja LTE (Long-Term Evolution) använder sig klockan av ett nätverk för att hålla sig parkopplad med telefonen. Det innebär att den inte är totalt beroende av att din telefon är nära utan att avstånden mellan telefon och klocka kan vara stora. Tyvärr påverkar detta batteritiden negativt.

Med Apple Watch 3 kan du föra ett samtal direkt genom klockan. Extra bra på en löptur (där klockan för övrigt använder sig av den inbyggda pulsklockan) eller om du har fullt i armarna. Experter tycker att ljudet från Watch 3 är imponerande bra – särskilt med tanke på enhetens storlek. Med Apple Watch Series 3 behöver du som regel inte ens föra enheten till huvudet för att både höra och kunna göra dig hörd över telefonen.

För att streama musik krävs att du använder dig av Apple Music. Spotify finns alltså inte som ett alternativ.

Batteritid och övrigt

Batteritiden beskrivs av experter som helt okej. Inte det bästa, inte det sämsta men helt enkelt helt okej. Enligt Apple själva ska batteriet hålla 18 timmar. Enligt våra uppgifter kan du istället räkna med något kortare liv i klockan – särskilt om du använder dig av LTE-funktionen. Du behöver nog ställa in dig på att ladda den åtminstone varje kväll.

Vad säger andra om Apple Watch Series 3?

Techradar, 9/10
Trusted Reviews, 8/10
Wareable, 8/10

Apple Watch Series 3 – plus och minus

Stilren design
Många smarta finesser och funktioner
Bra för träning

Siri inte i toppklass
LTE drar mycket batteri


 

 

Samsung Galaxy Watch

Uppdaterade Priser

Suktar du efter en stilfull, rund design och en smart klocka som är fullt kompatibel med din Android? Vi ber att få presentera Samsung Galaxy Watch.

Specifikationer av Samsung Galaxy Watch

Mått 41.9 x 45.7(/46 x 49) mm
Skärmstorlek 1.2(/1.3) tum
Tjocklek 12.7(/13) mm
Vikt 49(/63) g
Lanseringsår 2018
Processorkärntyp Dual Core
Operativsystem Tizen OS 4.0
Bluetooth-version 4.2
RAM-minne 1 536 MB
Internt lagringsutrymme 4 GB
Typ av glas Gorilla Glass
Bildskärmsteknik OLED (AMOLED)
Skärmupplösning 360×360 pixlar
Batteritid (drift) 45 h
Batteritid (standby) 168 h

Design och skärm

Till skillnad från exempelvis Apple Watch rektangulära, välkända utformning jobbar Samsung Galaxy Watch med en rund design och skärm. Runda skärmar har fått utstå en del kritik eftersom text lätt blir trängd i toppen och botten av displayen men Samsung Galaxy Watch har löst detta genom att tillåta exempelvis menyer att lägga sig i en cirkel längsmed klockkanten.

Själva klockan finns i två storlekar: 46 mm och 42 mm. Båda dessa varianter är förhållandevis stora och fungerar bäst på en mellan eller stor handled.

I övrigt är skärmen skarp, tydlig och ljus med en 360 x 360 upplösning. Ibland, menar experter, kan reaktionsförmågan hos klockan kännas något seg. Men det är oftast ingenting som man reagerar på vid normal användning.

Funktioner

Samsung Galaxy Watch har fler fitnessfunktioner än tidigare. Valbara aktiviteter att samla information ifrån är bland annat löpning, promenad, armhävningar, cykling och simning. Det som är nytt med denna version är att upp till sex aktiviteter automatiskt känner av vad du gör och sätter igång fitnessfunktionen. Om du exempelvis går på en promenad men glömmer att slå på aktiviteten i klockan spelar det ingen roll eftersom klockan automatiskt känner av vad du gör.

Det finns även en avancerad sömnfunktion som samlar in data om din sömnkvalitet och så vidare. På grund av klockans storlek kan det dock upplevas något obekvämt att sova med den, vilket du behöver göra för att den ska kunna samla in fullgod information.

Batteritid och övrigt

Batteritiden är vad som får Samsing Galaxy Watch att sticka ut. Med ett fyra dagars batteri (på 46 mm, tre dagar på 42 mm) har den en imponerande uthållighet. Och det här är alltså siffror på när klockan är igång och arbetar. Samtidigt är det förstås inte garanterat att klockan håller i fyra dagar, så räkna med att ladda något oftare än så. Det hjälper batteriet om klockan får vila i batterisparar-mode under nätterna.

Samsung Galaxy Watch fungerar bäst med Android- och Samsungtelefoner. Den är kompatibel med iPhone men kan då inte ringa, ta emot sms eller e-mail.

Vad säger andra om Samsung Galaxy Watch?

Techradar, 8/10
Trusted Reviews, 8/10
Digital Trends, 8/10

Samsung Galaxy Watch – plus och minus

Bra batteritid
Användarvänlig
Roterande ram-funktion
Bra fittnessfunktioner

Stor och klumpig
Plottrig hälsoapp
Fler appar vore bra


Huawei Watch 2 LTE

Uppdaterade Priser

Huawei Watch 2 LTE är ett fullgott alternativ för den som inte har en iPhone utan vill utnyttja en annan, alternativ smart klocka.

Specifikationer av Huawei Watch 2

Mått 45 x 48.9 mm
Skärmstorlek 1.2 tum
Tjocklek 12.6 mm
Vikt 40 g
Lanseringsår 2017
Processorkärntyp Quad Core
Operativsystem Android Wear 2
Bluetooth-version 4.1
RAM-minne 768 MB
Internt lagringsutrymme 4 GB
Typ av glas Gorilla Glass
Bildskärmsteknik OLED (AMOLED)
Skärmupplösning 390×390 pixlar
Batteritid (drift) 48 h
Batteritid (standby) 600 h

Design och skärm

Precis som Samsung Galaxy Watch utnyttjar Huawei Watch 2 LTE en rund design. Experter menar att den lätt känns bulkig på vristen och att det första intrycket är något klumpigt. I övrigt är displayen både ljus och skarp.

Funktioner

Huawei Watch 2 stöder 4G. Dessutom kan du ta emot samtal, meddelanden och använda klockan som en telefon. Experter framhåller Huawei Watch 2 LTEs samtalsfunktion som någonting riktigt bra. Det finns även stöd för Android Pay, vilket gör att (om din bank tillåter) du kan betala genom klockan.

Tyvärr är Huawei Watch 2 LTE inte fukttålig såsom de andra modellerna i den här guiden. Du kan med andra ord inte simma med denna som du kan med exempelvis Apple Watch 3 och 4.

Batteritid och övrigt

Även om Huawei Watch 2 LTE inte har någon direkt wow-faktor uppskattar vi att den gör allt den ska väl och, kanske framför allt, den långa batteritiden. På 48 timmars drifttid slår den till och med Samsung Galaxy Watchs förmodade batteritid med tre timmar. Och i standby vinner den över alla andra smartklockor med sina imponerande 600 timmar.

Vad säger andra om Huawei Watch 2?

Cnet, 7/10
Techradar, 6/10
Trusted Reviews, 7/10
PCWorld, 7/10

Huawei Watch 2 – plus och minus

Stöd för 4G
Otrolig batteritid

Ingen wow-faktor
(Förhållandevis) liten skärm
Något klumpig


Sammanfattning av guiden

Vi har nu gått igenom de hetaste smarta klockorna på marknaden idag. Klart står att alla är högkvalitativa alternativ och vi tror egentligen att du skulle bli nöjd med vilken som. Här kommer en kort sammanställning av våra toppval.

Apple Watch 4 Apple Watch 3 Samsung Galaxy Watch Huawei Watch 2
Mått 34 x 40(/38 x 44) mm 33.3 x 38.6(/36.4 x 42.5) mm 41.9 x 45.7(/46 x 49) mm 45 x 48.9 mm
Skärmstorlek 1.57(/1.78) tum 1.5(/1.7) tum 1.2(/1.3) tum 1.2 tum
Tjocklek 10.7 mm 11.4 mm 12.7(/13) mm 12.6 mm
Vikt 30.1(/36.7) g 26.7(/32.3) g 49(/63) g 40 g
Lanseringsår 2018 2017 2018 2017
Processor-kärntyp Dual Core Dual Core Dual Core Quad Core
Operativ-system Apple Watch OS 5 Apple Watch OS 4 Tizen OS 4.0 Android Wear 2
Bluetooth-version 5.0 4.2 4.2 4.1
RAM-minne Ingen uppgift 768 MB 1 536 MB 768 MB
Internt lagrings-utrymme 16 GB 8 GB 4 GB 4 GB
Typ av glas Mineralglas Mineralglas Gorilla Glass Gorilla Glass
Bildskärms-teknik OLED (AMOLED) OLED (AMOLED) OLED (AMOLED) OLED (AMOLED)
Skärm-upplösning Ingen uppgift 272×340 (/312×390) pixlar 360×360 pixlar 390×390 pixlar
Batteritid (drift) 18 h 18 h 45 h 48 h
Batteritid (standby) 18 h 18 h 168 h 600 h
Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser

Vi hoppas att ni har funnit er favorit, lycka till!

Om författaren

Henrik Rådmark

Henrik Rådmark är en av landets mest erfarna it-skribenter. Allt sedan han fick sin första kreditkortsstora miniräknare i slutet av 70-talet upphör han aldrig att fascineras över nya tekniska prylar. Han byter regelbundet mellan Android och Ios, mellan Windows och OS X och är närmast besatt av att hitta det optimala ljudet i stereon, få den bästa bilden ur kameran.