Powerbank bäst i test

Artikeln är senast uppdaterad: 2019-10-13

De flesta av oss går ingenstans utan vår mobil. Den är vår karta, vår GPS, våra nöjen, vårt sociala liv och vårt arbete. Mobilen är, kort och gott, en förlängning av oss själva. Eftersom att mobilen så ofta står i centrum borde inte också dess batteri göra det? Här kommer vi att gå igenom fyra av de bästa portabla laddarna på marknaden idag. Allt från en snygg smäcker design till ett monster som laddar upp sig själv via solceller.

 

De bästa portabla laddarna just nu

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa portabla laddarna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Mophie powerstation plus XL – bäst för iPhone
RAVPower universal power bank travel charger – för din laptop
Belkin pocket power 10 000 – bra för de flesta
Anker Astro E1 – det enkla valet
Xtorm EVOKE Solar Charger – för äventyret

Vad är en portabel laddare?

En portabel laddare är ett externt batteri som du kan använda till din mobil och/eller surfplatta. Vissa portabla laddare klarar även av att ladda din kamera eller din dator.

Det externa batteriet laddas oftast via ett vanligt uttag och behåller sedan kraften som den har laddats med tills du väljer att det ska ladda någon annan enhet. Enkelt förklarat är en portabel laddare ett bärbart kraftpaket.

Varför behöver du en portabel laddare?

En portabel laddare har många fördelar.

  • Den gör så att du inte behöver oroa dig för om vad som händer när batteriet tar slut.
  • Den tillåter dig att vara ute och arbeta istället för att sitta fastspänd inomhus.
  • Den gör så att du kan åka på en resa utan att behöva fundera på ankomsttiden  för att räkna ut hur länge mobilbatteriet måste orka.
  • Den tillåter dig faktiskt att inte behöva tänka på uttag överhuvudtaget.

En portabel laddare förlänger kort och gott batteritiden för din surfplatta och/eller mobil med minst 100 %.

Kort sagt har du möjlighet att lyssna på musik, knäppa kort och spela spel mycket, mycket längre.

Hur mycket kräm behöver du i ditt externa batteri?

Den här frågan besvaras egentligen lättast genom att ställa en fråga tillbaka till dig: Vad ska du ha din powerbank till?

Om du behöver ladda din smartphone en gång extra per vecka eller om du behöver ladda den flera gånger per dag kräver det naturligtvis olika mängd energi.

Samma sak gäller om syftet är att ladda din surfplatta eller din mobil. En surfplatta behöver mer kräm än din mobil och alltså får du färre laddningar per portabelt batteri, om det nu är en surfplatta du ska ladda. Det säger kanske sig självt men: Ju kraftfullare dina enheter är, desto mer kräm behöver du.

En enhet som Aukey PB-T11 (läs mer nedan) har exempelvis en batterikapacitet på 30 000 mAh. Det gör att den kan ladda din mobil full cirka 12 gånger. Fördelen med någonting som är så starkt är att du inte behöver ladda din powerbank särskilt ofta. Nackdelen är storleken på det externa batteriet som ökar exponentiellt med kraften.

Med andra ord är det upp till dig hur många laddningar du behöver ha i ditt portabla batteri – och för vilken enhetstyp. Ha det i åtanke när du läser om vinnarna!

Vad är en powerbank bäst i test?

En powerbank bäst i test är en powerbank som:

  1. Tål att utsättas för olika situationer. Såsom ett normalt fall, att ligga i en väska och att vara ute i direkt sol.
  2. Inte låter all kraft försvinna till värme. Viss kraft i batteriet kommer naturligtvis att omvandlas till värme. Om din portabla laddare hävdar att den håller i 8000 mAh kommer oundvikligen en del av detta att försvinna. Det här är anledningen till att alla uträkningar om hur många laddningar som en powerbank klarar av är ungefärliga. Ett bra externt batteri får inte låta alltför mycket kraft gå åt till värme. Våra vinnare är alla powerbanks som försöker behålla så mycket som möjligt av kraften till din enhet som ska laddas – och ingenting annat.
  3. Inte väger för mycket. Med undantag för vår sista powerbank bäst i test, Xtorm EVOKE Solar Charger, är alla andra förhållandevis lätta i relation till sin batterikapacitet. Vi har med andra ord försökt hitta de smidigaste portabla batterierna som också har bäst batterikapacitet.

Hur vi har valt ut vinnarna

Vi har som alltid ställt höga krav på våra testvinnare. Bland annat ville vi att de skulle:

  • Vara kompatibla med att kunna ladda både en surfplatta och en smartphone.
  • Ha grundläggande, inbyggda säkerhetsåtgärder mot exempelvis överhettning.
  • Uppfylla kraven för en powerbank bäst i test.

Powerbanks i test

Oavsett om du är ute efter någonting som du kan bära med dig i centrum eller om du är ute efter ett någonting som du kan använda mitt ute i skogen har vi svaret för dig här. Vi kommer att presentera fem powerbanks bäst i test som alla har unika kvaliteter, fördelar och nackdelar. Häng med!

Mophie powerstation plus XL – bäst för iPhone

Uppdaterade Priser

Äger du en iPhone och känner att batteridriften inte riktigt räcker till? Mophie powerstation plus XL är en portabel laddare bäst i test som med sin integrerade Lightningkabel fungerar extra bra för Appleälskaren.

Specifikationer av Mophie powerstation plus XL

Batterikapacitet 12 000 mAh
Utgångar 2 st
Max strömstyrka 2.1 A
Stöd för snabbladdning Ja
Vikt 275 g

Bäst för iPhone

Även om Mophie powerstation plus XL har stöd för både Android och iPhone är den extra bra för den sistnämnda. Anledningen är den integrerade Lightningkabeln som gör att den kan ladda både iPad och iPhone direkt vid köp.

Vill man hemskt gärna ladda sin Android med denna powerbank är det naturligtvis också möjligt. Lightningkabeln byts enkelt ut och så är Mophie även redo för Androidanvändaren.

Kapacitet

Den goda batterikapaciteten på 12 000 mAh ger dig ungefär fyra fulladdningar av iPhone, fullt tillräckligt för de flesta. En iPad laddar denna portabla laddare bäst i test ungefär en gång.

Två åt gången

Att Mophie powerstation plus XL har två USB-portar innebär, såklart, att du kan ladda två enheter samtidigt. Det är perfekt om du exempelvis vill ladda både din iPad och din iPhone samtidigt. Tänk dock på att den portabla laddarens kapacitet, även om den är rejält tilltagen, troligen inte kommer att räcka till en fulladdning av dina enheter, om du laddar både iPad och iPhone samtidigt.

Mophie powerstation plus XL – plus och minus

Integrerad Lightningkabel
2 portar
Smart laddning

Dyr
Fungerar bäst med iPhone och iPad


RAVPower universal power bank travel charger – för din laptop

Uppdaterade Priser

Vi förstår, du behöver en powerbank som inte mesar runt med telefoner utan en som kan hantera lite tyngre grejer – som din laptop, till exempel. RAVPower universal power bank travel charger till din tjänst.

Specifikationer av RAVPower universal power bank travel charger

Batterikapacitet 20 100 mAh
Utgångar 2 st
Max strömstyrka 3A
Stöd för snabbladdning Ingen uppgift
Vikt 586 g

Brutal kapacitet

20 100 mAh, det är vad RAVPower universal power bank travel charger erbjuder dig. Generöst, om ni frågar oss. 20 100 mAH räcker till att ladda din Galaxy S7 ungefär fyra gånger, din iPhone 7 ungefär fem gånger och din MacBook upp till en gång. Det är väldigt få powerbanks bäst i test som kan skryta med den kapaciteten.

För din laptop

Det är inte bara den imponerande batterikapaciteten som gör RAVPower universal power bank travel charger till den perfekta powerbanken för din laptop. Denna portabla laddare bäst i test kommer nämligen med två portar varav en av dem är en Type-C-port och den andra är en iSmart-USB.

Det här innebär också att om du letar efter den bästa portabla laddaren för din telefon är nog den här powerbanken onödigt kraftfull.

Design

Smaken är som baken, säger man ju. Men oavsett om man tycker att RAVPower universal power bank travel charger är vrålsnygg eller fruktansvärt ful har den en hel del kvaliteter som vi tror att alla skulle tycka om vad gäller designen.

Exempelvis har den en slags gummiaktig yta, som gör att du lätt får grepp om den och sällan tappar den. De rundade hörnen gör att den inte skär in i väskan och förstör insidan i onödan och de små ventilationshålen hjälper till att hålla din powerbank sval och säker från överhettning.

RAVPower universal power bank travel charger – plus och minus

Mycket kraftfull
Säker och tålig
Riktigt bra för laptops
2 portar

Onödigt kraftfull för mobiltelefoner
Dyr


 

 

Belkin pocket power 10 000 – bra för de flesta

Uppdaterade Priser

Om du behöver en portabel laddare bäst i test som varken sticker ut eller lämnar något avtryck är Belkin pocket power 10 000 den perfekta portabla laddaren för dig. Här får du ordentlig kapacitet i ett förhållandevis intetsägande skal.

Specifikationer av Belkin pocket power 10 000

Batterikapacitet 10 000 mAh
Utgångar 2 st
Max strömstyrka 2.4A
Stöd för snabbladdning Ingen uppgift
Vikt 222 g

Powerbanksens medelmåtta

Belkin pocket power 10 000 är något utav powerbanksens medelmåtta, men det behöver inte vara någonting negativt. Den har inga funktioner som egentligen lyfter upp den och inte heller några funktioner som drar ner den. Det här är helt enkelt en powerbank som simmar i mittenskiktet.

Det innebär också att Belkin pocket power 10 000 fungerar bra för de flesta. Kanske till och med bättre för de flesta än vad många andra powerbanks gör.

Design

Designen på denna powerbank bäst i test är två saker: lätt och smidig. Den är, precis som namnet avslöjar, perfekt för att ha i fickan. Storleken på nätta 14,6 x 7,4 x 1,6 cm och vikten på 222 g bekräftar saken.

Formen på Belkin pocket power 10 000 är dessutom medgörligt platt, vilket gör den lättare att ha med sig i laptopfodralet, den mindre väskan eller, såklart, fickan.

Den här portabla laddaren har en strömbrytare, vilket innebär att du kan ha sladden i och själv bestämma när den ska ladda eller inte. Det kan vara en bekväm detalj för den som gärna har just laddningssladden ikopplad och redo i powerbanken under dagen.

Kapacitet

Den har en förhållandevis hög kapacitet på 10 000 mAh. Det räcker till drygt tre fulladdningar av din iPhone och borde räcka för de flesta som bara vill ha med sig sin portabla laddare som en säkerhet under dagen.

Med fördel kan du hålla utkik på laddningsindikatorn som avslöjar om du behöver ladda din portabla laddare eller inte.

Belkin pocket power 10 000 – plus och minus

Lätt och smidig
Laddningsindikator
10 000 mAh

Ingen USB-C-utgång


Anker Astro E1 – det enkla valet

Uppdaterade Priser

Du behöver en powerbank och du behöver en enkel sådan. Har vi något för dig? Naturligtvis. Anker Astro E1 är en enkel skönhet som bara har en port och som bara finns tillgänglig i färgen svart.

Specifikationer av Anker Astro E1

Batterikapacitet 5 200 mAh
Utgångar 1 st
Max strömstyrka 2.4A
Stöd för snabbladdning Ja
Vikt 119 g

En enkel historia

Anker Astro E1 håller inte på med knussel och krusiduller, här har du en powerbank bäst i test som är enkel på alla sätt. Den kommer i en färg (svart), har en port och har en batterikapacitet som är helt okej.

För dig som bara vill ha en enkel portabel laddare att stoppa ner i jackfickan eller i väskan är det här ett bra och enkelt val.

Rejäl kvalitet

Experter uppskattar designen som trots den nätta vikten på 119 g och det lilla formatet (43,2 x 97 x 22,5 mm) ändå känns rejäl och tålig. För det enkla formatet får du förvånansvärt hög kvalitet på denna powerbank.

Batterikapacitet

Batterikapaciteten på 5 200 mAh räcker till ungefär två fulladdningar av din telefon. Och den maximala strömstyrkan ligger på 2.4A. Anker Astro E1 passar därför som den portabla laddaren man bär med sig som säkerhet, ifall att telefonen laddar ur.

Anker Astro E1 – plus och minus

Lätt och liten
2 fulladdningar av telefon
Hög kvalitet

Bara en utgång
Finns bara i svart


Xtorm EVOKE Solar Charger – för äventyret


Uppdaterade Priser

Här har vi den portabla laddaren för dig som vill ut på äventyr. Den kanske inte ser ut att vara mycket för världen men det är bara som man tror. Med inbyggda solceller laddas den här fantastiska apparaten exempelvis upp var du än är. På fjället, i skogen, mitt i stan eller någonstans på sjön – den här powerbanken håller dig om ryggen. Det är inte den kraftfullaste av powerbanks men eftersom den kan laddas varsomhelst ser vi inte riktigt varför det skulle vara nödvändigt heller.

Specifikationer av Xtorm EVOKE Solar Charger

Batterikapacitet 10 000 mAh
Utgångar 2 st
Max strömstyrka 2.1 A
Laddningstid av powerbank 9 h i direkt solljus & 12–13 h med växlande molnighet
Stöd för snabbladdning Ingen uppgift
Vikt 366 g

Solcellsladdning av enheten

Det här är den detaljen som gör att Xtorm EVOKE verkligen sticker ut. Dock kan det ta upp till 13 timmar för den att laddas full (med molnighet etc.) vilket ju helt klart inte är en optimal tid att behöva vänta.

AMP-chip

För att effektivisera laddningen kommer Xtorm EVOKE Solar Charger med ett AMP-chip. Chipet bestämmer automatiskt rätt laddningshastighet och fördelar effekten jämt mellan enheterna (om du exempelvis laddar flera samtidigt). Dessutom finns ett inbyggt skydd för överbelastning och överhettning.

För äventyret

Det här är din överlevnadskompis. Den har en inbyggd lampa med SOS-funktion och är extremt hållbar. En användare föreslår att du spänner fast solcellerna på din ryggsäck medan du vandrar så att den laddar under tiden du vandrar – om nu det är vad du gör. Det här tycker vi är ett bra tips eftersom själva uppladdningen annars tar väldigt lång tid.

Du kanske redan har listat ut att det här inte är en portabel laddare som lämpar sig för storstan. Det är också varför Xtorm EVOKE Solar Charge inte kunde hamna högre upp i testet – den är helt enkelt inte särskilt flexibel. Men för dig som ska ut på äventyr finns det nästan ingen annan portabel laddare att välja.

Xtorm EVOKE Solar Charger – plus och minus

2 USB-utgångar samt möjlighet att ladda två enheter samtidigt
Solceller
Extremt hållbar
AMP-chip

Tung
Klumpig
Lång laddningstid av powerbank


Sammanfattning av guiden

Ovan har vi presenterat fem av de bästa portabla laddarna just nu. De flesta är kompatibla med både surfplatta och mobil och vissa även med flera enheter. Det finns onekligen lite att tänka på. Beroende på i vilket syfte du tänker använda din powerbank rekommenderar vi lite olika. Vi tror egentligen att du kommer att bli nöjd oavsett men tänk på i vilket syfte du vill använda din powerbank och kika på specifikationerna för att bli helt säker.

Om du äger en iPhone och kanske till och med en iPad och vet att det främst är dessa enheter som du kommer att ladda, då är Mophie powerstation plus XL ett solklart val. Den integrerade Lightningkabeln gör Applelivet mycket enklare.

Uppdaterade Priser

Men ibland är det ren kraft man vill ha och då är RAVPower universal power bank travel charger bästa powerbank. Den är säker, snabb, tålig och inte minst kraftfull och kan ladda din laptop utan problem.

Uppdaterade Priser

Om det kanske är så att du är lite tveksam på var/när/hur du ska använda din powerbank eller om du behöver ett externt batteri för flertalet tillfällen, då rekommenderar vi Belkin pocket power 10 000 som inte bara är kraftfull men också snygg och stilren.

Uppdaterade Priser

Söker man en enkel, snabb och smidig portabel laddare så är Anker Astro E1 rätt val. Den kan tas med överallt, har ett uttag och kommer i en enda färg: svart. Dessutom har den imponerande hög kvalitet.

Uppdaterade Priser

Om det är dags för dig att dra ut på ett rejält äventyr finns det inget annat alternativ än den starka, solcellsladdande Xtorm EVOKE Solar Charger. Med den här i (eller på) ryggsäcken finns det ingenting som kommer att hindra dig från att alltid ha en laddad mobil eller surfplatta. Vattentålig, hållbar och, ja, extrem – det här monstret gör dig inte besviken var du än är.

Uppdaterade Priser

Vi hoppas att du har funnit din favorit, lycka till med laddningen!