Powerbank bäst i test

De flesta av oss går ingenstans utan vår mobil. Den är vår karta, vår GPS, våra nöjen, vårt sociala liv och vårt arbete. Mobilen är, kort och gott, en förlängning av oss själva. Eftersom att mobilen så ofta står i centrum borde inte också dess batteri göra det? Här kommer vi att gå igenom fyra av de bästa portabla laddarna på marknaden idag. Allt från en snygg smäcker design till ett monster som laddar upp sig själv via solceller.

 

De bästa portabla laddarna just nu

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa portabla laddarna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

TP-Link, TL-PB10400 – för de flesta
Aukey PB-T11 – För kraften
Anker Powercore+ 20100 – För kvaliteten
Xtorm EVOKE Solar Charger – för äventyret

Toppvalet

Uppdaterade Priser

Här har du en riktig snygging som inte bara gör sitt jobb utan som gör det med stil. TP-Links TL-PB10400 blev rankad som den bästa portabla laddaren i vår guide.

TL-PB10400 kan ladda upp till två enheter samtidigt och har en batterikapacitet på hela 10 400 mAh! Det här är ett självklart all round-val eftersom produkten är kraftfull, smidig, lätt och förhållandevis billig. Den fungerar lika bra på en kort campingtrip som mitt i city.

Vi ska strax prata mer om denna fantastiska apparat – och om tre produkter som även de förtjänar att kallas powerbank bäst i test – men låt oss först gå igenom vissa grunder.

Vad är en portabel laddare?

En portabel laddare är ett externt batteri som du kan använda till din mobil och/eller surfplatta. Vissa portabla laddare klarar även av att ladda din kamera eller din dator.

Det externa batteriet laddas oftast via ett vanligt uttag och behåller sedan kraften som den har laddats med tills du väljer att det ska ladda någon annan enhet. Enkelt förklarat är en portabel laddare ett bärbart kraftpaket.

Varför behöver du en portabel laddare?

En portabel laddare har många fördelar.

  • Den gör så att du inte behöver oroa dig för om vad som händer när batteriet tar slut.
  • Den tillåter dig att vara ute och arbeta istället för att sitta fastspänd inomhus.
  • Den gör så att du kan åka på en resa utan att behöva fundera på ankomsttiden  för att räkna ut hur länge mobilbatteriet måste orka.
  • Den tillåter dig faktiskt att inte behöva tänka på uttag överhuvudtaget.

En portabel laddare förlänger kort och gott batteritiden för din surfplatta och/eller mobil med minst 100 %.

Kort sagt har du möjlighet att lyssna på musik, knäppa kort och spela spel mycket, mycket längre.

Hur mycket kräm behöver du i ditt externa batteri?

Den här frågan besvaras egentligen lättast genom att ställa en fråga tillbaka till dig: Vad ska du ha din powerbank till?

Om du behöver ladda din smartphone en gång extra per vecka eller om du behöver ladda den flera gånger per dag kräver det naturligtvis olika mängd energi.

Samma sak gäller om syftet är att ladda din surfplatta eller din mobil. En surfplatta behöver mer kräm än din mobil och alltså får du färre laddningar per portabelt batteri, om det nu är en surfplatta du ska ladda. Det säger kanske sig självt men: Ju kraftfullare dina enheter är, desto mer kräm behöver du.

En enhet som Aukey PB-T11 (läs mer nedan) har exempelvis en batterikapacitet på 30 000 mAh. Det gör att den kan ladda din mobil full cirka 12 gånger. Fördelen med någonting som är så starkt är att du inte behöver ladda din powerbank särskilt ofta. Nackdelen är storleken på det externa batteriet som ökar exponentiellt med kraften.

Med andra ord är det upp till dig hur många laddningar du behöver ha i ditt portabla batteri – och för vilken enhetstyp. Ha det i åtanke när du läser om vinnarna!

Vad är en powerbank bäst i test?

En powerbank bäst i test är en powerbank som:

  1. Tål att utsättas för olika situationer. Såsom ett normalt fall, att ligga i en väska och att vara ute i direkt sol.
  2. Inte låter all kraft försvinna till värme. Viss kraft i batteriet kommer naturligtvis att omvandlas till värme. Om din portabla laddare hävdar att den håller i 8000 mAh kommer oundvikligen en del av detta att försvinna. Det här är anledningen till att alla uträkningar om hur många laddningar som en powerbank klarar av är ungefärliga. Ett bra externt batteri får inte låta alltför mycket kraft gå åt till värme. Våra vinnare är alla powerbanks som försöker behålla så mycket som möjligt av kraften till din enhet som ska laddas – och ingenting annat.
  3. Inte väger för mycket. Med undantag för vår sista powerbank bäst i test, Xtorm EVOKE Solar Charger, är alla andra förhållandevis lätta i relation till sin batterikapacitet. Vi har med andra ord försökt hitta de smidigaste portabla batterierna som också har bäst batterikapacitet.

Hur vi har valt ut vinnarna

Vi har som alltid ställt höga krav på våra testvinnare. Bland annat ville vi att de skulle:

  • Vara kompatibla med att kunna ladda både en surfplatta och en smartphone.
  • Ha grundläggande, inbyggda säkerhetsåtgärder mot exempelvis överhettning.
  • Uppfylla kraven för en powerbank bäst i test.

Powerbanks i test

Oavsett om du är ute efter någonting som du kan bära med dig i centrum eller om du är ute efter ett någonting som du kan använda mitt ute i skogen har vi svaret för dig här. Vi kommer att börja med vinnaren som vi tror passar de flesta och sedan fortsätta med de andra produkterna som naturligtvis också är powerbank bäst i test.

TP-Link, TL-PB10400 – för de flesta

Uppdaterade Priser

Toppvalet av denna är TP-Links TL-PB10400 som med en enorm kapacitet på 10 400 mAh och snitsiga funktioner skjuter i höjden som en powerbank bäst i test. TL-PB10400 har allt man kan önska av en powerbank – och lite till. Bland annat visar den prov på att vara effektiv, kraftfull och snabb. Det här är också ett av de säkrare externa batterierna vilket vi tycker är viktigt. Det är bästa powerbank för de flesta.

Specifikationer av TL-PB10400

Batterikapacitet 10 400 mAh
USB-utgångar 2
Max strömstyrka 2 A
Laddningstid av powerbank Ingen uppgift
Vikt 241 g

Bra funktioner

För det första har TL-PB10400 en utmärkt statusmätare för kvarvarande laddning så att du aldrig behöver fundera på när du behöver ladda upp ditt portabla batteri nästa gång.

Därtill ger den möjlighet att ladda både mobil och surfplatta samtidigt, någonting som inte är självklart hos portabla laddare.

Många säkerhetsåtgärder

Bara för att nämna några säkerhetsåtgärder har TL-PB10400 skydd mott överhettning, överladdning, kortslutning och ett överspänningsskydd. Det här gör att du inte behöver vara rädd för att någonting skulle gå snett om du vill ladda mobilen i väskan.

Någonting annat vi uppskattar är att TL-PB10400 har en inbyggd ficklampa. Det här kan tyckas som en knepig funktion men är faktiskt bättre än man kan tro. Om du exempelvis befinner dig i ett tält med en urladdad mobil och inte ser någonting kommer den här inbyggda ficklampan väl till pass.

All-round

Överlag måste vi säga att TL-PB10400 är extremt prisvärd. För ett jämförelsevis ringa pris får du väldigt mycket laddare för pengarna. Det här är vår rekommendation till dig som söker en säker och smidig portabel laddare.

Den passar för de flesta i de allra flesta fall. Den är inte så tung, den är inte så dyr, den är säker, den är helt enkelt lagom.

TL-PB10400 – plus och minus

2 USB-utgångar samt möjlighet att ladda både surfplatta och mobil
Kompatibel med de flesta 5V USB-laddningsbara enheter
Multipla säkerhetsåtgärder
Endast 10 % bortfall av energikapacitet (ex. till värme)

Batterikapacitet för endast 3–5 laddningar av en smartphone
Tveksam långvarig hållbarhet


Aukey PB-T11 – För kraften

Uppdaterade Priser

Det här är den portabla laddaren som mest liknar den klassiska bilden av en powerbank. Det vill säga: den är fyrkantig, engfärgad och till synes timid. Aukey PB-T11 är dock allt annat än blygsam. Om det är kraft och snabbhet du är ute efter så är denna en powerbank bäst i test för dig. Det är en av de mest kraftfulla och snabbaste laddarna på marknaden just nu.

Specifikationer

Batterikapacitet 30000 mAh
USB-utgångar AiPower 2.4s x 1 + Snabbladdning 3.0 x 1
Max strömstyrka 3 A
Laddningstid av powerbank
Vikt 549g

Stark och snabb

Kombinationen av strömstyrka och batterikapacitet ger en snabb och kraftfull powerbank. Den har dessutom en port för snabbladdning, upp till fyra gånger så snabbt som vanlig laddning, utan att det riskerar att den skadar enheten. Har man en enhet som är kompatibel så kan den laddas upp till 50% på ungefär 30 minuter.

Den har både överspänningsskydd och kortslutningsskydd.

Smidig och smart

Med tanke på dess kraft skulle man kunna tro att denna powerbank skulle vara stor och klumpig. Men så är inte fallet. Aukey PB-T11 väger visserligen runt ett halv kilo, men tack vare smart design märks det inte. Den är smidig och behagligt designad med ergonomi i åtanke. Enheten kan utan problem bäras med var man än önskar. Vi och många andra ser således inte vikten som ett hinder.

Med Aukey PB-T11 behöver man inte fundera på om det finns batteri kvar eller inte, den har nämligen ett LED-ljus som kan slås på genom att hålla in på-knappen och som visar hur mycket kraft som finns kvar. Om den lyser rött finns mindre än 30% kvar, grönt 30%–70% och vitt över 70%. Den har dessutom en trevlig funktion med en liten ficklampa på ena sidan av powerbanken.

Kraftfull

Batterikapaciteten på 30 000 mAh gör att man får ungefär tio-tolv fulladdningar av en smartphone. Det är mer än de flesta powerbanksen på marknaden just nu. En powerbank bäst i test med denna kombination av kraft och smidighet är sällsynt på marknaden.

Aukey PB-T11 – plus och minus

Mycket kraftfull
Säker och tålig
Stöd för snabbladdning
Kabel för laddning med USB-C medföljer

Bara två portar


 

 

Anker Powercore+ 20100 – För kvaliteten

Uppdaterade Priser

Med elegant design och kraftfull kapacitet är den här portabla laddaren det bästa av två världar. Att det är en riktig bästsäljare är inte svårt att förstå, det är en portabel laddare som passar för de flesta som vågar lägga lite mer pengar på en portabel laddare. Det råder ingen tvekan att detta är en portabel laddare bäst i test.

Specifikationer Anker Powercore+

Batterikapacitet 20 100 mAh
USB-utgångar 2 USB-A och 1 USB-C
Max strömstyrka 2.4 A per port (3A med USB-C)
Laddningstid av powerbank 8h
Vikt 455g

Designen

I denna powerbank möter form funktion. Detta portabla batteri följer den traditionella formen men är mer stilfull med rundade kanter och slimmad kropp. Den är behaglig att ha i handen och kan även smidigt bäras med var man än önskar.

Låt dig inte skrämmas av dess 455 gram, det är en fördel då den kan bäras med i en ryggsäck utan att försvinna i väskan eller vara för tung. I förhållande till sin kraft är det en oerhört smidig och portabel enhet av hög kvalitet.

Dessutom har den en liten knapp på toppen som vid tryck indikerar mycket kraft som är kvar i enheten. Runt knappen finns vita LED-ljus som tydligt visar hur mycket kraft som är kvar. Det gör att man aldrig behöver fundera på om powerbanken behöver laddas eller inte. Håller man in knappen längre aktiveras USB-c utmatningen.

Laddning

Anker Powercore+ har hela tre utgångar för laddning, två USB-A och en USB-C. Samtliga utgångar är placerade på ena toppen och flera   enheter kan laddas samtidigt. Den kan ladda sju telefoner fullt eller en MacBook. Man kan ladda med medföljande kabel eller egen kabel.

En vinnande kombo

Anker Powercore+ har tre viktiga komponenter: smidig, snygg och snabb. Den är stilren och diskret och gör sitt jobb riktigt bra med kraftfulla 20,100mAh.

Anker Powercore+ 20 100 mAh – plus och minus

Kraftfull
LED-lampor indikerar hur mycket kraft som är kvar
Högkvalitativ

Kan inte användas samtidigt som den laddas


Xtorm EVOKE Solar Charger – för äventyret


Uppdaterade Priser

Här har vi den portabla laddaren för dig som vill ut på äventyr. Den kanske inte ser ut att vara mycket för världen men det är bara som man tror. Med inbyggda solceller laddas den här fantastiska apparaten exempelvis upp var du än är. På fjället, i skogen, mitt i stan eller någonstans på sjön – den här powerbanken håller dig om ryggen. Det är inte den kraftfullaste av powerbanks men eftersom den kan laddas varsomhelst ser vi inte riktigt varför det skulle vara nödvändigt heller.

Specifikationer av Xtorm EVOKE Solar Charger

Batterikapacitet 10 000 mAh
USB-utgångar 2
Max strömstyrka 2.1 A
Laddningstid av powerbank 9 h i direkt solljus & 12–13 h med växlande molnighet
Vikt 366 g

Solcellsladdning av enheten

Det här är den detaljen som gör att Xtorm EVOKE verkligen sticker ut. Dock kan det ta upp till 13 timmar för den att laddas full (med molnighet etc.) vilket ju helt klart inte är en optimal tid att behöva vänta.

AMP-chip

För att effektivisera laddningen kommer Xtorm EVOKE Solar Charger med ett AMP-chip. Chipet bestämmer automatiskt rätt laddningshastighet och fördelar effekten jämt mellan enheterna (om du exempelvis laddar flera samtidigt). Dessutom finns ett inbyggt skydd för överbelastning och överhettning.

För äventyret

Det här är din överlevnadskompis. Den har en inbyggd lampa med SOS-funktion och är extremt hållbar. En användare föreslår att du spänner fast solcellerna på din ryggsäck medan du vandrar så att den laddar under tiden du vandrar – om nu det är vad du gör. Det här tycker vi är ett bra tips eftersom själva uppladdningen annars tar väldigt lång tid.

Du kanske redan har listat ut att det här inte är en portabel laddare som lämpar sig för storstan. Det är också varför Xtorm EVOKE Solar Charge inte kunde hamna högre upp i testet – den är helt enkelt inte särskilt flexibel. Men för dig som ska ut på äventyr finns det nästan ingen annan portabel laddare att välja.

Xtorm EVOKE Solar Charger – plus och minus

2 USB-utgångar samt möjlighet att ladda två enheter samtidigt
Solceller
Extremt hållbar
AMP-chip

Tung
Klumpig
Lång laddningstid av powerbank


Sammanfattning av guiden

Ovan har vi presenterat fyra bästa portabla laddarna just nu. Alla är kompatibla med både surfplatta och mobil och vissa även med flera enheter. Det finns onekligen lite att tänka på. Beroende på i vilket syfte du tänker använda din powerbank rekommenderar vi lite olika. Vi tror egentligen att du kommer att bli nöjd oavsett men tänk på i vilket syfte du vill använda din powerbank och kika på specifikationerna för att bli helt säker.

Om det kanske är så att du är lite tveksam på var/när/hur du ska använda din powerbank eller om du behöver ett externt batteri för flertalet tillfällen, då rekommenderar vi självklart testets vinnare, TL-PB10400, som inte bara är kraftfull men också snygg och stilren. Den här powerbanken fungerar precis lika bra på en skogsutflykt som på bussen.

Uppdaterade Priser

Men ibland är det ren kraft man vill ha och då är Aukey PB-T11 bästa powerbank. Den är säker, snabb, tålig och inte minst – kraftfull. Dessutom är den förvånansvärt smidig och diskret.

Uppdaterade Priser

Söker man en elegant, snabb och smidig portabel laddare så är denna populära powerbank bäst i test från Anker ett bra val. Den kan tas med överallt, har tre uttag och laddar upp både smartphone och dator utan problem. Dessutom har den imponerande batterikapacitet och riktigt andas hög kvalitet.

Uppdaterade Priser

Om det är dags för dig att dra ut på ett rejält äventyr finns det inget annat alternativ än den starka, solcellsladdande Xtorm EVOKE Solar Charger. Med den här i (eller på) ryggsäcken finns det ingenting som kommer att hindra dig från att alltid ha en laddad mobil eller surfplatta. Vattentålig, hållbar och, ja, extrem – det här monstret gör dig inte besviken var du än är.

Uppdaterade Priser

Vi hoppas att du har funnit din favorit, lycka till med laddningen!