Mobiltelefon bäst i test

Smartphonen är allas vår självklara bästa vän. Den är vår arbetskamrat, vår coach, vår PT och vårt främsta kommunikationsmedel. Med alla nya modeller som kommer är det svårt att sålla bland alla mobiltelefoner och att veta vilken som är bäst i test. Därför är det inte mer än rätt att lägga tid på att researcha fram den bästa mobiltelefonen just nu. Och, såklart, för att inte du ska behöva riva runt i internets alla mörka hörn har vi sammanställt en guide med de sex bästa mobiltelefonerna idag. Allt från Samsung S9 till iPhone X till Huawei P30. Häng med!

 

De bästa mobiltelefonerna just nu

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa mobiltelefonerna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

iPhone X – Bästa iOS
Samsung Galaxy S10 – Bästa Android
Samsung Galaxy S9 – Äldre Androidfavorit
OnePlus 5 – För pensionären
Huawei P30 – Innovativ till bra pris
LG G6 – Till barnen

 

Kort om toppvalen

Bästa iOS är Apples mobiltelefon iPhone X. Snygg, skarp och löjligt kraftfull, ungefär så skulle man kunna beskriva Apples flaggskepp.

Uppdaterade Priser

 

Bästa Android är Samsungs mobiltelefon Galaxy S10. Genom att framför allt ha satsat på kameran kan du knäppa bilder som aldrig förr med S10an.

Uppdaterade Priser
Läs mer om dessa två och de andra vinnarna i guiden nedan!

 

Vilket behov har du? | 5 Saker att tänka på

När du väljer vilken smatphone som passar just dig beror det naturligtvis på vilken typ av person du är och, kanske främst, vilka behov du har. Med så många val på marknaden kan det också vara svårt att veta vad det är du bör leta efter. Vi har försökt sammanställa ett par punkter som är återkommande frågor vid val av smartphone.

 1. Skärmstorleken. Kanske bara föredrar du en stor skärm för att kunna se på serier på tunnelbanan eller så gillar du kanske bara känslan av att ha en maffig telefon i handen? En stor skärm kan också vara att föredra om du är äldre, har stora händer eller ser lite sämre.
 2. Hållbarheten. Särskilt om du letar efter en smartphone till ett barn kan saker som en reptålig skärm vara klokt att tänka på. Välj en smartphone som har ett starkt glas men som inte heller glider så lätt på bord eller andra platta ytor. Även en reptålig skärm kan gå sönder om den faller från ett bord.
 3. Vattentålig. När använder du din telefon? Står du utanför busskuren i regnet men vill ändå kunna använda din telefon? Eller sitter du gärna på en brygga och scrollar i flödet på mobilen? Fler och fler modeller erbjuder vattentåliga alternativ.
 4. Minnet. Kanske är det självklart, kanske inte. Om du är en person som knäpper mycket bilder men utan att ladda över dem till datorn, då kan ett expanderbart minne eller ett riktigt stort minne vara en god idé. Nästan alla våra modeller nedan erbjuder som minst 64GB, så detta borde egentligen inte var något problem.
 5. Designen. Hur mobilen är utformad kommer att påverka främst två saker. För det första, hur den ligger i handen. Det vill säga, hur den är utformad för att kännas så bekväm som möjligt. Vissa modeller erbjuder en lätt välvd baksida till fördel för detta. För det andra, hur den ser ut, såklart. Tänk på att smartphonen är ett verktyg som du med största sannolikhet kommer att använda mycket och ofta – och då vill man ju gärna att den matchar ens personliga stil.

 

Vad är HDR?

HDR står för High Dynamic Range, det vill säga ett högdynamiskt omfång som fångar exempelvis landskap på ett fördelaktigt sätt. Detta innebär djupare kontraster, levande (fler) färger och snyggare exponering. Idén är att bilden ska likna verkligheten bättre genom HDR. Bland annat ska detta uppnås genom att bibehålla detaljer både i de ljusaste och mörkaste partierna. De flesta mobilkameror erbjuder ett HDR-läge idag. Så om du vill ha riktigt levande bilder är det bara att sätta igång och fota!

 

Håll koll på batteriet

Är du personen som aldrig sliter dig från din telefon? Den där som lika gärna skulle kunna springa ett maraton samtidigt som du kollar nyheterna, scrollar i Instagramflödet och spelar Candy Crush? Då är batteritiden viktig för dig.

För varje ny modell av smartphone som kommer ut på marknaden blir batteritiden lite bättre och uppladdningen till 100% lite snabbare. Om du behöver lång batteritid rekommenderar vi verkligen att du tittar på de nyare modellerna.

Om du ändå, trots den senaste modellen, kör slut på batteriet på förmiddagen kan det vara en idé att kika på en portabel laddare. Se testet för portabla laddare här.

 

Vad är IP67 och IP68?

Hör man någon prata om telefoner i vardagliga sammanhang är ord som skärmupplösning och Megapixlar bland de första som dyker upp. Det är inte ofta man hör någon diskutera IP67 och IP68. Men IP67 och IP68 är nog så viktiga då de står för hur dammtålig och vattentålig en telefon är.

 • IP67. Detta innebär att telefonen klarar av att vara nedsänkt i vatten på en meters djup i 30 minuter utan att ta skada. Det innebär också att telefonen är dammtät så till vida att den är skyddad mot damm och små partiklar som annars kan komma in och skada telefonen i exempelvis laddningskontakten.
 • IP68. Detta innebär att telefonen inte bara är vattentät och dammtät utan dessutom trycktålig. Tillverkaren skriver själv ut vilket djup telefonen klarar av, men det brukar oftast vara cirka tre meters djup.

 

Apple (iOS) eller Google (Android)?

I huvudsak finns det två stora operativsystem att välja mellan på smartphonemarknaden: Apple (iOS) och Google (Android). Du kanske har noterat den skämtsamma kampen mellan iOS- och Androidanvändarna? Det här beror till viss del på att Androidsystemen inte alltid är kompatibla med iOS och vise versa. Om du redan äger en Mac-dator kan det därför vara en god idé att välja en iOS medan om du redan är fullt involverad i Googles sfär bör fundera på en Android. Det blir helt enkelt mycket lättare så.

Både iOS och Android är fantastiska operativsystem. Den stora nackdelen med iOS är att det operativsystemet är bundet till Apples produkter, och att det således finns ett smalare utbud på smartphones med iOS. Den stora nackdelen med Android är att inte alla telefoner erbjuder det senaste systemet utan att den senaste smartphonemodellen inte självklart har det senaste operativsystemet.

Den stora fördelen med både iOS och Android är att de är fantastiska operativsystem. Det är med andra ord nästintill omöjligt att bestämma vilket av dem som är bäst. Vi har valt att inte välja sida i fejden mellan iOS och Android utan har istället med både bästa iOS och bästa Android.

 

Två typer av minne

Alla smartphones arbetar med två typer av minne som båda mäts i GB, Gigabyte.

 • Lagringsminnet är den totala mängden GB som finns på mobilen. De flesta telefoner i den här guiden har 64GB i lagringsminne. Det motsvarar ungefär 9600 bilder av standardkvalitet, 4150 bilder av extra fin kvalitet.
 • RAM-minnet kan kallas för arbetsminnet och gör sig gällande när du pillar med mobiltelefonen. Ju fler funktioner du har uppe samtidigt, desto mer arbetsminne behöver användas. Normalt sett har en riktigt bra smartphone ett RAM-minne på 3–4GB.

 

Vad är skillnaden på Pixlar och Megapixlar?

När du läser om mobiltelefoner, och särskilt om smartphones, kommer du att stöta på orden pixlar och megapixlar ofta. Men vad är egentligen skillnaden på dem?

 • Pixlar. Pixlar kan översättas till skärmens upplösning. Ju högre pixelantal, desto skarpare och snyggare bild. Pixlar mäts vertikalt och horisontellt och skrivs därför ut som exempelvis 1080 x 720, som du kanske känner igen som en slags standardupplösning? Om en bra skärmupplösning är viktigt för dig är det pixlarna du ska hålla koll på.
 • Megapixlar. Megapixlar, däremot, har egentligen ingenting med skärmupplösning att göra. Istället handlar megapixlar om hur bra telefonkameran är. Ju fler megapixlar, desto snyggare bild – alltså lite liknande logik som pixlar. Om kameran har 10MP (alltså 10 megapixlar) innebär det att den knäpper foton med en upplösning på 10 000 000 pixlar.

 

Vad är en mobiltelefon bäst i test?

En mobiltelefon bäst i test måste vara av god eller hög kvalitet, ha fått fantastiska omdömen och gärna vara ergonomiskt utformad för att du ska få den bästa upplevelsen.

När vi har valt ut våra vinnare har vi varit noga med att tänka på att det här är en produkt som du kommer att använda många gånger per dag. Det är med andra ord av största vikt att den är skön och bekväm att använda.

Därtill har det varit viktigt att alla modeller haft bra:

 • RAM-minne
 • Kamera
 • Integrerat minne
 • Batteritid
 • Skärmupplösning

 

Mobiltelefoner i test

Vi har skakat fram de sex bästa mobiltelefonerna på marknaden idag. Allt från den bästa iOSen till den bästa Androiden – för att inte tala om hur många av våra utvalda mobiltelefoner bäst i test som är vattentåliga. Läs vår guide nedan för att hitta just din favorit.

 

iPhone X – Bästa iOS

Uppdaterade Priser

Tekniska specifikationer

Vikt 174 g
Mått 70.9 x 143.6 x 7.7 mm
Operativsystem Apple iOS 11
Internt lagringsutrymme 64 GB
RAM-minne 3GB
Vattentålig Ja
IP-klass IP67
Batterikapacitet 2716 mAh
Lanseringsår 2017

Design

iPhone X har en stor skärm utan att vara enorm. Det är glädjande nyheter i applevärlden. För första gången presenterar Apple en smartphone som har en stor skärm utan att vara enorm. iPhone Xs skärm är större än iPhone 8 Plus men utan att telefonen blir större än iPhone 8.

Lite tjock och lite tung får man väl ändå erkänna att iPhone X är med sina 7,7 mm och 174 gram. Samtidigt är den så ergonomiskt utformad att den aldrig känns klumpig. På tal om klumpig så tycker vi ändå att det är lite störande att kameran sticker ut från mobilens baksida. Det gör att när den ligger på rygg blir den ostabil och vickar som en stol med ett för kort ben.

För att öka hållbarheten har Apple satsat på att tillverka skärmen i, vad de kallar för, det starkaste glaset någonsin. I motsats till detta har flera testpaneler meddelat att glaset splittras lätt. Dessutom, vad gäller glaset, är det halt och glider lätt på platta ytor. Så, om du ska lägga ner din telefon på ett glatt bord, tänk på att det finns en viss risk att telefonen glider över kanten.

Specifikationer (display och kamera)

Skärmstorlek 5.8 tum
Skärmupplösning 1125 x 2436 pixlar
Pixeltäthet 458 PPI
Antal färger 16 777 216 färger
Bildskärmsteknik OLED (AMOLED)
Antal kameror 3 st
Kamera (främre) 7 MP
Kamera (bakre) 12 MP
Video 4K Ultra HD
HDR Ja

Kameran

iPhone X har en imponerande bra kamera. Med en lins på 12 MP och en vidvinkelkamera blir alla bilder skarpa och levande. Och med två linser blir bilderna även stabila och förbättrade, i jämförelse med en kamera med endast en lins.

Utrustad med både en bländare på f/2.8 och en på f/2.4 blir alla bilder välexponerade utan att ljuset tar över bilden. Dessutom presterar iPhone X löjligt bra i låg belysning vilket är någonting som mobiltelefoner historiskt sett haft problem med. Särskilt med en förinställd porträttinställning porträtteras även människor med levande färger och skarpa detaljer i grumliga belysningar.

Bilderna blir djupa med goda kontraster och fin detaljrikedom. Om du letar efter en kamera som kan filma i slow motion har du återigen hittat rätt. Med 140fps på 1080p blir alla slow motion filmer snygga och mjuka. På tal om mjukt spelar iPhone X in video med en hög kvalitet på 4K och därtill med 60fps vilket gör alla rörelser naturligt mjuka vid uppspelning.

Tekniska detaljer

Krispigare skärm är svår att få tag på. Apple kallar själva sin nya skärm för Super Retina Display och med tanke på hur otroligt bra upplösning det är på den kan vi inte göra annat än att hålla med. Den här skärmen är super.

Med, så kallad, OLED-teknologi blir kontrasterna i färgerna skarpa och djupa vilket ger ett mer levande bilduttryck. Den här skärmen går inte ens att jämföra med tidigare iPhones LCD-skärmar.

Men iPhone Xs skärm är inte bara skarp, den är också stor. Det finns flera fördelar med en stor skärm, såsom mer bild att titta på, men alla appar stöder inte det nya formatet på 2.17:1. Du blir då fast med en svart ram som kan vara nog så irriterande. Med tiden kommer dock fler och fler appar att anpassa sig till det större formatet.

Hemknappen finns inte längre på iPhone X. Istället har Apple valt att lägga större fokus och kraft på en större och bättre skärm. För att komma in i din iPhone X använder sig telefonen av ansiktsigenkänning, Face ID, och för att avsluta en app sveper du med fingret från botten av skärmen upp till halva. Det här kan te sig komplicerat till en början men är någonting som man snabbt vänjer sig vid.

Face ID fungerar otroligt väl. Till skillnad från vad populära rykten säger är det nästan omöjligt att lura iPhone X. Apple själva påstår att Face ID är 20 gånger så säkert som fingeravtryckskänning. Som en riktigt smart telefon bör lär sig också iPhone X över tid. Till exempel kommer den vid regelbunden användning att registrera om du låter skägget växa eller om du låser upp telefonen i mörk eller ljus belysning. Dessutom kommer den successivt att kunna känna igen ditt ansikte även när du inte tittar rätt in i telefonen.

Om du föredrar en mer klassisk upplåsningsmetod är det också möjligt att ställa in ett lösenord.

iPhone X är förutom detta utrustad med processorn A11 Bionic och har 3GB RAM-minne. Främst betyder detta att smartphonen är snabb och effektiv.

iPhone X – plus och minus

Imponerande kamera
Tidlös design
Face ID
Vattentålig
OLED-teknologi

Kameran sticker ut från baksidan
Något glidig på platta ytor


Samsung Galaxy S10 – Bästa Android

Uppdaterade Priser

Tekniska specifikationer

Vikt 157 g
Mått 70.4 x 7.8 x 149.9 mm
Operativsystem Android 9.0 (Pie)
Internt lagringsutrymme 128 GB
RAM-minne 8192 MB
Vattentålig Ja
IP-klass IP68
Batterikapacitet 3400 mAh
Lanseringsår 2019

Design

Galaxy S10 finns i flera utföranden, både vad gäller storlek och design och lagring och minne. På svenska marknaden kan man välja mellan tre olika färger: vit, svart och grön. Fler färger kan komma senare.

S10 är mindre och smidigare än sin föregångare. Både på höjden och bredden är den ungefär en centimeter mindre, det gör att den ligger skönare och mer stabilt i handen. Skärmen, däremot, tar upp mer plats. Den går nu nästan helt ut i kanterna.

Fingeravtrycksläsaren har flyttats till under skärmen. Istället för att ha en optisk läsare använder den sig av ultraljud. Det gör den snabbare och mer pålitlig, men de fysiska avläsaren är fortfarande mer pålitliga. Den har ansiktsigenkänning för att låsa upp telefonen.

Specifikationer (display och kamera)

Skärmstorlek 6.1 tum
Skärmupplösning 1440×3040 pixlar
Pixelttäthet 550 PPI
Antal färger 16 777 216 färger
Bildskärmsteknik 6.1tum QHD+ SuperAmoled
Antal kameror 4 st
Kamera (främre) 10 MP ”selfiekamera”; 8MP RGB djupkamera
Kamera (bakre) 12MP telefotokamer; 12MP vidvinkelkamera; 16MP ultravidvinkelkamera
Video 4K Ultra HD (3840×2160 pixlar)
HDR Ja

Kameran

Samsung har i denna mobil satsat mycket på kameran. Antalet kameror skiljer sig något åt mellan S10+, S10 och S10e. S10 har en trippelkamera på baksidan med 2x optisk zoom, vidvinkel och ultravinkel och kan filma i 4k UHD. Den kan dessutom ta bra bilder även i mörker tack vare möjligheten att justera ljusinsläppet med dubbla bländare (Dual Aperture).

Tack vare en AI som styr den smarta fotoassistenten ställer kameran in optimala inställningar för ljus och miljö. Den har ett stort antal kameraobjektiv som är inbyggda. S10 har fått höga betyg för sina kameror och deras mångsidighet, den ger dynamiska foton med bra färgbalans och hög detaljrikedom med fina kontraster. Det är en smartphone bäst i test som tar riktigt bra och skarpa vardagsbilder. Dessutom har den en digital videostabilisator för att ta bättre actionvideor.

Tekniska detaljer

Även om det kan diskuteras hur praktisk skärmens storlek är så är det en av de bästa skärmpanelerna just nu om man ser till de tekniska specifikationerna. Den har en upplösning på 1 440p, SuperAmoled-panel med hög ljusstyrka och stöd för HDR10+. Det behöver knappt sägas att skärmen är riktigt skarp och detaljrik, i alla lägen.

Även vad gäller hastighet är prestandan hög. Den har 8GB RAM och 126 GB flashlagring. Telefonen drivs av en Exynos 9820-processor med åtta kärnor i tre prestandanivåer. Experter menar att den är snabbare än många telefoner på marknaden i samma klass och presterar bra för alla uppgifter, allt från slösurfande till spelande. Den har därtill trådlös laddning (upp till 15 W), snabbladdning via USB-C och strömdelning.

Mobilen är damm-och vattentät. Klassningen IP68 innebär att den tål väta på 1,5 meter i upp till 30 minuter.

 Samsung Galaxy S10 – plus och minus

Skarp och detaljrik skärm
Kameror som ger högkvaltiativa bilder och videos
Bra batteritid

Dyr


Samsung Galaxy S9 – Äldre Androidfavorit

Uppdaterade Priser

Tekniska specifikationer

Vikt 163 g
Mått 68.7 x 147.7 x 8.5 mm
Operativsystem Android 8.0 (Oreo)
Internt lagringsutrymme 64 GB
RAM-minne 4GB
Vattentålig Ja
IP-klass IP68
Batterikapacitet 3000 mAh
Lanseringsår 2018

Design

Designen skiljer sig inte särskilt mycket från S8an. Med det sagt, det är fortfarande en riktigt snygg smartphone. Mjuka hörn, rundade kanter och tillverkad i glas och metall finns det få ord som beskriver Samsung Galaxy S9 så bra som följande: Stilren.

Galaxy S9 är något mindre än lillebror S8. Vi uppskattar verkligen detta eftersom det gör att Samsung Galaxy S9 ligger något bättre i handen. För oss med mindre händer är detta mycket trevligt men det måste ändå sägas att även om den är mindre är den fortfarande så pass stor att två händer är att rekommendera vid användning.

Äntligen har fingeravtrycksläsaren flyttats till en bättre position. Äntligen! Istället för att råka smeta över kameran med fingrarna i jakten på avläsaren är den numera logiskt placerad under kameran så att du enkelt hittar rätt.

Specifikationer (display och kamera)

Skärmstorlek 5.8 tum
Skärmupplösning 1440 x 2960 pixlar
Pixeltäthet 570 PPI
Antal färger 16 777 216 färger
Bildskärmsteknik OLED (AMOLED)
Antal kameror 2 st
Kamera (främre) 8 MP
Kamera (bakre) 13 MP
Video 4K Ultra HD
HDR Ja

Kameran

Det är här Galaxy S9 sticker ut på riktigt och skiljer sig från sin föregångare S8. Kameran är Samsung Galaxy S9s höjdpunkt.

För första gången i världen presenteras en smartphone med möjlighet att växla mellan f/1.5 och f/2.4 bländare. Och detta med 12MP. Det här innebär att Samsung Galaxy S9 själv ser till att justera bländaren så att ingen bild blir överexponerad och överdrivet ljus. Det innebär också att kameran fungerar fantastiskt bra i lågt ljus då bländaren f/1.5 suger in upp till 28% mer ljus än S8an.

Dessutom erbjuder S9 en helt ny slow motion-funktion som fångar video med 960fps i 720p (HD). Det är den skarpaste slow motion vi stött på.

Djupt imponerade måste vi säga att om kameran är viktig för dig är det här ett riktigt bra alternativ. Och då har vi bara fokuserat på den bakre kameran.

Tekniska detaljer

Samsung Galaxy S9 kommer med det absolut bästa operativsystemet vi sett hittills i en Android. Android 8 Oreo är Googles senaste mjukvara och vi kan inte bli annat än imponerade.

Vi har redan pratat lite om fingeravtrycksläsaren som numera är logiskt placerad och lättare att finna. Samtidigt har vi ännu inte nämnt att Samsung Galaxy S9 kommer med Face ID, likt den på iPhone X, för dig som inte är sugen på fingeravtrycksläsning för att låsa upp telefonen.

Okej, låt oss tala om displayen. Med 5,8 tum QHD+ Super AMOLED och 18.5:9 Infinity Display är det här en telefon med stor skärm. Det finns vissa fördelar med detta, såsom att du får möjlighet till större bild, men glöm inte att inte alla appar stöder det nya formatet (som visserligen blir mer och mer vanligt). Om en app inte stöder formatet kommer du bli tvungen att ha en svart rand i antingen toppen eller botten av skärmen och det är ju inte så roligt.

Med det sagt, skärmupplösningen är fantastisk! Kontrasterna är djupa, färgerna levande och detaljerna är alltid skarpt fångade. Den här telefonen får dig att vilja titta på dina bilder om och om igen, bara för att de blir så snyggt presenterade av denna skärm.

Den största nackdelen med Galaxy S9 är att den egentligen inte skiljer sig särskilt mycket från S8an. Batteritiden, för att ta ett exempel, är inte förbättrad på något sätt. Vi hade såklart hoppats att den nya Galaxy-telefonen skulle erbjuda en lika imponerande batteritid som kamera, men så är alltså inte fallet. Det är såklart tråkigt av flera anledningar, men delvis eftersom att fototagning tar en hel del av batteritiden och vi vill kunna använda kameran hur vi vill, utan att ständigt behöva tänka på batteriet.

Samsung Galaxy S9 – plus och minus

Fantastisk kamera
Otrolig bildkvalitet
Bra position på fingeravtrycksläsaren

Skiljer sig inte särskilt mycket från föregångaren


OnePlus 5 – För pensionären

Uppdaterade Priser

Tekniska specifikationer

Vikt 162 g
Mått 75 x 156.1 x 7.3 mm
Operativsystem Android 7.1 (Nougat)
Internt lagringsutrymme 64 GB
RAM-minne 6GB
Vattentålig Nej
IP-klass Nej
Batterikapacitet 3 300 mAh
Lanseringsår 2017

Design

Utan att på något sätt vara originell är OnePlus 5 en snygg telefon med, vad man ändå får kalla för, standarddesign. Den mäter knappt 16 cm på höjden och ligger fint i de flesta händer då den inte är bredare än drygt 7 cm.

Med kurvat 3D Gorilla Glass är OnePlus 5 både tålig och snygg. Den är reptålig och tål att ligga i väskan utan att du behöver vara särskilt orolig. Med det sagt, den tål naturligtvis inte hur mycket som helst och kräver, som alla mobiltelefoner, viss omsorg.

Att OnePlus 5 är utrustad med Gorilla Glass 5 är någonting som vi värdesätter högt. Några paneler har ändå uttryckt att det efter en veckas användning funnits vissa bevis för repor men det är ingenting som skiljer sig från andra mobiler.

OnePlus 5 är extremt skön att hålla i, vilket vi tror skulle passa dig som är lite äldre. Ett bra, skönt grepp är alltid värt att investera i. Den unika och ändå konventionella designen gör att OnePlus 5 passar in i de flesta sammanhang, i de flesta händer och för de flesta personer.

Specifikationer (display och kamera)

Skärmstorlek 6 tum
Skärmupplösning 1080 x 2160 pixlar
Pixeltäthet 401 PPI
Antal färger 16 777 216 färger
Bildskärmsteknik OLED (AMOLED)
Antal kameror 3 st
Kamera (främre) 16 MP
Kamera (bakre) 20 MP
Video 4K Ultra HD
HDR Ja

Kameran

Det finns egentligen inte så mycket att säga om kameran. Den är varken superbra eller superdålig. I dagsljus presterar den med skarpa färger och rika detaljer. När det börjar skymma presterar den dock något sämre och så fort du börjar använda zoomen i detta ljus är det blurrigt och oskarpt.

Med två linser och 16MP får du ändå en riktigt bra bild i bra ljus och vi uppskattar att den ändå kan ta lika bra makrobilder som landskapsporträtt. Vi är dock inte helt sålda på det processade bakgrundssuddet som kommer med porträttfunktionen, det känns lite konstlat.

OnePlus 5  är utrustad med två kameror på baksidan för att få till en bättre och mer stabil bild. Vill du filma gör den det utan problem i 4K med skarpa färger och god detaljrikedom. Vi vill ändå trycka på att om du letar efter en mobiltelefon som tar perfekta bilder är OnePlus 5, trots 16MP och imponerande videoinspelning, kanske inte rätt val för dig.

Tekniska detaljer

För sin prisklass är OnePlus 5 löjligt kvalitativ, något som gör att den verkligen förtjänar sin plats i denna mobiltelefon bäst i test guide. Expertpaneler menar att för samma pris är det nästintill omöjligt att hitta en mer kvalitativ telefon och att OnePlus 5 knappt behöver all kraft den erbjuder. Den här smartphonen är riktigt snabb. Att behöva vänta på att en sida eller app ska ladda är ett minne blott.

Faktum är att det kan kännas lite överdrivet att en telefon har 8GB RAM-minne. De flesta telefoner har max 4GB och ett RAM-minne på 8GB är lika stort som på en MacBook Pro. Vi funderar över vad den här smartphonen är menad att använda ett RAM-minne på 8GB till?

Delvis kan frågan besvaras genom att vi tittar på kameran. I det här fallet är ett stort RAM-minne bra att ha. Samtidigt noterar vi att inte ens vid detta tillfälle kan OnePlus 5 använda så mycket som 8GB i RAM.

Den här telefonen är inte vattentålig, vilket också gör att vi inte vill rekommendera den till barn.

Bildvisningen är imponerande skarp. Till skillnad från tidigare varianter av OnePlus, såsom exempelvis OnePlus 3, har OnePlus 5 inga lagg-problem när du scrollar på skärmen.

Egentligen har inte OnePlus 5 en särskilt bra upplösning men av någon anledning har de lyckats få den att se riktigt skarp ut i alla fall. För att utröna olika pixlar från varandra måste du luta dig väldigt, väldigt närma skärmen. Med det sagt är OnePlus 5 såklart inte i närheten av 1080p och den får inte heller samma skärpa som exempelvis iPhone X. Det OnePlus 5 har är dock att den är utrustad med AMOLED vilket ger extra djup till de mörkare partierna i bilder, spel och film.

Wi-Fi-funktionen är någonting som vi måste ta upp som en av OnePlus 5s negativa sidor. OnePlus hävdar att den är uppgraderad men trots detta tappar den lätt kopplingen mellan router och smartphone. Någonting som vi finner irriterande men som också gör att den här telefonen kanske främst passar individen som inte är ute efter att surfa särskilt mycket på sin telefon.

OnePlus 5 – plus och minus

Mycket bra, ergonomiskt grepp
Reptålig med Gorilla Glass 5
16MP kamera

Något överdrivet RAM-minne
Dålig Wi-Fi-kontakt


Huawei P30 – Innovativ till bra pris

Uppdaterade Priser

Tekniska specifikationer

Vikt 165 g
Mått 71.36 x 149.1 x 7.57 mm
Operativsystem Android 9.0
Internt lagringsutrymme 128 GB ROM
RAM-minne 6 GB
Vattentålig Ja
IP-klass IP53
Batterikapacitet 3650 mAh
Lanseringsår 2019

Design

Vad gäller designen så liknar P30 sin förgångare P20 mycket. Den har en del karakteristiska drag såsom baksidan helt i skimrande glas. Det är en stilren och hållbar mobil med flera lager glas. Experter menar att den ligger skönt och bra i handen men att de mycket tunna kanterna gör att det kan kännas lite fippligt med knapparna på sidorna. Framsidan har, likt Mate 20 Pro en böjd skärm. På nedre delen av skärmen finns en in-screen fingeravläsare som är snabb och exakt.

En del testare menar att dess 165 gram känns något tunga, i alla fall jämfört med konkurrenterna. Ytterligare något skiljer P30 från konkurrenterna är att den har en hörlursport, något som många konkurrenter tagit bort och som vi och många andra verkligen uppskattar.

Specifikationer (display och kamera)

Skärmstorlek 6.1 tum
Skärmupplösning 1 080 x 2 340 pixlar
Pixelttäthet
Antal färger 16.7 miljoner
Bildskärmsteknik OLED
Antal kameror 4
Kamera (främre) 32 MP f/2.0 bländaröppning
Kamera (bakre) Trippelkamera: 40 MP (Vidvinkellins. f/1.8 bländaröppning); 16 MP (Ultra vidvinkellins. f/2.2 bländaröppning); 8 MP (Telephoto. f/2.4 bländaröppning. OIS)
Video 3gp; mp4
HDR Ja

Kameran

Det är kameran som står i fokus när det kommer till P30. Kamerorna i Huawei har nämligen utvecklats i ett samarbete med välkända Leica. Den har tre kameror på baksidan, en innehåller 40MP super sensing, en 16MP ultravidvinkel och en 8MP telefotolins. Den dyrare P30 Pro har en ännu bättre kamera och är den som rekommenderas för den fotointresserade.

Selfiekameran är på 32MP och ger fina bilder med bra skärpa och anpassningsbar ljusstyrka. P30 har 5x optisk zoom och dyrare P30 PRO har stöd för 10x hybrid-zoom och time of flight-sensor.

Även i mörker tar den bra bilder tack vare kombinationen av SuperSpectrum-sensorn, en algoritm som ökar ljuset och 980 ISP, än bättre blir det av att färgkoderna har skrivits om från RGB till RYB, vilket ger mer ljus i bilderna. Att den har upp till ISO 204 800 gör det ännu lättare att ta bilder i mörker.

Videon har Dual-View, vilket gör att man kan filma ur två perspektiv samtidigt.

Tekniska detaljer

Något som P30 berömts för är dess rika och djupa färger. Den har en 6,1” Oled HUAWEI Fullview skärm med fina detaljer. Men en del menar att det ibland kan kännas något plottrigt och att ”simple mode” då kommer väl till användning. Skärmen är skarp och bra men den är inte riktigt på samma nivå som exempelvis Samsung Galaxy S10.

Med en Kirin 980 7NM processor kan man räkna med en kraftfull och högpresterande mobil. Man kan välja upp till 6GB Ram och 128GB lagring. Kirin 980 är toppmodern och i framkant vad gäller processorer. Mobilen är snabb, kraftfull och passar bra för multimedia.

Den har stöd för snabbladdning så att man kan ladda upp telefonen till cirka 58% på ungefär 30 minuter. Den har dessutom ”Huawei Share”, vilket innebär att man kan överföra bilder, videos och dokument mellan enheter från Huawei snabbt och smidigt.

 Huawei P30 – plus och minus

Kraftfull processor
Avancerad och välutvecklad kamera
3.5mm Hörlursport!
Prisvärd

Inte lika vattentät som konkurrenterna
Skärmen inte fullt lika bra som hos en del konkurrenter


LG G6 – Till barnen

Uppdaterade Priser

Tekniska specifikationer

Vikt 163 g
Mått 71.9 x 148.9 x 7.9
Operativsystem Android 7.0 (Nougat)
Internt lagringsutrymme 32 GB
RAM-minne 4GB
Vattentålig Ja
IP-klass IP68
Batterikapacitet 3300 mAh
Lanseringsår 2017

Design

Med ett nytt skärmformat på 18:9 visar LG G6 prov på att inte bara vara innovativ utan att en app kan se så mycket snyggare ut med ett högre format. Särskilt i appar där du kan scrolla blir detta aktuellt. För barn som gärna spelar spel på sin mobil kan denna extra stora skärm också vara till fördel.

Med matt aluminiumram och något rundade kanter, som bryter av det matta genom att vara blankpolerade, är det här en löjligt snygg smartphone. Baksidan är av välvt glas och här finner du också två kameror och en fingeravtrycksläsare. Med sin diskreta design slår LG G6 sig lätt in på marknaden för bästa smartphone 2018.

Specifikationer (display och kamera)

Skärmstorlek 5.7 tum
Skärmupplösning 1440 x 2880 pixlar
Pixeltäthet 564 PPI
Antal färger 16 777 216 färger
Bildskärmsteknik LCD
Antal kameror 3 st
Kamera (främre) 5MP
Kamera (bakre) 13MP
Video 4K Ultra HD
HDR Ja

Kameran

Båda kamerorna på baksidan är på 13MP vardera. Det här är absolut inte i toppklass men heller inte särskilt dåligt. Med det sagt är autofokusen snabb och den ger snygga färger och skarpa detaljer i de flesta ljussättningar. Vidvinkelkameran är också en rolig detalj som, även om den inte har någon fokuspunkt, ger stor möjlighet till att fota landskap på ett föredömligt sätt.

Tekniska detaljer

Tack och lov för att den är vattentålig! En uppskattad nyhet för alla LG-ägare, och kanske särskilt för dig som funderar på att köpa en telefon till dina eller ditt barn.

Snabb men inte supersnabb. I jämförelse med exempelvis OnePlus 5, som är extremt snabb, är LG G6 inte ens i närheten. Med det sagt är det såklart inte en mobiltelefon som öppnar appar i snigelfart, men det finns definitivt utrymme för förbättring.

Det finns vissa tendenser för LG G6 att bli överdrivet varm även när den inte används till full kraft. Något besvikna blir vi förstås på detta och vi hade önskat att den var tåligare än så, särskilt med tanke på alla andra uppgraderingar som LG G6 presenterar.

LG G6 – plus och minus

Supersnygg smartphone
För priset, en bra kamera

Inte särskilt snabb
Kan överhettas


Sammanfattning av guiden

Vi har nu gått igenom de 6 bästa mobiltelefonerna bäst i test på marknaden idag. Om du vill ha en snabb sammanfattning av dem kommer det här:

Apples flaggskepp, iPhone X, levereras i ett högkvalitativt paket som bästa iOS. Den har en tidlös och stilren design, innovativa lösningar, såsom Face ID, och en fantastisk kamera. Förutom detta är skärmupplösningen otrolig och alla bilder får skarpa kontraster och djupa färger. Det är onekligen en mobiltelefon bäst i test.
Uppdaterade Priser

Androids flaggskepp, Samsung Galaxy S10, är en avancerad och modern mobiltelefon bäst i test vars helhet talar för den. Den har en fantastisk kamera, riktigt skarp skärm, många smidiga funktioner och är bekväm att hålla i. Det är en klar förbättring från föregångaren och det givna valet för den som föredrar Android.

Uppdaterade Priser

Samsung Galaxy S9 är fortfarande en fantastiskt bra telefon. Även här är kameran riktigt bra och pixeltätheten på 570 PPI imponerar. Även denna är en mobiltelefon bäst i test, om än inte lika avancerad och modern som dess storebror S10.

Uppdaterade Priser

Den övergripande känslan man får av OnePlus 5 är att det inte finns några onödiga extraknappar eller funktioner. Detta gäller särskilt mjukvaran som är förhållandevis lätt att förstå sig på. Därför tror vi att den skulle passa dig som är lite äldre – kanske till och med en pensionär.
Uppdaterade Priser

Om du är sugen på en mobiltelefon som inte så många andra har i sin ägo, så är Huawei P30 rätt val för dig. Varken i topp eller i botten presenterar Huawei en riktigt bra mobiltelefon bäst i test. Den är tillverkad i hållbart glas och kommer i många unika färger. Och förutom det har den en riktigt bra kamera.
Uppdaterade Priser

Till barn är det svårt att rekommendera mobiltelefoner. Men om man ändå ska ge sig på ett försök är det utan tvekan LG G6 som tar hem priset. Vattentålig, reptålig och framför allt till ett bra pris är LG G6 en klar vinnare.
Uppdaterade Priser

Till sist vill vi bara önska er lycka till!