Denon ger sig in i matchen för premium hörlurar med aktiv brusreducering med deras Denon AH-GC30 och försöker utmana klassledaren Sony WH-1000MX3 såväl som Bose QC 35. Mina första tankar om Denon är att hade den kommit för ett par år sedan hade den varit en solklar favorit då den levererar utmärkt ljud och är sköna att ha på sig under längre stunder.
Specifikationer
Anslutning | Bluetooth 5 – sladd |
Impedans | 16 ohm |
Känslighet | 98 dB/mW |
Frekvensomfång | 5-50 000 Hz |
Mikrofon för tel.samtal? | Ja |
Batteritid | 20 tim |
Laddning | Mikro USB |
Snabbladdning | 15 minuter ger 6 timmars speltid |
Vikt | 287 gram |
Röstassistent | Ja |
Denon AH-GC30 – översikt
Denon leveras med en reseförpackning och 2 st x 1,3 meter minijack (med/utan fjärrkontroll) samt 1st 1,2 meter Micro USB-USB sladd. Reseförpackningen är relativt stor men känns stabil och bör klara några mindre smällar.
Brusreduceringen går att ha i tre olika lägen (flyg/tåg/kontor) eller helt avstängd, funktionen nås enbart genom knapptryckning på hörlurarna det går ej att justera med en app. På tal om knappar så är det så Denon låter dig styra hörlurarna och är du en sån som gillar det är det perfekt då det fungerar utmärkt och du får röstfeedback i hörlurarna om några av de olika funktionerna.
Det finns en app att ladda ned men den känns att den är sju år gammal och kan inte göra något vettigt alls och du får betala för att få en equalizer som då bara ett filter på ljudet och inte går in på DSP nivå och ändrar ljudet. Här är Sony ljusår före när det kommer till appen och vad man kan göra med den.
Det går att snabbladda hörlurarna vilket är positivt men tyvärr är det enbart mikro USB som gäller, otroligt märkligt att de inte väljer USB-C.
Utseendet är relativt subjektivt men vår bild är att de ser något billiga ut med den målade plasten på byglarna. Det fysiska intrycket är bra och känns stabilt så det är mer visuellt som de känns något billiga.
Ljudbild och komfort
I vårt test av Sony WH-1000MX3 så beskrev vi deras ANC som magiskt bra och riktigt i den nivån kommer inte Denon upp till. Det betyder inte alls att Denon gör ett dåligt jobb här tvärtom är det en behaglig nivå av brusreducering men om du reser mycket får du mer valuta för pengarna med Sony.
Vi började med att spela in lurarna under ett antal timmar av gammal vana. När vi kör igenom vår ”hifi testing playlist” på Spotify med stor varians med allt från gammal jazz till, rock och hip hop. Det första men slås av är att ljudbilden är väldigt neutral och stram om än med en hel del värme i mellanregistret och en närvaro som slår Sony mest hästlängder. Däremot är det inte alltid lika roligt när det kommer till basen eller diskanten.
Basen upplevs aldrig som speciellt tung eller intensiv och för den som gillar lite mer tryck i botten så är Sonyn att föredra. Då menar vi inte bara hip-hop utan ta t.ex. basen i Yello's Tears Run Dry som masserar huvudet härligt med Sony men tyvärr nästan helt försvinner med Denon. Detsamma gäller med alltifrån Cello till basgitarr stycken där Denon helt enkelt inte klarar att leverera en tillräckligt djup bild (Vi har självklart equalizern inställd på neutral på Sonyn).
Diskanten är mestadels extremt dynamiskt och klarar att återge mer detaljer än Sonyn men det finns ett uppenbart problem här. I en hel del fall så kommer Denon framstå som att ljudet blir skarpt och den rullar in på skarpa S som inte borde vara där, det förstår ljudbilden under de korta stunder som det händer. Det är inte ett problem 100 % av tiden men det händer oavsett kvalité på inspelning och genre av musik. I övrigt är diskanten och övre mellanregistret exemplariskt bra och skapar en enorm närvaro.
På plussidan slås man av hur bred ljudbilden är i Denons lurar ett helt annan nivå än det som kommer ur Sony t.ex. Det skapar en fantastisk känsla vid singer-songwriter musik med mycket akustisk gitarr. Det är helt klart där Denon gör sig allra bäst där mellanregister av både vokalister och instrument får studsa runt i ditt huvud som du satt tillsammans med dem.
Slutsats
I en ren jämförelse mellan Sony Wh-1000MX3 och Denon AH-GC30 kunde inte lurarna vara mer olika varandra. Sony leverar en konstant trevlig upplevelse utan överraskningar och du försvinner lätt iväg i musiken. Oavsett om du flyger, åker tåg eller sitter på ett kontor så är Sony extremt behagliga och enkla att ha och göra med. Du får USB-C laddning, bra app, snabbladdning och 30 timmars batteritid mm. Punkter som den slår Denon på. Så för vem är Denon egentligen gjorda? Om du faktiskt är ute efter en bra allround hörlur med aktiv brusreducering är Sonyn det självklara valet. I vissa fall (mellanregister och dynamik) där Denon faktiskt levererar bättre än Sonyn funderar vi på om det verkligen är värt det givet kompromissen i övrigt?
Denon AH-GC30
- Ljudkvalitet
- Funktioner
- Kvalitetskänsla
- Hantering
Slutsats
Denon AH-GC30 känns som den har några år på nacken när den släpps 2019. Tiden har sprungit ifrån Denon i de här fallet och för de allra flesta finns det bättre alternativ . Oavsett gillar vi Denon för dess styrkor musikaliskt och komforten hörlurarna bjuder på.