TV-apparaterna bäst i test

Det finns i huvudsak tre sorters tv-tittare: film- och serietittaren, nyhetskikaren och kanalsurfaren – vem är du? Men det här med att välja rätt tv handlar ju förstås inte bara om vilken typ av program som spelas på skärmen utan saker såsom storlek, ljud, bild och svärta spelar stor roll i valet. Vi har därför samlat de tre bästa tv-apparaterna från i år samt fyra prisvärda favoriter från 2017 för att ge dig möjlighet att finna rätt apparat för just dig och dina tv-behov.

 

De bästa TV-apparaterna just nu

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa tv-apparaterna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

LG OLED65C8PLA – För den otroliga bildkvaliteten
Samsung QE65Q9FN – För den som föredrar QLED
Philips OLED803 – För designen

Toppvalen

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Vårt toppval kanske inte är det billigaste på marknaden, men man får vad man betalar för. Denna tv bäst i test har fantastisk bildkvalitet, otroligt ljud och är riktigt snygg. Den passar bra oavsett om man vill kolla på film, spela spel eller lyssna på musik.

Tv, tv på väggen där – säg mig vem som bäst i test är

Du lär knappast få något svar från tv:n – oavsett hur mycket ”Smart tv” tillverkaren stämplat den med. Det får du däremot här. Vi har samlat fyra tv-aparater bäst i test med goda omdömen från användare. Samtliga modeller är 55-tummare men finns också som 65-tummare. För dig som står i begrepp att köpa en tv att hänga på väggen eller ställa på tv-bänken är det här viktig läsning.

Kvaliteten hos en tv handlar inte ytterst om bild, ljud, antal anslutningar eller hur enkla menyerna är att navigera i. Ytterst handlar kvaliteten om upplevelse. Och den påverkas naturligtvis i hög grad av i synnerhet bildkvalitet och ljud. Därför är det dessa två faktorer som främst borde styra ditt val.

Det finns ytterligare faktorer som bidrar till helheten och som påverkar vilken tv du väljer. Här får du en guide som hjälper dig att välja bästa tv:n, baserat på tester av tv-apparater och användaromdömen parat med gedigen erfarenhet och grundlig research inom området.

Tv med LCD eller OLED?

Visserligen spelar tekniken ingen roll om inte resultatet påverkas. Men när det gäller bildskärmstyp har just teknik en avgörande roll för hur bilden ser ut. Den dominerande tekniken heter LCD (Liquid Crystal Display) och är både beprövad och väl utvecklad. LCD är absolut ingen undermålig teknik när det gäller bildkvalitet. I synnerhet inte i vissa utvecklade former som Samsungs QLED, som ska kunna visa fler färger än konventionell LCD. Men det finns ändå en teknik som ger ännu bättre resultat: OLED.

Skillnaden syns såväl i kontrast och ljusstyrka som i djup svärta och möjlighet att visa fler färger än LCD. Allt fler tillverkare väljer OLED, men eftersom den är dyrare än LCD är det inte säkert att tekniken är rätt för dig som också räknar in pris som en viktig parameter.

HD, Full HD, Ultra HD, 4K – vilken upplösning bör jag välja?

Upplösningen hos tv-apparaten påverkar konkret hur detaljrik bilden blir. Eller snarare hur detaljrik bild tv:n kan visa. Här finns en mängd förkortningar, som till stor del är olika varianter av HD (High Definition). HD-ready, Full HD och Ultra HD beskriver tre olika upplösningar. Dessa anges ibland också som antal pixlar, bildpunkter, som skärmen kan visa på höjden. HD Ready innebär 720 punkter, Full HD 1080 och Ultra HD 2160 punkter. Den sista varianten, Ultra HD, kallas även 4K. Det börjar också dyka upp ännu högre upplösning, som Ultra HD 8K.

HD Ready och Full HD kräver en lite mer ingående förklaring. En HD-ready-tv kan nämligen visa en bild med Full HD-upplösning, fast med lägre uppdateringsfrekvens. Detta kallas 1080i, där i:et står för interlaced som innebär att varannan rad av bilden uppdateras vid varje bildväxling. Full HD ger samma upplösning, 1080 punkter, men återger rörliga bilder bättre eftersom hela bilden uppdateras vid varje bildväxling.

Rådet är givetvis att satsa på så hög upplösning som möjligt och det är inte ett särskilt svårt val eftersom merparten av nya tv-modeller har 4K-upplösning. Däremot behöver du vara medveten om att allt du vill se på din tv inte nödvändigtvis visas i 4K-upplösning. Högupplösta tv-sändningar sker med HD-upplösning. Streamingtjänster som Netflix och Amazon Prime Video erbjuder även 4K-upplösning mot en högre månadsavgift. Blueray-spelare utnyttjar också den högre upplösningen.

50 eller 100 Hz – spelar det någon roll?

Upplösningen hos en tv är naturligtvis viktig och begreppen som beskriver olika upplösningar är något som tillverkare gärna utnyttjar i reklamen för sina tv-modeller. Men det finns en minst lika viktig aspekt till som rör bildkvaliteten, nämligen uppdateringsfrekvensen. Vårt råd är faktiskt att i första hand titta på den och sedan på upplösningen.

De flesta tv faktiskt har faktiskt en tillräckligt hög upplösning, medan många modeller har en för låg uppdateringsfrekvens. Just det, vi skriver ”för låg” eftersom du absolut ska undvika modeller med en frekvens som är lägre än 100 Hz. Så länge du tittar på stillbilder ser du ingen skillnad mellan 50 och 100 Hz, men när det börjar röra sig upplevs 50 Hz-bilden som fladdrig och orolig.

HDR – vad är det?

Ett av de senaste begreppen i branschen handlar inte om upplösning, utan om bildens dynamiska omfång. Det vill säga hur stor skillnaden i ljusstyrka är mellan återgivna svarta och vita partier. Ju större skillnad desto mer likt verkligheten, lyder den rimliga tesen. Som ofta finns det några olika standarder, men den du ska hålla utkik efter ingår i beteckningen Ultra HD Premium. Den anger alltså att tv:n både klarar 4K-upplösning och kan återge HDR-video – om det uppspelade materialet också följer HDR-standarden. Mycket tyder dock på att HDR blir vanligt snabbare än 4K, eftersom det krävs mindre rent tekniskt att producera och distribuera HDR-video jämfört med 4K-video.

Ljudet hos tv:n

Glöm ljudet! Det går inte att få bra ljud ur en tv. Det finns säkert undantag där ljudet är skapligt för vissa typer av ljud och det är förvisso inte så att alla tv-apparaters högtalare är fullkomligt odugliga. Men det tunna formatet hos en modern tv gör att det i princip är fysiskt omöjligt att bygga in skapliga högtalare. Om du är ute efter en upplevelse vid tv:n kommer du att behöva komplettera med exempelvis en soundbar eller andra typer av externa högtalare. Läs vår guide om soundbars och ljudlimpor här.

Anslutningar

Varje tv har en uppsjö kontakter på baksidan. Egentligen behöver du inte fundera så mycket så mycket på det här utan kan lugnt räkna med att oavsett vilken tv du väljer så finns de anslutningar du behöver för att ansluta exempelvis Bluerayspelare, spelkonsol och receiver för surroundljud. Det handlar om HDMI-kontakter, någon optisk utgång, rca-kontakter, hörlursutgång och kanske Scart. Dessutom finns i regel USB-kontakter så att du kan ansluta en extern hårddisk.

Smarta funktioner och appar i tv:n

Begreppet smart-tv fick aldrig riktigt samma genomslag som smartphone (smart telefon). Det finns naturligtvis flera skäl till det men faktum är att de funktioner som begreppet rymmer idag snarast hör till kategorin hygienfaktorer för en modern tv.

I princip varje modern tv är idag en smart tv. Smart-tv-funktioner låter dig exempelvis använda streaming- och playtjänster via appar som antingen är förinstallerade eller som går att ladda ned. Somliga modeller låter dig visa mediainnehåll från en hårddisk som är ansluten till samma nätverk som tv:n.

Hur har vi valt?

I vår sammanställning av fyra tv-apparater har vi valt 55-tummare, helt enkelt därför att det just nu är mest tv för pengarna. Det är också en storlek som ger en rejält tilltagen bild samtidigt som själva tv-apparaten inte är så stor att den är svår att placera i ett vanligt hem. Om du föredrar en större modell finns samtliga även i 65 tum.

De utvalda modellerna har antingen blivit utnämnda till bäst i test och/eller fått positiva omdömen i tester och av användare.

TV bäst i test

Att hitta en högpresterande och prisvärd tv är numera en utmanande uppgift. Här nedan presenteras de tv-apparater som förtjänar att kallas bästa tv, både vad gäller prestanda och pris.

LG OLED65C8PLA – För den otroliga bildkvaliteten

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Specifikationer av LG OLED65C8PLA

Lanseringsår 2018
Storlek 55 tum / 65 tum
Vikt (utan stativ) 16 kg / 21 kg
Bildförhållande 16:9
Bildskärmsteknik OLED (AMOLED)
Uppdateringsfrekvens 120 Hz
Upplösning 3840×2160 (4K Ultra HD)
HDR Dolby Vision & HDR10 & HLG
HDMI-version 2.0b

Imponerande färgåtergivning

Du kanske trodde att din tv visade olika färger och att en av dessa var svart men vi lovar dig, det är ingenting mot LG OLED65C8PLA. Denna otroliga apparat är inte bara en tv bäst i test utan levererar rika kontraster, livliga färger och allt med djup svärta. Detta kan ske tack vare den överlägsna OLED-tekniken som LG använder sig av. Överlag beskrivs bildkvaliteten som en av de bästa (om inte den bästa) på marknaden idag.

Operativsystemet

Operativsystemet Web OS som LG använder sig av i denna tv-apparat är bäst i klassen. Framför allt framhålls den logiska uppbyggnaden och de snabba reaktionerna av och i systemet. Det är användarvänligt och lätt att navigera i, vilket gör LG OLED65C8PLA till ett användarvänligt val av tv bäst i test.

Ljudet lämnar en del att önska

Den kritik vi riktar mot LG OLED65C8PLA handlar främst om ljudet. Det upplevs platt och ger inte biokänslan, som så många är ute efter. Till LG OLED65C8PLA rekommenderar vi därför en extern ljudkälla, såsom en soundbar eller ljudsockel. Läs vår guide om soundbars här.

LG OLED65C8PLA – plus och minus

Otrolig svärta
LG Web OS
Användarvänlig

Dyr
Platt ljud


 

 

Samsung QE65Q9FN – För den som föredrar QLED

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Samsung QE65Q9FN

Lanseringsår 2018
Storlek 55 tum / 65 tum
Vikt (utan stativ) 19.5 kg / 26.7 kg
Bildförhållande 16:9
Bildskärmsteknik LCD
Uppdateringsfrekvens 200 Hz
Upplösning 3840×3260 (4K Ultra HD)
HDR HDR10+ & HDR10 & HLG
HDMI-version 2.0a

Bildkvaliteten

QLED, vilket egentligen är bakbelyst LCD, är tekniken som Samsung använder sig av. Det är omdiskuterat huruvida denna teknik eller OLED är den bästa men oavsett ger Samsung QE65Q9FN en riktigt bra bildupplevelse och visar prov på att vara n tv-apparat bäst i test gång på gång. Delvis beror nog detta på att Samsung inte bara har satsat på QLED utan också på ett antireflex-filter som gör bilden skarpare och rikare, även mitt på dagen i ett soligt rum. Dessutom är QE65Q9FN extremt ljusstark, vilket är en fördel i sammanhanget.

Fjärrkontrollen

Fjärrkontrollen tar ett tag att vänja sig vid. Samsung har valt att göra den modernare till både känsla och design, vilket i det här fallet innebär att den använder sig av otroligt få knappar. Istället behöver du för det mesta ändra inställningar och navigera i själva gränssnittet. När man väl har vant sig är detta system förvånansvärt smidigt. Och operativsystemet, Samsung Tizen, är fortfarande inte i toppklass men har blivit ordentligt mycket bättre de senaste åren.

Minuset

Tyvärr kan inte Samsung QE65Q9FN mäta sig med LG OLED65C8PLA vad gäller bildkvaliteten. Svärtan blir aldrig riktigt djup och färgerna blir inte varken lika skarpa eller rika. Det här beror bland annat på att QE65Q9FN är så pass ljusstark, vilket får färger och svärta att bli lidande. Detsamma gäller ljudet som lätt känns platt.

Samsung QE65Q9FN – plus och minus

Antireflex-filter
Fungerar på dagen i starkt ljus
Modernt gränssnitt

Platt ljud
Ingen riktig svärta


Philips OLED803 – För designen

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Philips OLED803

Lanseringsår 2018
Storlek 55 tum
Vikt (utan stativ) 20.8 kg
Bildförhållande 19:9
Bildskärmsteknik OLED (AMOLED)
Uppdateringsfrekvens 120 Hz
Upplösning 3840×2160 (4K Ultra HD)
HDR HDR10; HLG; HDR10+ (Perfect WGC 99%)
HDMI-version 2.0

Snygg design

Designen på Philips 65OLED803 är definitivt någonting som vi uppskattar. Vi skulle vilja sammanfatta den som stilren och diskret. En stilfull, tunn metallram löper längsmed skärmens sidor utan att för den delen ta över vad som visas på skärmen eller kännas överflödig. Botten är tjockare för att ge utrymme till teknik och ljud. Själva apparaten är rakbladstunn med stabila ben, en snygg inredningsdetalj.

Resterande delar av denna tv bäst i test är supertunna men ger ett gediget intryck.

Hög bildkvalitet

LG vinner bildkampen men Philips är hack i häl vad gäller att presentera kontraster. Kontrasterna blir bättre av den vidareutvecklade P5 Perfect Processing Engine. Strålande hdr, riktigt bra svärta, snygga detaljer och bra färgåtergivning – här får du allt! Den anses av flera vara en av de mest högpresterande apparaterna i denna prisklass.

Någonting vi vill poängtera är dock att det kräver en hel del manuella inställningar för att få till dessa fantastiska bildinställningar, vilket kan upplevas krångligt. När detta väl är på plats kan du i vilket fall avnjuta ditt favoritnaturprogram med glädje.

Bättre upplevelse

De senaste åren har Philips satsat på att göra tv-upplevelsen till någonting mer än vad som visas på skärmen. Därför använder de sig bland annat av Ambilight, vilket är en belysning på skärmens baksida som lyser i olika färger beroende på vad du tittar på.

Den har android, goole play store och Philips appgalleri. Den har dessutom röststyrning.

Philips OLED803 – plus och minus

Designen
Bildkvaliteten
  Ambilight
  Riktigt prisvärd

Endast två UHD-HDMI-ingångar
Ingen Dolby Vision


Sammanfattning av guiden

Det finns en tv bäst i test för alla. De som presenterats ovan är de tre som vi och många andra tycker är fantastiskt bra tv-apparater värda sitt pris.  LG OLED65C8PLA blev vårt absoluta toppval, men även Samsung QE65Q9FN är en riktig vinnare med sin QLED-teknik. Och vi får inte glömma Philips OLED803 som har designen på sin sida och får vardagsrummet att skina.

Vi hoppas att du har hittat en tv som passar dig!

Om författaren

Henrik Rådmark

Henrik Rådmark är en av landets mest erfarna it-skribenter. Allt sedan han fick sin första kreditkortsstora miniräknare i slutet av 70-talet upphör han aldrig att fascineras över nya tekniska prylar. Han byter regelbundet mellan Android och Ios, mellan Windows och OS X och är närmast besatt av att hitta det optimala ljudet i stereon, få den bästa bilden ur kameran.