TV-apparaterna bäst i test

Det finns i huvudsak tre sorters tv-tittare: film- och serietittaren, nyhetskikaren och kanalsurfaren – vem är du? Men det här med att välja rätt tv handlar ju förstås inte bara om vilken typ av program som spelas på skärmen utan saker såsom storlek, ljud, bild och svärta spelar stor roll i valet. Vi har därför samlat de tre bästa tv-apparaterna från i år samt fyra prisvärda favoriter från 2017 för att ge dig möjlighet att finna rätt apparat för just dig och dina tv-behov.

 

De bästa TV-apparaterna just nu

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa tv-apparaterna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

LG OLED65C8PLA – För den otroliga bildkvaliteten (2018)
Samsung QE65Q9FN – För den som föredrar QLED (2018)
Philips 65OLED873 – För designen (2018)
Sony KD-55A1 – För bildälskaren med stor plånbok (2017)
LG OLED55B7 – Lyx utan att ruinera (2017)
Samsung UE55MU7005 – När pris och kvalitet är lika viktiga (2017)

Toppvalen

Det här är våra två toppval:

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Lanserad 2018 har ordet ”fräsch” aldrig passat bättre in, sedan får du i och för sig även betala därefter. Med rätt finanser får du dock tillgång till fantastisk bildkvalitet, otroligt ljud och en riktigt, riktigt bra filmupplevelse.

Uppdaterade Priser

Vår favorit från 2017 är fortfarande en favorit i år. Otroligt prisvärd och med en filmupplevelse du sent ska glömma är det här en av de bästa tv-apparaterna på marknaden idag.

Glöm inte att även kika på våra andra favoriter genom att läsa vidare i guiden.

Tv, tv på väggen där – säg mig vem som bäst i test är

Du lär knappast få något svar från tv:n – oavsett hur mycket ”Smart tv” tillverkaren stämplat den med. Det får du däremot här. Vi har samlat fyra tv-aparater bäst i test med goda omdömen från användare. Samtliga modeller är 55-tummare men finns också som 65-tummare. För dig som står i begrepp att köpa en tv att hänga på väggen eller ställa på tv-bänken är det här viktig läsning.

Kvaliteten hos en tv handlar inte ytterst om bild, ljud, antal anslutningar eller hur enkla menyerna är att navigera i. Ytterst handlar kvaliteten om upplevelse. Och den påverkas naturligtvis i hög grad av i synnerhet bildkvalitet och ljud. Därför är det dessa två faktorer som främst borde styra ditt val.

Det finns ytterligare faktorer som bidrar till helheten och som påverkar vilken tv du väljer. Här får du en guide som hjälper dig att välja bästa tv:n, baserat på tester av tv-apparater och användaromdömen parat med gedigen erfarenhet och grundlig research inom området.

Tv med LCD eller OLED?

Visserligen spelar tekniken ingen roll om inte resultatet påverkas. Men när det gäller bildskärmstyp har just teknik en avgörande roll för hur bilden ser ut. Den dominerande tekniken heter LCD (Liquid Crystal Display) och är både beprövad och väl utvecklad. LCD är absolut ingen undermålig teknik när det gäller bildkvalitet. I synnerhet inte i vissa utvecklade former som Samsungs QLED, som ska kunna visa fler färger än konventionell LCD. Men det finns ändå en teknik som ger ännu bättre resultat: OLED.

Skillnaden syns såväl i kontrast och ljusstyrka som i djup svärta och möjlighet att visa fler färger än LCD. Allt fler tillverkare väljer OLED, men eftersom den är dyrare än LCD är det inte säkert att tekniken är rätt för dig som också räknar in pris som en viktig parameter.

HD, Full HD, Ultra HD, 4K – vilken upplösning bör jag välja?

Upplösningen hos tv-apparaten påverkar konkret hur detaljrik bilden blir. Eller snarare hur detaljrik bild tv:n kan visa. Här finns en mängd förkortningar, som till stor del är olika varianter av HD (High Definition). HD-ready, Full HD och Ultra HD beskriver tre olika upplösningar. Dessa anges ibland också som antal pixlar, bildpunkter, som skärmen kan visa på höjden. HD Ready innebär 720 punkter, Full HD 1080 och Ultra HD 2160 punkter. Den sista varianten, Ultra HD, kallas även 4K. Det börjar också dyka upp ännu högre upplösning, som Ultra HD 8K.

HD Ready och Full HD kräver en lite mer ingående förklaring. En HD-ready-tv kan nämligen visa en bild med Full HD-upplösning, fast med lägre uppdateringsfrekvens. Detta kallas 1080i, där i:et står för interlaced som innebär att varannan rad av bilden uppdateras vid varje bildväxling. Full HD ger samma upplösning, 1080 punkter, men återger rörliga bilder bättre eftersom hela bilden uppdateras vid varje bildväxling.

Rådet är givetvis att satsa på så hög upplösning som möjligt och det är inte ett särskilt svårt val eftersom merparten av nya tv-modeller har 4K-upplösning. Däremot behöver du vara medveten om att allt du vill se på din tv inte nödvändigtvis visas i 4K-upplösning. Högupplösta tv-sändningar sker med HD-upplösning. Streamingtjänster som Netflix och Amazon Prime Video erbjuder även 4K-upplösning mot en högre månadsavgift. Blueray-spelare utnyttjar också den högre upplösningen.

50 eller 100 Hz – spelar det någon roll?

Upplösningen hos en tv är naturligtvis viktig och begreppen som beskriver olika upplösningar är något som tillverkare gärna utnyttjar i reklamen för sina tv-modeller. Men det finns en minst lika viktig aspekt till som rör bildkvaliteten, nämligen uppdateringsfrekvensen. Vårt råd är faktiskt att i första hand titta på den och sedan på upplösningen.

De flesta tv faktiskt har faktiskt en tillräckligt hög upplösning, medan många modeller har en för låg uppdateringsfrekvens. Just det, vi skriver ”för låg” eftersom du absolut ska undvika modeller med en frekvens som är lägre än 100 Hz. Så länge du tittar på stillbilder ser du ingen skillnad mellan 50 och 100 Hz, men när det börjar röra sig upplevs 50 Hz-bilden som fladdrig och orolig.

HDR – vad är det?

Ett av de senaste begreppen i branschen handlar inte om upplösning, utan om bildens dynamiska omfång. Det vill säga hur stor skillnaden i ljusstyrka är mellan återgivna svarta och vita partier. Ju större skillnad desto mer likt verkligheten, lyder den rimliga tesen. Som ofta finns det några olika standarder, men den du ska hålla utkik efter ingår i beteckningen Ultra HD Premium. Den anger alltså att tv:n både klarar 4K-upplösning och kan återge HDR-video – om det uppspelade materialet också följer HDR-standarden. Mycket tyder dock på att HDR blir vanligt snabbare än 4K, eftersom det krävs mindre rent tekniskt att producera och distribuera HDR-video jämfört med 4K-video.

Ljudet hos tv:n

Glöm ljudet! Det går inte att få bra ljud ur en tv. Det finns säkert undantag där ljudet är skapligt för vissa typer av ljud och det är förvisso inte så att alla tv-apparaters högtalare är fullkomligt odugliga. Men det tunna formatet hos en modern tv gör att det i princip är fysiskt omöjligt att bygga in skapliga högtalare. Om du är ute efter en upplevelse vid tv:n kommer du att behöva komplettera med exempelvis en soundbar eller andra typer av externa högtalare. Läs vår guide om soundbars och ljudlimpor här.

Anslutningar

Varje tv har en uppsjö kontakter på baksidan. Egentligen behöver du inte fundera så mycket så mycket på det här utan kan lugnt räkna med att oavsett vilken tv du väljer så finns de anslutningar du behöver för att ansluta exempelvis Bluerayspelare, spelkonsol och receiver för surroundljud. Det handlar om HDMI-kontakter, någon optisk utgång, rca-kontakter, hörlursutgång och kanske Scart. Dessutom finns i regel USB-kontakter så att du kan ansluta en extern hårddisk.

Smarta funktioner och appar i tv:n

Begreppet smart-tv fick aldrig riktigt samma genomslag som smartphone (smart telefon). Det finns naturligtvis flera skäl till det men faktum är att de funktioner som begreppet rymmer idag snarast hör till kategorin hygienfaktorer för en modern tv.

I princip varje modern tv är idag en smart tv. Smart-tv-funktioner låter dig exempelvis använda streaming- och playtjänster via appar som antingen är förinstallerade eller som går att ladda ned. Somliga modeller låter dig visa mediainnehåll från en hårddisk som är ansluten till samma nätverk som tv:n.

Hur har vi valt?

I vår sammanställning av fyra tv-apparater har vi valt 55-tummare, helt enkelt därför att det just nu är mest tv för pengarna. Det är också en storlek som ger en rejält tilltagen bild samtidigt som själva tv-apparaten inte är så stor att den är svår att placera i ett vanligt hem. Om du föredrar en större modell finns samtliga även i 65 tum.

De utvalda modellerna har antingen blivit utnämnda till bäst i test och/eller fått positiva omdömen i tester och av användare.

TV bäst i test

Heta, fräscha och ordentligt kvalitativa modeller lanserade 2018? Nu kör vi.

LG OLED65C8PLA – För den otroliga bildkvaliteten

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Specifikationer av LG OLED65C8PLA

Lanseringsår 2018
Storlek 55 tum / 65 tum
Vikt (utan stativ) 16 kg / 21 kg
Bildförhållande 16:9
Bildskärmsteknik OLED (AMOLED)
Uppdateringsfrekvens 120 Hz
Upplösning 3840×2160 (4K Ultra HD)
HDR Dolby Vision & HDR10 & HLG
HDMI-version 2.0b

Du kanske trodde att din tv visade olika färger och att en av dessa var svart men vi lovar dig, det är ingenting mot LG OLED65C8PLA. Denna otroliga apparat är inte bara en tv bäst i test utan levererar rika kontraster, livliga färger och allt med djup svärta. Detta kan ske tack vare den överlägsna OLED-tekniken som LG använder sig av. Överlag beskrivs bildkvaliteten som en av de bästa (om inte den bästa) på marknaden idag.

Operativsystemet Web OS som LG använder sig av i denna tv-apparat är bäst i klassen. Framför allt framhålls den logiska uppbyggnaden och de snabba reaktionerna av och i systemet. Det är användarvänligt och lätt att navigera i, vilket gör LG OLED65C8PLA till ett användarvänligt val av tv bäst i test.

Den kritik vi riktar mot LG OLED65C8PLA handlar främst om ljudet. Det upplevs platt och ger inte biokänslan, som så många är ute efter. Till LG OLED65C8PLA rekommenderar vi därför en extern ljudkälla, såsom en soundbar eller ljudsockel. Läs vårt test om dem här.

LG OLED65C8PLA – plus och minus

Otrolig svärta
LG Web OS
Användarvänlig

Dyr
Platt ljud


Samsung QE65Q9FN – För den som föredrar QLED

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Samsung QE65Q9FN

Lanseringsår 2018
Storlek 55 tum / 65 tum
Vikt (utan stativ) 19.5 kg / 26.7 kg
Bildförhållande 16:9
Bildskärmsteknik LCD
Uppdateringsfrekvens 200 Hz
Upplösning 3840×3260 (4K Ultra HD)
HDR HDR10+ & HDR10 & HLG
HDMI-version 2.0a

QLED, vilket egentligen är bakbelyst LCD, är tekniken som Samsung använder sig av. Det är omdiskuterat huruvida denna teknik eller OLED är den bästa men oavsett ger Samsung QE65Q9FN en riktigt bra bildupplevelse och visar prov på att vara n tv-apparat bäst i test gång på gång. Delvis beror nog detta på att Samsung inte bara har satsat på QLED utan också på ett antireflex-filter som gör bilden skarpare och rikare, även mitt på dagen i ett soligt rum. Dessutom är QE65Q9FN extremt ljusstark, vilket är en fördel i sammanhanget.

Tyvärr kan inte Samsung QE65Q9FN mäta sig med LG OLED65C8PLA vad gäller bildkvaliteten. Svärtan blir aldrig riktigt djup och färgerna blir inte varken lika skarpa eller rika. Det här beror bland annat på att QE65Q9FN är så pass ljusstark, vilket får färger och svärta att bli lidande. Detsamma gäller ljudet som lätt känns platt.

Fjärrkontrollen tar ett tag att vänja sig vid. Samsung har valt att göra den modernare till både känsla och design, vilket i det här fallet innebär att den använder sig av otroligt få knappar. Istället behöver du för det mesta ändra inställningar och navigera i själva gränssnittet. När man väl har vant sig är detta system förvånansvärt smidigt. Och operativsystemet, Samsung Tizen, är fortfarande inte i toppklass men har blivit ordentligt mycket bättre de senaste åren.

Samsung QE65Q9FN – plus och minus

Antireflex-filter
Fungerar på dagen i starkt ljus
Modernt gränssnitt

Inte det bästa operativsystemet
Platt ljud
Ingen riktig svärta


Philips 65OLED873 – För designen

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Philips 65OLED873

Lanseringsår 2018
Storlek 65 tum
Vikt (utan stativ) 23.5 kg
Bildförhållande 16:9
Bildskärmsteknik OLED (AMOLED)
Uppdateringsfrekvens 120 Hz
Upplösning 3840×2160 (4K Ultra HD)
HDR HDR10+ & HDR10 & HLG
HDMI-version 2.0

Designen på Philips 65OLED873 är definitivt någonting som vi uppskattar. Vi skulle vilja sammanfatta den som stilren och diskret. En stilfull, tunn metallram löper längsmed skärmens sidor utan att för den delen ta över vad som visas på skärmen eller kännas överflödig. Botten på 65OLED873 är tjockare för att ge utrymme till teknik och ljud. Resterande delar av Philips 65OLED873 är supertunna och inger ett lyxigt intryck.

LG vinner bildkampen men Philips 65OLED873 är hack i häl vad gäller att presentera kontraster. Skarpa linjer, rika färger och snygga detaljer – här får du allt! Någonting vi vill poängtera är dock att det kräver en hel del manuella inställningar för att få till dessa fantastiska bildinställningar, vilket kan upplevas krångligt. När detta väl är på plats kan du i vilket fall avnjuta ditt favoritnaturprogram med glädje.

De senaste åren har Philips satsat på att göra tv-upplevelsen till någonting mer än vad som visas på skärmen. Därför använder de sig bland annat av Ambilight, vilket är en belysning på skärmens baksida som lyser i olika färger beroende på vad du tittar på. Operativsystemet som Philips använder sig av är Android TV, vilket inte är i klass med LGs Web OS men som ändå fungerar relativt bra. Dock tycker vi att det kan kännas något plottrigt och förvirrande. Inte särskilt användarvänligt, med andra ord.

Philips 65OLED873 – plus och minus

Designen
Bildkvaliteten
  Ambilight
  Röststyrning

Daterad fjärrkontroll
Inte användarvänlig
Kräver många manuella inställningar
Krångligt operativsystem


Bästa TV | Prisvärda 2017-modeller

Myten om att man behöver det senaste tycks aldrig försvinna. Här på Smarto vill vi utmana den långtgående, tradiga trenden genom att presentera våra prisvärda favoriter från 2017. En riktigt bra tv-apparat behöver inte vara av den senaste modellen. Alla våra 2017-modeller är platt-tv bäst i test och har den bästa tekniken, om än inte den senaste. Häng med!

Sony KD-55A1 – För bildälskaren med stor plånbok

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Sony KD-55A1

Lanseringsår 2017
Pris vid lansering ~40 000 kr
Storlek 54.6 tum / 64.5 tum
Vikt (utan stativ) 25 kg / 29.8 kg
Bildförhållande 16:9
Bildskärmsteknik OLED (AMOLED)
Uppdateringsfrekvens 120 Hz
Upplösning 3840×2160 (4K Ultra HD)
HDR Dolby Vision & HDR10
HDMI-version 2.0

Söker du det bästa som går att få? Nå, Sony K-55A1 är i så fall ett alternativ av tv bäst i test att börja med. Visst finns det bättre modeller, men knappast för under 30 000 kronor. Bilden ger nästan ett tredimensionellt intryck – nej, det är inte en 3D-tv – med en återgivning av strukturer som ingen annan tillverkare lyckats med, enligt en testare. Bilden upplevs som ”oerhört dynamisk men samtidigt enastående realistisk”. Även rörelser återges på ett mjukare och mer realistiskt sätt än vad som här fallet hos exempelvis den annars vassa LG OLED55B7.

Sony KD-55A1 hör också till de få modeller som får höga betyg för ljudet. Och Sony har verkligen ansträngt sig för att knäcka ljudnöten, och använder en unik lösning som visserligen inte kan konkurrera med en extern soundbar men som ger ett riktigt skapligt ljud.

Sony KD-55A1 är modellen för dig som värdesätter bildkvalitet framför allt. Menyer och fjärrkontroll för inte lika höga betyg som hos Samsung och LG. Men det är som sagt inte för dessa egenskaper du väljer att lägga nästan 30 000 kronor på en tv. Det är för den slående nära-verklighet-upplevelsen som bildkvaliteten ger.

Sony KD-55A1 – plus och minus

Otrolig bildkvalitet
Bra ljud

Dyr
Något komplicerat gränssnitt


LG OLED55B7 – Lyx utan att ruinera

Uppdaterade Priser

Specifikationer av LG OLED55B7

Lanseringsår 2017
Pris vid lansering ~34 500 kr
Storlek 55 tum / 65 tum
Vikt (utan stativ) 17.2 kg / 23.1 kg
Bildförhållande 16:9
Bildskärmsteknik OLED (AMOLED)
Uppdateringsfrekvens 120 Hz
Upplösning 3840×2160 (4K Ultra HD)
HDR Dolby Vision & HDR10 & HLG
HDMI-version 2.0b

”Den här tv:n är snudd på perfekt” lyder ett av de många oerhört positiva omdömena om LG OLED55B7 från användare. Professionella tv-testare är också översvallande. Framför allt pekar man på den djupa svärtan, samtidigt som kontraster i skuggparter inte går förlorade.

Den sotsvarta svärtan beror till stor del på skärmens OLED-teknik, vilken också ger den stora färgrymden – förmågan att visa många nyanser, och det oerhört tunna formatet. ”Otroligt snygg på väggen med smal ram” är ett talande användaromdöme.

Betraktningsvinkeln är mycket bred, med bara minimal försämring av kontrast och färgmättnad för dem som ser tv:n snett från sidan. Det gör förstås att denna tv bäst i test passar bra även för större rum.

Ljudet är något bättre än hyggligt. Särskilt tal återges tydligt. LG OLED55B7 är bästa tv:n för dig som är villig att lägga lite extra pengar för sköna tv- och filmupplevelser, men samtidigt vill ha pengar över till rejält med chips, cola och andra tillbehör.

LG OLED55B7 – plus och minus

Djup svärta
Skarpa kontraster
Relativt bra ljud

Saknar det lilla extra


Samsung UE55MU7005 – När pris och kvalitet är lika viktiga

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Samsung UE55MU7005

Lanseringsår 2017
Pris vid lansering ~20 000 kr
Storlek 55 tum / 65 tum
Vikt (utan stativ) 17.4 kg / 23.4 kg
Bildförhållande 16:9
Bildskärmsteknik LCD
Uppdateringsfrekvens 120 Hz
Upplösning 3840×2160 (4K Ultra HD)
HDR HDR10
HDMI-version 2.0a

”Riktigt grym tv! Biokänsla” säger en användare om Samsung UE55MU7005. Trots att det inte är någon premium-tv får modellen mycket goda omdömen överlag. Bildskärmen använder LCD-teknik, vilket är det främsta skälet till det förhållandevis låga priset. Men missta dig inte, detta är en mycket kompetent tv.

Bilden är detaljrik och har en utmärkt färgåtergivning. Däremot visar sig mörka partier vara en av de svaga punkterna hos Samsung EU55MU7005. Svärtan blir inte lika djup som hos modeller med OLED-skärm – vilket så att säga är inbyggt i själva tekniken – och detaljer i mörka partier kan upplevas som lite otydliga. Notera dock att detta snarast är nyanser och inget som torde framgå särskilt tydligt annat än vid direkta jämförelser.

Samsung UE55MU7005 får beröm för menysystem och fjärrkontrollen, som tillsammans gör det enkelt att navigera bland funktioner och appar. Den får faktiskt också skapliga betyg för ljudet, även om det förstås på intet sätt är i närheten av att kunna skapa biokänsla. För det krävs externa högtalare.

Samsung UE55MU7005 är valet för dig som vill ha en riktigt bra vardagsrums-tv till ett riktigt bra pris. Du lär inte ångra dig, men du lär inte heller bli överraskad.

Samsung UE55MU7005 – plus och minus

Otrolig bild
Användarvänlig

Halvtaskig svärta
Ljudet


Sammanfattning av guiden

Det finns en tv för alla. 2018-modellerna är hetast och fräschast på marknaden just nu. Det bästa av det bästa levererar LG OLED65C8PLA men även Samsung QE65Q9FN är en riktig vinnare med sin QLED-teknik. Och vi får inte glömma Philips 65OLED873 som har designen på sin sida och får ditt vardagsrum att skina.

Vad gäller 2017-modellerna finns det några riktiga guldkorn. Är du ute efter bäst bilder är Sony KD-55A1 det solklara valet. Men även LG OLED55B7 ligger bra till där – då sparar du dessutom en slant. Om du vill spara ännu mer är Philips 55POS901F rätt väg att gå. Och söker du en budgetmodell utan att tappa allt för mycket i upplevelse är Samsung UE55MU7005 din modell.