Trådlösa hörlurar in-ear bäst i test

Artikeln är senast uppdaterad: 2019-02-15

Trådlösa hörlurar kan låta fantastiskt, vara enastående bekväma och bjuda på en och annan glad överraskning. Men det gäller långt ifrån alla trådlösa hörlurar. För att du ska slippa negativa överraskningar får du här fem bäst i test-lurar för trådlös, smidig lyssning. Du vill ha trådlösa hörlurar med det bästa ljudet. De ska sitta stadigt, helst inte banga för regn och svett och de ska inte kosta skjortan.

I så fall vet vi vilka lurar du ska välja.

De bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Här kommer en kort sammanställning av våra fem toppval av bästa trådlösa hörlurar in-ear i år. Klicka på länkarna längst ner i tabellen för att komma direkt till våra mer detaljerade omdömen eller fortsätt nedåt för att läsa hela köpguiden.

Jaybird X3 JBL Reflect Fit Jabra Halo Smart Apple AirPods Bose QuietControl 30
Element-storlek 6 mm 5.8 mm 10 mm
Produkt-vikt 17.9 g 100 g 38 g 4 g 65 g
Aukustisk konstr. Sluten Sluten Halvöppen Sluten
Fäst-anordning Öronbygel/ Ytteröra Nackbygel Nackbygel Hörselgång Nackbygel
Högtalar-element Dynamiska Dynamiska Dynamiska Dynamiska Dynamiska
Typ Stereo 2.0 Stereo 2.0 Stereo 2.0 Stereo 2.0 Stereo 2.0
Frekvens-omfång 20–20 000 Hz 10–22 000 Hz 20–20 000 Hz 5–21 000 Hz
Impedans 16 Ω 16 Ω 23 Ω
Volym-kontroll Ja Ja Ja Nej Ja
Bluetooth-version 4.1 4.2 4.0 4.1 4.2
Avsedd för sportbruk Ja Ja Ja Nej Nej
Batteritid (drift) 8 h 15 h 5 h 10 h
Pris Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser
Direkt till test:Jaybird X3 JBL Reflect Fit Jabra Halo SmartApple Airpods Bose QC30 QuietControl 30

In-ear passar inte alla

Om du är ute efter hörlurar som är så diskreta som möjligt är de så kallade in-ear-lurarna det självklara valet. Det är också skälet till att vi väljer att fokusera på dem i den här guiden och bäst i test-samlingen.

Något som skiljer många lurar åt är möjligheten att anpassa själva ploppen som trycks in i örat. Många tillverkare skickar med pluggar i olika storlek. Trots det kan en del ändå ha svårt att få en in-ear-lur att sitta på plats.

Därför finns modeller som har en mer avancerad utformning av pluggen. Hörlurar som marknadsförs som sportlurar har ibland en slags vinge som ger ytterligare stadga genom att den ”tar spjärn” mot insidan av ytterörat.

Hos hörlurar med så kallad aktiv brusreducering, och som alltså kan eliminera omgivande ljud, är passformen särskilt viktig. Om luren inte sitter tätt mot örat kommer omgivande ljud ändå att smita förbi in i örat.

Hur väl en given hörlur passar just ditt öra är omöjligt att säga. Men chanserna att du ska få till en bra passform ökar generellt ju mer avancerad utformning själva hörlurspluggarna har.

Bygel eller inte bygel?

Trådlösa hörlurar behöver givetvis rymma såväl batteri som Bluetooth-teknik – som svarar för själva sammankopplingen med telefonen. Samtidigt behöver storleken hos öronpluggarna hållas till ett minimum. Det här har flera tillverkare löst genom att förse hörlurarna med en bygel som läggs runt halsen, och som rymmer just batteri och övrig teknik. Bygeln har ofta även knappar för att styra musikuppspelningen.

Somliga upplever att bygeln är i vägen och att hela konstruktionen känns klumpig, medan andra gillar upplägget eftersom det innebär att öronpluggarna blir lika små som hos trådade lurar.

Hos lurar som saknar bygel är istället själva öronpluggarna hyggligt stora, och täcker nästan hela insidan av ytterörat, ungefär som de pluggar musikartister ofta har för medhörning vid scenframträdanden.

Vilket som passar dig är återigen en fråga om tycke och smak.

Ljudkvalitet

Hur hörlurarna låter är givetvis en alldeles central aspekt i ditt val. Och här skiljer det sig tämligen mycket, i synnerhet mellan billigare och dyrare lurar. Det är förvisso ingen sanning som kan huggas i sten att dyrare hörlurar låter bättre, men det är en bra tumregel.

Eftersom in-ear-lurar är små har de ofta problem att återge basen fylligt och med bra klang. Men även andra frekvensregister kan lida av den ringa storleken hos själva högtalarelementen – de komponenter som faktiskt alstrar ljudet.

En rätt utbredd trend är att göra lurar som återger bas och diskant mer eller mindre överdrivet starkt. Helt enkelt för att många tycker att det ger bättre stuns i ljudet. Om du hör till dem som hellre vill ha ett välbalanserat ljud – kanske för att du inte lyssnar så mycket på nyproducerad pop och hiphop där den här ljudbilden passar bäst – gör du klokt i att vara extra uppmärksam när du väljer hörlurar.

Hörlurens passform kan påverka ljudet avsevärt. Om luren inte sitter riktigt som den ska i örat kommer du inte att höra ljudet på det sätt hörluren faktiskt klarar av. Dessutom läcker omgivande ljud in vilket ytterligare stör ljudbilden.

Brusreducering eller inte?

Det blir allt mer populärt med hörlurar som har brusreducering. Det är vanligast hos hörlurar med kåpor och huvudbygel, men kommer hos allt fler in-ear-modeller också. Tekniken innebär att hörluren med hjälp av en eller flera mikrofoner kan ”höra” omgivande ljud och ”släcka ut det” med hjälp av avancerad elektronik. Det ger förstås en bättre upplevelse av musiken, men kan samtidigt ge en upplevelse av att man blir allt för avskuren från omvärlden. Hur mycket omgivande ljud en hörlur tar bort varierar, och även hur mycket den släpper igenom av olika frekvenser. Hos den brusreducerande hörlur vi har med i samlingen här, Bose QC-30, går det att reglera hur mycket av det omgivande ljudet som ska filtreras bort.

Batteritid

Givetvis är batteritiden avgörande för hur bekväm användningen av hörlurarna är. Var särskilt uppmärksam på batteritiden hos lurar utan bygel, eftersom de i allmänhet inte rymmer ett lika stort batteri som modeller med bygel. Den hörlur som har kortast batteritid i sammanställningen, Jaybird X3, klarar 8 timmar medan den mest uthålliga modellen, Jabra Halo Smart, klarar 17 timmar.

Så hittade vi testvinnarna

De fem in-ear-hörlurarna i vår bäst-i-test-samling har valts ut baserat på ett stort antal tester och användaromdömen.

In-ear-hörlurar bäst i test

Här har vi har samlat de fem bästa trådlösa hörlurarna, med lite olika karaktär och användningsområden. Samtliga utom ett par är så kallade in-ear-lurar. Oavsett vilken du väljer kommer du att bli nöjd. För att du ska kunna göra rätt val får du också en guide till ditt köp av hörlurar.

Jaybird X3 – för exakt ljudbild

 

Uppdaterade från Prisjakt

Specifikationer av Jaybird X3

Med utan bygel Utan
Brusreducering Nej
Fästanordning Öronbygel/Ytteröra
Bluetooth-version 4.1
Frekvensomfång 20–20 000 Hz
Vikt 18 g
Batteritid 8h
Laddningstid 2.5h
Vattentät? Ja
Övrigt Vingar för extra bra passform

Sporta utan problem

För dig som tränar men inte har behov av pulsmätning är Jaybird X3 ett hett alternativ. Ljudet är i toppklass, enligt en enig testkår. Dessutom kan ljudbilden styras i detalj med hjälp av en särskild app, vilket maximerar möjligheterna att hitta den ljudkaraktär du föredrar.

Passformen

Även passformen på själva lurarna går att anpassa i detalj. Hörlurarna levereras med såväl öronpluggar som de små vingarna, som hjälper till att hålla fast luren i örat, i flera olika storlekar. Någon testare konstaterar att det kan ta sin rundliga tid att hitta den optimala kombinationen. Men när du väl gör det sitter lurarna stadigt och levererar som sagt ett ljud i toppklass.

Batteritid

Batteritiden är på åtta timmar, vilket får betraktas som väl godkänt. Ett av de få negativa omdömena om Jaybird X3 rör för övrigt laddningsförfarande. Medan många lurar utnyttjar en vanligt micro-USB-kontakt krävs här en särskild adapter (som givetvis följer med).

Sammanfattningsvis är Jaybird X3 det givna valet för dig som söker en trådlös in-ear-hörlur med toppljud.

Vad säger andra om Jaybird X3?

Sound Guys 9/10
Jaybird X3 9/10
Cnet 8/10
Trusted Review 9/10

Jaybird X3 – plus och minus

Bra passform
Ljudet
Sporttåliga
Smarta funktioner

Något kort batteritid
Krånlig laddning


JBL Reflect Fit – ger puls

Uppdaterade från Prisjakt

Specifikationer av JBL Reflect Fit

Med utan bygel Med
Brusreducering Nej
Fästanordning Nackbygel
Bluetooth-version 4.2
Frekvensomfång 10–22 000 Hz
Vikt 37 g
Batteritid 10h
Laddningstid Ingen uppgift
Vattentät? ”Svettsäker”
Övrigt Pulsmätare; Vingar för bra passform

Pulsmätare mot nacken

Från JBL kommer den här modellen som är mer än en hörlur. I ena luren sitter en pulsmätare, vilket alltså ger dig möjlighet att använda hörluren för pulsträning. Till skillnad från exempelvis Jaybird X3 har JBL Reflect Fit en bygel som vilar mot nacken. I ändarna av bygeln finns knappar som du använder för att byta spår och ändra volym och svara på samtal etcetera.

Ljudkvaliteten

Ljudet får höga betyg. Lurarna förmår leverera tung bas samtidigt som mellanregistret behålls luftigt. Tyvärr saknas app för att justera ljudbilden, som hos Jaybird X3. Men testare och användare tycks inte sakna detta – ljudkaraktären passar uppenbarligen majoriteten.

Passform

Något som däremot drar ned intrycket en aning är att somliga kan uppleva att lurarna sitter väl hårt i örat, vilket känns efter en längre tids lyssning. Skälet till den tajta, eller rentav hårda passformen är inte bara att de måste klara fysisk rörelse. Pulssensorn behöver också sitta tätt an mot örat för att leverera rätt värden.

JBL Reflect Fit är en het kandidat till jobbet som träningshörlur med koll på pulsen.

Vad säger andra om JBL Reflect Fit?

PCMag 8/10
Headphonereview 8/10
M3 8/10

JBL Reflect Fit – plus och minus

Pulsmätare
Ljudkvaliteten
Smarta funktioner

Något tajta
Kan inte justera ljudbilden manuellt


Jabra Halo Smart – för uthålligare ljud

Uppdaterade från Prisjakt

Specifikationer av Jabra Halo Smart

Med utan bygel Med
Brusreducering Nej
Fästanordning Nackbygel
Bluetooth-version 4.0
Frekvensomfång 20–20 000 Hz
Vikt 38 g
Batteritid 17h
Laddningstid Ingen uppgift
Vattentät? Nej
Övrigt

Prisvärda med något sämre ljudkvalitet

Du som egentligen hellre lägger pengarna på andra saker än flashiga hörlurar bör titta på Jabra Halo Smart. I dem hittar du en hörlur som låter hyggligt bra till ett pris som är nästan hälften av vad de flesta trådlösa in-ear-lurar kostar.

Visserligen når de inte upp till det översta skiktet i fråga om ljudkvalitet. I synnerhet basen är lite tunn och flera testare vittnar om att även ljudet i sin helhet har brister. Men det handlar alltså inte om dåligt ljud, bara inte ljud i toppklass.

Passform och batteritid

Trots det låga priset inger hörlurarna förtroende. Kvalitetskänslan är hög och passformen god. Det följer med ploppar i fyra olika storlekar och testare och användare har inte haft några problem med att passformen.

Ett område där Jabra Halo Smart överglänser alla andra i den här samlingen är batteritiden. Hörluren klarar sig inte mindre än 17 timmar på en enda laddning.

Jabra Halo Smart är hörluren för dig som värdesätter kvalitet, hanterbarhet och uthållighet, men inte kräver toppljud och i gengäld gärna får en slant över i plånboken.

Vad säger andra om Jabra Halo Smart?

Sound Guys 8/10
Digital Trends 8/10
PCMag 7/10

Jabra Halo Smart – plus och minus

Prisvärda
Batteritid
Hyfsad kvalitet

Ljudet


Apple Airpods – när enkelhet står högst

Uppdaterade från Prisjakt

Specifikationer av Apple AirPods

Med utan bygel Utan
Brusreducering Nej
Fästanordning Hörselgång
Bluetooth-version 4.1
Frekvensomfång 5–21 000 Hz
Vikt 2×4 g
Batteritid 5h (24h m laddningsfodral)
Laddningstid 15 min ger 3h uppspelning
Vattentät? Nej
Övrigt Kan användas en och en; Enkel parkoppling med Apple-enheter

Minimalistisk enkelhet

Egentligen platsar inte Apple Airpods här. De är inte in-ear-lurar i benämningens korrekta bemärkelse. Att de ändå får vara med beror på att användningen är oerhört enkel – i synnerhet för dig med en iPhone.

Testare och användare lyfter särskilt fram den stabila Bluetooth-kopplingen. Även om tekniken annars är pålitlig förekommer det att kontakten ibland tappas, eller att de uppstår missljud.

Ingenting av detta sker med Apple Airpods.

Ljudkvaliteten

Ljudet är hyggligt, inte mer. Det beror delvis på att lurarna inte sitter så tajt in i örongången som äkta in-ear-lurar. Men det är som sagt inte för ljudet du köper de här lurarna.

Det är snarare för den stabila funktionens skull, för att det medföljandet etuiet kan ladda lurarna (även trådlöst) fem gånger och därmed ge 24 timmars användning, för att det är genialiskt enkelt att koppla samman lurarna med mobilen och dina övriga Apple-produkter, och för att musiken pausar när du tar ut lurarna ur örat (och startar när du sätter tillbaka dem).

Fast passform

Den enda nackdelen med Apple Airpods är att passformen inte går att justera. Somliga testare och användare vittnar om en passform som gör att lurarna aldrig riskerar att ramla ur, medan andra hävdar att lurarna inte ”fastnar” särskilt bra, vilket gör användningen riskabel.

Apple Airpods är rätt för dig som gillar enkelhet. Och använder iPhone.

Vad säger andra om Apple Airpods?

Techradar 7/10
Digital Trends 8/10
Trusted Reviews 7/10

Apple Airpods – plus och minus

Design
Stabil bluetooth-koppling
Enkel koppling mellan enheter
Batteritid

Fast passform


Bose QuietControl 30 – för ökat fokus

Uppdaterade från Prisjakt

Specifikationer av Bose QC30

Med utan bygel Med
Brusreducering Ja – reglerbar
Fästanordning Nackbygel
Bluetooth-version 4.2
Frekvensomfång
Vikt 63.8g
Batteritid 10h
Laddningstid 3h
Vattentät? Nej
Övrigt

Brusreducering

Bose är något av föregångare när det gäller lurar med aktiv brusreducering. Det märks inte minst i Bose QuietControl 30 eller QC30. Någon testare beskriver lurarna som ”det bästa vi stött på oavsett hörlursmodell”. Funktionen går dessutom att reglera så att du kan välja hur mycket eller lite av omgivande ljud som ska höras.

Ljudkvaliteten

Däremot har hörlurarna en bit kvar när det gäller ljudkvaliteten. Förvånande nog, dels med tanke på Boses rykte som tillverkare av just välljudande ljudutrustning, dels med tanke på priset. QC30 kostar över 3 000 kronor.

Passform och batteritid

Passformen får höga betyg medan den väl tilltagna nackbygeln drar ned helhetsintrycket. I gengäld innebär det att batteriet har kunnat göras så stort att lurarna klarar sig på tio timmar på en laddning. Det är generöst i synnerhet med tanke på att även brusreduceringen belastar batteriet.

Bose QC30 är lurarna för dig som är ute efter en stunds lugn, med hjälp av den aktiva brusreduceringen, och inte har audiofilens krav på hög ljudkvalitet.

Vad säger andra om Bose QC30?

Techradar 8/10
What Hi-Fi? 10/10
Sound Guys 7.5/10

Bose QC30 – plus och minus

Brusreducering
Passformen

Ljudkvaliteten
Nackbygel


Sammanfattning av testet

Det finns inte en vinnare här, utan fem. Vilken du väljer beror på vad du är ute efter. Toppljud – välj Jaybird X3. En tränarkompis som kan tala om hur mycket du anstränger dig – beställ en JBL Reflect Fit. Om du vill kunna lyssna (och prata) länge utan avbrott är Jabra Halo Smart förmodligen rätt val medan Apple AirPods ligger nära till hands för dig som har en iPhone. Bose QC30 må sakna det riktigt vassa ljudet, men ger dig måhända mer fokuserad lyssning tack vare den aktiva brusreduceringen.

Jaybird X3 JBL Reflect Fit Jabra Halo Smart Apple AirPods Bose QuietControl 30
Element-storlek 6 mm 5.8 mm 10 mm
Produkt-vikt 17.9 g 100 g 38 g 4 g 65 g
Aukustisk konstr. Sluten Sluten Halvöppen Sluten
Fäst-anordning Öronbygel/ Ytteröra Nackbygel Nackbygel Hörselgång Nackbygel
Högtalar-element Dynamiska Dynamiska Dynamiska Dynamiska Dynamiska
Typ Stereo 2.0 Stereo 2.0 Stereo 2.0 Stereo 2.0 Stereo 2.0
Frekvens-omfång 20–20 000 Hz 10–22 000 Hz 20–20 000 Hz 5–21 000 Hz
Impedans 16 Ω 16 Ω 23 Ω
Volym-kontroll Ja Ja Ja Nej Ja
Bluetooth-version 4.1 4.2 4.0 4.1 4.2
Avsedd för sportbruk Ja Ja Ja Nej Nej
Batteritid (drift) 8 h 15 h 5 h 10 h
Pris Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser

Vi hoppas att du har funnit dina favoriter. God lyssning!