Soundbar bäst i test

Artikeln är senast uppdaterad: 2019-03-15

En soundbar, eller en ljudlimpa som den också kallas, är ett måste för dig med en platt-tv. En soundbar är en extern högtalare som räddar din ljudupplevelse. Den inbyggda högtalaren i din platt-tv kan aldrig mäta sig med en soundbars kvalitet och ljudet kommer att bli tusen gånger bättre med en sådan här manick i ditt vardagsrum. Här har vi samlat fyra favoriter av soundbars bäst i test. Läs vår köpguide för att finna din nya vardagsrumskompis.

 

 

De bästa soundbarsen just nu

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till bästa soundbars i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Canton DM 75 – Bästa ljudsockel
Sonos Beam – Bästa ljudlimpan
Samsung HW-MS660 – Fantastisk ljudkvalitet till bra pris
Sonos Playbase – Kraftfull med diskret design

Kort om toppvalen

Uppdaterade Priser

Den bästa ljudsockeln blev Canton DM 75, som med imponerande prestanda och magiskt ljud ger en fantastisk filmupplevelse.

Uppdaterade Priser
Bästa ljudlimpan blev Sonos Beam, som även den med imponerande prestanda levererar en grundlig ljudupplevelse.

Läs mer om dessa båda, samt två till soundbars bäst i test, i guiden nedan!

Vad är en soundbar?

En soundbar är en elegant lösning på ett vanligt förekommande högtalarproblem i platt-tv:n. Tillverkarna av platt-tv har sällan gjort plats för en kraftfull högtalare. Istället har de satsat på att göra tv:n så smal och smidig som möjligt med så stor plats för bild som möjligt – vilket då har gett högtalaren mindre plats.

En soundbar är en extern högtalare som antingen installeras på väggen eller placeras på en tv-möbel. Dagens soundbars är ofta mycket smidiga, blir en snygg detalj i din tv-setup och gör din ljudupplevelse bättre.

Vad är skillnaden mellan en ljudlimpa och en ljudsockel?

Soundbars kommer i två varianter, ljudlimpor och ljudsockler.

  • Ljudlimpa är en soundbar som sitter upphängd på väggen. Den här varianten kan med fördel användas av dig som har en tv-setup utan bas (det vill säga, utan en tv-bänk eller dylikt) och är oftast smalare än en ljudsockel. Ljudlimpan kräver ibland en extern bashögtalare, eller subbas, för att uppnå maximal effekt.
  • Ljudsockel är däremot en soundbar som kräver en bas, såsom en tv-möbel eller dylikt. Den här varianten på soundbar är oftast kraftfull i sig och behöver sällan en extern bashögtalare. En ljudsockel kan också fungera som ett underlägg till din TV och därför kan det vara extra viktigt att hålla koll på hur mycket vikt din ljudsockel klarar av att ha ovanpå sig.

Tips inför köpet

Är trådlös anslutning viktigt för dig?

Att välja en helt trådlös lösning kan vara både smidigt och snyggt. Dagens soundbars har smidiga anslutningsmöjligheter som blir nästintill osynliga trots att det är sladdar involverade. Detta rekommenderar vi och alla våra vinnare har möjlighet till trådlös anslutning.

Film- eller programperson?

Alla soundbars levererar olika typer av ljud – och olika kvalitéer av ljud. Det finns enklare system som förmedlar god kvalitet på simplare ljud, såsom tal i en talkshow. Och så finns det mer avancerade system som får din filmupplevelse att höjas till skyarna genom en extern subwoofer som kommer med vissa soundbars.

Huvudsakligen kan man säga att en tunn soundbar inte kan leverera samma kvalitet på ljud som en kraftigare soundbar eftersom en tunn variant inte har samma möjlighet till, bland annat, resonans.

Hur ser din tv-setup ut?

Vissa soundbars kräver en bas att stå på medan andra kan hängas på väggen under tv:n. Tänk på hur din tv-setup ser ut och om du kanske behöver en soundbar som kan hängas upp eller om du till och med hellre vill ha en som ligger ner på en bänk.

Att tänka på tv-möbeln

Någonting som ofta glöms bort som ett av de viktigaste momenten i din tv-setup är själva tv-möbeln. Tänk på att om du har en ljudsockel kan det också vara värt att kika lite extra på vilket material tv-möbeln är byggd av. Hela idén med det är att se till att tv-möbeln är gjord av vibrationsfritt material så att basen inte skallrar i hyllorna. Exempelvis rekommenderar vi härdat glas.

Surroundljud

En soundbar kan egentligen inte återge ett perfekt surroundljud. Men däremot kan en soundbar ge ett så kallat virtuellt surroundljud vilket är en teknik som försöker efterlikna ett surround genom att utnyttja de olika högtalarna i soundbaren.

Det är också möjligt att installera externa bakhögtalare till flera modeller, för att ytterligare öka surroundkänslan. Tyvärr kommer en soundbar aldrig lika nära ett äkta surroundljud som ett faktiskt 5.1-ljudsystem.

Vad är en soundbar bäst i test?

En soundbar bäst i test är en soundbar som tar hänsyn till vissa nyckelfunktioner.

  1. Ljud i relation till priset. Vi vill naturligtvis att du ska få en soundbar med riktigt bra ljud till det bästa priset.
  2. Vibrationer. Det är önskvärt med så få vibrationsmoment som möjligt för att få den bästa ljudupplevelsen.
  3. Ljudbild. Det är även önskvärt med en bred ljudbild. Ju bredare ljudbild desto bättre återgivna blir stora ljud, såsom explosioner, samt mindre ljud, såsom ett löv som dras mot asfalt i vinden.
  4. Användarvänlig. Viktigt är förstås att din nya soundbar är lätt att använda oavsett hur avancerad den är.

Hur vi har valt våra vinnare

Förutom att alla vinnare har behövt uppnå kraven för vad som avgör vad en soundbar bäst i test är har vi också ställt hårda krav på hållbarhet och kvalitet. Dessutom har vi endast valt ut soundbars som på olika sätt fått goda omdömen och beröm av experter såväl som testpaneler. Helhetsintrycket har också varit viktigt när vi har valt ut våra vinnare eftersom vi menar att en soundbar måste bidra till din tv-setup och inte dra ner den.

Soundbars i test

Vi kommer nu att presentera de fyra bästa soundbarsen på marknaden idag: Två ljudlimpor och två ljudsocklar – alla soundbars bäst i test. Vi kommer att börja med toppvalet, Canton DM 75 (ljudsockel) och därefter fortsätta med den bästa ljudlimpan, Sonos Beam. Därefter kommer vi att gå igenom de andra två valen av bästa soundbar.

Canton DM 75 – Bästa ljudsockel

Uppdaterade Priser

Tack vare att den har bland den bästa ljudkvaliteten på marknaden och elegant design vinner Canton DM 75 vår guide som den bästa soundbaren i modellen ljudsockel.

Specifikationer Canton DM 75

Modell Ljudsockel
Mått 72.5 x 37 x 7 cm
HDMI-ingång Nej
Tillhörande app Ja
Antal högtalarelement 8 st

Film och musik

Canton DM 75 fungerar precis lika bra som filmhögtalare som en högtalare för musik. Den har åtta inbyggda högtalare och fyra basenheter på 100 mm. Du behöver aldrig oroa dig för att få ett skrovligt ljud ur den här soundbaren utan den återger musik och röster på ett mjukt sätt – för att inte tala om den kraftfulla basen.

Experter har dessutom berättat att Canton DM 75 särskilt framställer kvinnliga sångröster på ett fördelaktigt sätt och att allt från explosioner till inslag av myrfötter återges på ett imponerande sätt. Däremot bör vi nämna att även om vi är glada över att det finns ett inbyggt virtuellt surroundsystem så blir det aldrig 100 %.

Kvaliteten

Ljudet är helt makalöst i Canton DM 75 och den här soundbaren förtjänar verkligen sin plats som bästa soundbar. Men förutom ljudet är själva konstruktionen också av fantastisk kvalitet.

Canton DM 75 är imponerande rejäl trots sin slimmade utformning och kvalitetsintrycket från den här soundbaren är övervägande imponerande. Det är därför inte konstigt att den här ljudsockeln klarar av att bära upp vikten från en tv på hela 40 kg, om du skulle vilja placera tv:n rakt uppepå din nya soundbar.

Användarvänlig

Förutom att Canton DM 75 inte har en HDMI-ingång och att fjärrkontrollen är något riktningskänslig, är det här en användarvänlig apparat. Den är lätt att förstå sig på, har tydliga inställningar för ljudet och är inte särskilt svår att installera. Den har också en utgång för att kunna koppla in en extern subwoofer, om du skulle vilja ha ännu kraftfullare ljud.

Canton DM 75 – plus och minus

Makalöst ljud
Användarvänlig
Robust och kvalitativ

Ingen HDMI-ingång
Något krånglig Bluetooth-parkoppling


Sonos Beam – Bästa ljudlimpan

Uppdaterade Priser

Sonos Beam är en riktigt snygg och kraftfull soundbar med imponerande ljudbild och djup bas. Den är dessutom enkel att installera, väger endast runt 2,8 kilo och är riktigt prisvärd.

Specifikationer Sonos Beam

Modell Ljudlimpa
Mått 68.5 x 65 x 10 cm
HDMI-ingång Ja (HDMI ARC)
Tillhörande app Ja
Antal högtalarelement 5

Ljudet

Sonos Beam har berömts rikligt för sitt bra ljud trots den lilla storleken. Den ger ett fantastiskt dynamiskt och kraftfullt ljud och möjligheten att ansluta en extern subwoofer. Tal från film, serier, poddar, spel och annat hörs klart och tydligt med bra balans tack vare talförstärkningen.

Den har fem högtalarelement. Fyra av dem är ovala fullregisterelement, ett är diskantelement.

Anslutningar

Den kan kopplas in med ARC-kompatibel HDMI-kontakt (med tvåvägskommunikation för tv) eller anslutas via IR-mottagaren på fronten. Tack vare den medföljande adaptern kan den kopplas in via optisk s/pdif-anslutning.

Sonos soundbar har stöd för röstkontroll. Den är kompatibel med Apple AirPlay via iOS-enheter och kan anslutas till andra delar av Sonos ljudsystem. Man kan bland annat styra den via Sonos app.

Soundbaren är riktigt enkel att ansluta och koppla ihop med andra enheter. Den har stöd för en stor mängd musiktjänster.

Design

Sonos soundbar är elegant och stilren och finns i både svart och vitt. Den har en nätt och slimmad design och får plats i de flesta hem då den kan monteras på vägg eller placeras på en möbel. Den har minimalt med sladdar och de varken stör eller syns när de är ikopplade.

Sonos Beam  – plus och minus

Fantastiskt ljud både vad gäller musik och dialog
Snygg och stilren design
Bra anslutningsmöjligheter
Användarvänlig

Har lite svårt att fylla stora rum


Samsung HW-MS660 – Fantastisk ljudkvalitet till bra pris

Uppdaterade Priser

Söker du efter en ljudlimpa som är användarvänlig, tveklöst stilrenast och med ett klart ljud? Då är det här rätt soundbar bäst i test för dig.

Specifikationer Samsung HW-MS660

Modell Ljudlimpa
Mått 106 x 7.8 x 13.1 cm
HDMI-ingång Ja
Tillhörande app Ja
Antal högtalarelement 9 st

Klart och rent ljud med fascinerande bas

Samsungs HW-MS660 är en soundbar som imponerar. Trots att ett äkta surroundljud egentligen bara kan uppnås via faktiska högtalare placerade bakom sittplatserna ger HW-MS660 ändå en bra surroundeffekt. Ljudkvaliteten är fantastisk och beskrivs av testpaneler som klart och rent. HW-MS660 levererar dessutom en imponerande bas, för att vara en ljudlimpa.

Däremot måste det sägas att basen kan bli något fyllig så att den tar över för stor del av resten av ljudet. Därtill är ljudbilden i HW-MS660 något snäv vilket gör att ljudet kan kännas något krystat vid särskilt intensiva filmsekvenser.

Användarvänlig

Samsungs soundbar är otroligt användarvänlig. LED-displayen visar hela tiden din senaste inställning och den tillhörande appen till HW-MS660 är lättnavigerad. Dessutom finns stöd för ett flertal streamingtjänster direkt i appen, vilket såklart gör användningen ännu enklare. Tyvärr är vi inte lika imponerade över wi-fi-kopplingen som lätt kan bli något svajig.

Snygg (men stor) design

Samsung HW-MS660 är en snygg soundbar med slimmad design. Trots det tar HW-MS660 upp relativt mycket plats på väggen. Vi rekommenderar att du ser över hur stor tv-setup du har och hur mycket plats du kan tänka dig att en soundbar får ta upp.

Samsung HW-MS660 – plus och minus

Rent och klart ljud
Mycket användarvänlig
Tydlig LED-display och tillgängliga streamingtjänster

Ingen HDMI-ingång
Lite för fyllig bas


 

 

Sonos Playbase – Kraftfull med diskret design

Uppdaterade Priser

Med Trueplay-rumskorrektion och ett balanserat ljud är Sonos Playbase den sista soundbaren bäst i test i den här guiden.

Specifikationer Sonos Playbase

Modell Ljudsockel
Mått 58 x 7.2 x 3.8 cm
HDMI-ingång Nej
Tillhörande app Ja
Antal högtalarelement 10 st

Balanserat men oengagerat ljud

Testpaneler har berättat att Sonos Playbase återger ljudet på ett balanserat sätt. Däremot berättar samma paneler att ljudet inte är lika makalöst som man kanske skulle kunna önska. Man kan tala om engagerande och oengagerade ljud där det engagerande ljudet får dig att hoppa högt i soffan medan det oengagerade ljudet, som det tyvärr är i den här soundbaren, inte ger samma effekt. Ljudet beskrivs som anemiskt av testpanelen.

Optisk ljudkabel

Precis som de flesta nyare ljudlimporna och ljudsocklarna behöver även Sonos Playbase kopplas till din tv-setup genom en optisk kabel. En HDMI-ingång saknas helt och hållet. Nackdelen är att anslutningen ibland kan kännas något svajig men fördelen är att slutresultatet är riktigt snyggt och rent, utan onödiga sladdar som stör.

Andra anslutningar, såsom till hemmanätverket via Sonos-appen är lätta att göra och testpaneler har beskrivit Sonos Playbase som den användarvänligaste soundbaren.

Trueplay-rumskorrektion

Via din smartphone mäter Sonos Playbase av hur ljudet studsar i rummet och korrigerar det som flödar ut ur ljudsockeln. På så vis får du ut det mesta av din soundbar eftersom den anpassar ljudet till rum och film. Enligt flera testpaneler fungerar denna rumskorrektion riktigt bra.

Sonos Playbase – plus och minus

Balanserat ljud
Mycket användarvänlig
Trueplay-rumskorrektion

Ingen HDMI-ingång
Något svajig wi-fi-anslutning


Sammanfattning av guiden

Vi har nu gått igenom fyra soundbars bäst i test just nu.

Om det är den bästa ljudsockeln du är intresserad av är Canton DM 75 rätt soundbar för dig. Den är kraftfull, användarvänlig och av en obeskrivlig kvalitet.

Om det är den bästa ljudlimpan du är intresserad av kan vi istället rekommendera Sonos Beam. Den har en bred ljudbild som passar både för att se på film, lyssna på musik, podcasts och annat.

Kanske är du mer intresserad av ett lägre pris? I sådana fall kanske den kraftfulla men något stora Samsung HW-MS660 är någonting för dig. Den här ljudlimpan har dessutom en imponerande bas och en lättnavigerad app.

Om du är intresserad av en soundbar som har en Trueplay-rumskorrektion är Sonos Playbase alternativet för dig. Den här soundbaren har dessutom ett välbalanserat ljud och stöd för multiroom.

Vi hoppas att du funnit en soundbar som passar för dig!