Smarta högtalare bäst i test

Linnéa Skogh - Senast uppdaterad: 2019-02-14

Den smarta högtalaren är ett måste för det smarta hemmet. Det här är den perfekta hemassistenten som kan göra allt från att boka möten till att spela upp musik. De smarta högtalarna blir alltmer intelligenta, vartefter de utvecklas, och har funktioner som får upplevelsen att bli personlig och skräddarsydd just för dig. Välj mellan modeller som antingen stöder Google Assistant eller Amazon Alexa. Vi har valt ut de fyra bästa smarta högtalarna på marknaden idag och bjuder dig att läsa vår guide för att finna just din favorit. 

De bästa smarta högtalarna just nu

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa smarta högtalarna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Google Home
Amazon Echo 2nd Generation
Sonos One
Google Home Mini

 

Kort om vinnaren

Uppdaterade Priser

Denna guides förstapris tas hem av Google Home som med den bästa sökfunktionen och den mest personliga känslan imponerar på oss. Google Homes röstassistent, Google Assistant, är en klar utmanare till den första röstassistenten på marknaden, Amazon Alexa, och i vår guide också en klar vinnare.

Vad är en smart högtalare?

En smart högtalare är en högtalare och en assistent i ett. Den må se ut som en vanlig högtalare men förutom högtalare är själva kroppen utrustad med mikrofoner, som möjliggör för dig att kunna kommunicera med mjukvaran.

Tänk på den som en mer avancerad variant av Apples Siri. Du kan spela musik, ställa in alarm, få svar på alla möjliga frågor (exempelvis ”Hur blev Han Solo och Luke Skywalker vänner?”), kontrollera alla enheter som i sin tur är anslutna till internet och hjälpa dig med, i vissa fall också sköta, din onlineshopping.

Hur fungerar den smarta högtalaren i Sverige?

Funktioner

Med vissa begränsningar (exempelvis att handla oproblematiskt från Amazon) är vår uppfattning att den smarta högtalaren fungerar mycket bra i Sverige. Myten om att en smart högtalare inte skulle fungera bra i Sverige är, helt enkelt, just det: En myt.

I Sverige, precis som i USA eller i Storbritannien, kan du: röststyra musikuppspelning, spela filmer, serier och Youtube-videos på vald skärm, få väderleksrapporter, ställa alarm och timer, lägga till kalenderhändelser och mycket mer.

Språken – bara Google klarar av Svenska

Äntligen kan vi hylla Google för att leverera en smart högtalare som går att styra på svenska, den 24-Oktober (2018) är väntan över och du kan prata svenska med Googles högtalare. Det går dock alldeles utmärkt att styra Googles högtalare även på knagglig engelska, vi har även testat med unga barn som knappt lärt sig engelska och Google hanterar detta utmärkt.

Vad gäller Amazon Alexa får vi ingen direkt klarhet. Enligt uppgift är Amazon i startgroparna för att göra Amazon Alexa kompatibel med fler språk men när just svenska kommer på tal, det vet vi helt enkelt inte.

Amazon Alexa eller Google Assistant?

I denna guide kommer två olika röstassistenter att göra sig gällande: Amazon Alexa och Google Assistant. Alla smarta högtalare är lite bättre för vissa saker än andra. Vissa skillnader mellan Alexa och Google Assistant har vi listat nedan:

  • Amazon Alexa är kopplad till Amazon. Den här röstassistenten fungerar bra för dig som shoppar via amazon då Alexa kan hjälpa dig med beställningar och att uppdatera dig om unika erbjudanden via Amazon. Amazon Alexa var den första mjukvaran till den smarta högtalaren att presenteras.
  • Google Assistant är kopplad till Google och således alla enheter kopplade till densamma, exempelvis Chromecast. Den här röstassistenten fungerar bäst för dig som är ute efter en supersmart röstassistent med välutvecklad sökfunktion. För bäst presenterade (och för att bäst finna) unika fakta är det här rätt röstassistent för dig.

Överlag är dock både Amazon Alexa och Google Assistant utmärkta röstassistenter och det är svårt att välja någon av dem som bättre än den andra. Båda två kan hjälpa dig med allt vad en smart högtalare är menad att göra. Ställa in väckarklockan, lägga till händelser i kalendern, läsa upp nyheterna, rapportera vädret och mycket, mycket mer.

5 Saker att tänka på innan köpet

Alla produkter i den här guiden är smarta högtalare bäst i test, men självklart skiljer de sig åt. Därför kan det vara en god idé att fundera lite extra på följande fem saker innan du investerar i en smart högtalare:

  1. Kanske av främsta intresse ligger vilka typer av tjänster som du använder. Är du mest för att lyssna på musik eller är du intresserad av att busa med enheten och få den att berätta roliga fakta?
  2. Alla funktioner hos de smarta högtalarna fungerar inte i Sverige, så glöm inte att kolla upp detta lite extra.
  3. Vill du ha Amazon Alexa eller Google Assistant? Vilken röstassistent passar dig bäst?
  4. Stor eller liten modell? Generellt sett ger en större modell bättre ljud, men den mindre är såklart smidigare.
  5. Vilken design dras du mest till? Vill du ha den som den kommer eller köpa till ett extra skal?

Hur vi har valt bästa smarta högtalare?

Vi har valt ut de fyra produkter som alla förtjänar att kallas smarta högtalare bäst i test. Urvalet är ännu inte särskilt stort, åtminstone inte om man är ute efter en riktigt bra smart högtalare med välutvecklade funktioner och unika kvaliteter. När vi har rangordnat våra toppval har vi gått på en kombination av användarvänlighet, intelligens hos den smarta högtalaren samt dess förmåga att utföra uppgifter.

Smarta högtalare i test

I fallande skala kommer vi nu att presentera vinnarna av de här testet. Alla smarta högtalare är fantastiskt kvalitativa och vi tror att du kommer att bli nöjd med vilken som. Först ut är hursomhelst vinnaren, Google Home.

Google Home – assistent på svenska

Uppdaterade Priser

Smartast på marknaden och med Googles prisvinnande sökfunktioner tillgängliga är det här den bästa smarta högtalaren just nu. Googles assistent utvecklas i snabb takt och klarar hela tiden av mer uppgifter. Google har alltid varit känt för att leverera snabba svar på frågor med deras vanliga sökmotor och när det kommer till Google Home blir vi riktigt imponerade av hur snabbt vi får svar på våra frågor.

Känslan att ha en röstassistent som alltid är på och hör dig även om du är i ett annat rum är svår att beskriva med ord, det är en upplevelse som måste testas själv.

Först när man levt en längre tid med en riktigt bra röst assistent blir många av dess fördelar uppenbara. Till en början blir det lätt att man försöker ställa kontrollfrågor för att ”sätta dit” assistenten eller jämför i vårt fall vilken som är ”bäst” att svara på frågor Google eller Alexa.

Specifikationer Google Home

Typ av röstassistent Google Assistant
Mått 96.4 x 142.8 x 96.4 mm
Vikt 0.47 kg
Strömförsörjning Eldrift (ej USB)
Stöd för multiroom Ja
Tillgängliga språk Svenska (24 oktober) & Engelska & Franska & Tyska & Japanska

Hur fungerar Google Home?

”Okey Google” När Google lyssnar på dig roterar två ljuspunkter, i Googles färger, så att du vet att den hör dig. Du kallar på den genom att exempelvis säga ”okey, Google”.

Superenkel installation. I princip behöver du bara plugga in enheten, hämta hem Google Home app och be appen att söka efter en ny Google Home-enhet. Klart! Det här tycker vi är en mycket bra kvalité för en smart högtalare bäst i test.

Ljudet är överlag bra. Basen är godkänd och ljudbilden bred men när du ökar volymen till maxnivå börjar ljudet bli en aning skakigt. Google Homes maximala ljudnivå är dessutom relativt låg. Om du bor lite mindre är kanske detta ingenting du märker av, men när du ska försöka fylla ut ett vardagsrum med musik har Google Home lite svårt att hänga med. Du lägger enkelt till Spotify eller Google Music som din standard musiktjänst. Sen kan du be Google att spela olika genres, band, låtar etc.

Till skillnad från andra smarta högtalare har Google Home en stor fördel: Googles sökfunktion. Dessutom har Google Home fördelen att den lär sig snabbare än andra smarta högtalare på marknaden. Med Google Homes tillträde till G-mail blir möjligheterna nästan oändliga. Tyvärr kan endast ett konto vara länkat åt gången.

Google Home är läskigt smart. Du kan till exempel ställa frågor om ett ämne och sedan följa upp den frågan utan att behöva specificera vilket ”ämnet” är en gång till. Exempelvis kan du fråga: ”Vilken är den närmsta biografen?” och därefter lägga till följdfrågan ”och när stänger den?”. Istället för att återigen säga ”biografen”. På det här sättet blir Google Home lite mer personlig än andra smarta högtalare.

Sammanfattning av Google Home

Tillgång till Googles sökfunktioner
Läskigt smart
Användarvänlig till max

Inte det bästa ljudet

Uppdaterade Priser


Amazon Echo 2nd Generation

Uppdaterade Priser

Snygg, slimmad och smart. De tre S:en sitter bra på denna smarta högtalare bäst i test. Om du är ett Alexafan är det här den smarta högtalaren för dig.

Specifikationer Amazon Echo 2nd Generation

Typ av röstassistent Amazon Alexa
Mått 88 x 148 x 88 mm
Vikt 0.82 kg
Strömförsörjning Eldrift (ej USB)
Stöd för multiroom Ja
Tillgängliga språk Engelska & Tyska

Billigare men bättre. I jämförelse med den första generationen Amazon Echo är den andra generationen av Amazon Echo billigare än den första och bättre – både ljudmässigt och för den snygga designen.

Design. Kompakt men kraftfull är två ord som bäst beskriver Amazon Echo. Amazon har satsat på att göra den andra generationen smarta högtalare till en mer slimmad variant – så att den passar i alla typer av hem. Det finns också en hel del olika överdrag, eller skal, som du kan köpa till din Amazon Echo 2nd Generation. Välj på stilar mellan helsvart, trä och metalliskt grå. Till skillnad från Google Home, där du endast kan förändra hur botten på enheten ser ut, är Amazon Echo 2nd Generations skal till för hela enheten.

Tydlighet. När Amazon Echo 2nd Generation lyssnar lyser en LED-ring blå på enhetens topp. När mikrofonen är av lyser samma ring istället rött.

Bluetooth för att kompensera. Ljudet i Amazon Echo 2nd Generation är bra, men det är inte det bästa. I större rum försvinner ljudet och klarar inte av att fylla ut på ett tillfredsställande sätt. Lyckligtvis kan du via Bluetooth koppla in en trådlös högtalare så att ljudet blir bredare och bättre.

Mikrofonen. Utrustad med sju mikrofoner och bullerreducerande teknologi borde Alexa höra dig utan problem, vilket den också gör till stor del. Till och med när musik spelar kan Alexa höra dig genom den bullerreducerande teknologin. Där behöver du dock ibland höja rösten om du står en bit ifrån.

Med allt detta sagt. Om du redan har en Amazon Echo från den första generationen så vill vi förbereda dig på att den här endast kommer med några nya funktioner. Främst är det ljudet i enheten som har förbättrats men överlag finns det ingen ny wow-faktor.

Sammanfattning av Amazon Echo 2nd Generation

Tydlig
Kan kopplas till externa högtalare
Fantastisk lyhördhet från röstassistenten

Inte särskilt mycket nytt i jämförelse med förra generationen Echo

Uppdaterade Priser


Sonos One

Uppdaterade Priser

För musikälskaren är det här det självklara valet av den bästa smarta högtalaren. Där Amazon Echo 2nd Generation och Google home inte kan prestera ljudmässigt valsar Sonos One in och briljerar.

Specifikationer Sonos One

Typ av röstassistent Amazon Alexa
Mått 161.45 x 118.7 x 119.7 mm
Vikt 1.85 kg
Strömförsörjning Eldrift (ej USB)
Stöd för multiroom Ja
Tillgängliga språk Engelska & Franska & Tyska & Japanska

Ljudet. Ljudet i högtalaren är mycket bra precis som i den vanliga Sonos Play:1. Skillnaden mellan Sonos Play:1 och Sonos One är förstås att där Sonos Play:1 faller kort på att vara endast en högtalare är Sonos One en smart högtalare med röstassistent. Ljudet i Sonos One är rikt, med bred ljudbild och med imponerande fokus på detaljer. Sonos låter bra oavsett om du spelar på låg volym så får du med hela registret vilket inte är helt vanligt för små högtalare.

Stöd för fler assistenter. Just nu levereras Sonos One med röstassistenten Amazon Alexa. Men det ryktas om att det kommer en uppdatering som också ger stöd för exempelvis Google Assistant. I framtiden skulle du alltså kunna välja på om du vill att din Sonos One använder sig av Amazon Alexa eller Google Assistant (och faktiskt eventuellt också Apples variant). Detta till skillnad från andra smarta högtalare som är låsta till endast en assistent. Vi uppskattar detta med Sonos One och värdesätter denna flexibla detalj som en direkt kvalité för smarta högtalare bäst i test.

Smart högtalare. Som smart högtalare är vi något besvikna. Sonos One faller på att den inte erbjuder full Alexa-kontroll. Till stora delar fungerar den precis som Amazon Echo – men, förstås, med mycket bättre ljud – du kan exempelvis fråga om väder, be den att berätta dåliga skämt, etc. Men utan full kontroll blir vi ändå lite besvikna. Det är sant att Sonos One har ett mycket bra ljud men som smart högtalare är den inte lika välutvecklad. Lyckligtvis ryktas det om att mjukvaran är i startgroparna för att uppdateras, och förbättras.

Sammanfattning av Sonos One

Ljudet
Komplicerad installation

Inte full Alexa-kontroll

Uppdaterade Priser


Google Home Mini

Uppdaterade Priser

Google Home Mini är mer assistent än högtalare då vi inte tror någon kommer ersätta sina befintliga högtalare med denna. Den klarar av utmärkt att spela upp personer som talar så podcast eller prat-radio fungerar perfekt men musik över viskningsnivå blir inte speciellt roligt.

Mini varianten är dock en utmärkt kamrat bredvid sängen eller i köket t.ex. På kvällen ber du Mini släcka lamporna och sätta alarmet en viss tid och kanske frågar om morgondagens väder mm. På morgonen får du en uppdatering om din dag och restider dit du ska.

Specifikationer Google Home Mini

Typ av röstassistent Google Assistant
Mått 98 x 42 x 98 mm
Vikt 0.17 kg
Strömförsörjning Eldrift
Stöd för multiroom Ja
Tillgängliga språk Svenska (24 oktober) &Engelska & Franska & Tyska & Japanska

Busenkel installation. Något som gör denna till en av våra smarta högtalare bäst i test är dess användarvänligheten, den kunde inte vara bättre i Google Home Mini än vad den är. Den är löjligt enkel både att installera och att använda. Du behöver inte känna att du måste var tekniskt begåvad för att kunna använda denna puck.

Vad kan den göra? Precis som Google Home är Google Home Mini kompatibel med de flesta tjänster som erbjuds. Spotify, Netflix och Youtube, för att nämna några.

Sammanfattning av Google Home Mini

Lika smart som Google Home och med samma funktioner
Superenkel installation

Ljudet

Uppdaterade Priser
 

Sammanfattning av testet

Vi har nu gått igenom fyra smarta högtalare bäst i test.

Först ut var Google Home, som också vinner den här testet. Om du söker efter en personlig röstassistent som lär sig snabbt (och är läskigt smart) är det här rätt smart högtalare för dig.

Nummer två kom Amazon Echo 2nd Generation. Precis som vinnaren levererar den här smarta högtalaren inte bara en personlig kontakt till röstassistenten men också en imponerande smart AI.

Som trea korades Sonos One. Pris för bästa ljud går till Sonos One, utan tvekan. Men utan full kontroll över röstassistenten Alexas alla funktioner blir vi något besvikna. Lyckligtvis ryktas det om en uppdatering som vi ser fram emot!

Inte perfekt men mindre och framför allt billigare, är Google Home Mini som var sist ut i de här testet. Vi rekommenderar den här till dig som vill ha en smidig, snygg och välfungerande smart assistent – mer än att du söker en högtalare.

Så, det var våra vinnare:

Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser

Ansvarig skribent

Linnéa Skogh

Med många års erfarenhet i ryggen omfattar Linnéas intressen allt som har med träning, dryck och en optimerad vardag att göra. Hon är på ständig jakt efter den senaste teknikprylen och uppskattar framför allt teknologi som förbättrar livskvaliteten.