Multiroom-högtalare bäst i test

Linnéa Skogh - Senast uppdaterad: 2020-09-22

Multiroom är högtalartekniken som får varje tillställning, fest och event att bli lite lyxigare. Eller varför inte bara förbättra vardagskvaliteten? Genom att utnyttja ett multiroom-system kan du njuta av olika typer av musik i varje rum som har en egen högtalare kopplad till systemet. Det finns alltså alla möjligheter att sätta på lite jazz i loungen samtidigt som det skränar middagsmusik från köket och i badrummet klinkar ljuva toner från renässansen. 

Vi har samlat de fyra bästa multiroom-högtalarna just nu för att göra ditt val av favorit enkelt. Häng med!

De bästa multiroom-högtalarna just nu

Vi har sökt efter bra multiroom-högtalare i test och har fått ihop fyra riktigt bra alternativ. Här kommer en kort sammanställning av våra fyra toppval av multiroom-högtalare bäst i test. För en mer detaljerad genomgång av varje enskild produkt är det bara att läsa vidare. Annars kan du klicka på länkarna längst ner i tabellen för att komma ned till våra omdömen direkt.

Sonos Play:5 II Bose Sound-Touch 20 III Marshal Woburn Multi-room Denon Heos 5
Mått 365 x 217 x 123 mm 314 x 188 x 104 mm 400 x 300 x 200 mm 294 x 209 x 166 mm
Vikt 4.15 kg 3.2 kg 8.5 kg 3 kg
Analog (AUX) anslutning 1 st 1 st 1 st 1 st
USB-kontakt Nej Ja Nej Ja
Övriga anslutningar Ethernet (Nätverk/RJ-45); Hörlurs-utgång Ethernet (Nätverk/RJ-45) RCA stereo in Ethernet (Nätverk/RJ-45)
Bluetooth Nej Ja Ja Ja
Streaming-standarder Spotify Connect Spotify Connect AirPlay; Google Cast; Spotify Connect Spotify Connect
Radio-mottagare Nej Ja Nej Ja
Eldrift (ej USB) Ja Ja Ja Ja
Pris Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser
Direkt till test:Sonos Play:5 II Bose SoundTouch 20 III Marshall Woburn MultiroomDenon Heos 5

Sonos uppfann multiroom

Visst är sladdar bara så störande? Fula, krångliga och inte minst begränsande. Så när du letar efter högtalare står förmodligen trådlösa modeller högst upp på listan. Kanske står där redan en och annan tillverkares namn. Som Sonos, föregångaren inom segmentet som 2005 släppte de trådlösa högtalarna som närmast inledde en era. En era där det blev möjligt att spela olika musik i olika rum.

Konceptet kallas multiroom och har kopierats av flera tillverkare sedan dess.

Multiroom – så funkar det

Innan du har prövat en multiroom-lösning har du förmodligen svårt att förstå hur smart och användbart det är. Multiroom handlar om att varje högtalare i systemet kan spela musik från en egen spellista, det vill säga separat från de andra högtalarna.

På det här sättet kan du alltså anpassa musiken utefter var i huset (eller var på området) högtalarna befinner sig men samtidigt styra alla högtalare från en och samma app.

Multiroom kräver wlan

Sonos är pionjären, den som visade vad multiroom är och hur det ska fungera. För dig som användare är det synnerligen enkelt. I en app väljer du vilka högtalare som ska spela vilken musik. För att upplägget ska fungera bra krävs att systemet har stöd för de strömningstjänster du vill använda, som Spotify, Apple Music, Deezer, Soundcloud.

Multiroom fungerar bara i system som använder det trådlösa nätverket. bluetooth-högtalare kan aldrig ge motsvarande funktion, även om du givetvis kan använda flera sådana högtalare och växla mellan dem när du flyttar dig i huset. Men det går inte att samtidigt spela olika ljudströmmar i olika högtalare, eftersom anslutningen sker direkt mellan telefon/surfplatta och högtalare.

Styrs via app

Flerrumslösning, eller multiroom som begreppet lyder, är inget mindre än en enastående uppfinning. Du placerar högtalare i alla rum där du vill kunna lyssna på musik eller radio och styr sedan vilken källa som ska spela i vilka högtalare. Det går alltså att köra en spellista i vardagsrummet och samtidigt en annan i badrummet och en tredje i köket. Och så vidare.

Systemet styrs via en app i mobilen eller plattan.

Vad är DLNA?

DLNA är förkortningen av Digital Living Network Alliance. Denna allians är ett samarbete mellan datorindustrin, hemelektroniksbranschen och mobiltillverkare.

Tanken är att olika enheter ska kunna kommunicera med varandra via ditt hemnätverk. Genom att en produkt är DLNA-certifierad är det alltså större chans att den, exempelvis, kan bli styrd via din mobil. Ett exempel på en sådan produkt är Denon heos 5 som också har en mobilapp för styrning av funktioner.

Enskilt eller i par för bred stereobild

Högtalarna i ett sådant system kan antingen användas enskilt eller i par för att skapa en bredare stereobild. Värt att tänka på är att även om ljudet i de större, dyrare modellerna är riktigt bra går det inte att jämföra med motsvarande konventionella lösningar i samma prisklass.

Du får alltså mer ljud för pengarna med sladdanslutna högtalare och separat förstärkare. Men du får förstås inte flexibiliteten som ett multiroom-system ger.

Multiroom-högtalare i test

Vi kommer nu att presentera våra fyra toppval, vad gäller bästa multiroom-högtalare i test. Vi börjar med favoriten som aldrig tycks sparkas från sin förstaplats på prispallen, Sonos play 5, och fortsätter därefter nedåt i listan till andra väl ansedda multiroom-högtalare.

Sonos play:5 II – Bästa multiroom-högtalare

Uppdaterade Priser

Med en klar, öppen ljudbild och kraftig, men inte överdriven, bas är Sonos play 5 II den givna mästaren när det gäller multiroom-högtalare.

Specifikationer av Sonos play:5 II

Mått 365 x 217 x 123 mm
Vikt 4.15 kg
Analog (AUX) anslutning 1 st
USB-kontakt Nej
Övriga anslutningar Ethernet (Nätverk/RJ-45) & Hörlursutgång
Bluetooth Nej
Streaming-standarder Spotify Connect
Radiomottagare Nej
Övrigt DLNA-certifierad; Väggmonterbar

Trueplay

Sonos jobbar med en funktion som kallas trueplay, och som justerar ljudåtergivningen baserat på hur rummet ser ut och var högtalaren är placerad. Systemet utnyttjar mikrofonen i din smarta telefon tillsammans med Sonos-appen för att hitta optimal inställning.

Ljudkvaliteten

Sonos play:5 II har en helt otrolig ljudkvalitet som av experter mer än ofta sammanfattas i ett ord: stort. Men ljudet är inte bara stort, det är även detaljerat, skarpt och livfullt.

Alla typer av musik får ta sig uttryck via Sonos play:5 II och vi kan i nuläget inte bestämma oss för om den passar bäst för en specifik genre. Snarare vågar vi påstå att Sonos play:5 II passar alla och allas musiksmaker. Att den är användarvänlig stödjer även detsamma – Sonos play:5 II fungerar för alla.

Uppdaterad Sonos play:5 II utklassar föregångaren

Om du har lyssnat på en äldre play 5 kanske du inte riktigt känner igen omdömet vad gäller ljudkvaliteten. Det beror i så fall på att den här modellen är helt omarbetad sedan hösten 2015.

Resultatet blev så bra att det nästan går att tala om klasskillnad mellan de två versionerna. Det säger en hel del om vilken nivå den senaste inkarnationen av play 5 håller, eftersom Sonos alltid har låtit bra.

Vad säger andra om Sonos play:5 II?

Trusted Reviews 9/10
Techradar 9/10
What Hi-Fi? 8/10
Cnet 8/10

Sonos play:5 II – plus och minus

Bra ljudkvalitet
Utmärkt byggkvalitet
Bra app
Användarvänlig

Högt pris


Bose soundtouch 20 III – För ett typiskt Bose-sound

Uppdaterade Priser

Om du är ute efter en högtalare som både kan fungera som fristående enhet med bluetooth-anslutning och som en del i ett multiroom-system är Bose soundtouch 20 III ett bra alternativ.

Specifikationer av Bose soundtouch 20 III

Mått 314 x 188 x 104 mm
Vikt 3.2 kg
Analog (AUX) anslutning 1 st
USB-kontakt Ja
Övriga anslutningar Ethernet (Nätverk/RJ-45)
Bluetooth Ja
Streaming-standarder Spotify Connect
Radiomottagare Ja
Övrigt Fjärrkontroll; Mobilapp för styrning av funktioner

Aningen obalanserat ljud

Bose har ett problematiskt rykte om sig att tillverka högtalare som inte låter alldeles naturligt. Icke desto mindre är det populära, vilket förmodligen beror på att väldigt många gillar Boses skulpterade ljud där den överdrivna basen kanske är den främsta bristen. Soundtouch 20 III är inget undantag. Den låter ”Bose”.

Men sannolikheten är alltså tämligen stor att du gillar det ljudet. Och jämfört med andra Bose-högtalare är obalansen i ljudet faktiskt något mindre hos den här modellen. Basen är visserligen något överdriven, men inte så mycket att det tröttar vid lyssning på exempelvis akustisk musik.

Ljudet beskrivs bäst som klart och tydligt, med en bas som bara ibland tenderar att ta över.

Inte bara för multiroom

Högtalaren fungerar alltså som enda högtalare eller tillsammans med flera enheter i ett multiroom-system. Du kan antingen streama ljud direkt från telefonen, surfplattan eller datorn via Bluetooth eller spela strömmar via ditt trådlösa nätverk direkt från tjänster som Spotify och Deezer.

Värt att notera är att Bose-systemet inte har stöd för lika många tjänster som exempelvis Sonos, vilket har noterats i test av multiroom-högtalare.

Vad säger andra om Bose soundtouch 20 III?

What Hi-Fi? 8/10
Techgearlab 8/10
Soundvisionreview 8/10

Bose soundtouch 20 III – plus och minus

Både bluetooth och multiroom
AirPlay
Fylligt ljud

Obalanserat ljud med väl stark bas
Marshall woburn multiroom– Hög volym med rock i fokus

Uppdaterade Priser

Oavsett vad du tycker om den visuella rockestetiken hos Marshall woburn låter den bra. Mycket bra, till och med. Den kan dessutom spela väldigt högt, vilket också ger en hint om var den här högtalaren trivs bäst: i centrum.

Specifikationer av Marshall woburn multiroom

Mått 400 x 300 x 200 mm
Vikt 8.5 kg
Analog (AUX) anslutning 1 st
USB-kontakt Nej
Övriga anslutningar RCA stereo in
Bluetooth Ja
Streaming-standarder AirPlay; Google Cast/Chromecast; Spotify Connect
Radiomottagare Nej
Övrigt Mobilapp för styrning av funktioner

Rockig utåt och inåt

Woburn får ändå höga betyg. Med sitt utpräglade rockutseende utger den sig knappast för att vara bästa vän med stråkkvintetter eller ens symfoniorkestrar. Woburn är en av marknadens bästa trådlösa högtalare för dig som är ute efter ljud som ger hög energi.

Experter framhåller dock att volymen ibland kan bli övermäktig. De menar att i huvudsak är det enorma ljudet en onödig valmöjlighet, eftersom gemene man med största sannolikhet inte kommer att utnyttja det. Ett annat problem med Marshall woburns volym är att den nästan inte alls kan dras ner till riktigt låga nivåer. Marshall woburn låter helt enkelt alltid högt.

Det unika rockutseendet har fått utstå både ris och ros av experter såväl som användare. Klart står att det är utpräglat för att sticka ut och för dig som är ute efter en något mer diskret design kanske Marshall woburn inte blir första valet.

Ingen fjärrkontroll

Marshall woburn är en multiroom-högtalare som inte skäms för att vara unik. Det gäller även styrningen av enheten. Istället för att arbeta med en fjärrkontroll har Marshall valt att använda sig av en mobilapp för att styra funktionerna.

Om det här avskräcker dig finns även möjlighet att styra woburn via den fysiska enheten genom knappar och vred på produktkroppen.

Ljudet

Experter framhåller särskilt ljudkvaliteten som riktigt bra hos Marshall woburn. Överlag är ljudet skarpt och klart, utan att för den delen bli skränigt. Som multiroom-högtalare klarar sig Marshall woburn riktigt bra.

Däremot bör man vara medveten om att musik där woburn presterar bäst är, såklart, rock. Och även om den här enheten levererar riktigt bra ljud oavsett är det just när den spelar rock som woburn glänser. För även om den låter bra är ljudet aningen tröttande i längden, eftersom det inte är särskilt balanserat utan trycker upp såväl bas som mellanregister.

Vad säger andra om Marshall woburn multiroom?

Techradar 8/10
Ljud och bild 4/6
Mobil 7/10

Marshall woburn multiroom – plus och minus

Stort, högkvalitativt ljud
Idealisk för rockmusik
Flera streaming-möjligheter
Unik design

Volymen kan bli övermäktig
Ingen fjärrkontroll


Denon heos 5 – Stilrent intryck och relativt bred ljudbild

Om du av någon anledning inte vill använda Sonos högtalare har Denon ett bra alternativ. Den är inte bäst i sin klass men levererar en riktigt bra multiroom-högtalare för pengarna. Dessutom är den stilren.

Specifikationer av Denon heos 5

Mått 294 x 209 x 166 mm
Vikt 3 kg
Analog (AUX) anslutning 1 st
USB-kontakt Ja
Övriga anslutningar Ethernet (Nätverk/RJ-45)
Bluetooth Ja
Streaming-standarder Spotify Connect
Radiomottagare Ja
Övrigt DLNA-certifierad; Mobilapp för styrning av funktioner

Design

Denon heos 5s design är stilren och klassiskt svart. Det här är multiroom-högtalaren som inte sticker ut för fem öre men som konsekvens också smälter in i de flesta miljöer. För dig som är ute efter en relativt liten, snygg enhet är Denon heos 5 ett bra val.

Ljudet

Ljudet är mycket bra och välbalanserat i alla register. Möjligen ligger det ett halvsnäpp under det Sonos play 5 levererar men förmodligen är det främst en fråga om tycke och smak.

Basåtergivningen kan bäst beskrivas som balanserad och tillräcklig för att skapa en bra helhet. Men den där riktiga slag-solarplexus-basen uteblir. Värt att notera är att den inte skiljer från Sonos play 5 i det avseendet.

Bra ljudspridning

Även när det gäller ljudspridning i rummet presterar Denon heos 5 bra och ger en hyggligt detaljerad stereobild. Ljudet överlag är för övrigt just välseparerat och tydligt.

Liksom hos Sonos system styr du högtalaren eller högtalarna via en särskild app. Den har stöd för för de vanligaste strömningstjänsterna och känns i stort solid och alldeles tillräcklig.

Vad säger andra om Denon heos 5?

Trusted Reviews 7/10
PCMag 7/10
Digital Trends 6/10

Denon heos 5 – plus och minus

Bra ljudkvalitet
Välbalanserat ljud
Många anslutningsmöjligheter

Få streaming-möjligheter


Sammanfattning av guiden

Vi har nu presenterat och gått igenom fyra multiroom-högtalare bäst i test på marknaden idag. Sonos Play 5 är mästaren när det gäller trådlösa högtalare. Men det visar sig att det finns flera utmanare till storfavoriten. Såsom Marshall woburn, mästaren på rock, exempelvis.

Sammanfattningsvis konstaterar vi att det finns fler möjligheter än någonsin att kunna njuta av riktigt bra ljud utan att behöva trassla med sladdar.

Sonos Play:5 II Bose Sound-Touch 20 III Marshal Woburn Multi-room Denon Heos 5
Mått 365 x 217 x 123 mm 314 x 188 x 104 mm 400 x 300 x 200 mm 294 x 209 x 166 mm
Vikt 4.15 kg 3.2 kg 8.5 kg 3 kg
Analog (AUX) anslutning 1 st 1 st 1 st 1 st
USB-kontakt Nej Ja Nej Ja
Övriga anslutningar Ethernet (Nätverk/RJ-45); Hörlurs-utgång Ethernet (Nätverk/RJ-45) RCA stereo in Ethernet (Nätverk/RJ-45)
Bluetooth Nej Ja Ja Ja
Streaming-standarder Spotify Connect Spotify Connect AirPlay; Google Cast; Spotify Connect Spotify Connect
Radio-mottagare Nej Ja Nej Ja
Eldrift (ej USB) Ja Ja Ja Ja
Pris Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser

Vi hoppas att du har funnit din favorit. God lyssning!

Ansvarig skribent

Linnéa Skogh

Med många års erfarenhet i ryggen omfattar Linnéas intressen allt som har med träning, dryck och en optimerad vardag att göra. Hon är på ständig jakt efter den senaste teknikprylen och uppskattar framför allt teknologi som förbättrar livskvaliteten.