Bluetooth-högtalare bäst i test

Trådlösa högtalare passar lika bra hemma som på utflykten. Är du ute efter högtalare du lätt tar med dig ger Bose Soundlink Mini II och UE Boom 2 bästa upplevelsen och bästa ljudet. Och om du vill ha med dig ljudet i naturen passar Bose Soundlink Micro och JBL Clip 3 extra bra. Här får du guiden som hjälper dig hitta rätt bluetooth-högtalare för just dina behov.

De bästa bluetooth-högtalarna just nu

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa bluetooth-högtalarna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

UE Boom 2 Bose SoundLink Mini II Bose Soundlink Micro JBL Clip 3
Mått 67 x 180 x 67 mm 180 x 51 x 58 mm 98.3 x 98.3 x 34.8 mm 137 x 97 x 46 mm
Vikt 0.55 kg 0.67 kg 0.29 kg 0.22 kg
Allvädersskydd Ja Nej Ja Ja
Bluetooth-version 4.1 2.0 Ingen uppgift 4.1
Frekvensomfång 90–20 000 Hz Ingen uppgift Ingen uppgift 120–20 000 Hz
Batteridrift Ja Ja Ja Ja
Drifttid 15 h 10 h 6 h 10 h
Pris Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser
Direkt till test UE Boom 2 Bose SoundLink Mini II Bose Soundlink Micro JBL Clip 3

Klassiska högtalartillverkare utmanas av nya aktörer

Idag är antalet aktörer som utvecklar och säljer trådlösa högtalare stort. I princip alla de klassiska tillverkarna har sådana modeller i sitt sortiment. Denon, Bose, Onkyo, Harman Kardon, Sony, Philips… En av de mest uppskattade modellerna kommer från Marshall (egentligen heter de Marshall Amplification), tillverkaren som sedan 60-talet gjort sig kända för sina gitarrförstärkare.

Bland aktörer som vill vara med på arenan för trådlösa högtalare finns också Samsung, även om deras modeller knappast hör till förstahandsvalet för dem som värdesätter ljudkvalitet.

Storleken påverkar ljudet

Att en stor högtalare har större chanser att låta bättre än en liten är snarast en naturlag. Större högtalarelement i en större låda ger helt enkelt bättre förutsättningar för att förmedla ljud, vilket krasst sett handlar om att flytta luft. Men det är ingen absolut måttstock. Med hjälp av allehanda tekniska klurigheter verkar det ibland som att många tillverkare ibland lyckas upphäva naturlagar.

Bästa bluetooth-högtalarne imponerar

Små bluetooth-högtalare, som Bose Soundlink Mini II exempelvis, kan under vissa yttre förutsättningar (placering i rummet bl.a.) låta som en flera nummer större modell. Därför är det inte så enkelt att avgöra förmågan hos en högtalare att återge ljud bara genom att titta på storleken. Men det är förvisso fortfarande ett bra sätt att börja din jakt på det perfekta ljudet.

Vill du ha ”stort” ljud som kan fylla ett större vardagsrum eller din halva av campingplatsen ska du i första hand leta efter en stor högtalare. Om du är ute efter en kökshögtalare kan du mycket väl nå nog så bra resultat med en liten högtalare.

Airplay eller Bluetooth?

Två tekniker används för att ansluta din telefon eller platta till en trådlös högtalare, Bluetooth och Airplay. Det tycks råda viss förvirring kring vilken som är bäst. En förvirring som är högst begriplig. De två teknikerna är nämligen inte riktigt jämförbara eftersom de arbetar efter två olika principer.

Airplay är en Apple-teknik som används i deras telefoner, plattor och datorer. Högtalartillverkare som vill bygga in stöd för Airplay betalar en licensavgift till Apple.

Bluetooth å andra sidan finns i nära nog alla typer av mobila enheter och i alla trådlösa högtalare.

Bluetooth enklare än Airplay – men mer begränsat

Den främsta skillnaden mellan de två är att med Airplay skickas ljudet över ett trådlöst nätverk, ett WLAN, medan Bluetooth-tekniken upprättar en direktanslutning mellan telefonen eller plattan och högtalaren. Med en sådan koppling försämras kvaliteten på anslutningen ju större avståndet är mellan de två enheterna, och försvinner helt över 10-20 meter. Genom att Airplay använder WLAN-nätet spelar avståndet mellan uppspelande enhet och högtalare ingen roll. Det viktiga är att nätverket är stabilt.

En annan stor skillnad, som faktiskt är mer teoretisk än praktisk, är att ljudet skickas utan förluster med Airplay-tekniken, till skillnad från Bluetooth som komprimerar ljudet på ett sätt som innebär en försämring av ljudkvaliteten. I praktiken lär du dock inte märka någon skillnad eftersom även Bluetooth-ljudet låter mycket bra.

Batteridrift förenklar

Även om det finns många högtalare som kallas trådlösa är många av dem inte riktigt det. Större modeller kräver elförsörjning genom sladd. Den typen av högtalare är alltså bara halvt trådlösa och låter sig inte bäras med ut till picknickfilten eller trädgården. Ett uppenbart påpekande måhända, men tänk på att batteridrivna högtalare inte bara låter dig ta med ljudet ut på stan eller i naturen, utan också förenklar oerhört när du här hemma

Bluetooth-högtalare i test

Många tror att mindre bluetooth-högtalare inte kan låta särskilt mycket. Men väljer man rätt modell kan de låta betydligt mer än man kunnat tro. Och det är rätt trevligt att kunna dela med sig av sin musik när man är ute och inte alltid behöva ”stänga in sig i musiken” med sina hörlurar. Här nedan presenteras fyra bluetooth-högtalare bäst i test.

UE boom 2 – Mästerligt ljud och batteritid

ue-boom-2

Uppdaterade Priser

Den gamla räven Ultimate Ears har i UE boom 2 konstruerat en ultimata högtalare som verkligen förtjänar titeln bluetooth-högtalare bäst i test. Den spelar högt, starkt och med god bas. Dessutom har den ett IPX7-klassat allvädersskydd.

Specifikationer av UE boom 2

Mått 67 x 180 x 67 mm
Vikt 0.55 kg
Analog (AUX) anslutning Ja
USB-kontakt Ja
USB-version 2.0
Allvädersskydd Damm- och fukttålig
IP-klass IPX7
Batterityp Li-Ion
Batteritid 15h

Design

Medan Bose soundlink mini II är en elegant högtalare som inte andas friluftsliv är Ultimate ears UE boom 2 motsatsen. Den är färgglad (nå, den finns i svart också), vädertålig och har en lekfull design. Den finns i sex färger.

Ljudet är förstås i toppklass för kategorin. Den spelar förvånansvärt högt vilket givetvis underlättar uppdraget som DJ ute i det fria. Det gör också det faktum att högtalaren är helt vattentät. Regn är alltså inget som behöver stoppa festen.

Batteriet lär inte heller vara någon begränsning. Den klarar att spela i 15 timmar på en laddning.

Koppla ihop fler för mer stereo

Ljudbilden är bred och når långt i jämförelse med motsvarande modeller från andra tillverkare. Som många högtalare i den här storleksklassen är UE boom 2 starkast på mellanregister. Basen finns definitivt där, men riktigt bastunga låtar kommer inte riktigt ut som det var tänkt. Men jämfört med andra, storleksmässigt motsvarande högtalare hör alltså UE boom 2 till de bästa även i det avseendet.

Om du träffar en polare med en likadan högtalare kan ni koppla ihop dem för en stereoupplevelse.

Högtalaren kan placeras antingen upprätt eller liggande. Ena änden fungerar som reglage; tryck en gång för att stoppa och starta musiken, tryck två gånger för att hoppa till nästa spår.

Vad säger andra om UE boom 2?

What Hi-Fi? 10/10
Trusted Reviews 8/10
Techradar 10/10

Sammanfattning av UE boom 2

Vattentät
Lång batteritid
Bred ljudbild

Dyr


Bose soundlink mini II – Liten enhet med stort ljud

bose-soundlink-mini-ii

Uppdaterade Priser

Den minimala Bose soundlink mini II är verkligen inte liten i ljudet. Faktum är att den ofta förbluffar den som hör den för första gången.

Specifikationer av Bose soundlink mini II

Mått 180 x 51 x 58 mm
Vikt 0.67 kg
Analog (AUX) anslutning Ja
USB-kontakt Ja
USB-version 2.0
Allvädersskydd Nej
IP-klass
Batterityp Li-Ion
Batteritid 10h

Design och bas

Utseendet för tankarna till Apple och det är tänkt som ett högst positivt omdöme. De rena linjerna gör att den skiljer ut sig från många andra modeller i det här segmentet inte bara när det gäller ljudkvalitet.

Men tro nu inte att den lilla boxen klarar att leverera tung rock som får tak att lyfta och tält att blåsa iväg. Vi talar trots allt om en högtalare som är så liten att den lätt får plats i en ordinär handväska.

Växlar mellan två musikkällor

Högtalaren kan komma ihåg upp till åtta olika enheter och kan växla mellan två enheter vid uppspelning. Perfekt för en låtlisteduell i sommargrönskan!

Soundlink mini II laddas via en ordinär USB-kabel (mikro-USB) och högtalaren har en inbyggd mikrofon, så att den kan fungera som högtalartelefon tillsammans med din smartphone.

Prismässigt ligger den här modellen inte bäst till. Men chansen är stor att du får dubbel användning av högtalaren tack var sitt fina ljud. Det är inte bara en utmärkt picknickhögtalare. Den är också alldeles tillräcklig som enda högtalare i exempelvis köket, sovrummet eller badrummet.

Vad säger andra om Bose soundlink mini II?

What Hi-Fi? 8/10
Sound Guys 8.5/10
Cnet 8/10
Trusted Reviews 9/10

Sammanfattning av Bose soundlink mini II

Snygg form
Kommer ihåg 8 enheter
Högtalartelefon

Aningen högt pris
Inte väderskyddad


Bose soundlink micro – Hållbar och kompakt

Uppdaterade Priser

Kompakt, fukttålig och med ett imponerande ljud. Ungefär så sammanfattas Bose soundlink micro på bästa sätt. Och här är varför.

Specifikationer av Bose soundlink micro

Mått 98.3 x 98.3 x 34.8 mm
Vikt 0.29 kg
Analog (AUX) anslutning Nej
USB-kontakt Ja
USB-version Ingen uppgift
Allvädersskydd Damm- och fukttålig
IP-klass IPX7
Batterityp Ingen uppgift
Batteritid 6h

Design

Precis som namnet Bose soundlink micro antyder är denna bluetooth-högtalare bäst i test liten. Riktigt liten. På knappa 10 centimeter och 300 gram slinker den lätt ner i fickan eller handväskan. Utöver sin komapkta design har Bose satsat på att göra soundlink micro diskret – om du inte väljer någon av de flashiga färgerna, förstås.

Bakpartiet på Bose soundlink micro har ett band som du använder för att sätta fast enheten på vald plats. Soundlink micro kan sitta nästan varsomhelst tack vare detta band som nyper fast enheten.

Hela enheten är täckt i ett tåligt material som förutom att ge ordentlig greppyta dessutom tål en hel del smällar. Det är förstås extra bra om du har tänkt använda den som duschhögtalare, vilket du kan eftersom den har allvädersskydd i klass IPX7.

Ljudet

Experter imponeras av ljudet som är både skarpt och djupt. Även basen är bra och ger ett närmast tungt intryck (vilket ibland kan överskugga exempelvis gitarrer i vissa låtar). Samtidigt måste man förstås vara medveten om att en så pass liten enhet som Bose soundlink micro aldrig kan komma upp till samma nivå av bas som en större högtalare.

Batteritid och app

Det enda egentligt negativa med Bose Soundlink Micro är dess batteritid som ligger på ynka 6 timmar. Vi kan tycka att det är något kort batteritid, särskilt med tanke på att om batteriet ska hålla i 6 timmar är det beroende av att musiken inte spelas på en volym högre än 50%. Räkna alltså inte med 6 timmar fullt party.

Någonting vi verkligen uppskattar med Bose soundlink micro är den tillhörande appen som du bland annat kan använda för att skräddarsy ljudinställningarna.

Vad säger andra om Bose soundlink micro?

M3 9/10
Cnet 8/10
PCmag 8/10
Trusted Reviews 8/10

Sammanfattning av Bose soundlink micro

Kompakt, behändig design
Ljudkvalitet
Hållbar
Vattentät
App

Basen tar över ibland
Förhållandevis kort batteritid


JBL Clip 3 – Portabel med karbinhake

Uppdaterade Priser

JBL clip 3 är efterföljaren till uppskattade JBL clip 2. Med sitt smidiga format och goda ljud är det en portabel bluetooth-högtalare bäst i test.

Specifikationer av JBL clip 3

Mått 137 x 97 x 46 mm
Vikt 0.22 kg
Analog (AUX) anslutning Ja
USB-kontakt Ja
USB-version 2.0
Allvädersskydd Damm- och fukttålig
IP-klass IPX7
Batterityp Li-Ion
Batteritid 10h

Större än 2an

Till skillnad från JBL clip 2, ofta jämförd med en hockeypuck, är JBL clip 3 av en något större storlek. Den är också något tyngre än föregångaren. Samtidigt är den fortfarande en liten högtalare med låg vikt och smidig design.

Vi uppskattar särskilt karbinhaken som tillåter dig att haka fast JBL clip 3 i väskan eller byxorna så att du alltid kan dela med dig av din musik till omgivningen. Till skillnad från JBL clip 2 är formen på JBL clip 3s karbinhake rundare.

Batteritid och koppling

JBL clip 3 klarar sig tio timmar på en laddning, vilket är två timmar längre än den äldre versionen. Du kopplar enkelt samman JBL clip 3 med din valda enhet antingen genom bluetooth men det finns även en AUX-port precis vid laddningsuttaget om du hellre vill koppla via sladd.

Då krävs det dock att du köper sladden själv eftersom den till skillnad från clip 2 – där sladden är integrerad i enheten – inte följer med vid köpet.

Basen finns där – även om den är klen

JBL clip 3 är som sagt ungefär lika stor som en hockeypuck. Det rör sig alltså om en väldigt liten högtalare och ljudet är inte heller särskilt stort. Men det är faktiskt är större än vad det minimala formatet antyder. Basåtergivningen är förstås i tunnaste laget, men saknas i alla fall inte helt.

När du väljer den hör högtalaren gör du det inte för att få ett stort ljud, utan för den smidiga storleken. Det hyggligt låga priset är också något som vi tycker talar för den här modellen. Ibland vill man bara ha lite schysst ljud med sig, utan att behöva lägga tusenlappar på det.

Vad säger andra om JBL clip 3?

Cnet 8/10
PCmag 8/10
Expert Reviews 6/10

Sammanfattning av JBL clip 3

Smidigt format
Lågt pris
Bra ljud med hänsyn till formatet
Karbinhake

Tunn bas


Sammanfattning av guiden

Vi har nu presenterat och gått igenom fyra högkvalitativa bluetooth-högtalare bäst i test. Klart står att de är fyra bluetooth-högtalare bäst i test och att de alla har vissa saker som de är bättre på än de andra. Här kommer en kort sammanställning av dem igen:

UE Boom 2 Bose SoundLink Mini II Bose Soundlink Micro JBL Clip 3
Mått 67 x 180 x 67 mm 180 x 51 x 58 mm 98.3 x 98.3 x 34.8 mm 137 x 97 x 46 mm
Vikt 0.55 kg 0.67 kg 0.29 kg 0.22 kg
Allvädersskydd Ja Nej Ja Ja
Bluetooth-version 4.1 2.0 Ingen uppgift 4.1
Frekvensomfång 90–20 000 Hz Ingen uppgift Ingen uppgift 120–20 000 Hz
Batteridrift Ja Ja Ja Ja
Drifttid 15 h 10 h 6 h 10 h
Pris Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser

Vi hoppas att ni har funnit er favorit. God lyssning!

Om författaren

Henrik Rådmark

Henrik Rådmark är en av landets mest erfarna it-skribenter. Allt sedan han fick sin första kreditkortsstora miniräknare i slutet av 70-talet upphör han aldrig att fascineras över nya tekniska prylar. Han byter regelbundet mellan Android och Ios, mellan Windows och OS X och är närmast besatt av att hitta det optimala ljudet i stereon, få den bästa bilden ur kameran.