Billiga hörlurar bäst i test

Efter en lång dag på jobbet är det få av oss som vill sitta på pendeln hem och tvingas lyssna på hetsigt trafikbuller, skränande tågljud eller den stressiga fredagsruschen av människor. Att kunna stänga ute alla med en eggande podcast, en härlig spellista eller en spännande ljudbok är ett bra botemedel. Vill du också vara med i hörlursklubben men utan att spendera en förmögenhet? Då är det här rätt guide för dig. Vi har samlat de fem absolut bästa billiga hörlurar. Två on-ear, två in-ear och en over-ear. Välj mellan sladdbundna och trådlösa alternativ.



De bästa billiga hörlurarna just nu

Detta är just nu våra toppval när det kommer till billiga hörlurar bäst i test i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Smarto-valet

Vårt toppval är Sennheiser 250BT som erbjuder det bästa ljudet i kombination med den ultimata friheten, då de är trådlösa. Med en mäktig batteritid på över 25 timmar och med en fantastisk ljudbild är de här riktigt prisvärda billiga hörlurar bäst i test.

4 Saker att tänka på innan köpet

Trådlöst eller inte? Hur och när ska du använda dina hörlurar? Och vad är egentligen billiga hörlurar bäst i test? Det är några av de saker som vi kommer att besvara nedan.

Trådlös eller med sladd?

Valet med eller utan sladd kan vara svårt att avgöra. Ett rykte som länge förföljt de trådlösa hörlurarna är att de skulle vara sämre än de med sladd – så är det inte. Däremot finns det såklart för- och nackdelar med och utan sladd.

Om du är en person som ofta glömmer bort att ladda dina enheter kanske ett trådlöst alternativ ger mer stress än frihet. Då kanske hörlurar med sladd passar dig bättre. Annars kan vi rekommendera att alltid ha med en portabel laddare.

Om du däremot är en person som ofta kommer ihåg att ladda dina enheter kan ett trådlöst alternativ erbjuda mer frihet än vad ett par med sladd kan. Det kan vara skönt att veta att även om mobilen ligger i väskan kan du lyssna på musik utan problem med dina trådlösa hörlurar.

Vilket syfte?

Använder du dina hörlurar för att spela spel, åka hiss, buss, eller bara när du är hemma? Vill du helst höra podcasts, ljudböcker eller musik? Och vilken musik lyssnar du i sådana fall oftast på? Det här kan vara några frågor att ha i bakhuvudet när du läser igenom guiden nedan.

Olika hörlurar passar nämligen för olika syften. Marshall är exempelvis expert på rockmusik medan Urbanears levererar ett riktigt bra akustiskt ljud.

Olika typer av hörlurar

I den här guiden har vi tagit med tre varianter på hörlurar:

  • On-Ear
  • In-Ear
  • Over-Ear

Skillnaden dem emellan är egentligen mycket enkel. On-Ear sitter på örat. In-Ear stoppar du in i örats gång (det är alltså inte att förväxla med earbuds som endast sitter i ytterörat). Och Over-Ear omsluter hela örat för att ge ett mer brusreducerande ljud.

Vad är billiga hörlurar bäst i test?

Vad är egentligen billiga hörlurar? Här på Smarto bestämde vi oss för att billiga hörlurar inte får överstiga priset av 700:- Detta eftersom det är den perfekta kombinationen av prisvärdhet och kvalitet.

Bäst just nu..

Nedan presenteras de bästa billiga hörlurarna just nu. Alla under priset av 700 kronor och alla med olika användningsområden. Vi börjar med toppvalet och fortsätter sedan i fallande skala.

Sennheiser HD 250BT – bästa budgetval

Specifikationer av Sennheiser HD 250BT

Hörlursdesign On-Ear
Trådlös Ja Bluetooth 5.0 med aptX
Batteritid (drifttid) 25h
Inbyggd mikrofon Ja
Högtalarelement Dynamiska
Typ Stereo 2.0
Kabelansluten Bluetooth
Typ av kontakt USB-C
Frekvensomfång (min) 10 Hz
Frekvensomfång (max) 20 000 Hz
Lanseringsår 2021

Design och bekvämlighet

Sennheiser 250 BT är små och lätta hörlurar som på samma gång lyckas kännas både billiga och exklusiva. Bygeln över huvudet känns aningen plastig men tål otroligt mycket stryk. Själva hörlurarna känns mer i stil som ett par dyrare hörlurar från Sennheiser.

Att hörlurarna är så pass lätta gör de mycket sköna att ha på sig under längre sessioner. Tyvärr går inte hörlurarna att vika ihop men fördelen med de är att de är en sak mindre som kan gå sönder.

De är små och lätta och passar med fördel dig med ett normalstort eller mindre huvud. Vet du med dig att du har ett större omfång, tänk XL i hjälmstorlek, så är detta inget bra val. Givet att de är något mindre i storlek passar de däremot utmärkt till ett barns huvud utan att för den delen vara lika dåliga som vanliga barnhörlurar.

Batteritid

De känns som man aldrig behöver ladda dessa hörlurar även om de ”bara” har 25 timmars batteritid. Samt att de går snabbt att ladda hörlurarna med den medföljande USB-C kabeln.

Ljudet

Sennheiser är ett gammalt hifi varumärke som har gjort hörlurar längre än de flesta andra på marknaden idag. De vet helt enkelt vad de håller på med och det är uppenbart även i dessa budget hörlurar. Ett vanligt utryck brukar vara ”att de slår ovanför sin viktklass” och inget kunde vara mer sant än detta när det kommer till 250BT. Vi utmanar och jämför med Sony MX4 t.ex. och även om dessa är bättre är skillnaden mycket mindre än prisskillnaden. 

Du får ett välbalanserat ljud som är närvarande och engagerande utan att vara enerverande. Möjligen något tunt i mitten på väg nedåt i tonerna men inte så de stör.

Basen finns där även om den inte når hela vägen fram så är den kontrollerad och stram snarare än påfrestande loudnessvariant. Jämfört med många andra hörlurar i den här prisklassen har den här den jämnaste ljudbilden utan några större svagheter. Du får helt enkelt en hörlur som låter otroligt trevligt och som inbjuder till långa sessioner av skönt lyssnade. En hörlur som slår en bra bit över sin egen viktklass.

Sennheiser HD 250BT – plus och minus

Ljudet
Bred ljudbild
Bluetooth 5.0 med aptX codec
Inget i den här prisklassen

Skullcandy Dime – Mycket prisvärd

Specifikationer av Skullcandy Dime

Hörlursdesign In-Ear
Trådlös Ja Bluetooth
Batteritid (drifttid) 3.5h + 8.5h ladding i fodralet
Inbyggd mikrofon Ja
Högtalarelement Dynamiska
Typ Stereo 2.0
Kabelansluten Bluetooth
Typ av kontakt USB-Mini
Frekvensomfång (min) 10 Hz
Frekvensomfång (max) 20 000 Hz
Lanseringsår 2022

Design och bekvämlighet

Både hörlurar och fodralet är otroligt litet och lätt och de rimmar väl med Skullcandys egen beskrivning av hörlurarna ”Mini and Mighty”. Givet prislappen här är det svårt att förvänta sig för mycket och visst är det en aningen plastig känsla men det gör inte så mycket.

Hörlurarna sitter utmärkt i öronen och det finns tre olika storlekar på pluggar att välja på så det bör fungera både för barn och vuxna.

Skullcandy Dime är verkligen sköna att ha på sig längre stunder oavsett om du är ute och rör dig eller sitter lugnt vid ett skrivbord.

Det finns knappar på både hörlurarna för att spela/pausa, svara på telefonsamtal, byta låt, aktivera röst assistent. Knapparna är inte ”touch” knappar utan kräver något mer av ett tryck vilket ibland fungerar sådär.

Batteritid

Batteritiden är något i underkant men kompromisserna måste ju komma in någonstans. Du får ca 3.5h på en laddning och så finns det ytterligare 8.5h i fodralet, så totalt 12h speltid.

Ljudet

Jag blev otroligt imponerad av hur pass bra Dime låter till och med i jämförelse med dyrare hörlurar från Skullcandy. Framförallt låter diskant och mellanregister riktigt respektabelt med en fin luftighet som gör den mesta musik behaglig att lyssna på. Något riktigt djup i basen är det däremot inte att tala om. Är ordentlig bas något för dig är det kanske lämpligare med ett par ”on-ear” hörlurar så som Sennheiser 250BT.

Skullcandy Dime 2022 – plus och minus

Ljudet
Priset
Basen

Sennheiser HD 350BT – Over-Ear

Sennheiser HD 350BT

Specifikationer av Sennheiser HD 350BT

Hörlursdesign Over-Ear
Trådlös Ja
Batteritid (drifttid) 30h
Inbyggd mikrofon Ja
Högtalarelement Dynamiska
Typ Stereo 2.0
Kabelansluten nej
Frekvensomfång (min) 18 Hz
Frekvensomfång (max) 20 000 Hz
Impedans 18 Ω
Lanseringsår 2020

Design

Enkla och sköna trådlösa on-ear hölurar från hörselspecialisten Sennheiser. Ett utmärkt köp i budgetklassen helt enkelt. Något plastiga men lätta 232 gram vilket gör att du utan problem kan lyssna/spela långa stunder utan att de blir jobbigt för huvudet.

Passformen känns igen från Sennheisers dyrare hörlurar även om dämpningen för huvudet inte är lika bra/exklusiv som för deras dyrare modeller.

Ljudbild

En tumregel är att ju dyrare hörlurar, desto bredare ljudbild. Sennheiser har dock mycket ljud att erbjuda till trots, ett klart steg upp från de allra billigaste hörlurarna. Överlag är kvaliteten på ljudet god med bra bas, krispiga detaljer och mjuka melodier.

Hög kvalitet

Trots det ringa priset, den något plastiga utsidan och den smala ljudbilden levererar Sennheiser riktigt bra kvalitet. Om än inte särskilt dynamiskt är djupet på ljudet imponerande med god känsla för placering.

Sennheiser HD 350BT – plus och minus

Bekväma
Bred ljudbild
Hög kvalitet
Plastiga

Sudio TOLV– In-Ear

Specifikationer av Sudio TOLV

Hörlursdesign In-Ear
Trådlös Ja
Batteritid (drifttid) 7 timmar per laddning
Inbyggd mikrofon Ja
Högtalarelement Dynamiska
Typ Stereo 2.0
Kabelansluten Nej
Frekvensomfång (min) Ingen uppgift
Frekvensomfång (max) Ingen uppgift
Impedans 32 Ω
Lanseringsår 2019
Färg Blå Grön Rosa Svart Vit

Design

Sudio är kända för sin stilrena men ändå lekfulla utseende. Här går det att välja på flera färger och hörlurarna är lagom stora så de enkelt passar även små öron.

Ljudet

Ljudet överraskar väldigt positivt och det är lätt att glömma bort hur billiga Sudio TOLV är när man lyssnar på dem.

När man pratar i telefon hörs allting tydligt och bra, så länge det inte är mängder av ljud i bakgrunden.

I rörelse

Sudio TOLV fungerar bäst i bilen, på bussen eller kanske på biblioteket. När du är i rörelse, till och från jobbet eller ute på en löptur fungerar de bra men inte lika bra som ett par dedikerade träningshörlurar

Sudio TOLV – plus och minus

Otroligt bekväma
Bra passform
Inget i den här prisklassen

Urbanears Plattan 2 – On-Ear med sladd

Specifikationer av Urbanears Plattan 2

Hörlursdesign On-Ear
Trådlös Nej
Batteritid (drifttid)
Inbyggd mikrofon Ja
Högtalarelement Dynamiska
Typ Stereo 2.0
Kabelansluten Ja
Typ av kontakt 3.5 mm
Frekvensomfång (min) 20 Hz
Frekvensomfång (max) 20 000 Hz
Impedans 34 Ω
Lanseringsår 2016

Design

Utan tvekan är Urbanears Plattan 2 hörlurarna med flest färgalternativ. Som minst finns alltid tio färger tillgängliga, välj på allt från vitt till violett. Det mesta på Urbanears Plattan 2 är täckt i tyg. Allt från bågen till sladden, vilket ger ett kvalitativt intryck.

Något som är trevligt med Plattan 2 är att det inte bara är vissa detaljer som är i färg, som det brukar vara på andra hörlurar, utan nästan allt på hörlurarna, inklusive sladden. Om du beställer ett par gröna hörlurar är det alltså precis vad du får.

Dela musiken

På alla Urbanears Plattan 2 finns en, så kallad, ZoundPlug, vilket är ett extra uttag under en av hörsnäckorna. Det är denna detalj som möjliggör att kunna dela musik med sina vänner. De pluggar enkelt i sina hörlurars sladd i uttaget och så kan två personer lyssna på samma låt.

Om det extra paret hörlurar som pluggas i är ett par Urbanears Plattan 2 kan slingan fortsätta ett steg till. Det finns ingen direkt begränsning för hur många Plattan 2 som kan vara ikopplade samtidigt men det finns viss risk att ljudet blir något fördröjt om slingan är för lång.

Ljudet

Ljudbilden är förvånansvärt bred för ett par hörlurar i den här prisklassen. Basen är djup och ljudet rikt och skarpt. Plattan 2 presterar riktigt bra i toppen såväl som botten – när det gäller mittenljudet blir det dock lite sämre.

Det är särskilt när sång och naturliga ljud tillkommer som Plattan 2 faller på att inte kunna leverera det runda, mjuka ljud som egentligen krävs. Tyvärr försvinner ofta sångrösterna i en mix av bas och bristen av definition.

Bekvämlighet

Urbanears Plattan 2s stora fördel är hur lätta de är att ta med sig. Genom att enkelt vikas ihop får de plats lite varsomhelst. Överlag är Plattan 2 bekväma men det ska sägas att flera användare vittnar om hur det blir obekvämt att ha dem tryckandes över öronen för länge. Dessutom menar flera användare att det nästan är omöjligt att ha på sig Plattan 2 samtidigt som man har glasögon.

Urbanears Plattan 2 – plus och minus

Snygg design med många valmöjligheter
Extra uttag för en extra enhet
Bra ljud
Lätta att ta med sig
Dåliga på att lyfta fram sångröster
Kan göra ont efter ett tag och med glassögon

Happy Plugs In-Ear Wireless – Trådlösa In-Ear

Specifikationer av Happy Plugs In-Ear Wireless

Hörlursdesign In-Ear
Trådlös Ja
Batteritid (drifttid) 5 h
Inbyggd mikrofon Ja
Högtalarelement Dynamiska
Typ Stereo 2.0
Kabelansluten Nej
Typ av kontakt
Frekvensomfång (min) 20 Hz
Frekvensomfång (max) 15 000 Hz
Impedans 16 Ω
Lanseringsår 2018

Design

Happy Plugs kommer i flera olika färger för att du ska kunna matcha just din stil. Någonting som är roligt med Happy Plugs är hur hela designen är täckt i färgen du väljer. Öronpropparna, sladden och alla plastdetaljer är alla i vald färg.

Till skillnad från andra trådlösa hörlurar har Happy Plugs en sladd som går mellan de två öronpropparna. På denna sladd sitter en fjärrkontroll, tillika mikrofon. Det positiva med denna design är att hörlurarna enkelt hängs runt halsen när de inte används – och att de inte försvinner lika lätt som när det endast finns öronproppar.

Passform

Varje par Happy Plugs kommer även med tillhörande silikonbitar för att du ska kunna välja den storlek som passar ditt öra bäst. Just passformen är någonting som testpaneler verkligen uppskattar eftersom anpassningsmöjligheterna gör att Happy Pluggs passar som handen i handsken för de flesta örongångar.

Ljudet

Normalt sett brukar in-ear-hörlurar inte leverera ett särskilt rikt ljud, men det är Happy Plugs här för att ändra på. Allt från klassisk musik till djupa basgångar i hip-hop klarar Happy Plugs av alldeles utmärkt. Svagheten ligger i rockmusik som lätt blir överväldigande för dessa små hörlurar.

Tack vare Bluetooth 4.1 är kopplingen mellan Happy Plugs och musikenheten alltid stabil, något som trådlösa hörlurar annars kan ha problem med.

Batteritiden

Batteritiden kanske är Happy Plugs Wireless största nackdel eftersom den är kortare än många andra trådlösa hörlurar. Med en batteritid på endast fem timmar är det inte den bästa på marknaden.

Happy Plugs In-Ear Wireless – plus och minus

Flera färger
Sladd mellan lurarna
Anpassad passform
Överraskande bra ljud
Kort batteritid
Inte bra för rockmusik