Så väljer du rätt smartklocka

Smarta klockor

Smarta klockor håller på att växa upp. Från att ha varit en nördpryl har de nära nog nått samma status som smarta telefoner. Men vad behöver du tänka på när du väljer smartklocka? Vi ger dig den stabila grunden att stå på inför ditt köp.

 

 

Vem vill ha en dum klocka? Nej, just det. Man vill ju ha smarta saker. Och du är inte ensam. Analyshuset Gartner räknar med att försäljningen av smarta klockor världen över kommer att öka med inte mindre än 67 procent under 2016, jämfört med 2015. Och man pekar på Apple Watch som loket.

Men vad är egentligen en smart klocka? Vid en närmare titt framstår de flesta modeller som faller i den här kategorin i ärlighetens namn inte särskilt smarta. Men visst har de en uppsjö funktioner som både underlättar och förgyller din vardag. Och när du haft en under en tid är chansen (eller risken) stor att du inte vill gå tillbaka.

Förlängning av telefonen

Pebble Time Round

Pebble Time Round

Gemensamt för de flesta smarta klockor är att de i mer eller mindre grad förlitar sig på din smarta telefon för sin ”smartness”. De är så att säga en förlängning av din telefon, även om somliga modeller klarar sig tämligen bra på egen hand.

Medan smarta telefoner är tämligen lika vad gäller funktioner och användningsområden gäller inte det riktigt för smarta klockor. Där är skillnaderna större. Hos somliga modeller premieras låg vikt, liten storlek och ett utseende så likt traditionella armbandsur som möjligt, på bekostnad av funktioner. Här är Pebble ett lysande exempel. Deras modell Time Round har en enklare skärm och är måhända även i andra avseenden mer begränsad än många andra modeller. Men i gengäld är den mindre och mer lik ett traditionellt armbandsur.

LG Watch Urbane är en fullfjädrad smartklocka som visserligen är avsevärt större än Pebbles nätta ur, men som ändå inte andas ”klumpig smartklocka”.

LG Watch Urbane

LG Watch Urbane

Varning för klumpighet

Andra modeller skäms inte för att visa sig som de små datorer de faktiskt är, med de nackdelar i storlek och klumpighet det kan medföra, som Apple Watch. Den finns visserligen i två storlekar, men även den mindre ser förhållandevis klumpig ut jämfört med de flesta traditionella armbandsur.

Så vilken nytta kan du ha av en smart klocka?

Det korta (och rätt intetsägande) svaret: Det beror på. Just när det gäller nyttan med en dylik klocka vill vi ge ett gott råd: ha inte för stora krav, håll förväntningarna på blygsamma nivåer.

Men i korthet kommer de flesta smarta klockor att kunna ge dig följande, utöver koll på tid och datum.

Aviseringar om allehanda händelser i din telefon såsom nya mejl, nytt SMS, att någon gjort ett inlägg på Facebook eller Instagram. Eller i princip alla aviseringar som telefonen själv ger. Klockan blir här en förlängning av din telefon.

Stegräkning och pulsmätning. Alla telefoner har inte detta, men många.

Navigeringshjälp. Ofta krävs här sammankoppling med din smarta telefon.

Möjlighet att styra Spotify och andra appar i telefonen, exempelvis kameran.

Det mesta med en smart klocka handlar alltså om att kunna ta emot aviseringar från din telefon. Det kan vara kalenderpåminnelser, Facebook-uppdateringar, sms- och e-postnotiser. Det går för all del också att läsa innehåll som meddelanden och e-post i många modeller, men det är inte därför man skaffar en sådan här klocka. Den minimala skärmen är en begränsning som är svår att komma ifrån och det främsta skälet till att välja en smartklocka framför säg ett aktivitetsarmband är för många helt enkelt att slippa ta upp sin telefon för att kolla e-post, sms och kalender stup i kvarten.

Här får du en guide över vad du bör tänka på när du väljer smartklocka.

Operativsystem och kompatibilitet

Precis som hos telefoner kör olika klockor olika operativsystem och ditt val av klocka styrs i hög grad av vilken sorts telefon du har. Är du en iPhone-användare är Apple Watch med Apples eget Watch OS det bästa valet, även om klockor som kör Android Wear också går att använda med iPhone-telefoner – fast då med vissa begränsningar.

Samsung Gear S2

Samsung Gear S2

Android Wear är alltså den andra stora plattformen och ett givet val för dig som har en Android-telefon. Fast Samsung, kungen av Android-telefoner, har valt ett tredje operativsystem för sin smarta klocka Gear S2, Tizen. Hur som helst fungerar den bäst med Android-telefoner och för övrigt allra bäst med just Samsung-telefoner.

Pebble kör ett eget operativsystem, Pebble OS, som faktiskt fungerar med ett bredare utbud av Android-telefoner, eftersom Android Wear kräver Android-version 4.3 eller senare.

Franska Alcatel kör ett helt eget spår, med ett eget operativsystem i sin Onetouch Watch, som ska fungera lika bra med iPhone och Android-telefoner.

Alcatel Onetouch Watch

Alcatel Onetouch Watch

Har du en Windows-telefon? Då blir valet av smartklocka tämligen enkelt, helt enkelt eftersom det inte finns särskilt många att välja bland. En av dem som fått mest uppmärksamhet heter Vector.

Funktioner – avgör hur du kan använda klockan

Ska du använda klockan som träningspartner? Då väljer du med fördel en modell som har rörelsesensor, pulsmätare, stegmätare, kanske höjdmätare och rentav inbyggd GPS. I ärlighetens namn är nog ett så kallat aktivitetsarmband ett bättre val för dig med seriösa träningsambitioner. Samtidigt kommer du rätt långt med rätt smartklocka och den där devisen om att den med flest prylar när den dör vinner känns inte längre särskilt relevant.

De flesta klockor ansluter till telefonen via bluetooth, men det finns också modeller som har inbyggd wlan (trådlöst nätverk) och ett fåtal har också möjlighet att ansluta till omvärlden via mobilnäten genom 4G.

Skärm och inmatning

Skärmen hos klockan är naturligtvis central. Den ska snabbt ge dig rätt information i ett läge där du kanske egentligen inte är fokuserad på att läsa skärm. Till skillnad från när du tittar på din mobil eller surfplatta har du inte alltid samma möjlighet att justera vinkeln. En smartklocka måste vara läsbar helst på samma sätt som en gammelklocka.

I en värld där vi vant oss vid att svajpa och dutta på skärmar förefaller kanske touch vara en god idé även hos smartklockor. Men faktum är att det inte alls är säkert att du tycker det tillför särskilt mycket. Och med tanke på att det med all säkerhet tillför en hel del på prislappen är rådet att inte dissa klockor utan touchskärm.

En tillverkare, Pebble, använder en särskilt strömsnål skärm som kallas e-papper (e-paper). Den saknar förvisso touch och har inte samma höga upplösning som en konventionell, smart-telefon-lik skärm. Men eftersom den är så strömsnål kan den vara tänd hela tiden, vilket gör att klockan ständigt visar tiden och vad annan information den vill dela med sig av. Med andra klockor behöver du antingen röra handleden på ett speciellt sätt eller trycka på en knapp för att tända skärmen och se vad klockan är. Visserligen finns möjligheten att låta skärmen var påslagen hela tiden, men då betalar du med en kraftigt minskad batteritid.

Kan du bada med klockan?

Vad händer när klockan kommer i kontakt med vatten? Dör den? Eller frustar den på sin höjd och tickar vidare? Även om du inte kan förvänta dig att hitta ett dykarur när du vänder blicken mot hyllan med smartklockor, vill du förmodligen att den du slutligen väljer att spänna fast rund handleden inte dör så fort du kommer i närheten av duschen eller badstranden.

Sony Smartwatch 3

Sony Smartwatch 3

Lyckligtvis är de flesta smartklockor åtminstone stänkskyddade. Somliga klarar dessutom en betydligt omildare behandling än så. Det du ska hålla utkik efter här är beteckningar som IP67 (innebär att telefonen klarar dykning ner till 1 meter under 30 minuter) och IP68 (klarar över 1 meters djup). Apple Watch har en IPX7-klassning, vilket motsvarar IP67 bortsett från att den inte har testats för dammtäthet, som anges av den första siffran.

De flesta smartklockor är IP67-klassade eller bättre. Men det innebär inte att du ska bada med dem. Ett undantag är Sony Smartwatch 3 som är IP68-klassad och klarar 10 meters vattendjup under 30 minuter.

Är armbandet utbytbart?

Hur kan något så trivialt som ett armband spela någon roll för dig val av smartklocka? Well, för många är en klocka som bekant mer än bara en teknisk mackapär som visar tid och vad annat den nu kan bidra med. Den är också ett smycke, eller i vart fall en accessoar som bör passa din smak. Dessutom kommer ju armbandet att sitta runt handleden större delen av dygnet och då vill du förmodligen att det ska vara så bekvämt som möjligt.

En del klockor har egna fästen för armbandet, vilket innebär att urvalet av alternativ är begränsat. Andra klockor följer standardmått och använder standardfästen, vilket förstås förbättrar chanserna att hitta ett armband du blir nöjd med.

Glöm inte att titta på priset på armband för de modeller som kräver tillverkarens egna armband. Inte sällan passar de på att ta ut rejäla priser eftersom de saknar konkurrens.

Storlek. En klocka ska vara tung på funktioner – inte på armen

Även om storleken hos de flesta smarta klockor har minskat avsevärt under de senaste åren kvarstår faktum: en smartklocka är ofta aningen för stor, aningen för tung. Det finns lysande undantag, men ofta innebär en lättare och mindre klocka också mindre i fråga om antalet funktioner och möjligheter. Prova innan du slår till!

Batteritid och laddning

De flesta klockor verkar klara sig ungefär två dagar mellan laddningarna. Åtminstone på papperet. I praktiken påverkas förstås batteritiden av hur mycket du använder klockan och till vad. Eftersom det är svårt att testa den här egenskapen inför ett köp är det bästa rådet att läsa så många så kallade oberoende tester som möjligt. Och när du väl köper en klocka är det nog en bra idé att ändå vara inställd på att behöva ladda den varje natt.

Hur laddaren ansluts varierar också en del. Samsungs Galaxy Gear S2 laddas exempelvis genom att den får vila i ett ställ – du behöver inte pilla med någon kontakt. Apple Watch har en liknande lösning.

Alcatel Onetouch Watch har en helt egen variant på temat där ena änden av armbandet är en USB-kontakt. För att ladda klockan sticker du bara in den i datorns USB-uttag eller en laddare. Inga sladdar att hålla reda på, med andra ord.

Apple Watch

Apple Watch

Priser från tusenlappen

Vad är en smartklocka värd? Hur långt är ett snöre? Bara du vet svaret för din del. Men var beredd på stora variationer i prisligan, en liga som för övrigt Apple Watch toppar. Räkna med närmare 4000 kronor för den billigaste modellen Watch Sport, som har en boett i aluminium. Den mer tåliga varianten, med en boett i rostfritt stål och ett mer repbeständigt glas, kostar uppåt 7000 kronor.

I andra änden av skalan finns modeller för runt tusenlappen. Och även om antal funktioner och prestandanivå normalt sett följer prisvariationen finns det flera undantag. Sony Smartwatch 3 är nog det tydligaste exemplet med ett pris på runt tusenlappen. Visserligen saknar den stegmätare, men i gengäld har den GPS och i övrigt funktioner som gör att den knappast andas lågbudget.

Asus Zenwatch 2 är en annan billig klocka som inte alls ter sig särskilt ”billig”, med ett pris på cirka 2 000 kronor. Med en snygg, klassisk design komplett med läderarmband är det en klocka som är väl jämförbar med betydligt dyrare modeller.

Sammanfattning – bästa smartaklockan?

Om du vet exakt vad du ska ha din smarta klocka till blir valet inte särskilt svårt. Men som ofta med nya typer av produkter är det svårt att ha en klar bild innan man börjar använda den. Därför blir det sammanfattande rådet i den här guiden att fundera noga på hur du använder din smarta telefon och utifrån det välja den modell som du tror kompletterar den på bästa sätt. Underskatta inte utseende och storlek, eftersom en klocka mer än någon annan techpryl blir en del av din personlighet.