Test: Somfy One – enkelt men kraftfullt hemlarm i miniformat

Somfy One visar att hemlarm inte behöver vara komplicerade. Den lilla enheten är både enkel att använda och att bygga ut efter behov. Snygg design och smarta detaljer bidrar till det positiva intrycket.

Franska Somfy överraskar med en diskret övervakningskamera som också fungerar som ett enkelt larm. Den svarta burken innehåller både kamera och rörelsesensor. Om någon obehörig rör sig framför enheten larmar den dels via den inbyggda sirenen, dels genom att skicka en notis till din telefon. Samtidigt spelar den in en videosekvens.

Specifikation Somfy One

[table colalign=”left|left” th=”0″]
Video, Full hd – 1080p – 30 fps
Bildvinkel, 130 grader
Mörkerseende, 6 m – ir-belysning
Rörelsesensor räckvidd, 5 m
Siren, 90 dB
[/table]

Här är hemlarmet och övervakningskameran Somfy One


Somfy Ones främsta kännetecken är att den inte har något kännetecken. Den är diskret i kubik. Den blanksvarta, cylinderformade enheten går därmed att placera i princip var som helst, utan att störa helheten. Men utseendet är förstås ingenting utan funktion. I korthet är Somfy One ett allt-i-ett-larm med stora utbyggnadsmöjligheter.

Utöver den inbyggda rörelsesensorn kan Somfy One utökas med en dörr- och fönstersensor, för att stärka larmfunktionen. Sensorn kallas Intellitag och känner av vibrationer för att upptäcka intrång. I leverantörens sortiment finns också en rörelsesensor och separata kameror som kan anslutas.

Somfy One styrs av appen Somfy Protect, men enheten kan också stängas av och sättas på med en smidig nyckelbricka, eller genom att utnyttja mobilens geografiska position.

Den diskreta framtoningen hos Somfy One har naturligtvis inte bara ett estetiskt värde. Den gör också att risken för att en inkräktare genast ska upptäcka den är minimal.
[wp_ad_camp_4]

Diskretion utmärker även själva funktionen och har en särskild betydelse för säkerhet och integritet. När kameran inte används täcks nämligen objektivet av en lucka, vilket garanterar att ingen kan hacka sig in i enheten för att tjuvkika in i din bostad genom kameran. Åtminstone är det så Somfy själva resonerar. En hackare skulle rimligen kunna styra även själva luckan, men konstruktionen ger dig i vart fall en rimlig chans att upptäcka det. Framför allt skänker den visshet om att ingen använder kameran i smyg så länge den är täckt av luckan.

Enkel att installera

Somfy One är ingen komplicerad produkt. Åtminstone inte ur användarens perspektiv, vilket även avspeglas i installationen. Appen leder dig genom de få stegen som krävs. Själva den fysiska installationen är i princip obefintlig. Anslut USB-kabeln. Placera Somfy One på ett ställe där den har uppsikt över exempelvis hallen. Klart.

Det nätta formatet hos Somfy One gör det enkelt att hitta en plats för enheten.

Dörr- och fönstersensorn Intellitag lägger du till via appen, liksom nyckelbrickan. Dessa tillbehör ingår i det paket vi har testat, Somfy One Plus, men går givetvis att köpa till separat.

Somfy One i vardagen

Det är lätt att glömma den lilla svarta burken där den stor på hyllan i hallen. Och det är väl meningen. Den ska liksom inte märkas – när den inte behövs. Lyckligtvis har jag inte haft något inbrott under testperioden, varför jag inte har kunnat testa Somfy One i skarpt läge. Men de fingerade intrång som jag och min son gjort övertygar om larmets pålitlighet.

Kameran har stöd för hd-upplösning, 1080 punkter. Bildkvaliteten håller hög klass, åtminstone så länge dagsljus råder. Kameran ser även i mörker, med hjälp av ir-belysning. Men räckvidden är inte särskilt lång och du lär få svår att identifiera personer som är längre bort från kameran än 4-5 meter.

Somfy One har även såväl mikrofon som högtalare, vilket gör att du kan prata med personen som befinner sig i rummet. Fördröjningen i ljudet är minimal och vid flera tillfällen utnyttjade jag och min son den som en slags högtalartelefon med video.

Dubbelsensor för färre fellarm

Rörelsesensorn som startar kameran och eventuellt den inbyggda sirenen ska klara av att kunna skilja på människor och husdjur. Hur väl detta fungerar låter vi vara osagt, eftersom hushållet där Somfy One testades saknar husdjur. Hur som helst använder Somfy en avancerad teknik för att undvika fellarm. Bara när kameran registrerar en rörelse samtidigt som rörelsesensorn känner av en temperaturförändring, utlöses larm.

Sirenen är kraftfull för att rymmas i en så liten enhet som Somfy One. Men även om ljudet är enerverande gör det inte att rummet eller bostaden blir omöjligt att vistas i. Som en varning till omgivningen att någon olovligen tagit sig in i din bostad fungerar den bra. Men den lär inte störa tjuven i särskilt hög grad.

Somfy One fungerar utmärkt som den är, åtminstone för mindre bostäder. Det paket vi testade, Somfy One Plus, innehåller utöver själva huvudenheten även en dörr- och fönstersensor. Har du ett större hus är det en god idé att komplettera enheten med fler sådana. De känner bland annat av vibrationer för att upptäcka intrång och är enklare att montera än konventionella magnetbrytare – som ju består av två enheter.

Automatisk styrning via mobilen

Nyckelbrickan låter dig aktivera och avaktivera Somfy One på ett enkelt sätt. Om du använder dörrsensorn fungerar de tillsammans för att känna av när du lämnar eller kommer hem till bostaden, och aktiverar eller avaktiverar larmläget.

Detta går givetvis att göra via appen, men det är skönt att slippa ta fram telefonen och svajpa fram appen så fort man ska gå ut eller när man just kommit hem.

Nyckelbrickan går också att använda som en fjärrkontroll och låter dig exempelvis växla mellan bortaläge (alla sensorer aktiverade) och nattläge (endast skalskydd som dörr-/fönstersensor aktiverade). På nyckelbrickan finns också en knapp för överfallslarm. Ett tryck på den skickar ett sms eller ett mejl till en förinställd mottagare.

Ett annat sätt är att låta din mobil tala om för Somfy One när du har lämnat bostaden. Funktionen utnyttjar så kallad geofencing, men är inte helautomatisk. När du lämnar bostaden får du en påminnelse om att aktivera enheten, medan den avaktiveras automatiskt när du kommer hem.

Somfy One går att bygga ut med fler dörr- och fönstersensorer, starkare sirener och ytterligare övervakningskameror och rörelsesensorer.

Gör mer med Somfy One

Tack vare kompatibilitet med andra system för smarta hem kan Somfy One användas för att styra exempelvis belysning, via Philips Hue. Det finns även stöd för IFTTT och Amazons digitala assistent Alexa, som lär vara på väg till Sverige.

Slutsats: Somfy One är kraftfull, flexibel och prisvärd

Somfy One är enkel att använda och går att anpassa i hög grad efter varierande behov. I sin enklaste form, bara själva Somfy One-burken, gör den ett utmärkt jobb som enklare larm och övervakningskamera. För dig med större behov är det enkelt att bygga ut systemet med fler sensorer.

Priset är ytterligare något som talar för Somfy One.

Uppdaterade Priser

Somfy One
  • Funktion
  • Bildkvalitet
  • Ljudkvalitet
  • Design
  • Flexibilitet
  • App
4.2

Slutsats

Somfy One är en kompetent lösning för dig som söker ett enkelt men pålitligt hemlarm och inte behöver uppkoppling till larmcentral. Somfy One går dessutom att anpassa efter varierande behov i hög grad.

Vilket hemlarm passar dig? Jämför med Larmkollen.seProva gratis