Test: Alert Alarm – hemlarm med upkoppling mot larmcentral

Edit: Detta test är av en något äldre version av Alert Alarms produkt. För nyare information hänvisar vi till Larmkollen.se

Den svenska hemlarmsmarknaden har växt till sig ordentligt under de senaste åren. Detsamma gäller Alert Alarm, som tack vare en tilltalande prisbild och ett intressant produktutbud blivit ett av de mer populära alternativen. Vi har installerat och testat den variant av larmet är uppkopplad mot larmcentral för att ta reda på hur det fungerar i praktiken.

Vi fick inte bara en utan två kartonger från Alert Alarm – ett innehållande hemlarmet och ett mindre med tillvalet ELIQ, som vi testat separat här. I den större kartongen med vårt testexemplar av larmet ingick en av varje: centralenhet, inomhussiren, manöverpanel, fjärrkontroll, rörelsedetektor, magnetkontakt, läckagedetektor och rökdetektor.

Installation

En utförlig installationsmanual ingår, där Alert Alarm inledningsvis går igenom hur de olika komponenterna bör monteras för att larmet ska fungera optimalt. Det är alltså bäst att tänka först och skruva sen. Viktigast är att centralenheten inte går att komma åt utan att passera ett larmat område, men det finns även ett diagram som visar vilka områden rörelsedetektorn täcker in, samt en del annan matnyttig information.



Själva installationen är inte komplicerad i sig, men räkna med att det tar några timmar innan allt är på plats. Allt utom läckagedetektorn ska skruvas fast på vägg eller i tak, så lite tålamod och en skruvdragare är bra att ha till hands innan man sätter igång. Dessbättre ansluts alla komponenter trådlöst till centralenheten och kräver ingen kabeldragning, vilket hade ökat installationstiden väsentligt.

Centralenheten, som har batteribackup, kopplar automatiskt upp sig mot G4S larmcentral Securitas Direct (från slutet av 2015) via GPRS. Strax efter att den fick ström ringde en medarbetare från G4S upp och förklarade pedagogiskt hur man gör för att avbryta väktarutryckningar.

centralenhet

Rörelsedetektorn har inget utanpåliggande fäste, utan kräver att du plockar isär detektorn och tar bort det interna kretskortet innan den kan monteras. Här kunde man möjligen önskat sig en mer praktisk lösning.

alert13

Magnetkontakten är enklare att skruva fast och kan placeras var som helst på dörr respektive dörrkarm så länge de två delarna tappar kontakten med varandra när dörren öppnas eller forceras.

alert14

Läckagedetektorn är föredömligt enkel att installera tack vare självhäftande tejp och ett kardborrefäste. Även de sensorer som placeras, som i vårt fall, under diskmaskinen och diskhon har kardborrefästen för snabb och enkel installation.

Rökdetektorn monteras (och ser ut) som vilken brandvarnare som helst. Den är med andra ord ingen Nest Protect, men är ändå betydligt mer användbar än en vanlig brandvarnare. Rökdetektorn är optisk i motsats till de vanliga joniserande brandvarnarna och fungerar även som brandlarm, då den är uppkopplad mot centralenheten och larmcentralen.

Slutligen placeras manöverpanelen innanför dörren och tilldelas en PIN-kod. Det går att skapa flera olika PIN-koder för att kunna logga vem som larmar på/av och när, men vi nöjer oss med en tills vidare.

Funktionalitet

Att centralenheten är uppkopplad mot G4S Securitas Direct har vi redan fått bekräftat, men det vore bra med en visuell bekräftelse på att alla komponenter fungerar som de ska. Centralenheten har ingen display eller några andra tydliga indikatorer som visar vilka enheter som är anslutna.

Därför blir nästa steg att installera appen, som finns för Android och iOS. Det visar sig vara den enklaste installationsproceduren hittills – en sökning på Google Play och någon minut senare är appen igång. Du behöver inte registrera något nytt konto för att använda appen, eftersom du redan har ett som kund hos Alert Alarm. Allt som behövs är anläggningsnumret, din PIN-kod och inledningsvis ditt användarnamn och ett namn på larmet ifall du någon gång i framtiden vill lägga till fler anläggningar.

Appen bekräftar tydligt larmets status och visar att alla komponenter är anslutna och fungerar. Naturligtvis går det även att larma på/av med appen och läsa händelseloggar.

Priser

Startkostnaden börjar i skrivande stund på 375 kr oavsett hur du väljer att koppla upp larmet. Med anslutning till larmcentral blir månadskostnaden 249 kr/mån. Med uppkoppling endast till din smartphone betalar du istället 99 kr/mån. Priserna varierar en del beroende på dina behov, men Alert Alarm har en prisgaranti som innebär att du får ett 5 % lägre pris om du lyckas hitta ett billigare, likvärdigt larm hos en annan leverantör.

Med grundpaketet som utgångspunkt blir kostnaden efter 10 år med uppkoppling mot larmcentral 30 255 kr. Väktarutryckningarna är kostnadsfria i skarpt läge även falsklarm är fria om kunden inte varit oaktsam då kostar dessa 1500 kr. Om larmet bara kopplas upp mot din egen mobil blir totalkostnaden efter 10 år betydligt lägre: 12 255 kr. Genom att vara din egen larmcentral kan du alltså reducera kostnaden till mindre än hälften.



Uppdatering 2016-01-10

Startkostnad: 495 kr och 269 kr / månad för standard paketet samt 990 kr och 149 kr / månad för mobilpaketet.

Uppdatering 2016-10-01

Startkostnad: 490 kr (Villa) – 2490 kr (Villa Premium) samt 299 kr – 349 kr i månaden. Lägenhet kostar 169 kr i månaden.

Uppdatering 2017-11-23

Startkostnad: 995 kr (Villa) – 2490 kr (Villa Premium) samt 299 kr – 349 kr i månaden. Lägenhet kostar 169 kr i månaden.

Hos vår systersajt Larmkollen hittar ni alltid uppdaterade priser på hemlarm.

Sammanfattning Alert Alarm

Hemlarmet från Alert Alarm är en genomarbetad produkt, med manual och app på svenska. Även centralenheten talar svenska, även om den inte tar till orda alltför ofta utöver bekräftelser som ”larm av”.

Installationen tar en stund, särskilt om du har många komponenter som ska anslutas, men den är inte särskilt komplicerad och fri från kabeldragning. Det är ändå viktigt att kika i bruksanvisningen innan man börjar skruva för att försäkra sig om att alla delar hamnar på rätt plats.

Medan vi fick testa ett standardpaket är det värt att tillägga att Alert numera har som policy att skräddarsy larmen individuellt. Med andra ord är inte omfattningen på vårt paket en standardlösning som är tänkt att passa alla. Exempelvis bör man ha en brandvarnare på varje våningsplan. Du kan även komplettera med övervakningskameror, men det är ingen funktion vi har testat.

Alert Alarm får pluspoäng för att det inte är ett utpräglat inbrottslarm, utan även ett brandlarm och läckagelarm. Dessutom går det utmärkt att välja bort uppkopplingen mot larmcentralen G4S Securitas Direct och på så sätt reducera månadskostnaden. I så fall är du din egen mobila larmcentral med hjälp av appen och väljer själv vilka åtgärder som ska sättas in om larmet går.

Möjligen skulle man kunna kritisera larmet för att det inte är kompatibelt med någon av standarderna för smarta hem-lösningar som Zigbee eller Z-wave, men det är inte riktigt tanken med det här hemlarmet. Målet är att tilltala en så stor målgrupp som möjligt med en enkel och användbar lösning, vilket det också är.

Fördelar Nackdelar
Även brandlarm och läckagelarm Ej kompatibelt med andra standarder
Relativt enkelt att installera Centralenheten något krånglig
Uppkoppling mot larmcentral frivillig
Bra dokumentation på svenska
Bra pris

Alert Alarm
  • Användarvänlighet
  • Funktionalitet
  • Mjukvara
  • Helhetsskydd
4.5

Slutsats

Hemlarmet från Alert Alarm anpassas individuellt och är inte bara ett inbrottslarm utan även brandlarm och läckagelarm. Prislappen är tilltalande, även om du får installera larmet det på egen hand.

Vilket hemlarm passar dig? Jämför med Larmkollen.seProva gratis