Sector Alarm – Bra larm med matchande pris

Artikeln är senast uppdaterad: 2018-02-21

Vid sidan av Verisure, Securitas Hemlarm  är Sector Alarm en av de största aktörerna inom hemlarm. Redan i grundutförandet är larmet försett med rökdetektor så att det inte bara fungerar både som inbrottslarm, utan även som brandlarm. Installation ingår och det finns gott om tillval och extrakomponenter, inklusive vatten- och temperatursensorer.

Fria utryckningar ingår oavsett orsak och kundtjänsten är tillgänglig dygnet runt. Med andra ord är det en av de mest omfattande tjänsterna som kan köpas för pengar. Ett potentiellt hinder för vissa är att det handlar om en hel del pengar – både komponentpriser och månadsavgift är jämförelsevis höga. Som kompensation ingår däremot också ett attraktivt trygghetslarm.

 

Specifikationer/Teknik

Manöverpanel – Manöverpanelen från Sector Alarm används för att larma på/av med kod eller larmbricka (RFID). En manöverpanel ingår naturligtvis i larmpaketen, men det går även att komplettera med flera om du använder olika entréer. Manöverpanelen kopplas till en separat centralenhet med GSM-modul.

Kameradetektor – Om du väljer ett larm med kamera ingår en kameradetektor som även har integrerad temperaturvakt. När temperaturen i bostaden överstiger 54 grader skickas en bildserie till larmcentralen, som då kan verifiera en potentiell brand. Detsamma gäller vid inbrott – den inbyggda rörelsedetektorn aktiverar kameran och skickar bilder till larmcentralen för att verifiera inbrott eller falsklarm.

Rörelsedetektor – Sector Alarms rörelsedetektor gör samma jobb som kameradetektorn, men utan möjlighet till verifiering hos larmcentralen. Den kan även vara ett mer prisvärt komplement för dig som vill täcka in en större yta utan att köpa till extra kameradetektorer. Detektorn är en konventionell passiv infraröd detektor (PIR) med ett täckningsområde på 11 meter i 90 graders vinkel.

Rökdetektor – En rökdetektor ingår i alla Sector Alarms grundpaket. När du kompletterar med flera rökdetektorer seriekopplas de automatiskt så att alla larmar om en enskild detektor känner av rök. Rökdetektorerna startar även kameran (om en sådan är installerad) för eventuell bildverifiering av brand eller rökutveckling.

Magnetkontakt – Magnetkontakter larmar när kontakten mellan magneterna bryts och är med andra ord ett enkelt men effektivt sätt att säkra upp dörrar och fönster. Beroende på var övriga detektorer är placerade kan magnetkontakterna spridas ut strategiskt för att få ett komplett skalskydd.

Larmbricka – En larmbricka med RFID-chip är det enklaste sättet att larma av, särskilt för yngre familjemedlemmar. Sector Alarms variant är tillräckligt liten och behändig för passa i nyckelknippan.

Fjärrkontroll – Utöver att larma på/av när du befinner dig inne i huset eller i trädgården, ger Sector Alarms fjärrkontroll även tillgång till ett trygghetslarm som kontaktar larmcentralen om du behöver hjälp. Det innebär i princip en direktutlösning av larmet och att en väktare skickas ut för att verifiera orsaken till larmet.

Vatten- och temperaturavkännare – Det finns gott om alternativ för dig som vill ha koll på temperaturen som en del av ditt smarta hem, men ju fler funktioner du kan få i en och samma lösning, desto bättre. Sector Alarm erbjuder en kombinerad temperatur- och vattenavkännare. Den senare är en renodlad läckagedetektor.

Glaskrossdetektor – Den största fördelen med en glaskrossdetektor, som larmar på ljudbilden från krossat glas, är att den kan vara aktiv konstant. Glaskrossdetektorn kan också vara ett bra komplement till magnetkontakter och rörelsedetektorer, eller ett alternativ för dig som har en stor hund hemma.

Inomhussiren – Sirener är tillval i Sector Alarms baspaket, men en kraftfull inomhussiren är en mer eller mindre självklar del av ett brand- och inbrottslarm. Sector Alarm specificerar inte sirenens styrka i dB.

Utomhussiren med blixtljus – Om du råkar ut för ett inbrott, vilket vanligtvis sker när du inte är hemma, har utomhussirenen den i särklass mest avskräckande effekten. Sector Alarms utomhussiren avger som namnet antyder både ljud och blixtrande ljus.

Chockdetektor – En chockdetektor kan ersätta exempelvis en magnetkontakt på fönster eller dörrkarmar. Den larmar på kraftiga vibrationer från t.ex. hårda slag.

Smartphone-app – Appen från Sector Alarm låter dig larma på/av och se händelseloggar. Utöver iOS och Android finns även stöd för Windows Phone, varav det sistnämnda är relativt ovanligt.

Grundpaket och tillbehör

De två baspaket som Sector Alarm erbjuder är snarlika sånär som på att det ena levereras med en kameradetektor och det andra med en rörelsedetektor. En annan skillnad är att kameralarmet är begåvat med en prislapp (utöver månadskostnaden), medan det andra inte har någon startkostnad.

Gemensamt för båda grundpaketen är att det ingår en centralenhet med GSM-uppkoppling mot larmcentralen, en manöverpanel, en magnetkontakt och en larmbricka. En rökdetektor ingår också i båda paketen.

Om du bor i villa eller radhus behöver du med all säkerhet komplettera med ett antal tillbehör om du vill ha ett fullständigt skydd. Sector Alarm har ett brett utbud av tillval som utan vidare kan kombineras till ett komplett skydd mot inbrott, brand och även läckage.

Priser

Startpaketet med kamera kostar 1 490 kr inklusive installation, medan startpaketet utan kamera (men med rörelsedetektor) har en prislapp på 0 kr med installation. Tittar man närmare på övriga prislappar blir det däremot tydligt att startkostnaden inte är den mest väsentliga.

Månadskostnaden är 399 kr/mån, men den löpande kostnaden ökar i kombination med vissa tillval. Med en extra rökdetektor, kameradetektor, rörelsedetektor eller t.o.m. magnetkontakt ökar dina månatliga utgifter med 15 kr/mån per komponent. Samma sak gäller om du vill ha en vatten- och temperaturavkännare, chockdetektor eller glaskrossdetektor.

Positivt är att månadskostnaden stannar vid 459 kr/mån oavsett hur många tillval du vill ha, men du får också betala en engångskostnad för varje enskild komponent. Exempelvis kostar en utomhussiren 1990 kr, en rökdetektor 1190 kr och en kameradetektor 1790 kr. Glaskrossdetektorn från Sector Alarm kostar 1490 kr och vatten/temperaturavkännaren 1190 kr.

Utslaget på en 10-årsperiod blir totalkostnaden som minst 49 080 kr, men för de flesta villaägare är det osannolikt att det stannar där. Om du t.ex. behöver komplettera kamerapaketet med en extra rökdetektor, en rörelsedetektor och två magnetkontakter blir totalkostnaden efter tio år 54 330 kr.

Sammanfattning

Trots de jämförelsevis höga priserna kan Sector Alarms alternativ inom hemlarm vara tilltalande, särskilt om man tar med argument som fri installation och dygnet runt-support i beräkningarna. Möjligheten att utlösa ett trygghetslarm med omedelbar väktarutryckning med fjärrkontrollen kan också vara ett övertygande argument för vissa.

Sector Alarm driver sedan 2012 en egen larmcentral och bör därför, åtminstone i teorin, ha en bättre utgångspunkt att ställa rätt diagnos och sätta in rätt åtgärd, då de bara behöver ta hänsyn till ett och samma larmsystem. Mindre aktörer är hänvisade till någon av de större säkerhetsföretagens larmcentraler.

För dig som ser totalkostnaden på längre sikt som en av de viktigaste faktorerna går det inte att komma ifrån att Sector Alarm är dyrare än t.ex. Securitas Hemlarm. Men jämför man istället med en likvärdig lösning från Verisure är skillnaden betydligt mindre. Båda alternativen i premiumklassen har olika för- och nackdelar, så det handlar mycket om vilka funktioner du personligen värderar.

[button link=”https://www.smarto.se/go/sector/” icon=”Select a Icon” side=”left” target=”” color=”44b744″ textcolor=”ffffff”]Läs mer om Sector Alarm[/button]

Svårt att välja hemlarm?Till Larmtestet