Vinkyl bäst i test

Oavsett om du är ute efter att förvara många flaskor vin eller bara några få, är en vinkyl ett perfekt sätt att hålla dem i gott skick. En vinkyl kan vara fristående eller inbyggd i kökets interiör. En vinkyl kan vara stor, med plats för över 200 flaskor, eller vara mindre med främsta funktion att förvara ett mindre parti av dina favoritviner. Oberoende av om du har ett litet eller ett stort intresse för vin har vi rätt vinkyl för dig i den här guiden.

Bästa vinkyl 2022

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa vinkylarna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

mQuvée, WineCave 30D – för lyxliraren
ArteVino, OXM3T151NVD – för ett stort parti
Electrolux, ERW0670A – för köket
Caso, CS668 – budgetvalet för storsamlaren

Våra två toppval

Toppvalet är mQuvées WineCave 30D som genom sin stilrena design och unika nyckelfunktioner förtjänar titeln vinkyl bäst i test. WineCave 30D är ett multifunktionellt vinskåp vilket innebär att den lämpar sig både som serveringskåp samt för en begränsad tids långtidsförvaring.

Runner-up är franska ArteVinos modell, OXM3T151NVD, som genomgående visar prov på att kunna ta hand om ditt vin på ett utomordentligt sätt. Genom ett vibrationsfritt kylsystem och med plats för så mycket som 151 flaskor och ett är det här en den bästa vinkylen för vinkonnässören.

Vad är en vinkyl?

En vinkyl är ett skåp som imiterar miljön i den perfekta vinkällaren – med några extra fördelar.

 1. En fördel är att många vinkylar har flera temperaturzoner vilket gör att du samtidigt som du långtidsbevarar en del av ditt vin också kan ha några flaskor tempererat för servering.
 2. Du kan även välja att hålla olika sorters vin tempererade samtidigt, eftersom olika typer av vin har olika idealtemperatur.

Vinkylar bör inte blandas ihop med vinlagringsskåp. Vinlagringsskåp är menade att lagra ditt vin under en längre period (upp till 20 år för att ett rött vin ska mogna)  medan en vinkyl alltså är menad att ta hand om ditt vin under en kortare period.

De 5 gyllene reglerna

Man brukar tala om de 5 gyllene reglerna vad gäller vinlagring och dessa är:

 • Jämn temperatur. Med en jämn temperatur försäkras dina viners kvalité.
 • Mörker. Vinkylar är ofta utrustade med en glasdörr med inbyggt UV-skydd för att skydda ditt vin från skadligt ljus som annars förstör förvaringsprocessen.
 • Luktfritt. Det här gäller särskilt om du ska bevara ditt vin under en lite längre period. Då kan exempelvis ett integrerat kolfilter vara av intresse för att avvärja eventuella lukter.
 • Stabilitet. Trähyllor i vinkylen är ett vanligt sätt att ta hand om vibrationer från kompressorn och omgivningen. Detta eftersom trä är ett relativt mjukt material som absorberar de starkaste vibrationerna.
 • Hög luftfuktighet. Den perfekta luftfuktigheten ligger mellan 55 % och 75 % som bland annat förhindrar att vinkorkarna torkar ihop. En hoptorkad vinkork innebär i de allra flesta fall ett förstört, serveringsodugligt vin. Man kan nästan uteslutande räkna med att alla vinkylar på marknaden idag håller perfekt luftfuktighet. Däremot bör man se upp med alltför billiga vinkylar. Vinkylar av dålig kvalité har ingen luftfuktighetskontroll och fungerar mer som ett vanligt kylskåp.

Vad är en vinkyl bäst i test?

Naturligtvis är en vinkyl bäst i test en vinkyl som tar hänsyn till ovanstående 5 gyllene regler. Men vi menar att de också:

 1. Gärna får ha fler kylzoner eftersom det ger dig möjlighet att både bevara olika sorters vin samtidigt och/eller att både långtidsförvara vin samtidigt som du har en zon tempererad för servering.
 2. Har låg ljudnivå. Det kanske säger sig självt men låg ljudnivå är en lyx värd att ha med i beräkningarna när du kikar på en ny vinkyl eftersom skåpet är rekommenderat att vara påslaget hela tiden.
 3. Vilket för oss in på energiförbrukningen som vi menar bör vara så låg som möjligt. Ju lägre energiförbrukning, desto bättre för dig och för miljön.

Inbyggd eller fristående?

Fristående

Den enklaste varianten på vinkyl är den fristående eftersom den kan placeras varsomhelst i ditt hem – så länge den har nog med luft runtomkring sig.

Nackdelen med denna typ av vinkyl är att den inte är lika lätt att integrera i interiören och att den kräver ett relativt stort avstånd till andra möbler.

Inbyggd

Den mest populära varianten av inbyggd vinkyl är den som kan placeras under bänkskivan i köket. Utblåset sitter då i sockeln. På det här sättet integreras vinkylen snyggt i ditt hem.

Nackdelen är att dessa vinkylar sällan har rum för särskilt många vinflaskor och att de kräver lite mer eftertanke från början.

Hur vi har valt bästa vinkyl?

Som alltid har vi gått på en kombination av hållbarhet, goda kundomdömen och unika funktioner. I det här specifika fallet har vi lagt stor vikt vid vinkylarnas kapacitet att förvara vin. Alltså den perfekta balansen mellan temperatur, mörker, fukt och vibrationsabsorption.

Vinkylar i test

Vinkylens främsta uppgift är att förvara (och bevara) ditt vin i perfekt skick. Oavsett om du är ute efter att endast ha ditt vin tempererat för servering eller om du hellre ser att ditt vin ska bevaras i många år är en vinkyl ett bra sätt att göra det på. Bland våra fyra vinnare finns favoriter för alla.


mQuvée, WineCave 30D – för lyxliraren

mQuvées WineCave 30D är vinkylarnas svar på lyxlirarens behov. Med både kompressor och fläktkylning, en fantastisk energiklass, två kylzoner och ett ultraviolett skydd kan inte WineCave 30D bli någonting annat än vinkyl bäst i test.

Specifikationer, WineCave 30D

Antal flaskor 16
Antal kylzoner 2
Placering Inbyggbar och fristående
Trähyllor Ja
UV-skydd Ja
Kylning Kompressor och fläktkylning
Ljudnivå 39 dB(A)
Energiklass A
Storlek 295 x 890 x 570 mm
Säkerhet Alarm & Låsbar

Om det är lyx du är ute efter är det här din vinkyl. mQuvée har i nära samarbete med vintillverkarna själva skapat denna kvalitativa vinkyl som får amatörens vinsamling att förvaras på ett lika professionellt sätt som i vinkonnässörens vinkällare.

Några saker som karaktäriserar denna vinkyl:

 • Innbyggbar. Ja, WineCave 30D är fullt inbyggbar och kan alltså integreras i vilken köksinredning som helst.
 • UV-skydd. Med ett dörrglas som har ultraviolett skydd kommer dina vinflaskor att försvaras mot solens skadliga strålar. Däremot ger det här UV-skyddet inte ett fullvärdigt skydd, såsom exempelvis en solid dörr.
 • 2 kylzoner. Det här öppnar för flera möjligheter. För det första ger det dig alternativet att ha en kylzon för längre bevaring av din samling och en annan kylzon som är tempererad för att göra ditt vin redo för servering. För det andra ger det dig möjlighet att hålla olika vinsorter perfekt tempererade för servering. Rött, vitt och rosévin har olika idealtemperaturer för servering.
 • Trähyllor. För att skydda din vinsamling på bästa möjliga sätt är WineCave 30D utrustad med trähyllor. De absorberar vibrationer och håller på så vis dina vinflaskor i bästa möjliga lagringsskick.
 • Kolfilter. För luktfri luft. Detta kommer att hålla dina vinflaskor fräscha längre.

En användare beskriver vår vinnare enligt följande:

Fungerar superbra! Håller temperaturerna perfekt och är både tyst och snygg.

Vi är dock inte överförtjusta i att WineCave 30D inte har plats för mer än upp till 16 flaskor i Bordeaux-storlek. Däremot gillar vi att det finns två kylzoner som ju gör att du kan bevara flaskorna relativt länge samtidigt som du har andra flaskor redo för servering.

Summering av WineCave 30D

Omhängbar dörr
Fristående och inbyggbar
Digital LCD termometer

Litet utrymme för flaskor


ArteVino, OXM3T151NVD – för ett stort parti

Om det är en stor vinsamling du har, är det här vinnaren för dig. Det här långtidsbevarande monstret tillåter dig att bevara upp till 151 flaskor och med vibrationsfri teknik kan du hålla dem därinne länge. Perfekt för dig som samlar på ett större parti flaskor!

Specifikationer, OXM3T151NVD

Antal flaskor 151
Antal kylzoner 2
Placering Fristående
Trähyllor Ja
UV-skydd Ja
Kylning Cykelkompressor
Ljudnivå 37 dB(A)
Energiklass B
Storlek 680 x 1 480 x 690 mm
Säkerhet Lås & Larm

Den stora fördelen med OXM3T151NVD är att ArteVino endast ägnar sig åt vinkyls- och vinlagringsskåpstillverkning. Det gör att vinkylarna får odelad uppmärksamhet och att de, som en konsekvens, blir oerhört kvalitativa.

ArteVinos vinkylar lever på goda omdömen såsom följande, översatt från en välkänd fransk sida:

En mycket bra vinkyl. Jag rekommenderar denna vinkyl till alla vinälskare.

Här är några skäl till varför Artevinos stora vinkyl är så omtyckt:

 • Tystnad. Med ett nästintill ljudlöst kylsystem är det här vår tystaste vinnare i detta test. 37 dB jämförs med hur det låter när löv blåser – med andra ord inte särskilt mycket alls.
 • Luftcirkulation. Särskilt vid långtidsbevaring är det viktigt att luften inte blir stillastående då det kan förstöra både korkar och vinet. OXM3T151NVD är därför försedd med en termodynamisk pump som försäkrar att luften är i konstant rörelse inne i skåpet.
 • Ingen vibration. Tack vare kombinationen av trähyllor och en långsam cykelkompressor (som dessutom är fixerad på silentblocks) är den här vinkylen helt vibrationsfri. Det här är därför den bästa vinkylen för långtidsbevaring på marknaden idag.
 • 2 kylzoner. Med två olika kylzoner kan du välja att inte bara långtidsbevara ditt vin i perfekt 12-gradig temperatur, utan du kan dessutom ha en zon tempererad för servering.

Om du är ute efter en multifunktionell vinkyl som är anpassad för alla sorters viner, är det här inte vinkylen för dig. ArteVino specialiserar sig på röda viner och den här modellen är därför främst avsedd till lagring av rött vin. Å ena sidan gör det såklart dig som vinälskare begränsad till en sorts vin men, å andra sidan, innebär det också att ditt röda vin blir förvarat på ett utomordentligt sätt.

Med det sagt, om du är en rödvinsälskare är denna multifunktionella vinkyl perfekt för dig! Den är en gedigen och väl genomtänkt vinkyl bäst i test.

Summering av OXM3T151NVD

Gedigen
Vibrationsfri
2 kylzoner
Nästan ljudlös

Främst avsedd till rödvin
Endast fristående


Electrolux, ERW0670A – för köket

Med plats för 24 flaskor i Bordeaux-storlek och med möjlighet att byggas in är det här en perfekt liten vinkyl, till köket såväl som till vardagsutrymmet.

Specifikationer, ERW0670A

Antal flaskor 24
Antal kylzoner 1
Placering Inbyggbar
Trähyllor Ja
UV-skydd Ingen uppgift
Kylning Kompressor
Ljudnivå 39 dB(A)
Energiklass A+
Storlek 594 x 455 x 537 mm
Säkerhet Ingen uppgift

Vitvarujätten Electrolux överträffar sig själv när den bevisar att vinkylar också finns med i repertoaren. Trots att Electrolux inte är känd som vinkylstillverkare har de i ERW0670A konstruerat en relativt billig och förvånansvärt kvalitativ vinkyl.

Här är några saker vi vill berätta om denna modell:

 • Liten och smidig. Med plats för endast 24 flaskor är det här inte en av de rymligare vinkylarna. Däremot är det en av de smidigaste att bygga in i din interiör.
 • Tyst. Med sina 39 dB(A) gör ERW0670A inte ifrån sig mer än en viskning i köket, eller var du än vill placera den.
 • Energieffektiv. ERW0670A har den absolut bästa energiklassen som en vinkyl kan ha på marknaden idag: A+ Vi är mäkta imponerade av att Electrolux skapat en så tyst och energieffektiv vinkyl.
 • Utdragbara trähyllor. Träet absorberar mikrovibrationer ifrån kompressorn och omgivningen vilket ger bättre skydd för vinet. Att hyllorna är utdragbara gör det lättare för dig att komma åt flaskorna och möjligheten att förvara olika flaskstorlekar.
 • 1 kylzon. ERW0670A har endast en kylzon, någonting vi tycker får den här modellen att sjunka i placering. Det här begränsar naturligtvis dig till att antingen bara ha en sorts vin serveringstempererat alternativt att ställa in den på den rekommenderade temperaturen för längre bevaring: 12 grader Celsius.

Till den här modellen rekommenderar vi inte att du långtidsbevarar något vin. I alla fall inte längre än högst upp till några år. Anledningen är att en sådan här vinkyl, med 1 kylzon och glasdörr, passar bäst som serveringskyl. Det vill säga, att vinet som förvaras är tempererat för att kunna drickas omgående.

Det som gör att ERW0670A imponerar på oss är att den i sin ringa storlek ändå har plats för 24 flaskor, att den är nästan ljudlös och att den är så enormt energieffektiv. I energieffektivitet slår Electrolux ut alla andra deltagare i testet.

Summering av ERW0670A

Rymlig och smidig
Energieffektiv
Utdragbara trähyllor
1 kylzon
Inte för storsamlaren


Caso, CS668 – budgetvalet för storsamlaren

Här har vi ännu en fristående kloss. I CS668 finns det plats för upp till 137 flaskor i Bordeaux-storlek och utrustad med ett UV-skydd i glasdörren försvarar den ditt vin mot skadliga strålar.

Specifikationer, CS668

Antal flaskor 137
Antal kylzoner 1
Placering Inbyggbar och fristående
Trähyllor Ja
UV-skydd Ja
Kylning Kompressor
Ljudnivå 41 dB(A)
Energiklass B
Storlek 595 x 1 590 x 625 mm
Säkerhet Ingen uppgift

Det här är en vinkyl bäst i test men den har inte riktigt samma fördelar som de övriga. Med plats för upp till 137 flaskor är vi exempelvis förvånade över att CS668 endast är utrustad med en kylzon. Vi hade önskat oss en mer multifunktionell lösning i ett så pass stort skåp.

Några saker har vi att säga om CS668:

 • Förvaring. CS668 passar bäst som serveringskyl sett till glasdörren. Men eftersom den kan hålla så pass många flaskor i en sittning rekommenderar vi dig att ändå ha temperaturen inställd på långtidsförvaring (12 grader Celsius) – så länge du inte ska ha en stor tillställning, förstås, då det här stora utrymmet kommer väl till pass.
 • 1 kylzon. Vi är som sagt inte nöjda med att den här stora vinkylen endast erbjuder 1 kylzon. Det ger intrycket att den här vinkylen är bäst för långtidsförvaring men utan en solid dörr (som stänger ute allt ljus) är det ingenting som vi kan rekommendera.
 • Energieffektivitet och ljudnivå. Vi är inte helt sålda på stämpeln 41 dB(A) för denna vinkyls ljudnivå. Däremot är vi imponerade av att den ändå håller sig inom ramen för energieffektivitet B.
 • Gedigen. Är det någonting man måste ge CS668 så är det att den är rejäl. Den här vinkylen ger inget skört intryck utan kommer att förvara ditt vin på ett snyggt sätt.

En av CS668s stora fördelar är också att den är förhållandevis billig. Sett till pris per vinflaska som den kan förvara är CS668 utan tvekan den billigaste vinkylen i den här guiden.

CS668 har flera saker som vi tycker mycket om men också en del saker som vi tycker mindre om. Inte den bästa vinkylen men inte heller den sämsta, det är så vi skulle vilja sammanfatta CS668.

Alla vinkylar i den här guiden är riktigt bra val, så du behöver inte oroa dig för att göra ett dåligt köp.

Summering av CS668

Enormt rymlig
Inbyggbar och fristående
Trähyllor

1 kylzon
Låter en del

Sammanfattning av guiden

Så, här ovan har vi gått igenom fyra produkter som alla blivit vinkyl bäst i test, men inom olika kategorier.

Om du är ute efter att förvara några få flaskor i den tveklöst bästa miljön, är det franska WineCave 30D du är ute efter. Om du istället är lite mer sugen på att bevara ett större parti flaskor i en nästan helt tyst vinkyl, är fristående OXM3T151NVD det självklara valet. Men om du ändå dras till att ha en inbyggd vinkyl som förvarar ditt vin till bästa energieffektivitet är ERW0670A vinkylen för dig. Om du har ett stort intresse för vin men behöver ett budgetalternativ till långtidsförvaring, rekommenderar vi istället CS668.

I huvudsak är det upp till dig att fundera på följande tre frågor:

 1. Hur många flaskor vill jag förvara?
 2. Vill jag ha vinet serveringstempererat eller vill jag bevara vinet under en längre period?
 3. Är det en fristående eller inbyggd vinkyl jag vill ha?

När du har listat ut svaren på dem lovar vi att du finner rätt vinkyl för dig i den här guiden!

Dekantera ditt vin perfekt

Att inhandla en vinkyl bäst i test är en bra början, men även när ska dricka vinet finns det en del viktiga steg att gå igenom. Dekantering brukar i folkmun handla om att hälla upp rödvin i en karaff. Riktigt så enkelt är det naturligtvis inte och dessutom kan man med fördel dekantera vitt vin och rosévin också.

Dekantering av vin är förstås en smaksak. Men vill man kan man med denna metod få ut det mesta av sitt vin och vi ska nu gå igenom 2 sätt för hur. Tänk på att i båda fallen förutsätts det att vinet är korrekt tempererat från början.

För luftning av vin

Det finns flera anledningar till att lufta vinet. I vissa viner tillsätter man svavel för att bromsa jäsningsprocessen (den process som tillslut förstör vinet) men med dekantering har denna smak tid att avdunsta innan servering.

Andra viner som är särskilt strama kan mjukna via en dekantering och tillåta vinets spektra av aromer och smaknyanser att komma till sin rätt.

 1. Öppna karaffen och vinflaskan.
 2. Placera karaffens öppning över vinflaskans öppning och vänd sedan allt upp och ner så att vinet flödar ner i karaffen. Meningen är att det ska gå fort så att så mycket vin som möjligt oxideras samtidigt.
 3. Upprepa gärna flera gånger för att försäkra att syret kommit åt så mycket av vinet som möjligt.

För att separera vin från bottensats

Vissa viner får med tiden ett lager av sediment i sig. Vilka vinflaskor som kommer att råka ut för detta och inte är omöjligt att förutsäga. Med fördel kan du kika på de flaskor du ska servera i god tid så att du hinner dekantera vinet innan servering. Den här processen tar nämligen något mer tid än föregående.

 1. Lys med en ficklampa bakom flaskan så att eventuella sediment blir tydliga. Om det finns sediment i flaskan ställ den upprätt i några timmar för att låta sedimentet falla till botten.
 2. Med varsam hantering, försök få ur korken utan att röra flaskan för mycket. Bottensatsen virvlar lätt upp igen och då behöver proceduren börja om.
 3. När korken är urtagen häller du, med en blygsam vinkel, vinet över till karaffen. En jämn rörelse är att föredra eftersom bottensatsen är så känslig. Om vinet börjar ”klucka” ur flaskan finns det risk att sedimentet rörs upp igen. Låt då flaskan stå upprätt i cirka en halvtimme innan du försöker igen.
 4. Om du är ovan eller känner dig osäker är det alltid bättre att vaska någon deciliter av vinet för att försäkra att inget sediment följer med ner i karaffen.

Sådär, perfekt och redo att serveras!