Tvättmaskin bäst i test

Tvättmaskinen är idag en naturlig del av varje människas vardag. Den reder ut allt från skvättande kalas i en lerpöl till en mer sofistikerad vinfläck på den vita skjortan. 

Bästa tvättmaskin 2021

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa tvättmaskinerna i år.

Toppmatad eller frontmatad?

I huvudsak finns det två tvättmaskinsmodeller:

  • Toppmatad
  • Frontmatad

Toppmatad

En toppmatad tvättmaskin innebär att tvättmaskinens lucka sitter på ovansidan av maskinen. Det här gör att en eventuell torktumlare måste placeras vid sidan av tvättmaskinen och inte ovanpå som är en standardlösning.

Den här typen av tvättmaskin är inte särskilt vanlig i Sverige men du kanske har fått syn på den i filmer från exempelvis USA där denna modell är vanligt förekommande.

Frontmatad

Desto vanligare, i Sverige, är istället frontmatad tvättmaskin. Det vill säga där luckan sitter på maskinens framsida. Det innebär flera bekvämligheter. Bland annat att en torktumlare kan placeras ovanpå tvättmaskinen, vilket ju är en vanlig lösning för att spara plats.

Vi rekommenderar en frontmatad tvättmaskin till de allra flesta hushåll och våra testvinnare är just av sådan typ.

Vad utmärker en tvättmaskin, bäst i test?

Bullrande, klumpiga och stökande? Nej, inte nu längre – tack och lov. År 1910 presenterades den första elektriska tvättmaskinen och därefter har teknikutvecklingen pekat rakt uppåt. Tvättmaskinen är inte längre bara elektrisk utan i flera fall utrustad med avancerad teknik.

Vi har sållat och listat 4 nyckelfunktioner som gör en tvättmaskin bäst i test just nu:

  1. De har en lucka som kan vinklas ut minst 100 grader. Detta gör att du på ett smidigare sätt kan öppna, ladda och ta ut tvätten från maskinen utan att behöva bråka med en lucka som vill slå igen.
  2. De har en tyst men effektiv motor – utan kolborst! Genom att använda sig av kolborstfria motorer (även kallade kolfria eller borstfria) går tvättmaskinerna idag tystare än någonsin.En tvättmaskin utan kolborstmotor ökar också livslängden för din nya tvättmaskin eftersom motorn är mer hållbar.
  3. Uppskjuten start. Med den här funktionen kan du ladda din tvättmaskin och sedan välja att den inte ska starta förrän senare. Tvätt som ligger blöt länge i tvättmaskinen surnar lätt och får den där unkna stanken. Genom att använda dig av uppskjuten start är kläderna istället fräscha och nytvättade precis när du kliver innanför dörren.Den här funktionen är perfekt för dig på språng! Vilket, om vi ska vara helt ärliga, de flesta av oss är.
  4. De är, något sånär, miljövänliga. Särskilt i dagens situation och värld är det viktigt att göra medvetna val för vår planet – och i tvättstugan är inget undantag. De bästa tvättmaskinerna har en god energieffektivitet, en låg energiförbrukning och strävar alla efter att vara så vattensnåla som möjligt. Alla tvättmaskiner som har valts ut till vår guide är alla bland de mest miljövänliga på marknaden idag.

Energimärkningen förklarad

På tal om energieffektivitet: Du kanske känner igen den här märkningen?

Alla tvättmaskiner har en märkning för hur energieffektiva de är. Detta visas med en skala från A–G.

G, som är sämst, till A, som är bäst. Skalan är baserad på tester där tvättmaskinerna kör ett program i 60 grader bomull men exakt vilket program kan till viss del variera mellan olika modeller. Om de specifika programmen som använts intresserar dig rekommenderar vi dig att kontakta tillverkaren för ytterligare information.

Den här skalan har dock hunnit bli en aning föråldrad. De flesta tvättmaskiner idag, om inte till och med alla, är mer energieffektiva än A.

Tillverkare på den europeiska marknaden har därför tagit saken i sina egna händer och har inofficiellt infört ytterligare några klasser. Dessa klasser är A+, A++ och A+++, där A+++ är effektivast.

När du söker efter en tvättmaskin är det därför dessa + du bör leta efter. Ju fler, desto bättre.

Hur har vi har valt bästa tvättmaskin?

Även om alla modeller skiljer sig åt i funktion och, delvis,i  form har de alla blivit rankade högt eller högst i olika tester. Kundnöjdhet, hållbarhet och (såklart) renlighet var några av de saker som vi tog hänsyn till i sökandet efter bästa tvättmaskin just nu. Men vi krävde också…

  • … att samtliga modeller skulle vara så energieffektiva som möjligt. Därför är alla tvättmaskiner märkta med A+++. Det vill säga, det bästa som går att få tag på idag.
  • … att alla modeller skulle ha en funktion för uppskjuten start. Bland annat eftersom vi vet att den här funktionen är eftertraktad i allas våra hetsiga vardagar.
  • … att samtliga tvättmaskiner skulle ha en tyst motor eftersom vi menar att stökiga maskiner tillhör dåtiden.

3 Myter om tvättning

Jeans går inte att tvätta. Falskt! Jeans slits oavsett om du tvättar dem eller inte. Sanningen är att de flesta jeans idag är behandlade mycket ytligt och därför kommer att förlora sin färg snart efter köp i alla fall. De flesta jeans du ser i butiken idag har en förhållandevis låg hållbarhet.

Jeans var tänkta som ett arbetsplagg och i början när de producerades behandlades de inte som de gör idag. Idag går all produktion mycket snabbare vilket orsakar ett förfall i kvalitet med exempelvis kortare fibrer i bomullen vilket försämrar hållbarheten. När dina föräldrar eller mor- och farföräldrar säger att ”det var bättre förr!” har de alltså, i alla fall i det här fallet, helt rätt.

Ju varmare desto bättre. Nej, varmare vatten gör faktiskt inte tvätten renare. Däremot sliter det extra mycket på kläderna och förkortar deras livslängd. Försök alltid att tvätta en aning svalare – ja, även vid tvätt av underkläder och strumpor.

Mer tvättmedel gör tvätten renare. Denna vandringssägen tycks aldrig få något slut. Faktum är att för mycket tvättmedel gör tvättningen ineffektiv. Det beror på att tvättmedel skummar och när det blir för mycket skum i förhållande till mängden vatten har inte smutsen i kläderna någonstans att ta vägen – det vill säga, smutsen stannar i kläderna. Välj istället att dosera i enlighet med mängden tvätt och utan att resonera utifrån ”äsch, jag tar lite extra för att vara helt säker”-principen.

I större delar av landet har vi dessutom mjukt vatten vilket kräver en mindre mängd tvättmedel för ett perfekt tvättresultat. Kika på vilken typ av vatten just ditt område har för att vara helt säker och för att nå det bästa tvättresultatet.

Senaste artiklar