Tvättmaskin bäst i test

Tvättmaskinen är idag en naturlig del av varje människas vardag. Den reder ut allt från skvättande kalas i en lerpöl till en mer sofistikerad vinfläck på den vita skjortan. Vi kommer att presentera fyra tvättmaskiner bäst i test. Allt från det självklara budgetvalet, Bosch WAT283L8SN, till en av de mest tekniskt avancerade tvättmaskinerna som har utvecklats, Samsung WW9000.

 

De bästa tvättmaskinerna just nu

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa tvättmaskinerna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Samsung WW9000 – för det smarta hemmet
LG FH495BDS2 – för familjen
Miele WKB120 – för robust kvalitet
Bosch WAT283L8SN – för plånboken

De två toppvalen

Till vänster, Samsung WW9000. Till höger, LG FH495BDS2.

Här är de två vinnarna! Om du söker en effektiv tvättmaskin med flera högteknologiska funktioner, såsom att kunna styra maskinen med en app från din smartphone, är Samsung WW9000 det självklara valet.

Om du istället söker en familjevänlig tvättmaskin med möjlighet till både allergivänliga program och ett supersmidigt antiskrynklingssystem är LG FH495BDS2 maskinen för dig.

Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser

Toppmatad eller frontmatad?

I huvudsak finns det två tvättmaskinsmodeller:

 • Toppmatad
 • Frontmatad

Toppmatad

En toppmatad tvättmaskin innebär att tvättmaskinens lucka sitter på ovansidan av maskinen. Det här gör att en eventuell torktumlare måste placeras vid sidan av tvättmaskinen och inte ovanpå som är en standardlösning.

Den här typen av tvättmaskin är inte särskilt vanlig i Sverige men du kanske har fått syn på den i filmer från exempelvis USA där denna modell är vanligt förekommande.

Frontmatad

Desto vanligare, i Sverige, är istället frontmatad tvättmaskin. Det vill säga där luckan sitter på maskinens framsida. Det innebär flera bekvämligheter. Bland annat att en torktumlare kan placeras ovanpå tvättmaskinen, vilket ju är en vanlig lösning för att spara plats.

Vi rekommenderar en frontmatad tvättmaskin till de allra flesta hushåll och våra testvinnare är just av sådan typ.

Vad utmärker en tvättmaskin, bäst i test?

Bullrande, klumpiga och stökande? Nej, inte nu längre – tack och lov. År 1910 presenterades den första elektriska tvättmaskinen och därefter har teknikutvecklingen pekat rakt uppåt. Tvättmaskinen är inte längre bara elektrisk utan i flera fall utrustad med avancerad teknik.

Vi har sållat och listat 4 nyckelfunktioner som gör en tvättmaskin bäst i test just nu:

 1. De har en lucka som kan vinklas ut minst 100 grader. Detta gör att du på ett smidigare sätt kan öppna, ladda och ta ut tvätten från maskinen utan att behöva bråka med en lucka som vill slå igen.Tre av våra fyra modeller har den här funktionen. Den som faller utanför är budgetvalet, Bosch WAT283L8SN.
 2. De har en tyst men effektiv motor – utan kolborst! Genom att använda sig av kolborstfria motorer (även kallade kolfria eller borstfria) går tvättmaskinerna idag tystare än någonsin.En tvättmaskin utan kolborstmotor ökar också livslängden för din nya tvättmaskin eftersom motorn är mer hållbar.
 3. Uppskjuten start. Med den här funktionen kan du ladda din tvättmaskin och sedan välja att den inte ska starta förrän senare. Tvätt som ligger blöt länge i tvättmaskinen surnar lätt och får den där unkna stanken. Genom att använda dig av uppskjuten start är kläderna istället fräscha och nytvättade precis när du kliver innanför dörren.Den här funktionen är perfekt för dig på språng! Vilket, om vi ska vara helt ärliga, de flesta av oss är.
 4. De är, något sånär, miljövänliga. Särskilt i dagens situation och värld är det viktigt att göra medvetna val för vår planet – och i tvättstugan är inget undantag. De bästa tvättmaskinerna har en god energieffektivitet, en låg energiförbrukning och strävar alla efter att vara så vattensnåla som möjligt. Alla tvättmaskiner som har valts ut till vår guide är alla bland de mest miljövänliga på marknaden idag.

 

Energimärkningen förklarad

På tal om energieffektivitet: Du kanske känner igen den här märkningen?

Alla tvättmaskiner har en märkning för hur energieffektiva de är. Detta visas med en skala från A–G.

G, som är sämst, till A, som är bäst. Skalan är baserad på tester där tvättmaskinerna kör ett program i 60 grader bomull men exakt vilket program kan till viss del variera mellan olika modeller. Om de specifika programmen som använts intresserar dig rekommenderar vi dig att kontakta tillverkaren för ytterligare information.

Den här skalan har dock hunnit bli en aning föråldrad. De flesta tvättmaskiner idag, om inte till och med alla, är mer energieffektiva än A.

Tillverkare på den europeiska marknaden har därför tagit saken i sina egna händer och har inofficiellt infört ytterligare några klasser. Dessa klasser är A+, A++ och A+++, där A+++ är effektivast.

När du söker efter en tvättmaskin är det därför dessa + du bör leta efter. Ju fler, desto bättre.

Hur har vi har valt bästa tvättmaskin?

Även om alla modeller skiljer sig åt i funktion och, delvis,i  form har de alla blivit rankade högt eller högst i olika tester. Kundnöjdhet, hållbarhet och (såklart) renlighet var några av de saker som vi tog hänsyn till i sökandet efter bästa tvättmaskin just nu. Men vi krävde också…

 • … att samtliga modeller skulle vara så energieffektiva som möjligt. Därför är alla tvättmaskiner märkta med A+++. Det vill säga, det bästa som går att få tag på idag.
 • … att alla modeller skulle ha en funktion för uppskjuten start. Bland annat eftersom vi vet att den här funktionen är eftertraktad i allas våra hetsiga vardagar.
 • … att samtliga tvättmaskiner skulle ha en tyst motor eftersom vi menar att stökiga maskiner tillhör dåtiden.

Och nu har det blivit dags att presentera vinnarna.

Tvättmaskiner i test

Även om alla tvättmaskiner i denna guide är tvättmaskiner bäst i test har vi våra favoriter. Därför presenteras tvättmaskinerna i fallande skala med vår absoluta favorit i toppen.

Samsung WW9000 – för det smarta hemmet

Uppdaterade Priser

Den elektriska tvättmaskinen må ha varit revolutionerande år 1910 men det är ingenting mot vad denna högteknologiska produkt gör med dagens marknad. I vårt test blev den rankad som den bästa tvättmaskin just nu.

 

Samsung WW9000, specifikationer

Lucköppning 170 grader
Kapacitet 10 kg
Centrifugeringsklass A
Ljudnivå (tvätt) 46 dB
Ljudnivå (centrifug) 72 dB
Övrigt Smartphone Control

Samsung WW9000, även kallad WW10H9600EW/EG, är ingenting annat än ett smärre mirakel i vitvaruhandeln.

Med testvinnande funktioner som Eco Bubble-teknik, touchskärm och att den är styrbar via din smartphone, erbjuder WW9000 inte bara en ren tvätt närhelst du vill utan den är också rolig att utmana.

Här är några saker vi tycker extra mycket om med WW9000:

 • Utrymme för 10 kg tvätt. För dig som tvättar riktigt stora tvättar har den här maskinen en totalkapacitet på 10 kg. Och för dig som inte tvättar lika mycket har WW9000 ett inbyggt automatiskt doseringssystem som hjälper dig att måtta rätt både till den stora och till den lilla tvätten.
 • Automatiskt rengöringsprogram. Om du är van vid en maskin som luktar unket eller som på annat sätt känns ofräsch kommer du att fascineras av WW9000s automatiska påminnelsesystem. WW9000 berättar för dig när det är dags att rengöra trumman och det inbyggda rengöringsprogrammet rengör därefter åt dig.
 • Den är otroligt tyst. Ljudnivån ligger under tvättning på 46 dB vilket kan jämföras med så lite som en viskning. Under centrifugering ökar ljudnivån naturligtvis något, till 72 dB för att vara exakt, vilket jämförs med ett samtal mellan två personer. Att WW9000 är så tyst är en av många anledningar till att den är bästa tvättmaskinen just nu.
 • Den har en öppningsvinkel på 170 grader. Med andra ord kan luckan öppnas nästan ett halvt varv – alltså dubbelt så mycket som på standardmodellerna.

Smartphonekontrollen gör dessutom allt det här lättillgängligt i hemmet såväl som på bussen och tunnelbanan. Det här är definitivt en smart tvättmaskin för ett smart hem. En användare säger bland annat att:

”Den är high-tech, den är vacker, den andas lyx och kvalitet och den är… en tvättmaskin! Samsung har med WW9000 satt ribban för tvättmaskiner och vi är väldigt imponerade.”

Den här smarta maskinen kommer dessutom ihåg dina frekvent använda tvättprogram så att du med några få tryck kommer fram till dina favoriter.

Samsung WW9000 är en tvättmaskin som passar den moderna människan. Särskilt om du ofta är på språng är den här maskinen helt perfekt för dig. Detta eftersom du kan styra den lika väl på avstånd som genom att trycka på den faktiska touchskärmen.

Summering av Samsung WW9000

Priset

Kräver tid att förstå

Smartphonecontrol

Smarta funktioner (ex. automatiskt rengöringsprogram, Eco Bubble-teknik, m.m.)

Tystgående

 

Uppdaterade Priser

 

LG FH495BDS2 – för familjen

Uppdaterade Priser

Med fantastiska funktioner såsom ett allergivänligt ångtvättsprogram och att du har möjlighet att ladda ner exklusiva tvättprogram till din smartphone, rankas LG FH495BDS2 som en tvättmaskin bäst i test. Det här är vår andra favorit för familjen.

LG FH495BDS2, specifikationer

Lucköppning 120 grader
Kapacitet 12 kg
Centrifugeringsklass A
Ljudnivå (tvätt) 55 dB
Ljudnivå (centrifug) 70 dB
Övrigt Allergivänlig

Det vi faller för med FH495BDS2 är dess till synes simpla men oerhört effektiva funktioner. Bara en sådan sak som att ångtvätten kan användas fristående tycker vi är ett briljant sätt att utnyttja en redan bra funktion.

Några saker som FH495BDS2 imponerar med:

 • Allergivänlig via True Steam. Den har ett tvättprogram specifikt anpassat till dig med allergiska besvär. Genom att använda sig av denna ångtvättsfunktion reduceras allergener och bakterier till närmare 100 % redan vid första tvättningen. Eftersom ångtvätten är baserad endast på ånga och absolut inga kemikalier är detta extra bra för dig med känslig hud.
 • NFC Tag On som är en extern applikation som gör att du kan ladda ner extra tvättprogram till din smartphone. Exempelvis Baby Care eller Kalltvätt. Just nu finns det upp till 20 tvättprogram att välja mellan och det här utbudet uppdateras årligen. Tyvärr verkar LG ha problem med buggar i applikationen och vi hoppas att LG ordnar upp detta snarast!
 • Stort utrymme (12 kg) och en vid lucköppningsvinkel (120 grader). FH495BDS2 har det största utrymmet av alla tvättmaskiner i det här testet. Genom denna fabulösa kombination mellan en vid öppningsvinkel och det enorma utrymmet för 12 kg tvätt är det här vårt självklara familjeval.
 • Smart Diagnosis. Med denna felsökningsapp kan du snabbt ta reda på mindre fel med tvättmaskinen om någonting tycks tokigt.

FH495BDS2s ångtvättsfunktion, True Steam, har flera fördelar. När den används i kombination med tvätt reducerar den som sagt nästan alla allergener och bakterier som fastnat i dina kläder. Men den kan också användas fristående.

Om du använder True Steam fristående har du möjlighet att fräscha upp dina kläder på så kort tid som 20–30 minuter. Ångtvätten gör att dina kläder blir av med den unkna tvättkorgsdoften och därtill gör den dina kläder skrynkelfria.

Summering av LGFH495BDS2

Buggar i appen

Priset

Ångtvättsfunktionen, för allergier och känslig hud

Ångtvättsfunktionen, som antiskrynkelsystem

Stort utrymme och vid öppningsvinkel på luckan

 

Uppdaterade Priser

 

Miele WKB120 – för robust kvalitet

Uppdaterade Priser

Utan att vara lika smart som de tidigare modellerna dominerar Miele WKB120 tvättmaskinsmarknaden vad gäller kvalitet. Alla våra maskiner blir rankade högt i tester och användarrecensioner men WKB120 verkar göra kunderna lite extra nöjda – särskilt för den som är ute efter en tvättmaskin som ska hålla i 20 år eller så.

Miele WKB120, specifikationer

Lucköppning 130 grader
Kapacitet 8 kg
Centrifugeringsklass A
Ljudnivå (tvätt) 48 dB
Ljudnivå (centrifug) 73 dB
Övrigt Extremt hållbar

WKB120 är tvättmaskinen för dig som inte bryr dig lika mycket om högteknologiska funktioner men som ändå vill ha den bästa tvättmaskin som marknaden har att erbjuda. Nöj dig inte med någonting halvdant utan överväg någon som den här som är rejäl, pålitlig och enkel att manövrera.

Några saker som karaktäriserar WKB120 är:

 • Den är rejäl. Den här maskinen är tyngre än de flesta tvättmaskiner på marknaden och, helt klart, elefanten av de fyra som presenteras i den här guiden. Låt er inte avskräckas, detta bekräftar bara vilket rejält monster WKB120 är. För rejäl, det är den. Med sina 96 pannor och att den är testad för att hålla i minst 10 000 drifttimmar, vilket motsvarar en livslängd på 20 år, är det här en gedigen tvättmaskin.
 • Den har en emaljerad front, vilket innebär att tvättmaskinen är designad för att stå emot yttre slitage såsom repor, tvättmedel och syra. Det är alltså inte bara det inre som är hållbart hos WKB120 utan även dess exteriör.
 • Allergivänlig. Den här tvättmaskinen har också ett allergivänligt tvättprogram samt möjlighet till ångtvätt. Det här kommer att göra dina kläder renare redan vid första tvätten. WKB120s ångtvättsprogram går dock inte att använda som en fristående funktion, vilket vi tycker är lite tråkigt.
 • Den är tyst. Kanske för att WKB120 är så tung är den också så tyst. Som högsta ljudnivå, vilket är vid centrifugering, kommer den inte upp i mer än 73 dB. Detta motsvarar ett normalt samtal mellan två personer.

En av anledningarna till att WKB120 blev tredje favorit i den här guiden var att den saknade en stor tvättvolym. Denna tvättmaskin har den klassiska 8 kg-volymen. Detta räcker till de flesta hushåll men gör att WKB120 kanske inte kan tillfredsställa tvättbehovet hos en stor familj.

Man brukar räkna på att en maskin med kapacitet på 8–9 kg räcker till en familj på två vuxna och två barn.

Istället för att knussla till det ger WKB120 en enkel och ren känsla. Den är lätt att förstå, har den klassiska ratten nära till hands och möjlighet till speciellt snälla program som inte sliter på dina kläder i onödan.

Summering av Miele WKB120

Endast en kapacitet på 8 kg

Inga tekniska funktioner

Lätt att förstå, lätt att använda

Rejäl och (extremt) hållbar

Allergivänliga alternativ

Mild mot kläderna, minskar slitage

Uppdaterade Priser

 

Bosch WAT283L8SN – för plånboken

Uppdaterade Priser

Så har vi kommit till den sista tvättmaskinen. Sist och faktiskt minst. Bosch WAT283L8SN väger minst av alla fyra tvättmaskiner men har ett stadigt yttre och pålitlig stabilitet. Känner du igen dig i en tvättkorg som aldrig tycks sluta fyllas på men en plånbok som inte är lika välfylld är det här alternativet för dig. Med WAT283L8SN får du oerhört mycket för pengarna.

Bosch WAT283L8SN, specifikationer

Lucköppning 90 grader
Kapacitet 8 kg
Centrifugeringsklass A
Ljudnivå (tvätt) 49 dB
Ljudnivå (centrifug) 74 dB
Övrigt Allergivänlig

Trots att det här är vårt budgetval inger WAT283L8SN inget billigt intryck. Den har en stiligt polerad design med kromad lucka och en snygg, rättfram LED-display.

Saker vi tycker lite extra mycket om med WAT283L8SN är:

 • Öppna luckan efter start. Det här är en ovanlig funktion hos tvättmaskiner. Normalt sett är tvättmaskinerna låsta från tvättidens början till slut men med denna maskin från Bosch gör det ingenting om du glömde att lägga in ett plagg från början.
 • ECARF-stämpel vilken innebär att WAT283L8SN är speciellt utvecklad för personer med allergier eller känslig hud. För att vara en så billig maskin är det här något vi älskar att Bosch har satsat på. Det är också en av anledningarna till att även denna är en tvättmaskin bäst i test.
 • VarioDrum. På samma tema är den här tvättmaskinen utrustad med en speciell trumtyp som är en av de mest skonsamma trummor som finns på marknaden idag. WAT283L8SN är alltså inte bara snäll mot din hud utan också mot dina kläder.
 • Automatisk överdoseringsvarning som varnar dig om du fyllt på med för mycket tvättmedel. Läs om 3 myter om tvättning nedan för att förstå varför denna funktion kan vara extra bra.
 • EcoSilence Drive. Bosch har även satsat på att WAT283L8SN ska vara så tyst som möjligt och detta har de gjort möjligt med EcoSilence Drive. Den här funktionen innebär också att den tvättar extra energisnålt.

Vi faller också för hur Bosch har lagt till möjligheten för dig som användare att välja att spara upp till 65 % i energiåtgång. Detta väljer du innan tvätt med några enkla knapptryck.

WAT283L8SN har naturligtvis inte alla fördelar som de andra maskinerna har. Däremot är det här en rak och ärlig tvättmaskin. Bosch har lagt fokus på att förfina WAT283L8SNs redan existerande funktioner istället för att lägga till onödiga extrafinesser.

Det här är ju förstås också vad som håller ner priset på denna fantastiska lilla maskin.

En användare beskriver den som en ”stabil tvättmaskin som gör sitt jobb” vilket vi tycker är ett rättvist omdöme. Det här är ett säkert val för dig som inte vill, eller kan, lägga ut mer pengar än absolut nödvändigt men som ändå har höga standarder för vad god kvalitet innebär.

Summering av Bosch WAT283L8SN

Luckan går bara att öppna 90 grader

Inga extrafunktioner

 Endast en kapacitet på 8 kg

Kvalitativa funktioner

EcoSilence Drive och VarioDrum

ECARF-kvalitetsstämpel

Uppdaterade Priser

 

Summering av tvättmaskin bäst i test – vilken maskin är bäst för dig?

Tvättmaskinsvärlden kan tyckas oändligt stor. Det första du bör fundera på är vad som är viktigt för dig. Är det någonting allergivänligt du söker efter? Eller är du kanske mer intresserad av att enkelt kunna styra tvättmaskinen via en app på vägen hem från jobbet för att slippa böka med tvättning när du kommer hem?

När du har kommit fram till detta blir nästa steg att välja vilken typ av tvättmaskin som passar just dig. Här har vi listat fyra av de absoluta favoriterna på marknaden just nu och egentligen tror vi att du skulle bli nöjd med vilken som.

Toppvalet ligger dock på Samsungs tvättmaskin som med sin överlägsna teknik klättrar högst upp i bäst-i-test-rankningen. Är du dock mer sugen på att spendera mindre pengar men ändå få valuta för dem är Bosch ett gott alternativ för dig. Om du istället är ute efter en maskin som du köper idag för att den ska hålla i flera år över genomsnittslivstiden för en tvättmaskin, då kanske Miele är att överväga istället. Och, såklart, om du har en stor familj eller vill ha en tvättmaskin som är rejäl, teknisk och allergivänlig kanske LGs maskin är valet för dig.

Glöm inte att läsa våra rekommendationer för vad som utmärker en tvättmaskin bäst i test innan du bestämmer dig och till sist vill vi bara säga: Lycka till i tvättmaskinssökandet!

3 Myter om tvättning

Jeans går inte att tvätta. Falskt! Jeans slits oavsett om du tvättar dem eller inte. Sanningen är att de flesta jeans idag är behandlade mycket ytligt och därför kommer att förlora sin färg snart efter köp i alla fall. De flesta jeans du ser i butiken idag har en förhållandevis låg hållbarhet.

Jeans var tänkta som ett arbetsplagg och i början när de producerades behandlades de inte som de gör idag. Idag går all produktion mycket snabbare vilket orsakar ett förfall i kvalitet med exempelvis kortare fibrer i bomullen vilket försämrar hållbarheten. När dina föräldrar eller mor- och farföräldrar säger att ”det var bättre förr!” har de alltså, i alla fall i det här fallet, helt rätt.

Ju varmare desto bättre. Nej, varmare vatten gör faktiskt inte tvätten renare. Däremot sliter det extra mycket på kläderna och förkortar deras livslängd. Försök alltid att tvätta en aning svalare – ja, även vid tvätt av underkläder och strumpor.

Mer tvättmedel gör tvätten renare. Denna vandringssägen tycks aldrig få något slut. Faktum är att för mycket tvättmedel gör tvättningen ineffektiv. Det beror på att tvättmedel skummar och när det blir för mycket skum i förhållande till mängden vatten har inte smutsen i kläderna någonstans att ta vägen – det vill säga, smutsen stannar i kläderna. Välj istället att dosera i enlighet med mängden tvätt och utan att resonera utifrån ”äsch, jag tar lite extra för att vara helt säker”-principen.

I större delar av landet har vi dessutom mjukt vatten vilket kräver en mindre mängd tvättmedel för ett perfekt tvättresultat. Kika på vilken typ av vatten just ditt område har för att vara helt säker och för att nå det bästa tvättresultatet.

Om författaren