Diskmaskin bäst i test

Vardagslyx eller tidssparande nödvändighet för att få dagen att gå ihop? Oavsett vad ditt syfte med en diskmaskin är, så är det viktigt att den passar just dina önskemål. Tystlåten, energisnål eller snygg design? Smarto har listat diskmaskiner bäst i test för studenten, såväl som för storfamiljen eller lyxvarianten för den extravaganta. Men den som toppar alla tester och därmed blir utnämnd till bästa diskmaskin är Miele G 6065 SCVi XXL, för sin exemplariska förmåga att göra disken skinande ren på ett miljövänligt sätt.

Läs vidare så skall vi ge dig svaret för vad som utmärker en diskmaskin bäst i test.

 

De bästa diskmaskinerna just nu

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa diskmaskinerna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

1. Miele G 6065 SCVi XXL – För den stora familjen
2. Candy CDP 2D97W – Smidigt och smalt
3. Bosch SKS62E22EU – Bästa bänkdiskmaskinen
4. Electrolux ESL7740RO – Elegant extravagans

Fördelarna med diskmaskin

Visste du att du kan spara upp till två hela dagar om året genom att använda diskmaskin? Handdiska i all ära, men att slösa tid på att skrubba bort intorkade matrester kan kännas aningen monotont när det finns roligare saker som lockar. Dessutom kan dagens moderna diskmaskiner dra ner på elräkningen, samt spara vatten i jämförelse med vanlig handdisk – inte bara blir det ekonomiskt, utan också mer miljövänligt. Disken blir också renare i och med att vattnet som används i diskmaskinen brukar vara upp till 70°C, vilket är betydligt varmare än vid handdiskning. Slipp torra händer och onödig tid vid vasken – låt diskmaskinen göra jobbet istället!

Prioritera rätt

Att köpa en diskmaskin kan bli en dyr historia och därför är det viktigt att veta vad du investerar dina pengar i. Börja med att se över vilka behov du behöver fylla – kommer diskmaskinen gå på högvarv dagarna i ända eller endast ett fåtal gånger i veckan för bekvämlighetens skull? Nedanstående punkter kan vara praktiska att ha i åtanke inför ditt nya köp av diskmaskin.

Hur högt får den låta?

Kanske har du barn som sover i rummet intill eller arbetar du hemifrån? Bullernivån för en diskmaskin ska ligga på ca 50 dB för att inte vara störande, vilket kan motsvara ungefär en ljudnivå på en normal konversation som ligger på 60 dB. Ljudnivån på en diskmaskin är särskilt viktig att tänka på om man har en öppen planlösning eller har matplatsen belägen i köket.

Lagar du mycket mat?

Hur mycket disk som ryms i en maskin per omgång mäts i antal kuvert, där ett kuvert står för en uppsättning av tallrik, glas och bestick. En viktig detalj är att kolla så att porslinet verkligen får plats i diskmaskinen. Mindre kul är det att komma hem med en ny diskmaskin för att sedan upptäcka att de stora tallrikarna inte ryms. Ta med dig ett exemplar av porslinet för att se så det passar med diskmaskinens inredning.

Har du ett stort eller litet kök?

De flesta standard maskiner under bänk är vanligtvis 60 cm breda och upp till 90 cm höga och ska placeras under köksbänken men det finns även varianter för dem som har en mindre yta att röra sig på. Storleken på smala diskmaskiner brukar gå ner till 45 cm på bredden. De är lika pålitliga som en större maskin men rymmer mindre disk. För den som bor ensam eller har ett litet kök i sommarstugan eller i studentlyan så passar en bänkdiskmaskin bättre. Med sina ca 45 cm i höjd är de enkla att placera och kan rymma upp till 5 kuvert.

 

Speciella egenskaper

Andra finesser som kan vara värda att lägga på minnet när man införskaffar sig en diskmaskin är om det finns specialfack för exempelvis knivar, en korg för bestick och hur lätta användarinställningarna är för att ställa in olika program. Likaså om det enkelt går att möblera om inredningen i diskmaskinen – går korgarna att justera för att passa just ditt innehåll? För småbarnsfamiljer är det även en viktig detalj att kolla så att diskmaskinen är utrustad med barnsäkerhet. Finns det exempelvis en luckspärr som förhindrar diskmaskinen att öppna sig under diskning, så att den heta ångan inte väller ut?

Något för alla

Vi alla är olika och därför är det viktigt att hitta en produkt som passar just din livssituation och ekonomi. Förutom testvinnaren av diskmaskin bäst i test så har Smarto även listat diskmaskinen för dig med begränsad plånbok, för dig som tycker att en snygg design är ett absolut måste, och för dig som föredrar ett minimalistiskt stuk eller kanske helt enkelt bor på mindre kvadratmeter.

Diskmaskin bäst i test

Det huvudsakliga målet för alla utvalda diskmaskiner bäst i test är givetvis att disken ska bli ren. Men för att ge en sådan bra överblick som möjligt över de bästa produkterna på marknaden, tar vi även andra aspekter i åtanke för att avgöra vilka som utmärker sig lite extra. Vi kikar på prestandan, hur pass miljövänliga de är, ljudvolymen, samt kundnöjdhet och pris.

Miele G 6065 SCVi XXL – För den stora familjen

Uppdaterade Priser

Om det är någonting som utmärker Mieles produkter så är det den höga kvaliteten och långa hållbarheten. Alla Mieles vitvaror har extremt lång hållbarhet och så även denna, Miele G 6065 SCVi XXL, som enligt uppgift och experter ska hålla som allra minst 20 år utan att kvaliteten ruckas det minsta.

Specifikationer av Miele G 6065 SCVi XXL

Energiklass (EU) A+++
Torkklass (EU) A
Årlig energiförbrukning (kWh/år) 237
Vattenförbrukning (liter/år) 2716
Antal kuvert 14
Ljudnivå (dB) 44
Vattenlås ja
Barnlås ja

Innovativ torkningsteknik

Någonting som får Miele G 6065 SCVi XXL att sticka ut är den nya, innovativa tekniken för att torka disken. Genom att öppna en lucka automatiskt kommer ny luft in vid torkning.

Fördelen med denna teknik är att den gamla, fuktiga luften i diskmaskinen vädras ut och byts ut till ny, frisk luft. Detta gör att disken blir torrare än om den skulle blåsas torr av den fuktiga diskmaskinsluften, vilket är den vanligaste metoden.

Stort utrymme

Med plats för så mycket som 14 kuvert är Miele G 6065 SCVi XXL är denna diskmaskin bäst i test betydligt större än de andra maskinerna i testet. Detta innebär att Miele G 6065 SCVi XXL är väl anpassad för den stora familjen. Dessutom finns ett nödvändigt barnlås att tillgå. Till det höga priset kan det dock vara värt att uppskatta hur mycket plats för disk du verkligen behöver.

Högsta energimärkningen

När det kommer till energianvändningen så har denna modell blivit stämplad med den bästa energimärkningen, A+++, av Energimyndigheten. Tack vare sin låga energi- och vattenförbrukning hjälper du inte bara plånboken utan också miljön.

Lång tid men låg ljudnivå

Miele G 6065 SCVi XXL är en förhållandevis tyst diskmaskin. Utan att kliva över 46 dB-sträcket är den aldrig ett störande moment när man själv befinner sig i köket. Däremot har Miele G 6065 SCVi XXL en stor nackdel: tiden.

Standardprogrammet ligger på så lång tid som 2 timmar och 44 minuter och även om eko-programmet är 10 minuter kortare tycker vi ändå att det är onödigt lång tid för en diskmaskin i den här prisklassen.

Miele G 6065 SCVi XXL – plus och minus

Låg ljudnivå
Innovativ torkning
Långt diskprogram

Uppdaterade Priser

Candy CDP 2D97W – Smidigt och smalt

Uppdaterade Priser

Ett märke som inte alltid kommer upp i vitvarusammanhang är Candy. Denna vitvarutillverkare har dock hängt med sedan de konstruerade den första italienska diskmaskinen år 1945 och idag står vi här med den smidiga Candy CDP 2D97W.

Specifikationer av Candy CDP 2D97W

Energiklass (EU) A++
Torkklass (EU) A
Årlig energiförbrukning (kWh/år) 193
Vattenförbrukning (liter/år) 2520
Antal kuvert 9
Ljudnivå (dB) 47
Vattenlås ja
Barnlås nej

Smal och fristående

Denna diskmaskin bäst i test är inte den största. Med en bredd på endast 44,5 cm är den drygt 30% smalare än vårt större toppval, Miele. Candy CDP 2D97W är även den enda diskmaskinen i den här guiden som är fristående vilket gör den enklare att placera i köket.

Torkeffekt och energiförbrukning

Candy CDP 2D97W har fått den högsta märkningen för torkeffekt, A. Det vill säga, hur torr disken är efter en halvtimme. Däremot har den inte fått den högsta märkningen för energiförbrukning, vilket är något vi tycker mindre bra om.

Samtidigt har den ändå fått A++ vilket vittnar om en riktigt bra energiförbrukning. Den är bara inte riktigt lika effektiv som de andra diskmaskinerna bäst i test.

Låg ljudnivå

Precis som många andra diskmaskiner har även Candy CDP 2D97W en låg ljud- och bullernivå. På endast 47 dB kommer den inte störa varken samtal, tillställningar eller bebisen.

Kapacitet för den lilla familjen

Eftersom Candy CDP 2D97W är en smal diskmaskin har den inte den bästa kapaciteten. Den får plats med maximalt 9 kuvert vilket gör att den passar utmärkt för den lilla familjen, eller för paret, men inte för den som behöver diska mycket och ofta.

Candy CDP 2D947W – plus och minus

Smidig
Låg ljudnivå
Låg energimärkning

Uppdaterade Priser

Bosch SKS62E22EU – Bra bänkdiskmaskin

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Bosch SKS62E22EU

Energiklass (EU) A+
Torkklass (EU) A
Årlig energiförbrukning (kWh/år) 174
Vattenförbrukning (liter/år) 2240
Antal kuvert 6
Ljudnivå (dB) 48
Vattenlås ja
Barnlås nej

Bra budgetvariant

När plånboken tryter och skålar med nudlar måste diskas så passar bänkdiskmaskinen Bosch SKS62E22EU bäst. Den tar lite plats i köket, rymmer 6 kuvert och har snabbdisk programmet Vario Speed som endast tar 29 minuter – perfekt för dig som ständigt är på språng. Maskinen har fått bra omdömen för sin användarvänlighet och lätthanterliga manual. Dock tycker användare att den är opraktiskt inredd då vissa föremål, så som djupa skålar och glas, kan vara svåra att få plats med:

”Diskar bra och tystgående. Men piggarna som stöd för för tallrikar sitter för tätt och dom är för vinklade så att skålar/djupare tallrikar inte går att sätta in där, glas vet jag inte hur det är tänkt dom ska ställas för att stå stabilt.” – Användare, Elgiganten.se

Smarta funktioner

På plussidan är den utrustad med smarta funktioner så som Aquastop för att motverka eventuella vattenläckage och ett smart automatiskt program för att anpassa energi- och vattenförbrukningen utifrån mängden disk.

Bosch SKS62E22EU – plus och minus

Prisvärd
Opraktiskt inredd

Uppdaterade Priser

Electrolux ESL7740RO – Elegant extravagans

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Electrolux ESL7740RO

Energiklass (EU) A+++
Torkklass (EU) A
Årlig energiförbrukning (kWh/år) 234
Vattenförbrukning (liter/år) 2860
Antal kuvert 13
Ljudnivå (dB) 42
Vattenlås ja
Barnlås nej

Elegant design

För dig som gärna lägger några tusenlappar extra på komfort och en snygg design med invändig belysning så är Electrolux ESL7740RO något för dig. Denna integrerade diskmaskin utan frontpanel är inte bara miljövänlig med energiklassmärkningen A+++, den har dessutom smarta finesser så som ComfortLift som lyfter upp den nedersta korgen till en mer bekvämlig höjd, vilket gör det skonsamt för ryggen att plocka in och ut disk ur diskmaskinen.

Otroligt tyst men inte för småbarnsfamiljen

Ljudnivån är så låg som 42 dB och designen på diskmaskinen går även att anpassa för att matcha in i köksmöblemanget. Modellen är dock inte avsedd för småbarnsfamiljen då den ej är utrustad med barnlås, inte heller är den något för den ekonomiska individen då priset är avsevärt högt gentemot andra modeller.

Den skulle däremot passa utmärkt för den med ryggproblem eller den som helt enkelt tycker det är mer bekvämt att slippa böja ryggen vid diskplockning. En användare uttrycker sig mycket nöjt angående denna funktion:

”Comfortlift är en bra funktion så man slipper böja sig. Den diskar rent och luckan öppnar sig när den är färdig så det blir torrt. Inredningen är bra och flexibel med smarta hållare för knivar och vinglas.” – Användare, Electrolux.se

Electrolux ESL7740RO – plus och minus

Smarta funktioner
Dyr

Uppdaterade Priser

Bra för plånboken och miljön

Genom att införskaffa en mer modern diskmaskin bäst i test kan man spara både energi och vatten. Dessutom kan din plånbok komma att tacka dig. Det går åt fem gånger så mycket vatten när man diskar för hand gentemot när man använder en diskmaskin, enligt Alliance for Water Efficiency. Detta är dock förutsatt att diskmaskinen är fullastad. Det går dessutom åt betydligt mycket mindre varmvatten vid användning av diskmaskin. Men envisas man med att skölja av tallrikarna i varmvattnet innan man stoppar ned tallrikarna i diskmaskinen, så går vinsten förlorad.

Miljöanpassade tips

  • Välj en storlek på diskmaskinen som passar för just dina ändamål för att undvika att köra halvfulla maskiner.
  • Spara på energianvändningen genom att inte skölja disken innan du stoppar in den i maskinen. Det räcker att skrapa av matresterna.
  • Rengör filtren regelbundet.
  • Använd energispararprogrammet.

Energimärkning

”Diskmaskiner på den svenska marknaden är i energieffektivitetsklass A eller bättre, vilket betyder att det inte finns några diskmaskiner i den nedre delen av skalan” – Energimyndigheten.

Kika alltid efter låg energianvändning och energimärkningen när du kollar på diskmaskiner. Skalan går från D till A+++, där de effektivaste modellerna har energiklass A+++, och är beräknade från att man diskar 280 gånger om året med en fylld maskin. Enligt Energimyndigheten måste alla diskmaskiner vara energimärka. Förutom energimärkningen så ska även energianvändningen, vattenförbrukningen, torkeffektivitetsklassen, antal standardkuvert och ljudnivå anges.

Tänkvärt

Enligt Boverkets Byggregler ska alla vatten- och avloppsinstallationer vara fackmannamässigt installerade och en god idé är att installera en avstängningskran för vattnet. Ett översvämningsskydd bör också ligga under diskmaskinen för att skydda golvet mot eventuellt dolda vattenläckage.

Summering av testet

Diskmaskiner kommer i olika storlekar och fyller olika behov. Beroende på vilka dina förutsättningar och krav är, så går det att hitta budgetvarianten såväl som den toppmoderna designen.

Är man en storfamilj eller brukar ha många gäster på besök, så är våran utsedda testvinnare av bästa diskmaskin Miele G 6065 SCVi XXL det givna valet, med dess kvalitativa torkningsprogram och låga vatten- och energiförbrukning.

För dig med mindre yta men som kräver samma standard, är Candy CDP 2D97W ett bättre alternativ.

Den bästa diskmaskinen för dig med begränsad plånbok, eller kanske helt enkelt bara bor litet och inte diskar lika ofta, är Bosch SKS62E22EU ett självklart val med sina användarvänliga inställningar och snabba diskprogramsval.

Slutligen, för dig som suktar efter det där lilla extra med smarta finesser, bra prestanda och en lyxig design, passar Electrolux ESL7740RO som handen i handsken.

Och här kommer alla vinnare igen:

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Lycka till

Om författaren