Snöslunga bäst i test

Linnéa Skogh - Senast uppdaterad: 2021-09-21

Åh så härligt det är med snö! Tills man behöver ta bort den. Att skotta är kanske inte den aktivitet man föredrar att förknippa med vintern. Desto roligare är det att bygga snölyktor och ha mer tid för barnen. Med en snöslunga görs jobbet lätt, snabbt och effektivt och du slipper krångel med skyfflar och dylika tillhyggen. Vi har därför samlat de snöslungor som presterat bäst i test, för att hjälpa dig hitta rätt alternativ för just dina behov och din tomt. Häng med!Bästa snöslunga 2021

Här kommer en kort sammanställning av våra fyra toppval. För en mer detaljerad genomgång av dessa är det bara att fortsätta läsa guiden eller klicka på länkarna längst ner i denna tabell.

AL-KO Stiga Pro McCulloch Stiga AE
Typ 2-stegs 2-stegs 2-stegs 1-stegs
Kraftkälla Bensin Bensin Bensin El (batteri)
Bränsletank 3 liter 5.6 liter 3 liter
Motoreffekt 5.6 hk 15 hk 5 hk
Effekt 4 400 W 10 000 W 3 700 W
Driftsystem Hjul Hjul Hjul Inget
Vikt 83 kg 136 kg 94 kg 15.5 kg
Arbetsbredd 62 cm 81 cm 61 cm 51 cm
Arbetshöjd 51 cm 50 cm 58 cm 30 cm
Kastlängd 15 m 15 m 5–10 m 6 m
Hastighetslägen (framåt) 5 st Steglös 6 st Steglös
Hastighetslägen (bakåt) 2 st Steglös 2 st Steglös
Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser
Direkt till test AL-KO snow line 620 E II Stiga 1581 pro McCulloch PM55 Stiga ST 8051 AE

Vad är en snöslunga?

En snöslunga är en maskin som, helt enkelt, slungar bort snön. De flesta snöslungor är, så kallade, tvåstegsslungor. De arbetar i två steg:

 1. Först luckrar maskinen upp snön och för in den i maskinen.
 2. Därefter slungas snön bort genom utkastet.

Svårare än så är det inte.

Olika typer av snöslungor

Den vanligaste typen av snöslunga är tvåstegsslungan. Den är ofta självgående och fungerar väl för hemmabruk. Det finns även en variant som kallas för enstegsslunga, vilken endast bearbetar snön i ett steg. Problemet med denna typ av slunga är att den drar mycket mer energi än en tvåstegsslunga. Den är inte heller lika effektiv.

Därför är tre av våra fyra toppval tvåstegsslungor.

Eldriven snöslunga

Mindre vanliga är de eldrivna snöslungorna. De är inte lika kraftfulla som de bensindrivna snöslungorna och har även problem med längre drifttid. Fördelarna med dessa modeller är dock många: de låter mindre, de är oftast billigare, de är lättare (så att de kan hängas upp på väggen i många fall) och de är bättre för miljön.

Vi har tagit med ett sådant alternativ i vår guide, Stiga ST 8051 AE. Läs vidare i guiden för att få reda på mer om den.

Snöslunga bäst i test

Vi kommer nu att mer detaljerat gå igenom våra fyra toppval för bästa snöslunga.

AL-KO snow line 620 E II – för medelstora ytor

AL-KOs mäktiga snöslunga har flera saker som gör den så populär bland både experter och lekmän: Den är lättmanövrerad, den fungerar bra som all-roundmaskin, den är snabb och, framför allt, den är kraftfull.

Uppdaterade Priser

Specifikationer av AL-KO snow line 620 E II

Typ 2-stegs
Kraftkälla Bensindriven
Bränsletank 3 liter
Motoreffekt 5.6 hk
Effekt 4 400 W
Driftsystem Hjul
Vikt 83 kg
Arbetsbredd 62 cm
Arbetshöjd 51 cm
Kastlängd 15 m
Hastighetslägen (framåt) 5 st
Hastighetslägen (bakåt) 2 st

Design

AL-KO snow line 620 E II ser ut som en klassisk snöslunga på alla sätt och vis. Någonting som får denna maskin att sticka ut är dock strålkastaren som sitter placerad på ena handtaget, så att du får hjälp även när du kör den i vintermörkret. Den är även utrustad med hjul som är grovt mönstrade, vilket gör att den sällan kör fast och sällan stöter på ett hinder den inte kan ta sig över.

AL-KO snow line 620 E II är överlag en högkvalitativ maskin, det märks på alla sätt vad gäller prestanda. Bland annat har den ett rejält utkast och en arbetsbredd på närmare 62 centimeter. Denna snöslunga bäst i test är även utrustad med OHV-teknik, vilket gör bränsleförbrukningen bättre.

Experter har dock noterat att byggkvaliteten är något haltande, särskilt vad gäller plåten som upplevs vara något tunn.

Användning och användningsområde

Det här är en riktigt användarvänlig snöslunga. Men framför allt är den riktigt snabb. Drivningen tuggar på genom snö på upp till 51 centimeter och tycks inte beröras av olika snötyper överhuvudtaget. Blötsnö eller torrsnö – AL-KO plöjer igenom båda.

Däremot kan den få problem på packad snö på plana ytor, där den gärna kör fast. Lösningen blir att justera glidskenorna, vilket gör att maskinen höjs, men experter är inte imponerade av att det innebär att ett tunt lager snö blir kvar. Ibland kan även farten göra att AL-KO snow line 620 E II uppfattas som något vinglig.

Förutom kraften och snabbheten har experter även hyllat dess prisvärdhet. Du får mycket maskin – och framför allt kraft – för pengarna.

Vad säger andra om AL-KO snow line 620 E II?

 • Bäst-i-test.se, 4/5, ”Mycket kraftfull snöslunga som passar områden där det snöar mer sällan.”
 • Bäst i hemmet, Bäst i test, ”SnowLine 620E är en perfekt snöslunga för snabb och enkel snöröjning av medelstora ytor.
 • Test.se, Bäst i test, ”Det är en effektiv bensindriven tvåstegsslunga med elektrisk start på 230 V.

AL-KO snow line 620 E II – plus och minus

Snabb och effektiv
Bra all-round
Prisvärd
Strålkastare

Haltande byggkvalitet


Stiga 1581 pro – för större ytor

Förening, gård eller bara en stor uppfart? Det här är bästa snöslungan för dig. Med enorm kapacitet och imponerande utkast gör den här maskinen rent från snö utan problem.

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Stiga 1581 pro

Typ 2-stegs
Kraftkälla Bensindriven
Bränsletank 5.6 liter
Motoreffekt 15 hk
Effekt 10 000 W
Driftsystem Hjul
Vikt 136 kg
Arbetsbredd 81 cm
Arbetshöjd 50 cm
Kastlängd 15 m
Hastighetslägen (framåt) Steglös
Hastighetslägen (bakåt) Steglös

Design

Det är ingenting att hymla med, Stiga 1581 pro är en stor maskin. På nästan 140 kg är den allt annat än en barnlek att hantera. Därför är det extra bra att den är så pass lättmanövrerad som den är. Alla knappar, vred och funktioner sitter lättillgängligt så att du enkelt ska kunna förändra inställningarna samtidigt som du använder maskinen.

Hastighet, både bak och fram, är steglös och den är även utrustad med ställbara släpskor samt uppvärmda handtag. Den robusta designen och tuffa maskineriet innebär att Stiga 1581 pro klarar av en stor mängd snö på stor yta. Av samma anledning är den av experter ansedd att vara något onödig för en vanlig familjetomt.

Användning och användningsområde

Denna stora maskin upplevs lätt som otymplig på mindre områden. Vi rekommenderar därför dig att se över ytan du vill skotta och bestämma om den är stor nog för Stiga 1581 pros kapacitet.

På tal om kapacitet är Stiga 1581 en kraftfull maskin som med sina 15 hk ligger långt före de andra snöslungorna bäst i test i den här guiden. Av samma anledning påpekar experter att det kan vara en god idé att hålla hårt i maskinen under uppstart, eftersom den gärna hoppar till och kör igång direkt. Då gäller det att bara hänga med.

Utkastet ligger på 15 meter, vilket passar extra bra för större områden. Utkastet styrs enkelt med ett tumgrepp, så att du kan vinkla det i farten.

Vad säger andra om Stiga 1581 pro?

 • M3, 8/10, ”Stiga 1581 PRO är en proffsmaskin i det högre segmentet och får ses som onödigt kompetent för en vanlig familj men om tomten har en längre skaftväg eller större uppställningsplats kommer maskinen verkligen till sin rätt. Bra med funktioner väl tilltagen kraft och en kraftig konstruktion borgar för ett långt förhållande där vi inte kommer känna oss svikna.”
 • DMO, Toppval, ”Väl lämpade för områden där det ställs högre krav på utrustningen än vad enklare konsumentmaskiner är byggda för att klara.”

Stiga 1581 pro – plus och minus

Proffsmaskin
Strålkastare
Hög kvalitet
Otroligt kraftfull

Överkvalificerad för de flesta behov och tomter
Dyr
McCulloch PM55 – för hög snö

Om du behöver en snöslunga som kan hantera en högre snömängd och som är rejält kraftfull på köpet – då är McCulloch PM55 rätt val för dig.

Uppdaterade Priser

Specifikationer av McCulloch PM55

Typ 2-stegs
Kraftkälla Bensindriven
Bränsletank 3 liter
Motoreffekt 5 hk
Effekt 3 700 W
Driftsystem Hjul
Vikt 94 kg
Arbetsbredd 61 cm
Arbetshöjd 58 cm
Kastlängd 5–10 m
Hastighetslägen (framåt) 6 st
Hastighetslägen (bakåt) 2 st

Design

Att McCulloch PM55 är en kraftfull maskin står klart redan vid första anblicken. Den är stor, kraftfull och kommer nästan färdigmonterad, så att du ska kunna köra igång direkt. På strax hundra kilo är det en rejäl pjäs.

Alla aggregat, vred och funktioner sitter logiskt placerade för enklast möjliga användning, något som experter uppskattar.

Användning och användningsområde

McCulloch PM55 är den enda snöslungan i denna guide som har en steglös transmission. Det gör att du kan ställa in maskinen så att den passar dina behov perfekt. Andra saker som hyllas med denna snöslunga bäst i test är dess användarvänlighet, eftersom den är så lättmanövrerad.

Därtill är McCulloch PM55 en rejäl och kraftfull maskin. Den har en arbetsbredd på 61 cm och kan hantera en snömängd på upp till 59 centimeter. Den imponerande arbetshöjden är bara en av flera anledningar till att den rekommenderas för ett klimat där mycket snö faller under hela vintern.

En annan anledning är att den har ordentliga terrängegenskaper. Experter hyllar däcken och drivningen för att ta sig över de flesta hinder utan problem. Det enda som stoppar McCulloch PM55 då och då är riktigt blöt blötsnö som ibland kan täppa till utkastet.

Vad säger andra om McCulloch PM55?

 • Bästtest.se, Testvinnare, ”Snöslungan McCulloch PM55 är en mycket prisvärd kraftfull och effektiv snöslunga. Den klarar olika utmaningar utan problem. Bara den kladdigaste kramsnön kan täppa till utkastet.”
 • Mowermagic, Toppval, ”A compact high capacity model that is especially easy to use. Continuously variable transmission.

McCulloch PM55 – plus och minus

Bra arbetshöjd
Goda terrängegenskaper
Effektiv

Något otymplig


Stiga ST 8051 AE – batteridrivet budgetval för mindre ytor

Du har en uppfart, du har snö som måste bort men du har inte ett pengaträd som växer på tomten. Då ber vi att få presentera vårt budgetval för bästa snöslunga 2019: Stiga ST 8051 AE.

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Stiga ST 8051 AE

Typ 1-stegs
Kraftkälla Eldriven (batteri)
Bränsletank
Motoreffekt
Effekt Ingen uppgift
Driftsystem Inget
Vikt 15.5 kg
Arbetsbredd 51 cm
Arbetshöjd 30 cm
Kastlängd 6 m
Hastighetslägen (framåt) Steglös
Hastighetslägen (bakåt) Steglös

Design

Stiga ST 8051 AE är en nättare variant på snöslunga bäst i test. Den väger cirka 16 kg, vilket jämförelsevis är ungefär 125 kg lättare än proffsmaskinen Stiga 1581 pro. Den lättare designen har vissa fördelar.

För det första är den lättare att manövrera än många andra snöslungor. För det andra kan den hängas upp på väggen när den inte används. Och för det tredje fungerar den utmärkt på mindre ytor. Nackdelen är att den inte klarar av att hantera lika mycket snö som andra maskiner.

Överlag är denna snöslunga tillverkad av högkvalitativa material vilket inte minst märks på de rostfria skruvarna och de robusta aggregaten.

Batteridriven modell

Stiga ST 8051 AE är en batteridriven snöslunga. För dig som värnar om miljön är detta därför ett självklart val. Snabbstarten är uppskattad och likaså att batteriet kan delas med andra maskiner av samma märke. Batteriets laddningstid är även förhållandevis kort.

Det behöver dock nämnas att drifttiden minskar avsevärt beroende på vilken snö (och hur mycket snö) den körs i. Dessutom har denna modell ingen drivning, vilket gör att det främsta jobbet behöver du göra. Det blir lätt tungt efter ett tag och det är en av anledningarna till att denna snöslunga bäst i test fungerar bäst på mindre ytor.

Användning och användningsområde

Stiga ST 8051 AE hyllas för sin användarvänlighet, sin lätta vikt och nätta, smidiga design (även om utkastet måste styras manuellt via en spak). Tyvärr är det den vinner i smidighet också vad den saknar i kraft. Experter har räknat ut att den klarar upp till cirka två dm torrsnö och knappt fem centimeter blötsnö. Bor du högre upp i landet kanske detta inte är rätt val, med andra ord.

Så länge man använder denna maskin regelbundet, så att snömängden aldrig hinner byggas på alltför mycket, är det dock ett riktigt bra val för den mindre tomten.

Vad säger andra om Stiga ST 8051 AE?

 • Bäst-i-test.se, 4.5/5, ”Lättmanövrerad batterislunga för mindre snömängder.”
 • Aftonbladet Plus, 3e plats, ”Slungan drivs med uppladdningsbart batteri vilket bland annat innebär att den inte låter särskilt mycket. Trots en lite klenare motor har den stor kapacitet och klarar garageuppfart och gångar utan några som helst problem.”

Stiga ST 8051 AE – plus och minus

Lättmanövrerad
Miljövänlig

Låg kapacitet
Ej självgående


Sammanfattning av guiden

Vi har nu presenterat och gått igenom de fyra bästa snöslungorna på marknaden idag. Alla är högkvalitativa snöslungor bäst i test som alla utför sitt jobb exemplariskt. Oavsett vilken du väljer tror vi att du kommer att bli nöjd och för att påminna dig om de olika alternativen kommer här en sammanställning igen:

AL-KO Stiga Pro McCulloch Stiga AE
Typ 2-stegs 2-stegs 2-stegs 1-stegs
Kraftkälla Bensin Bensin Bensin El (batteri)
Bränsletank 3 liter 5.6 liter 3 liter
Motoreffekt 5.6 hk 15 hk 5 hk
Effekt 4 400 W 10 000 W 3 700 W
Driftsystem Hjul Hjul Hjul Inget
Vikt 83 kg 136 kg 94 kg 15.5 kg
Arbetsbredd 62 cm 81 cm 61 cm 51 cm
Arbetshöjd 51 cm 50 cm 58 cm 30 cm
Kastlängd 15 m 15 m 5–10 m 6 m
Hastighetslägen (framåt) 5 st Steglös 6 st Steglös
Hastighetslägen (bakåt) 2 st Steglös 2 st Steglös
Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser

Till sist vill vi bara önska er lycka till i snön!

Ansvarig skribent

Linnéa Skogh

Med många års erfarenhet i ryggen omfattar Linnéas intressen allt som har med träning, dryck och en optimerad vardag att göra. Hon är på ständig jakt efter den senaste teknikprylen och uppskattar framför allt teknologi som förbättrar livskvaliteten.