Robotgräsklippare bäst i test

Obs! Guiden är inte uppdaterad för 2021 men uppdateras till sommarsäsongen 2022.

Doften av nyklippt gräs är en av de bästa som finns under sommaren. Ännu bättre är doften av nyklippt gräs när det inte är du själv som klippt gräsmattan. Robotgräsklipparen är trädgårdens framtid och sprider sig som en löpeld i vårt avlånga land. Men att välja bästa robotgräsklippare handlar inte bara om hur stor gräsmatta du har. Det handlar också om hur tomten ser ut och inte minst om hur mycket pengar du är villig att lägga på den sköna hjälpen. Här hittar du de bästa robotgräsklipparna i test.Bästa robotgräsklippare

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa robotgräsklipparna i test i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden för att finna den bästa robotgräsklipparen för dig.

Husqvarna Automower 450X – bästa robotgräsklippare
Worx Landroid S WR100SI – Kapabel lågprisare
Gardena R50Li – Snyggt i vått och torrt
Honda Miimo 310 – Användarvänlig problemlösare
Robomow RS615U – Brett och mycket
Husqvarna Automower 315 – Mycket för pengarna
Husqvarna Automower 430X – Storklipparen för natten

Kort om toppvalet

Som bästa robotgräsklippare uppvisar Husqvarna Automower 450X prov på att vara starkast, smidigast på att undvika hinder och med absolut bäst batteritid. Den här modellen är dock inte billig och det finns andra modeller av robotgräsklippare bäst i test som inte sliter din plånbok itu.

Läs mer om de modellerna, och om denna, i guiden för bästa robotgräsklippare i test nedan.

Vad är en robotgräsklippare?

Namnet säger förstås vad det handlar om. En robotgräsklippare är helt enkelt en gräsklippare som klipper gräset utan att du behöver lyfta ett finger. Åtminstone är det tanken. I synnerhet lite enklare modeller kan ha svagheter som gör att de då och då behöver lite hjälp på traven, exempelvis när de fastnat i ett krångligt hörn, inte klarar att ta sig igenom högt gräs eller inte hittar tillbaka till sin laddstation.

En robotgräsklippare är batteridriven och rör sig inom ett utrymme avgränsat av en särskild, permanent monterad kabel, som ett elektroniskt staket. Den utnyttjar AI-teknik (artificiell intelligens) för att avgöra hur den ska röra sig över gräsmattan, hur den ska hantera hinder som rötter och hur den ska agera när den exempelvis kommer till ett hörn.

Användaren anger under vilka tider den ska klippa och kan ofta också styra om klipparen ska ta en paus vid regn. De flesta modeller går även att fjärrstyra via en app.

När batteriet i robotgräsklipparen börjar ta slut återvänder den själv till laddstationen. Hur den hittar dit varierar, vilket kan få konsekvenser för hur din gräsmatta ser ut. Det återkommer vi till.

Robotgräsklipparens popularitet och kostnad

Ge upp! Ställ undan den handjagade gräsklipparen. Du kan ägna tiden det tar att hålla gräsmattan i schack åt betydligt trevligare sysslor i sommar. Låt en robotgräsklippare ta över – i synnerhet en robotgräsklippare bäst i test.

Så resonerar allt fler och på villagräsmattor över hela landet blir till synes planlöst irrande robotgräsklippare en allt vanligare syn. Den ökande populariteten går hand i hand med tillverkarnas stadigt växande utbud. Idag behöver en hygglig robotgräsklippare inte kosta en förmögenhet, även om priset avgjort är högre än för en traditionell gräsklippare. Genom att leta efter robotgräsklippare st bäst i test minskar du risken för ett dyrt felköp.

Just priset är också den faktor som i högst grad avgör var du ska börja titta när du letar efter bra robotgräsklippare, parat med storleken på din gräsmatta. Variationen i pris är nämligen stor. Längst ned på skalan hittar du modeller för så lite som 6 000 kronor. För dig med större gräsmattor och kanske högre krav landar du snart i modeller på över det tredubbla.

Vilka märken på robotgräsklippare är bäst?

Enligt tester som gjorts placerar sig tillverkare som Husqvarna högst upp när det gäller kvalitet och resultat. Men de ligger också tämligen högt när det gäller pris. Andra vanliga tillverkare är Bosch, Gardena, Honda, Robomow, Stiga och Worx.

Vad skiljer olika robotgräsklippare?

Det finns många olika faktorer som spelar in på vad som är en robotgräsklippare bäst i test och ännu fler om vad som skiljer dem åt. Låt oss ta en titt.

Stora prisvariationer

Det går att få en robotgräsklippare för 6 000 kronor. Men frågan är om det är någon särskilt god idé att välja en sådan. Tester som har gjorts av robotgräsklippare avslöjar att de billigare modellerna har brister som i bästa fall blir till irritationsmoment men sannolikt innebär att gräsmattan inte blir klippt på det sätt du har tänkt.

Rådet är att helt sonika redan från början välja bort de billigaste modellerna. Däremot behöver du naturligtvis inte titta längst upp på skalan där priserna kan ligga på så mycket som över 100 000 kronor. På den nivån handlar det förvisso om maskiner avsedda för yrkesanvändning och klippning av mycket stora ytor.

Navigering

Alla robotgräsklippare använder samma grundteknik för navigering. En kabel läggs ut runt det område som ska klippas och när gräsklipparen kommer fram till kabeln – som sänder ut en svag radiosignal – känner den av det och vänder. Klipparens navigatör är en inbyggd dator som ser till att hela gräsmattan täcks utan att redan klippta områden passeras i allt för hög grad.

En utmaning för många klippare är oregelbundna former och spetsiga hörn. Här brukar dyrare robotgräsklippare klara sig bättre än billiga.

Tomter som består av två eller flera separata gräsytor, som framför och bakom huset, kräver en maskin som klarar så kallade biytor. Annars kommer du att behöva lyfta klipparen mellan de två områdena.

När robotgräsklipparen ska leta sig tillbaka till laddstationen behöver den antingen följa begränsningskabeln – vilket gör att du snart får tydliga märken i gräsmattan – eller så utnyttjar den en så kallad guidekabel för att hitta rätt. Det senare är tveklöst att föredra och också det upplägg som allt fler tillverkare väljer.

En del leverantörer av robotgräsklippare erbjuder installation av begränsningskabeln, vilket avgjort är en fördel eftersom det är viktigt att nedgrävningen av kabeln blir korrekt utförd. Det förekommer att robotgräsklippare ”rymmer” exempelvis på grund av en dåligt utförd skarvning av begränsningskabeln eller på annat sätt en undermålig installation. De flesta maskiner ska stanna av sig själva om de kommer utanför området, men våra efterforskningar ger vid handen att det inte alltid förhåller sig så.

Kapacitet

Föga förvånande är robotgräsklipparnas kapacitet tätt kopplad till priset. Det rör sig förstås främst om hur stora gräsytor de klarar. Teoretiskt skulle naturligtvis även en liten maskin klara en större yta, då det i slutänden bara handlar om tid. Men eftersom gräsmattan helst inte ska beträdas när gräsklipparen arbetar skulle en för liten klippare innebära en alltför begränsad tillgång till gräsmattan. Dessutom behöver en gräsmatta vila mellan klippningarna för att må bra.

En bra grundregel är att välja en klippare som är avsedd för en något större yta än den du tänker använda den för.

Kapacitet handlar också om hur högt gräs maskinen klarar av. Det här anges ofta i specifikationerna för klipparen, men de siffrorna bör tas med en nypa salt. För att få en korrekt bedömning är du hänvisad till de tester av robotgräsklippare som har gjorts.

En del robotgräsklippare klarar också att klippa i regn medan andra drar sig tillbaka till sin laddstation när dropparna börjar falla.

Terrängegenskaper och hinderhantering

Om du har en tomt med kraftig lutning är det inte säkert att billigare klippare klarar jobbet. Det handlar främst om att motorstyrkan och vikten är för låga hos dem för att maskinen ska kunna ta sig upp.

Ojämnt underlag är också en utmaning för många modeller. Här spelar förstås hjulens utformning och maskinens styrka en avgörande roll.

Hantering

En del robotgräsklippare går att styra via en app, som Husqvarnas My Automower. Med den kan du inte bara ställa in mellan vilka tider gräsklipparen ska arbeta, utan också se var gräsklipparen befinner sig med hjälp av GPS, och även fjärrstyra den.

De flesta modeller har förvisso inte så avancerade möjligheter, utan erbjuder programmering via knappsats och skärm på själva gräsklipparen. Här varierar naturligtvis sådant som menysystemets tydlighet och enkelhet i hur inställningarna görs.

Ljudnivå

Alla gräsklippare låter. Men en robotgräsklippare behöver faktiskt inte låta särskilt mycket. En del är så tysta att de kan köras under natten utan att störa vare sig dig eller dina grannar. Ljudet kommer inte bara – eller inte ens främst – från själva motorn. Istället är det framdrivningen som brukar orsaka mest ljud. Här är förstås rådet att lyssna, eller i vart fall återigen utgå från tester som har gjorts.

Robotgräsklippare i test

Vi har hittat de bästa robotgräsklipparna genom att studera ett stort antal tester och även ta del av omdömen från användare. Vi kommer att börja med de billigare alternativen och sedan arbeta oss ner till de dyrare. Längst ner finner ni vår absoluta favorit av robotgräsklippare bäst i test.

Husqvarna Automower 450X – bästa robotgräsklippare

Vårt toppval blev den kraftfulla och smidiga Husqvarna Automater 450X som klarar de flesta terränger.

Specifikationer Husqvarna Automower 450X

Drifttid per laddning 260 min
Yta 5000 m2
Klipphöjd 2-6 cm
Klippbredd 24 cm
App Ja

Klarar det mesta

Du som har en stor gräsmatta, kanske med krävande terräng, och en rejäl plånbok bör ta en titt på Husqvarnas största modell, Automower 450X.

Den liknar i mångt och mycket systermodellen Automower 430X, men har några avgörande skillnader. En är att modellen är utrustad med en avancerad teknik som gör att den känner av hinder på ett annat sätt än enklare gräsklippare. Det i sin tur innebär att den kan hålla högre hastigheter på öppna ytor.

Tystgående

Klipparen är också dessutom väldigt tyst och kan användas på natten utan att störa. Den väl tilltagna batterikapaciteten gör att den kan klippa stora ytor utan avbrott för laddning.

Husqvarna Automower 450X – plus och minus

Kraftfull
Användarvänlig
Tystgående

Priset


Worx Landroid S WR100SI – Kapabel lågprisare

Denna robotgräsklippare från Worx är vår och många andras favorit när det kommer till robotgräsklippare i budgetklassen. Den är enkel, smidig och har det mesta man kan önska av en robotgräsklippare i denna klass.

Specifikationer Worx Landroid S WR100SI

Drifttid per laddning 40 min
Yta 390 m2
Klipphöjd 2–6 cm
Klippbredd 18 cm
App Ja

Enkel och tyst

Worx Landroid är användarvänlig, både vad gäller installation och inställningar. Sådant som sidoladdningssystem, AIA grräsklippningsteknik, zonprogrammering och regnsensor gör den än enkel att använda. Worx app är enkel och smidig att använda, den visar bland annat batteristatus.

Priset

För priset får man en tystgående och välfungerande robotgräsklippare bäst i test. För priset är den kraftfull och klarar de flesta utmaningar, men den har sina begränsningar. Den funkar på sluttningar upp till 35% (20 grader) men passar bäst för släta gräsmattor utan stora hinder såsom rötter, krukor, studsmatteben och dylikt.

Worx Landroid S WR100SI – plus och minus

Riktigt prisvärd
Många smarta funktioner
Tystgående

Har en del begränsningar


Gardena R50Li – Snyggt i vått och torrt

Gardenas robotgräsklippare är en regntålig, högkvalitativ och effektiv klippare med snygg design och bra batteritid. Dessutom är den tystgående och

Specifikationer Gardena R50Li

Drifttid per laddning 60 min
Yta 500 m2
Klipphöjd 2-5 cm
Klippbredd 17 cm
App Nej

Smidig användning och installation

Enkel hantering och förmåga att köra i regn bidrar till att Gardena R50Li placerar sig högt i olika tester. Somliga hävdar att den presterar över sin prisklass. Den är hållbar, känns robust och klipper även de knöligaste av gräsmattor med ett fint resultat. Dessutom är installationen oerhört enkel med tydliga instruktioner och minimalt med krångel.

Smarta funktioner

Att den aktiveras med en pinkod minskar risken för stöld. Andra egenskaper som lyfts fram är låg ljudnivå och en stabil konstruktion. Dessutom är den bra på att hantera situationer där många andra robotgräsklippare kör fast, tack vare avancerad AI-teknik (artificiell intelligens).

Gardena R50Li – plus och minus

Effektiv och kör sällan fast
Kan köras i regn
Pinkod som minkar risken för stöld

Det gäller att lägga kablarna rätt


Honda Miimo 310 – Användarvänlig problemlösare

Honda Miimo 310 har smarta funktioner och bra terrängegenskaper. Det är en kraftfull maskin som klipper snabbt och smidig utan att låta särskilt mycket.

Specifikationer Honda Miimo 310

Drifttid per laddning 40 min
Yta 2000 m2
Klipphöjd 2-6 cm
Klippbredd 22 cm
App Nej

Klara kärv terräng

Någonting som däremot är väl godkänt med Honda Miimo 310 är dess terrängegenskaper. Honda Miimo 310 tar sig ur nästan alla svåra situationer, såsom mindre, stängda utrymmen och dessutom undviker den hinder nästan felfritt.

Att den har smarta funktioner såsom stöldskydd, timer, självdockning och lyftsensor ger pluspoäng.

Godkänd klipptid

Honda Miimo 310 hyllas för sin användarvänlighet och goda terrängegenskaper. Klipptiden är hygglig men inte optimal. Den klarar av att vara i bruket i 40 minuter, därefter måste den ladda ungefär lika länge. Testpaneler är ense om att detta är godkänt men inte så mycket mer. Men själva klippningen gör den bra, och det snabbt vilket ursäktar den korta batteritiden något.

Honda Miimo 310 – plus och minus

Högkvalitativ
Användarvänlig
Kraftfull och snabb

Klipptiden är inte den bästa
Robomow RS615U – Brett och mycket

Robomows robotgräsklippare klarar av stora ytor på kort tid. Den har dessutom bra batteritid, känns robust och är enkel att styra.

Specifikationer Robomow RS615U

Drifttid per laddning 70 min
Yta 3000 m2
Klipphöjd 2-8 cm
Klippbredd 56 cm
App Ja

Bra för stora ytor

Robomow RS615U är främst till den stora trädgården, så mycket som 1600 m2 försvinner i ett nafs. Men det gäller om du har en trädgård som är svår att klippa. Har du en trädgård som är lättklippt och utan hinder kan denna robotgräsklippare bäst i test klara av så mycket som 3000m2.

Smidiga funktioner

Hinder är någonting som Robomow RS615U med lätthet tar sig över och runt. Dessutom klipper den brett för att effektivisera klipptiden. Så mycket som 56 cm i bredd äter den här robotgräsklipparen upp utan problem. Och då har vi inte ens kommit till detaljen att den kan styras via mobilen vilket såklart underlättar kontrollen över drift och inställningar.

Robomow RS615U – plus och minus

Klarar stora ytor
Bra app
Klipper snabbt

Robomows support har fått en del kritik


Husqvarna Automower 315 – Mycket för pengarna

Husqvarna Automower 315 är en högkvalitativ och pålitlig robotgräsklippare som berömts för sina många goda egenskaper.

Specifikationer Husqvarna Automower 315

Drifttid per laddning 70 min
Yta 1500 m2
Klipphöjd 2-6 cm
Klippbredd 22 cm
App Ja

I klass med dyrare maskiner

Ett snäpp upp på prisstegen finns den uppskattade Husqvarna Automower 315. Den sägs i tester ge ett resultat som annars bara dyrare maskiner klarar. Automower 315 tar sig fram över ojämna ytor på ett föredömligt sätt och konstruktionen ger överlag ett gediget intryck. Låg ljudnivå gör att den går utmärkt att använda nattetid utan att störa. Det är helt enkelt en högkvalitativ och hållbar robotgräsklippare som är värd sitt pris.

Välutvecklade system

Displayen är intuitiv och den stora skärmen är enkel att läsa av. Det går således enkelt att ställa in klipparen. Den kan även styras via en app i mobilen.

Andra funktioner som uppskattas är bland annat stöldskydd, sensorer som känner av om den välts eller lyfts upp, självdockning med mera.

Husqvarna Automower 315 – plus och minus

Högkvalitativ
Låg ljudnivå
Klarar de flesta gräsmattor utan problem

Installationen är inte den enklaste


Husqvarna Automower 430X – Storklipparen för natten

Om man söker en kraftfull och hållbar robotgräsklippare för stora gräsmattor så är denna ett bra val.

Specifikationer Husqvarna Automater 430X

Drifttid per laddning 135 min
Yta 3200 m2
Klipphöjd 2-6 cm
Klippbredd 24 cm
App Ja

För stora ytor med riktigt tuff terräng

För större gräsmattor och för den krävande användaren är storebror Husqvarna Automower 430X vara rätt val. Den har samma grundegenskaper men klarar ännu tuffare terräng än lillasyskonet Automower 315 och någon testare hävdar att ”ingen konkurrent kommer i närheten av 430X:s tillförlitlighet och problemlösningsförmåga”.

Passar bra nattetid

Liksom Automower 315 klipper den mycket tyst, vilket gör den utmärkt för dig som helst låter maskinen jobba nattetid.

Husqvarna Automower 430X – plus och minus

Klarar riktigt krånglig terräng
Hållbar
Tystgående

Priset


Summering av guiden

Ovan har vi presenterat de sju ledande favoriterna av bästa robotgräsklippare i test. Om du har gott om pengar är rådet givet: välj en dyrare modell. Även om högre pris generellt inte alltid motsvarar högre kvalitet är det en tämligen pålitlig grundregel när det gäller robotgräsklippare. Visst kan du bli nöjd med en billig maskin, i synnerhet om du har en mindre, plan och i övrigt ”enkel” gräsmatta.

Men rådet för dig med normal budget blir att studera tester och hela tiden ha i åtanke att en robotgräsklippare inte bara ska hålla din gräsmatta i trim, den ska också stå emot naturens krafter under flera månader varje år.