Myggfångare bäst i test

Alla är vi bekanta med det där enerverande surret, de intensivt kliande betten och ett oväntat besök i dryckesglaset. En trevlig kväll på altanen eller en god natts sömn förstörs när våra flygande små vänner svärmar runt oss. Men till vår räddning finns myggfångare. Med en sådan blir plågan lite mindre och man slipper förhoppningsvis en invasion av myggor, flygmyror och annat störande. Men det finns flera olika modeller och varianter på marknaden, en del av skiftande kvalitet. I denna guide hjälper vi dig att finna bästa myggfångare för dig. Vinnare av titeln myggfångare bäst i test blev den tystgående och smidiga Thermacell MR150. Fortsätt läsa för mer info om den och tre andra riktigt bra myggfångare.Bästa myggfångare 2022

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till bästa myggfångare i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Thermacell MR150 – Myggfångare bäst i test
Mosquito Magnet Executive – Utrota myggen med kraft
Silverline Mosquito & Insect-Free IS 100 – Bästa myggfångare som lockar med ljus
Thermacell Scout – Bästa myggfångare för campingen

Smarto-valet

Thermacell MR150 var den myggfångare som i vår mening gjort sig förtjänt av titeln myggfångare bäst i test. Den är oerhört effektiv, smidig och prisvärd. Experter såväl som användare har hyllat den för dess goda effekt trots sin ringa storlek. Dessutom finns den i flera olika färger och med ett antal accessoarer som gör att den kan tas med på bland annat vandringen, jakten och i båten. Den täcker ett område på 20kvm, vilket är fullt tillräckligt för de flesta i ett mindre sällskap.

Har man ett stort problem med myggor så kan det dock vara klokt att fortsätta läsa och köpa en av de myggfångare som är inriktad på att fånga in och döda myggor under lång tid.

Vad är en myggfångare bäst i test

För att en myggfångare ska förtjäna en plats i denna myggfångare bäst i test-guide har vi ställt ett antal krav som myggfångarna som minst ska uppfylla:

  • Fånga in eller avvisa myggor effektivt.
  • Vara enkel att använda, underhålla och montera.
  • Den ska ha ett stort antal nöjda användare.
  • Den ska inte skada nyttiga insekter,djur och natur.
  • Inte störande för människor med doft eller ljud.

Hur fungerar en myggfångare?

Det finns framförallt två typer av myggfångare: De avvisande (tillfälliga) och de utrotande (som fungerar på lång sikt).

De avvisande passar perfekt för en kväll ute på altanen, under fisketuren eller under lunchen i fjällen och kan det kan vara förvirrande att även de kallas myggfångare då de gör raka motsatsen till att fånga mygg. De är ofta prisvärda och smidiga att ta med. De skapar en form av skyddszon som mygg och dylikt inte vill vistas inom.

De utrotande fungerar genom att minska myggbeståndet över tid. De lockar till sig mygg med attraherande dofter och värme eller ljus, när myggorna kommer dit dras de igenom en fläkt och ner i en behållare där de dör och torkar. Dessa ska helst börja användas tidigt i säsongen för optimal effekt. Har man tur så lyckas man då utrota det besvärande beståndet.

Vilken sort ska man välja?

Om man i sin vardag besväras av en stor mängd knott, mygg och dylikt så rekommenderar vi att man skaffar en fångare som dödar myggen så att beståndet hålls under kontroll, eller i bästa fall elimineras. Bor man nära våtmarker eller vattendrag så kan det vara klokt att köpa en av denna sort.

Men ska man ut i naturen, ha en kväll på altanen eller på annat sätt endast tillfälligt besväras av insekterna så rekommenderar vi en avvisande. Den fungerar mer direkt, är billigare och betydligt smidigare än de utrotande.

Så placerar du myggfångaren bäst

För att fånga maximalt med mygg finns det en del att tänka på när man placerar sin myggfångare, det gäller särskilt de utrotande.

  1. Temperatur. För att maskinen inte ska överhettas är det en god idé att placera den i skuggan. Doftämnet octenol torkar nämligen lätt i hetta och myggfångaren blir då mindre effektiv.
  2. Vind. För att en myggfångare ska fungera optimalt så ska den helst av allt skapa en gräns mellan den platsen du vill skydda från mygg och den våtmark där myggen kläcks. Om vinden exempelvis blåser från norr till söder bör man ställa myggfångaren i norr. Det även fungera bra att ställa den på en relativt vindstilla plats så att doftämnen kan få spridas jämnt runt fångaren.
  3. Avstånd. Myggen lockas mer av äkta människor än det som en fångare lockar med. Ställ därför inte myggfångaren alltför nära platsen du vill skydda. Då kan de hinna bita dig innan de blir fångade.
  4. Fukt. Myggor gillar som bekant fukt, har du en våtmark av något slag i närheten så råder vi dig att placera myggfångaren i närheten av den för att tidigt fånga in myggorna

Bäst just nu..

Det är få som uppskattar irriterande surr, kliande bett och småflugor i glaset. Här nedan presenteras fyra riktigt bra myggfångare som kan avhjälpa problemet och göra jakten, altanmyset eller annat lite behagligare.

Thermacell MR150 – Myggfångare bäst i test

Thermacell MR150 är en smidig och effektiv myggfångare av avvisande typ. Den ska kunna avvisa 98% av myggorna och har många användare som rekommenderar den varmt för flera olika aktiviteter. Vi gillar den för de många goda förmågorna, sin prisvärdhet och det faktum att den är både luktfri och helt tyst.

Specifikationer Thermacell MR150

Mått 15.8 x 27 x 5.7 cm
Vikt 320 g
Täckningsyta 20 kvm
Driv Gaspatron (butan) + myggmattor
Drifttid 12 h bekämpningsmedel
Bekämpningsmetod utsöndrar ett myggavvisande medel
Övrigt Luktfri och tyst; finns i flera färger; hölster finns att köpa till.

Passar i många situationer

MR150 kan tack vare sin kompakta form och lätta vikt tas med nästan var som helst. Än lättare blir det om man köper till ett hölster, då kan den tas med på vandringen, fisketuren eller under jakten. Som tidigare nämnt har den en skyddzon på 20 kvm, fullt tillräckligt för det mindre sällskapet.

Dessutom finns den i flera färger, bland annat två i kamouflage, vilket gör att den passar än bättre under jakt.

Hur drivs den?

Med paketet följer tre mattor myggmedel och en gaspatron som ska räcka i 12 timmar, mattorna räcker i cirka 4 timmar. Man byter både myggmattor och gaspatron enkelt.

Det myggavisande medlet utsöndras när myggmattan blir varm tack vare gaspatronen. Refill med både myggmattor och gaspatroner kostar cirka 270kr och räcker i 12 timmar (12st myggmattor och 4st gaspatroner).

Skadar varken djur eller natur

MR150 skadar inte myggen utan håller dem bara borta genom att utsöndra ett doftfritt och ofarligt bekämpningsmedel som utvunnits ur krysantemum. Den fungerar efter ungefär 15 minuter och är mycket enkel att använda, det är bara att slå på den och vänta på att myggorna skingrar sig.

Helhetsintrycket

Thermacell MR150 är en mycket omtyckt och vältestad myggfångare. Den är liten och kompakt men fungerar ändå effektivt och enligt många fungerar den oerhört bra utan att störa med ljud eller lukt. Det är en solklar användarfavorit som passar i de flesta sammanhang.

Thermacell MR150 – plus och minus

Kompakt och smidig.
Avvisar en stor mängd myggor effektivt med luktfritt medel.
Prisvärd.

Kräver refill.

Mosquito Magnet Executive – Utrota myggen med kraft

Myggen surar, knotten biter och de små, näst intill osynliga flugorna plågar dig och dina anhöriga ständigt. Vill man ta till det tunga artilleriet och låter det kosta vad det kosta vill så är denna myggfångare rätt för dig. Den lockar till sig och dödar myggor och andra flygande plågor effektivt och kan, om allt vill sig väl, döda det besvärande beståndet i fråga. Dessutom vann den ett test som SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut genomfört.

Specifikationer Mosquito Magnet Independence

Mått 53 x 60 x 48 cm
Vikt 14.93 kg
Täckningsyta 4 000 kvm
Driv 4 C4-batterier; Gastank (propan); Octenol
Drifttid En hel säsong enligt företaget själva
Bekämpningsmetod Lockar in myggor och dylikt och dödar dem
Övrigt Finns i flera färger; Väderbeständig; överhettningsskydd; tåligt myggnät; bränslespararläge finns

Hur funkar den?

Mosquito Magnet är sannerligen en myggmagnet. Den fungerar på framförallt två sätt för att locka till sig myggor: octenol som liknar en doft som finns i mänsklig hud och koldioxid som liknar utandningsluften hos däggdjur. Den innehåller nämligen gasol som blir till koldioxid i maskinen.

När myggen närmar sig maskinen sugs de in med hjälp av ett vakuum som skapas av en fläkt. I maskinen torkar sedan insekterna och dör inom ett dygn. Efter ungefär en månad kan man märka en skillnad i mängden myggor, knott och andra luftburna insekter. Men den lockar lyckligtvis inte till sig nyttiga insekter såsom bin och humlor.

Användarvänlig

Dess storlek och något besynnerliga utseende kan få en att tro att den är svår att hantera, men så är inte fallet. Enligt SP Sveriges tekniska forskningsinstitut är det en av de mest lätthanterliga myggdödarna av denna sort. Den har tydliga instruktioner både vad gäller start, rengöring och underhåll. Den har inga förvirrande knappar eller sladdar och dylikt och kan användas av alla. Dessutom är den mycket enkel att montera.

Vädertålig

Mosquito Magnet Independence är väderbeständig och kan stå ute även om det regnar mycket. Den skyddar dygnet runt och kan alltså med fördel placeras utomhus tidigt under säsongen och sedan stå där under hela sommaren.

Helhetsintrycket

Denna myggfångare är det självklara valet för den som söker efter en kraftfull myggfångare av utrotande typ. Den lockar till sig ett stort antal myggor och fungerar under hela säsongen. Vill man ha en mindre myggfångare av utrotande typ så kan den nästkommande i guiden passa.

Mosquito Magnet Independence – plus och minus

Mycket effektiv bekämpning mot mygg och dylikt för stor yta.
Enkel att använda och underhålla.
Lukt- och ljudfri.

Dyr.

Silverline Mosquito & Insect-Free IS 100 – Bästa myggfångare som lockar med ljus

Silverline Mosquito & Insect-Free IS 100 är en utrotande myggfångare som är smidig och modern. Den har en teknik där den med hjälp av ljus lockar till sig myggor och insekter som kryper in i den och sedan fastnar och torkar i en behållare. Den kan antingen hängas upp eller ställas på bord eller golv, dessutom är den stilrent och diskret designad, vilket gör att den passar i de flesta sammanhang.

Specifikationer Silverline Mosquito & Insect-Free IS 100

Mått 31 x 25.5 cm (djup: 25.5 cm)
Vikt 1.4 kg
Täckningsyta 100 kvm
Driv Ansluts till vägguttaget
Drifttid 4. 000 h
Bekämpningsmetod Drar in myggorna och dödar dem
Övrigt IPX4-klassad; tål regn; väggfäste ingår;CE mark; RoHS; DEKRA GS

Lockande ljus

När mörkret faller går en ljussensor automatisk igång som lockar till sig mygg, nattfjärilar och dylikt. Den fungerar även under dagen om man fördrar det. Ljuset beskrivs av Silverline som A-UVA, vilket är ett tekniksystem med UVA365nm och som är anpassat för insekternas facettögon. Det har även en AH-L-Reflector som gör ljuskällan fluorescerande och starkare.

Vädertålig

Silverline Mosquito & Insect-FreeIS 100 är IPX4-klassad, vilket beskrivs som striltätt. Den tål med andra ord regn och snö och kan hänga utomhus under långa perioder utan problem. Den fungerar bäst om den inte hänger i direkt solljus.

Billig i drift

Silverlines myggfångare pluggas in i ett vanligt eluttag. Den har en effekt på 16 W och är CE certifierad. Till skillnad från många andra myggfångare behöver man alltså inte köpa till myggmattor, gaspatroner, batterier eller sådant. Lampan behöver bytas först efter cirka 4 000 timmar i drift.

Silverline Mosquito & Insect Free IS 100 – plus och minus

Skadar varken djur, natur eller miljö.
Inga extrakostnader utöver el.
Vädertålig och kan monteras på vägg.

Inte särskilt enkel att ta med sig.

Thermacell Scout – Bästa myggfångare för campingen

Thermacell Scout är en tålig och användarvänlig myggfångare av avvisande typ som passar perfekt för att ha i förtältet eller i närheten av din valda campingplats. Likt testvinnaren från samma tillverkade skapar den en skyddszon på 20 kvm som håller myggor, knott, nattfjärilar och dylikt borta.

Specifikationer Thermacell Scout

Mått 11.0 x 18.4 cm
Vikt 3.8 kg
Täckningsyta 20 kvm
Driv Gaspatron (butan); 4 AA-batterier
Drifttid cirka 40h; Kommer med 12 h myggavvisande medel och gaspatroner
Bekämpningsmetod Utsöndrar ett myggavvisande medel
Övrigt Finns i flera färger; för utomhusbruk

Belysning och skydd

Utöver att fungera som myggskydd är den även en liten campinglampa med behagligt ljus. Att den likt vår testvinnare inte utsöndrar några otäcka dofter eller rök gör att den med fördel kan placeras i mitten av ett sällskap. Det är en Led-lampa med 220 lumen som drivs av fyra AA-batterier. Man kan välja ljusstyrkan i fyra lägen (låg, mellan, hög och SOS) och tack vare bygeln kan du välja på att ha den hängandes, exempelvis i förtältet.

Lampan räcker i ungefär 2 dygn på det svagaste läget. På högsta läget håller den ungefär 10 timmar.

Hur funkar den?

Thermacell Scout använder sig av små myggmattor fyllda med ett medel som krypen avskyr, när de tack vare butangasen värms upp släpps ämnet fritt och stöter bort krypen. Myggmattan monteras smidigt på ovansidan av lampan och gaspatronen är även den mycket enkel att sätta in. Det är samma gaspatroner och myggmattor som används av vår testvinnare.

Perfekt på campingen

Ytterligare en egenskap som gör att Thermacell Scout passar perfekt på campingen är det faktum att den är så vatten- och vädertålig. Den är tillverkad i mycket hållbar plast, vilket gör att den kan tas med överallt utan oro för att den ska gå sönder.

Helhetsintrycket

ThermaCell Scout får pluspoäng för att kombinera lampa och myggskydd. Att den dessutom är hållbar, användarvänlig och har en trivsam design gör att vi gillar den ännu mer.

Thermacell Scout – plus och minus

Fungerar även som lampa.
Hållbar och vädertålig.
Smidig att ta med.

Fungerar bäst när det är vindstilla.

Sammanfattning av guiden

Här ovan har vi gått igenom fyra välfungerande och effektiva myggfångare. Vi började med vinnaren av vår myggfångare bäst i test-guide, Thermacell MR150. Den är en mycket smidig, vältestad och effektiv myggfångare som passar i de flesta situationer. Näst på tur var en myggfångare i ordets rätta bemärkelse, Mosquito Magnet Independence. Den bekämpar myggbestånd under hela säsongen och är enligt oss och många andra en värdefull investering för den med stora myggproblem.

Sedan presenterades två myggfångare som både är i formen av lyktor, men menade för olika miljöer: Silverline Mosquito & Insect-Free IS 100 utrotar och Thermacell Scout avvisar. Silverlines myggfångare passar bra för altanen, uteplatsen, sommarstugan eller liknande. Den kan monteras på vägg och använder sig av ljus för att locka till sig myggor. Thermacell Scout är en hållbar, effektiv och praktisk myggfångare. Den fungera även som campinglampa och kan antingen hängas upp eller ställas direkt på marken.