Lövblås bäst i test

Hösten nalkas med kyliga kvällar, frost på morgonen och vackra färger. Men det innebär också att trädgården blir full av löv och hur vackert det än är ett tag vill de flesta av oss bli av med trädslammet till slut. Det är här en lövblås kommer in. Istället för att ägna flera timmar åt att räfsa sköter en lövblås jobbet på mycket kortare tid. Men vilken lövblås är bäst 2022? Vilken har presterat bäst i test av lövblåsare? Och vilken lövblås passar just din trädgård? Läs vår köpguide för bästa lövblås 2022 för att få svaret.



Bästa lövblås 2022

Vi har sökt efter bra lövblås i test och har fått ihop tre riktigt bra alternativ. Här kommer en kort sammanställning av våra toppval av lövblås bäst i test. Klicka på länkarna nedan i tabellen för att komma ned till våra omdömen direkt eller läs hela vår köpguide för en mer detaljerad genomgång av alla produkter..

STIHL BR 700 Bosch ALB 36 Li Black & Decker GW3030
Typ av lövblås Ryggburen Handhållen Handhållen
Kraftkälla Bensin Batteri Elnät
Produktvikt 10.8 kg 2.8 kg 3.7 kg
Effekt 2 800 W 2 000 W 3 000 W
Luftflöde (max) 1 550 m3/h 150 m3/h 840 m3/h
Blåshastighet (max) 317 km/h 250 km/h 418 km/h
Ljudnivå 75 dB 90 dB 106 dB
Uppsamlare Nej Nej Ja (50 liter)
Övrigt Bärrem Borttagbart munstycke Lövsug; Bärrem

Gräsmattans kretslopp

Du kanske inte har hört talas om det så ofta men gräsmattans kretslopp är en sak att ha i åtanke när du ska köpa en lövblås. Lövblåsens jobb är ett steg av tre, kan man säga.

  1. Först blåser lövblåsen löven till en hög, eller flera högar för den delen.
  2. Därefter kör du över löven med en gräsklippare så att de blir strimlade.
  3. Och som sista steg kan du eventuellt behöva sprida ut lövmoset.

Som konsekvens göder du gräsmattan med näring den annars aldrig fått tag på. Glöm dock inte att sätta på, så kallade, gatorknivar på gräsklipparen innan du ger dig på att riva igenom lövhögarna. Vår guide för bästa gräsklippare finner du här.

Lövsug och uppsamlare

Men kanske har du ingen lust att ha kvar komposterade löv på gräsmattan? Då finns ett annat alternativ: lövsug och uppsamlare.

Lövsug är en funktion på vissa lövblåsare som ger dig möjlighet att samla upp lövhögarna efter att du blåst ihop dem. Ett exempel på en sådan maskin är Black & Decker GW3030 och du kan läsa mer om den här.

Med en uppsamlare kan du flytta löven dit du finner dem mer passande. De flesta väljer att lägga löven på en komposthög. Löven bryts relativt enkelt ned och ger riktigt bra näring till exempelvis trädgårdsjord.

Glöm inte skydden

När du lövblåser kan det sprätta upp grus och dylikt under proceduren och det är inte roligt att få på bar hud. Därför rekommenderar vi varmt att du använder skydd. Långbyxor är ett måste, likaså en långärmad tröja eller jacka. Men vi rekommenderar även att du använder:

  • handskar
  • hörselkåpor
  • bra skor

Går det att använda lövblås vid rabatter?

Det går absolut att använda lövblåsare runt, vid och ibland även i rabatter. Alla lövblåsare är dock inte tillräckligt milda för att inte också förstöra växterna. Tänk därför på att sänka hastigheten på lövblåsen innan du kör igång runt rabatter – eller runt andra känsliga områden, för den delen.

Blöta vs. torra löv

Löv är nyckfulla. Torra löv dansar gärna omkring i luften och flyger iväg till en annan plats än lövhögen du börjat få ihop. Blöta löv, å andra sidan, har en tendens att vara svårare att flytta på över huvud taget, särskilt när de klibbat ihop sig till en stor matta.

En tumregel är att sänka hastigheten på lövblåsen om du ger dig på torra löv, så att de inte blåser iväg för långt, och att höja hastigheten när du ska blåsa bort blöta löv.

Ljudnivåer

Om du någonsin stött på en lövblås har du antagligen reagerat på att de låter en hel del. Att hitta en lövblås som är tyst är i dagens läge omöjligt men det finns en del att tänka på i alla fall.

Både en batteridriven och en eldriven modell på lövblås har en förhållandevis låg ljudnivå. De kommer att låta en hel del ändå men i jämförelse med en bensindriven lövblås låter de inte så mycket. Våra två modeller av denna sort ligger på 90 respektive 106 dB som max.

En bensindriven lövblås kommer att låta mer än de andra alternativen. Det innebär i och för sig också att den ofta är kraftfullare än de tidigare nämnda. Med tanke på ljudnivån rekommenderar vi dig att alltid ha på dig hörselskydd av något slag.

Olika lövblåsare för olika trädgårdar

Du kanske redan har listat ut det men alla lövblåsare fungerar inte lika bra för alla trädgårdar.

Experter rekommenderar en batteridriven eller nätdriven lövblås till dig med en mindre trädgård. Den batteridrivna har oftast en kortare drifttid och kan inte ta sig an så stora ytor av den anledningen. Samtidigt som den nätdrivna är begränsad till sin sladdlängd.

Har du en större trädgård rekommenderas en bensindriven lövblås eftersom den kombinerar kraft med sin flexibilitet. Drifttiden på en tank behöver inte skilja sig nämnvärt från en batteridriven men skillnaden är att en batteridriven lövblås behöver laddas medan en bensindriven endast behöver påfylld tank.

Lövblåsare i test

Vi kommer nu att presentera våra toppval av bästa lövblås 2020. Alla tre är utmärkande för sina specifika funktioner och kraftkällor. Vi har valt: en bensindriven, en batteridriven och en nätdriven. Läs mer nedan för en mer detaljerad genomgång av dem alla.

STIHL BR700 – bensindriven

För dig som behöver kraft, styrka och en rejäl maskin är STIHL BR 700 det självklara valet. Tanken må vara något liten men så länge du har bensinen redo är STIHL BR 700 också det.

Specifikationer av STIHL BR700

Typ av lövblås Ryggburen
Kraftkälla Bensin
Produktvikt 10.8 kg
Effekt 2 800 W
Luftflöde (max) 1 550 m3/h
Blåshastighet (max) 317 km/h
Ljudnivå 75 dB
Uppsamlare Nej
Övrigt Bärrem

Design och material

STIHL BR 700 är en stabil pjäs. På närmare 11 kg är det tacksamt att den är ryggburen. Denna lövblås bäst i test är utrustad med ett antivibrationssystem vilket uppskattas av experter såväl som användare. De menar att den ergonomiska utformningen tillsammans med antivibrationssystemet är vad som gör att du kan arbeta med STIHL BR 700 länge.

Med munstycket följer en låsring som du kan använda för att låsa fast en förlängning. Det finns med andra ord alla möjligheter att få den bästa räckvidden.

Användning

Som alltid när det gäller bensindrivna trädgårdsprodukter är styrka en faktor att räkna med. Och STIHL BR 700 är inget undantag. Med en blåshastighet på 317 km/h och ett luftflöde som maximalt tar sig upp till inte mindre än 1 550 m3/h är det här maskinen för den större trädgården.

Överlag är STIHL BR 700 inte en komplicerad maskin. Den är användarvänlig, lätt att förstå sig på och effektiv.

Drifttid

STIHL BR 700 må vara en kraftig lövblås som presterat bra i test av lövblåsare men den har en nackdel: drifttiden. Experter påpekar att tanken behöver fyllas på relativt ofta och att den vid tyngre jobb klarar knappt en timme på full tank.

Vad säger andra om STIHL BR700?

OPEreviews 9/10
Garden Machinery Direct 10/10

STIHL BR700 – plus och minus

Stark
Ergonomisk
Antivibrationssystem
Användarvänlig

Liten tank

Bosch ALB 36 Li – batteridriven

Kanske har du en något mindre trädgård med många hörn, skrymslen och gömställen där löven fastnar? Då passar Bosch ALB 36 Li utmärkt som trädgårdsverktyg. Med lätt vikt, smidig passform och en handhållen design kommer du åt precis där du behöver.

Specifikationer av Bosch ALB 36 Li

Typ av lövblås Handhållen
Kraftkälla Batteri
Produktvikt 2.8 kg
Effekt 2 000 W
Luftflöde (max) 150 m3/h
Blåshastighet (max) 250 km/h
Ljudnivå 90 dB
Uppsamlare Nej
Övrigt Borttagbart munstycke

Design och material

Bosch ALB 36 uppskattas för sin smidiga, mindre storlek. På nätta 2,8 kg är det här den bästa lövblåsen för alla i familjen. Förutom att den väger så lite har den också fördelen att vara smal i enhetskroppen, vilket gör att den enkelt kommer under verandor eller andra platser där löv samlas.

Tack vare sin mindre storlek är den lätt att förvara och stoppa undan i förrådet. Munstycket är också borttagbart för att göra förvaringen ännu enklare.

Denna lövblås är även av handhållen design, vilket innebär att den är enkel att riva igång för en snabb blåsning. Till skillnad från en ryggburen lövblås som kräver längre förberedelse. Samtidigt påpekar vissa experter att en bärrem hade varit uppskattad om det följt med.

Användning

Bosch ALB 36 har imponerande kraftfullt blås för en så pass liten maskin. Med en blåshastighet på 250 km/h och ett luftflöde på (max) 150 m3/h tar den sig an ytor och löv i ett nafs.

Tack vare sin lätta vikt och handhållna design är den enkel att använda. Det finns olika hastigheter att välja mellan, vilka du enkelt justerar via en knapp på maskinen. Experter menar att Bosch ALB 36 fungerar riktigt bra även på känsliga ytor, såsom rabatter.

Batteri och batteritid

Det märks att Bosch ALB 36 är tillverkad för en mindre trädgård snarare än en större, menar experter i test av lövblåsare. Batteritiden är exempelvis begränsad och ligger på cirka en timme, om man är snäll.

Nog borde en timme räcka för de flesta men då gäller det både att man vet vilka delar av trädgården man vill fokusera på, så att man inte slarvar bort tiden och att batteriet är fulladdat.

Vad säger andra om Bosch ALB 36 Li?

Lawnmoverwizard 8/10
Good Housekeeping Institute 7.5/10
Blad Blazer Expert 9/10

Bosch ALB 36 Li – plus och minus

Bra för mindre trädgårdar
Bra runt känsliga områden, såsom rabatter
Lätt och smidig
Flera hastigheter
Användarvänlig

Kort batteritid

Black & Decker GW3030 – nätdriven

Behöver du en stark lövblås som även agerar som lövsug? Då är Black & Decker GW3030 det självklara valet. Den har visserligen inte den längsta räckvidden med sin sladd men du gör miljön en tjänst. Dessutom får du via den här maskinen ett konstant luftflöde och styrka som håller så länge den är ipluggad.

Specifikationer av Black & Decker GW3030

Typ av lövblås Handhållen
Kraftkälla Elnät
Produktvikt 3.7 kg
Effekt 3 000 W
Luftflöde (max) 840 m3/h
Blåshastighet (max) 418 km/h
Ljudnivå 106 dB
Uppsamlare Ja (50 liter)
Övrigt Lövsug; Bärrem

Design och material

Black & Decker GW3030 är en handhållen lövblås. Den är förhållandevis lätt på sina knappa 4 kilon men det är klart att en handhållen lövblås inte är lika bekväm att använda under längre perioder.

Handtaget är dock både gummerat och bekvämt och även om maskinen kan upplevas som något bulkig och plastig är det ingenting som är direkt störande för användaren.

Användning

Experter imponeras av GW3030s kraft och styrka, även om den kan vara något segstartad. Den blåser bort torra såväl som blöta löv med lätthet och kan även få bort större stenar. Med styrkan kommer dock att den inte fungerar särskilt bra på känsliga ytor. Om du ska röra dig runt rabatter finns det god anledning att hålla avstånd från växterna.

Ett annat alternativ är att reglera luftflödet, vilket du enkelt gör med en ratt på ovansidan av maskinen. Problemet med detta är att maskinen vibrerar rätt rejält på lägre hastigheter, någonting som av ergonomiska skäl inte är uppskattat.

Någonting som däremot är uppskattat med Black & Decker GW3030 är att den inte bara är en lövblås utan även har en lövsugfunktion. Många använder denna för att suga upp lövhögarna i en uppsamlare (50L) som de sedan tömmer på komposten. Eftersom det i denna funktion också ingår en inbyggd kompostkvarn är det ännu enklare att både få plats med en större mängd löv samt få dem att brytas ner.

Drift

Det utmärkande med Black & Decker GW3030s är naturligtvis att den är sladdburen. Det finns två saker att nämna om detta.

Den stora fördelen är att du har en miljövänlig lövblås med konstant flöde och kraft under hela operationen. Du behöver aldrig stanna upp och ladda batteriet eller fylla på bensin i tanken. I teorin kan du blåsa löv hur länge som helst.

Nackdelarna handlar dock om sladden i sig. För det första måste du vara uppmärksam på var någonstans sladden är, så att du inte råkar ha sönder den. Och för det andra menar experter att sladden är kort, vilket innebär att du som har en större trädgård inte kommer så långt.

Vad säger andra om Black & Decker GW3030?

Bäst-i-test 7/10
Test Reviews 10/10
Beste Product 7/10

Black & Decker GW3030 – plus och minus

Miljövänlig
Lövsug och lövblås
Inbyggd kompostkvarn
Stark

Kort sladd
Vibrationer på lägre hastighet
Plastig


Sammanfattning av guiden

Vi har nu gått igenom tre lövblåsare bäst i test på marknaden idag. Alla är högkvalitativa lövblåsare med lika delar fördelar som nackdelar:

Om du har en större trädgård rekommenderar vi en bensindriven lövblås.

Om du har en mindre trädgård och behöver komma åt på något krångligare ställen rekommenderar vi en batteridriven lövblås. Dessa är oftast både lättare och smidigare.

Och om du har en mindre trädgård med relativt öppna ytor och vill slå ett slag för miljön är det bästa alternativet en nätdriven lövblås.

Här kommer en kort sammanställning av våra tre toppval:

STIHL BR 700 Bosch ALB 36 Li Black & Decker GW3030
Typ av lövblås Ryggburen Handhållen Handhållen
Kraftkälla Bensin Batteri Elnät
Produktvikt 10.8 kg 2.8 kg 3.7 kg
Effekt 2 800 W 2 000 W 3 000 W
Luftflöde (max) 1 550 m3/h 150 m3/h 840 m3/h
Blåshastighet (max) 317 km/h 250 km/h 418 km/h
Ljudnivå 75 dB 90 dB 106 dB
Uppsamlare Nej Nej Ja (50 liter)
Övrigt Bärrem Borttagbart munstycke Lövsug; Bärrem

Vi hoppas att ni har funnit er favorit. Lycka till!