Kompostkvarn bäst i test

När löven i trädgården läggs på hög och det är dags att göra sig av med dem är kompostkvarnen din bästa väg ut. Det gäller även när du vill bli av med skotten som blev över efter beskäringen av äppelträden och när ogräset från häcken äntligen blivit rensat. Kompostkvarnar kommer i olika varianter och former, med eller utan uppsamlare, som kniv- eller valskvarn – vilken ska man välja? Vi har samlat de fyra bästa kompostkvarnarna just nu för att underlätta ditt val. Häng med!

Bästa kompostkvarn 2022

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till kompostkvarnar bäst i test. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Vad är en kompostkvarn?

Namnet kompostkvarn kanske får dig att tänka på någonting som sitter i diskhon för att ta hand om gamla matrester. Men en kompostkvarn är allt annat än ett köksredskap.

En kompostkvarn maler eller skär genom organiskt avfall, såsom löv så att det kan användas som gödning till exempelvis en gräsmatta. Den kan även flisa grenar som kan användas till att täcka mark – eller, såklart, ha på komposten.

En kompostkvarn kan vara nödvändig under hela året men är kanske främst förknippad med hösten när gräsmattan behöver göras ren från löv som blåsts eller räfsats fram. En guide för bästa lövblås finner ni här. Men även nyklippta grenar och andra typer av trädgårdsavfall är saker som kompostkvarnen kan hjälpa till med.

Tänk dock på att alla kompostkvarnar föredrar färskt material och kan få problem med gamla, torkade grenar.

Knivkvarn och valskvarn

Det finns två typer av kompostkvarnar, knivkvarn och valskvarn.

Knivkvarn

Precis som namnet avslöjar fungerar en knivkvarn genom att ha knivar som skär sönder avfallet. En knivkvarn arbetar oftast snabbare än en valskvarn och ger också ett mer finfördelat resultat. Tänk dock på att en knivkvarn ofta vibrerar mycket och att det därför är värt att investera i en stabil maskin, även om den kostar något mer.

Det negativa med en knivkvarn är att knivarna kan köra fast, vilket saktar ner processen. Dessutom låter denna typ av kompostkvarn otroligt mycket och har behov av att få knivarna slipade med jämna mellanrum.

Valskvarn

En valskvarn fungerar mer likt en traditionell kvarn: trädgårdsavfallet mals helt enkelt mellan en metallcylinder och ett mothåll. Till skillnad från en knivkvarn kör sällan en valskvarn fast och den är även stabilare och mer tystgående än föregående alternativ.

Det negativa med en valskvarn är dels att den ofta ger ifrån sig ojämnt avfall och dels att den kan få problem med större grenar, särskilt om de är av segt träslag. Om du har tänkt utnyttja kompostkvarnen för att få material till täckning blir det med andra ord inte särskilt snyggt via en valskvarn. Däremot är det inget fel på avfallet i sig, om du ska ha det på komposten.

Varför en kompostkvarn?

Förutom det vi redan nämnt – det vill säga, att en kompostkvarn kan hjälpa dig få fram material att göda trädgården eller täcka mark med ­– är en kompostkvarn ett bra alternativ till att spara arbete.

Om du inte använder en kompostkvarn, särskilt om det är stora mängder grenar, löv eller dylikt, måste du som regel antingen elda upp det eller ta allt till en avfallsstation. En kompostkvarn gör allt krångel mycket enklare.

Att elda är dessutom inte en helt enkel operation eftersom det finns en hel del lagar och regler att förhålla sig till. Och att ta allt till en avfallsstation kräver att du har ett släp, ofta med tak.

Eldriven eller bensindriven?

Att välja mellan en eldriven eller bensindriven kompostkvarn är helt upp till vad du föredrar. En bensindriven kompostkvarn är som regel starkare än en eldriven men den för också en hel del oväsen. En eldriven kompostkvarn, däremot, låter inte alls lika mycket och är miljövänligare än det tidigare alternativet.

Nu för tiden har de flesta kompostkvarnar en elektrisk kraftkälla. Därför är även alla våra listade toppval elektriska modeller.

5 Saker att tänka på

Kompostkvarnar är stora, ofta bröliga och kraftfulla maskiner. Det finns därför en del att tänka på.

  1. Stäng alltid av maskinen innan du tar bort något som fastnat.
  2. Stäng alltid av maskinen om du går ifrån den.
  3. Använd hörselskydd.
  4. Använd handskar.
  5. Ha alltid koll på omgivningen.

Bästa just nu..

Vi kommer nu att presentera våra fyra toppval för kompostkvarn bäst i test. Två knivkvarnar och två valskvarnar. Alla är kompostkvarnar av hög kvalitet och alla genomför trädgårdsjobbet med bravur – men vilken passar dig bäst? Läs mer för att ta reda på det.

Viking Garden GE 150 – snabb och stark

Denna knivkvarn bäst i test använder sig av sju dubbeleggade knivblad för att med totalt 14 skärytor maxa arbetshastigheten. Om du behöver en kraftfull kompostkvarn är Viking Garden GE 150 bästa kompostkvarn för dig.

Specifikationer av Viking Garden GE 150

Typ av kvarn Knivkvarn
Kraftkälla El
Effekt 2 500 W
Max grendiameter 35 mm
Uppsamlare Nej

Stor kapacitet

Viking Garden GE150 har två stora fördelar: den är stark och den kan ta hand om en stor mängd trädgårdsavfall på kort tid. Denna kompostkvarn bäst i test kör sällan fast och klarar av att bli matad med en större mängd tyngre avfall, såsom grövre grenar, på kort tid.

Precis som de flesta kompostkvarnar fungerar dock Viking Garden GE150 bäst med att mala färska grenar och inte torra eller sega grenar som fått ligga ett tag. Viking Garden GE150 har en praktisk utformning av öppningen, vilken hindrar dig från att köra ner för stora grenar i maskinen.

7 knivblad och säkerhet

En av anledningarna till att Viking Garden GE150 kan vara så snabb och stark är att den har sju dubbelbladiga knivar som arbetar kvickt inuti maskinen. Det innebär alltså att GE150 har 14 skärytor att jobba med.

Knivarna är utformade för att göra mindre ljud ifrån sig men skillnaden är marginell. Som de flesta knivbladiga kompostkvarnar både vibrerar och låter GE150 en hel del. Dock är maskinen i sig en stabil pjäs.

Någonting experter uppskattar med GE150 är att den automatiskt låser sig själv när du plockar bort rännan för exempelvis rengöring. På så sätt behöver du inte oroa dig för att maskinen går igång när knivarna är blottade.

Något stressig

På grund av, eller kanske tack vare, sin stora kapacitet och kraftfulla prestation upplevs maskinen ibland som för snabb. Dessutom måste den matas aktivt vilket experter menar innebär att Viking Garden GE150 lätt blir något stressigt att arbeta med.

Viking Garden GE 150 – plus och minus

Effektiv
14 skärytor
Kör sällan fast

Max grendiameter är låg
Högljudd
Stressig

Stiga Bio Silent 2500 – tystgående

Kanske bor du i en tätort med grannar precis runt knuten, eller så vill du bara ha ett tystare alternativ till de annars så skrikiga kompostkvarnarna. Stiga Bio Silent 2500 är en stark, tyst och säker kompostkvarn med stor uppsamlare för större arbeten.

Specifikationer av Stiga Bio Silent 2500

Typ av kvarn Valskvarn
Kraftkälla El
Effekt 2 500 W
Max grendiameter 40 mm
Uppsamlare Ja 60L

Tystgående men stark

Tack vare att Stiga Bio Silent 2500 är en 8-tandad valskvarn är den i huvudsak mycket tyst. Särskilt i jämförelse med andra knivdrivna kompostkvarnar blir detta mycket tydligt. Om du bor i en tätort kan en sådan här stabil, effektiv men tystgående pjäs vara att föredra.

Motorn har en effekt på 2 500 W vilket är lika effektivt som tidigare nämnda Viking Garden GE150. Stiga Bio Silent klarar att mala förhållandevis grova grenar (upp till 40 mm).

Ergonomisk och säker

Det finns två saker experter uppskattar lite extra med Stiga Bio Silent 2500:

Det första är att den har hjul vilket gör den lätt att flytta runt i trädgården. Hjulen är även relativt stora vilket gör att maskinen inte fastnar för mindre hinder så lätt.

Det andra är att denna kompostkvarn bäst i test kommer med en nedmatare, vilket innebär att du inte behöver sticka ner handen i onödan. På så vis blir både arbetet och säkerheten bättre.

Kapacitet

Stiga Bio Silent 2500 kan ta upp till så mycket som 60L i sin uppsamlare, vilket är en uppskattad mängd för en så pass billig maskin. Till skillnad från andra kompostkvarnar i den här guiden ligger Stiga Bio Silent 2500 definitivt i det övre skiktet, vad gäller uppsamlarkapacitet.

Stiga Bio Silent 2500 – plus och minus

Tyst
Säker
Ergonomisk
Stor kapacitet

Klumpig