Kompostkvarn bäst i test

Artikeln är senast uppdaterad: 2020-09-07

När löven i trädgården läggs på hög och det är dags att göra sig av med dem är kompostkvarnen din bästa väg ut. Det gäller även när du vill bli av med skotten som blev över efter beskäringen av äppelträden och när ogräset från häcken äntligen blivit rensat. Kompostkvarnar kommer i olika varianter och former, med eller utan uppsamlare, som kniv- eller valskvarn – vilken ska man välja? Vi har samlat de fyra bästa kompostkvarnarna just nu för att underlätta ditt val. Häng med!

De bästa kompostkvarnarna 2020

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till kompostkvarnar bäst i test. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Viking Garden GE 150 Stiga Bio Silent 2500 Black & Decker GS2400 MTD S 2500
Typ av kvarn Knivkvarn Valskvarn Valskvarn Knivkvarn
Kraftkälla El El El El
Effekt 2 500 W 2 500 W 2 400 W 2 500 W
Max grendiameter 35 mm 40 mm 40 mm 40 mm
Uppsamlare Nej Ja 60 L Ja 35 L Ja 45 L
Pris Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser
Direkt till test Viking garden GE 150 Stiga Bio silent 2500 Black & Decker GS2400 MTD S 2500

Vad är en kompostkvarn?

Namnet kompostkvarn kanske får dig att tänka på någonting som sitter i diskhon för att ta hand om gamla matrester. Men en kompostkvarn är allt annat än ett köksredskap.

En kompostkvarn maler eller skär genom organiskt avfall, såsom löv så att det kan användas som gödning till exempelvis en gräsmatta. Den kan även flisa grenar som kan användas till att täcka mark – eller, såklart, ha på komposten.

En kompostkvarn kan vara nödvändig under hela året men är kanske främst förknippad med hösten när gräsmattan behöver göras ren från löv som blåsts eller räfsats fram. En guide för bästa lövblås finner ni här. Men även nyklippta grenar och andra typer av trädgårdsavfall är saker som kompostkvarnen kan hjälpa till med.

Tänk dock på att alla kompostkvarnar föredrar färskt material och kan få problem med gamla, torkade grenar.

Knivkvarn och valskvarn

Det finns två typer av kompostkvarnar, knivkvarn och valskvarn.

Knivkvarn

Precis som namnet avslöjar fungerar en knivkvarn genom att ha knivar som skär sönder avfallet. En knivkvarn arbetar oftast snabbare än en valskvarn och ger också ett mer finfördelat resultat. Tänk dock på att en knivkvarn ofta vibrerar mycket och att det därför är värt att investera i en stabil maskin, även om den kostar något mer.

Det negativa med en knivkvarn är att knivarna kan köra fast, vilket saktar ner processen. Dessutom låter denna typ av kompostkvarn otroligt mycket och har behov av att få knivarna slipade med jämna mellanrum.

Valskvarn

En valskvarn fungerar mer likt en traditionell kvarn: trädgårdsavfallet mals helt enkelt mellan en metallcylinder och ett mothåll. Till skillnad från en knivkvarn kör sällan en valskvarn fast och den är även stabilare och mer tystgående än föregående alternativ.

Det negativa med en valskvarn är dels att den ofta ger ifrån sig ojämnt avfall och dels att den kan få problem med större grenar, särskilt om de är av segt träslag. Om du har tänkt utnyttja kompostkvarnen för att få material till täckning blir det med andra ord inte särskilt snyggt via en valskvarn. Däremot är det inget fel på avfallet i sig, om du ska ha det på komposten.

Varför en kompostkvarn?

Förutom det vi redan nämnt – det vill säga, att en kompostkvarn kan hjälpa dig få fram material att göda trädgården eller täcka mark med ­– är en kompostkvarn ett bra alternativ till att spara arbete.

Om du inte använder en kompostkvarn, särskilt om det är stora mängder grenar, löv eller dylikt, måste du som regel antingen elda upp det eller ta allt till en avfallsstation. En kompostkvarn gör allt krångel mycket enklare.

Att elda är dessutom inte en helt enkel operation eftersom det finns en hel del lagar och regler att förhålla sig till. Och att ta allt till en avfallsstation kräver att du har ett släp, ofta med tak.

Eldriven eller bensindriven?

Att välja mellan en eldriven eller bensindriven kompostkvarn är helt upp till vad du föredrar. En bensindriven kompostkvarn är som regel starkare än en eldriven men den för också en hel del oväsen. En eldriven kompostkvarn, däremot, låter inte alls lika mycket och är miljövänligare än det tidigare alternativet.

Nu för tiden har de flesta kompostkvarnar en elektrisk kraftkälla. Därför är även alla våra listade toppval elektriska modeller.

5 Saker att tänka på

Kompostkvarnar är stora, ofta bröliga och kraftfulla maskiner. Det finns därför en del att tänka på.

  1. Stäng alltid av maskinen innan du tar bort något som fastnat.
  2. Stäng alltid av maskinen om du går ifrån den.
  3. Använd hörselskydd.
  4. Använd handskar.
  5. Ha alltid koll på omgivningen.

Kompostkvarn i test

Vi kommer nu att presentera våra fyra toppval för kompostkvarn bäst i test. Två knivkvarnar och två valskvarnar. Alla är kompostkvarnar av hög kvalitet och alla genomför trädgårdsjobbet med bravur – men vilken passar dig bäst? Läs mer för att ta reda på det.

Viking Garden GE 150 – snabb och stark

Denna knivkvarn bäst i test använder sig av sju dubbeleggade knivblad för att med totalt 14 skärytor maxa arbetshastigheten. Om du behöver en kraftfull kompostkvarn är Viking Garden GE 150 bästa kompostkvarn för dig.

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Viking Garden GE 150

Typ av kvarn Knivkvarn
Kraftkälla El
Effekt 2 500 W
Max grendiameter 35 mm
Uppsamlare Nej

Stor kapacitet

Viking Garden GE150 har två stora fördelar: den är stark och den kan ta hand om en stor mängd trädgårdsavfall på kort tid. Denna kompostkvarn bäst i test kör sällan fast och klarar av att bli matad med en större mängd tyngre avfall, såsom grövre grenar, på kort tid.

Precis som de flesta kompostkvarnar fungerar dock Viking Garden GE150 bäst med att mala färska grenar och inte torra eller sega grenar som fått ligga ett tag. Viking Garden GE150 har en praktisk utformning av öppningen, vilken hindrar dig från att köra ner för stora grenar i maskinen.

7 knivblad och säkerhet

En av anledningarna till att Viking Garden GE150 kan vara så snabb och stark är att den har sju dubbelbladiga knivar som arbetar kvickt inuti maskinen. Det innebär alltså att GE150 har 14 skärytor att jobba med.

Knivarna är utformade för att göra mindre ljud ifrån sig men skillnaden är marginell. Som de flesta knivbladiga kompostkvarnar både vibrerar och låter GE150 en hel del. Dock är maskinen i sig en stabil pjäs.

Någonting experter uppskattar med GE150 är att den automatiskt låser sig själv när du plockar bort rännan för exempelvis rengöring. På så sätt behöver du inte oroa dig för att maskinen går igång när knivarna är blottade.

Något stressig

På grund av, eller kanske tack vare, sin stora kapacitet och kraftfulla prestation upplevs maskinen ibland som för snabb. Dessutom måste den matas aktivt vilket experter menar innebär att Viking Garden GE150 lätt blir något stressigt att arbeta med.

Viking Garden GE 150 – plus och minus

Effektiv
14 skärytor
Kör sällan fast

Max grendiameter är låg
Högljudd
Stressig


Stiga Bio Silent 2500 – tystgående

Kanske bor du i en tätort med grannar precis runt knuten, eller så vill du bara ha ett tystare alternativ till de annars så skrikiga kompostkvarnarna. Stiga Bio Silent 2500 är en stark, tyst och säker kompostkvarn med stor uppsamlare för större arbeten.

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Stiga Bio Silent 2500

Typ av kvarn Valskvarn
Kraftkälla El
Effekt 2 500 W
Max grendiameter 40 mm
Uppsamlare Ja 60L

Tystgående men stark

Tack vare att Stiga Bio Silent 2500 är en 8-tandad valskvarn är den i huvudsak mycket tyst. Särskilt i jämförelse med andra knivdrivna kompostkvarnar blir detta mycket tydligt. Om du bor i en tätort kan en sådan här stabil, effektiv men tystgående pjäs vara att föredra.

Motorn har en effekt på 2 500 W vilket är lika effektivt som tidigare nämnda Viking Garden GE150. Stiga Bio Silent klarar att mala förhållandevis grova grenar (upp till 40 mm).

Ergonomisk och säker

Det finns två saker experter uppskattar lite extra med Stiga Bio Silent 2500:

Det första är att den har hjul vilket gör den lätt att flytta runt i trädgården. Hjulen är även relativt stora vilket gör att maskinen inte fastnar för mindre hinder så lätt.

Det andra är att denna kompostkvarn bäst i test kommer med en nedmatare, vilket innebär att du inte behöver sticka ner handen i onödan. På så vis blir både arbetet och säkerheten bättre.

Kapacitet

Stiga Bio Silent 2500 kan ta upp till så mycket som 60L i sin uppsamlare, vilket är en uppskattad mängd för en så pass billig maskin. Till skillnad från andra kompostkvarnar i den här guiden ligger Stiga Bio Silent 2500 definitivt i det övre skiktet, vad gäller uppsamlarkapacitet.

Stiga Bio Silent 2500 – plus och minus

Tyst
Säker
Ergonomisk
Stor kapacitet

Klumpig


Black & Decker GS2400 – stabil och effektiv

Om du söker en relativt självmatande, säker och tystgående valskvarn är denna kompostkvarn bäst i test från Black & Decker att föredra. Den har visserligen något små reglage men är stabil och i övrigt användarvänlig.

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Black & Decker GS2400

Typ av kvarn Valskvarn
Kraftkälla El
Effekt 2 400 W
Max grendiameter 40 mm
Uppsamlare Ja 35L

Krånglig montering men enkel användning

Experter uppskattar Black & Decker GS2400s kvarn som är relativt självmatande och gör arbetet i trädgården mycket enklare. Kapaciteten ligger i medelklass.

Genom att utnyttja en löst hängande kabel underlättas inkoppling av skarvsladd. Själva kabeln är drygt en halvmeter lång. Tyvärr är själva monteringen av enheten något krånglig.

Små reglage men säker

Någonting som experter har reagerat på är kompostkvarnens reglage. De kan ofta upplevas vara för små, vilket krånglar till det när arbetshandskarna är på. Alla reglage är dock tydliga och fungerar utmärkt i övrigt.

Tack vare ett överbelastningsskydd stänger GS2400 av sig om en gren eller kvist skulle fastna. Det gör att motorn håller längre, eftersom den inte slits i onödan.

Tyst och stabil

Det är främst två saker som gör GS2400 till en tystgående maskin. För det första är det en valskvarn, vilken ju utnyttjar en tystare metod i jämförelse med en knivkvarn. Och, för det andra, är detta en eldriven kompostkvarn bäst i test vilket innebär att motorn i sig är tystare.

Men förutom att vara tystgående har GS2400 en annan fördel: den är stabil. Det här innebär dock att den även är tung, något som gör förflyttningen av maskinen lite krånglig trots det bekväma handtaget. Å andra sidan innebär tyngden att den vibrerar mindre än många andra kompostkvarnar och att risken att den faller är mycket liten. Utan att ha fokuserat på en särskilt designfrisk exteriör är GS2400 en maskin som utför arbetet snyggt.

Black & Decker GS2400 – plus och minus

Användarvänlig
Relativt tystgående
Överbelastningsskydd
Självmatande

Små reglage
Krånglig montering


MTD S 2500 – för den mindre trädgården

Sist ut i denna guide är MTD S 2500. Med en relativt stor uppsamlare på 45 liter och med god kapacitet är den ett bra alternativ till den mindre eller medelstora trädgården. Tyvärr har denna kompostkvarn en tendens att vibrera en del men å andra sidan är den både stabil och effektiv.

Uppdaterade Priser

Specifikationer av MTD S 2500

Typ av kvarn Knivkvarn
Kraftkälla El
Effekt 2 500 W
Max grendiameter 40 mm
Uppsamlare Ja 45L

Uppsamlare på 45L och elektrisk

MTD S 2500 kommer med en uppsamlare, en uppskattad detalj. Uppsamlaren är på 45 liter, vilket passar för mindre till medelstora trädgårdar.

Precis som de andra kompostkvarnarna i denna guide är även MTD S 2500 en elektrisk modell, vilket innebär att trots att den är en knivkvarn är den tystare än bensindrivna knivkvarnar.

God kapacitet

Om man bortser från uppsamlaren, som kan uppfattas vara i det minsta laget, är maskinens kapacitet god. Den kan ta grenar på en diameter av 40 mm och fastnar sällan.

Experter vittnar om att MTD S 2500 inte backar för varken knotiga eller bökiga grenar och kvistar. Den maler ner allt till ett finfördelat flis, perfekt att täcka mark med.

Lätt och vibrerande

Den stora nackdelen med MTD S 2500 är att den är mycket lätt på sina nätta 24 kg. Detta i samklang med att den är en knivkvarn gör att den vibrerar ordentligt under tiden som den är igång.

Sin vikt till trots är den dock förhållandevis stabil, utan att man behöver vara rädd för att den ska välta, trots de starka vibrationerna.

MTD S 2500 – plus och minus

Uppsamlare på 45 liter
God kapacitet
Kör sällan fast

Mycket vibrationer


Sammanfattning av guiden

Vi har nu gått igenom fyra av de bästa kompostkvarnarna just nu. Med sina unika funktioner är alla ett fullgott alternativ att överväga till trädgårdsarbetet. Två av modellerna vi presenterat var eldrivna, vilket gör maskinen överlag tystare. Detsamma gäller för valskvarnarna. Och för dig som behöver mer kraft än dessa modeller kan erbjuda finns bensindrivna, knivkvarnar till kompostkvarnar.

Här kommer en kort sammanställning av vinnarna igen:

Viking Garden GE 150 Stiga Bio Silent 2500 Black & Decker GS2400 MTD S 2500
Typ av kvarn Knivkvarn Valskvarn Valskvarn Knivkvarn
Kraftkälla El El El El
Effekt 2 500 W 2 500 W 2 400 W 2 500 W
Max grendiameter 35 mm 40 mm 40 mm 40 mm
Uppsamlare Nej Ja 60 L Ja 35 L Ja 45 L
Pris Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser

Vi hoppas att ni har funnit er favorit. Lycka till i trädgården!

Artikeln är senast uppdaterad: 2020-09-07